GÜNDEM - 27 Ocak 2017 Cuma 13:59

Sicil affı yürürlüğe girdi! Banka kredi sicil affı... Sicil affı Resmi Gazete'de yayımlandı! Borç yapılandırma...

A
A
A
Sicil affı yürürlüğe girdi! Banka kredi sicil affı... Sicil affı Resmi Gazete'de yayımlandı! Borç yapılandırma...

Bankalara borcu olan milyonlarca vatandaşın gündeminde olan sicil affı tasarısı Meclis'te yapılan oylamanın ardından oy çokluğuyla kabul edilerek Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın onayına sunulmuştu. Borçlu vatandaşlar 'Sicil affı çıktı mı?' 'Sicil affı yürürlüğe girdi mi?' sorularının cevabını arıyordu. Ve nihayet sicil affıyla ilgili tasarı onaylanarak Resmi Gazete'de yayımlandı. Sicil affı yürürlüğe girdi. Borç yapılandırmayı kaçıranlara ek süre...

Sicil affının ne zaman yürürlüğe gireceğine dair soru internette milyonlarca kez aratıldı. TBMM'de yapılan oylama sonucu oy çokluğuyla kabul edilerek Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın onayına sunulan sicil affı tasarısı nihayet Resmi Gazete'de yayımlandı. Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren sicil affı milyonlarca vatandaşa umut ışığı oldu. Borçlu vatandaşları bankaların kara listesinden kurtaracak sicil affı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Sicil affı toplam 12,5 milyon borçlu vatandaşa umut oldu. Resmi Gazete'de yayımlanan sicil affı yasa tasarısının detayları merak ediliyor ve araştırılıyor. Vatandaşlar sicil affından kimin yararlanacağını, uygulamanın nasıl işleyeceğini merak ediyor.

12.5 milyon kişiye 'beyaz sayfa' açma fırsatı sunan yasa değişikliği TBMM'de kabul edilerek Resmi Gazete'de yayımlandı. Kredi kartı borcunu 6 ay içinde kapatanlar kara listeden çıkartılacak.

Emekli Sandığı Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun en önemli maddelerinde biri sicil affı. Esnaf, sanayici vevatandaşın yer aldığı yaklaşık 12.5 milyonu ilgilendiren düzenleme kredi kartı , kredi, çek, senet borçlarını 6 ay içinde ödeyenler veya borcunu yapılandıranlar bankaların 'kara listesinden' silinecek.

İŞTE SİCİL AFFI DÜZENLEMESİ

Kullandığı nakdi ve gayrinakdi kredilerinin anapara, faiz veya ferilerine ilişkin ödemelerini aksatan gerçek ve tüzel kişilerin ticari faaliyette bulunan ve bulunmayan gerçek kişilerin ve kredi müşterilerinin karşılıksız çıkan çek, protesto edilmiş senet, kredi kartı ve diğer kredi borçlarını zamanında ödemedikleri için Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezine bildirilen kişiler ve kredi müşterileri, söz konusu borçlarını düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 6 ay içinde tamamını ödemeleri veya yeniden yapılandırmaları halinde geçmiş ödeme performanslarına ilişkin olumsuz kayıtlar silinecek.

1.5 MİLYON ESNAF YARARLANACAK

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, düzenlemeyle işletme sahiplerinin beyaz bir sayfa açarak, yeni kredi imkanı bulacaklarını, bu ivmeyle yeni iş yeri açabileceklerini söylemişti. Tüfenkci, "Sicil affından yaklaşık 1 milyon 500 ile 1 milyon 600 bin arasında esnafımızın yararlanacağını düşünüyoruz" demişti.

YENİDEN YAPILANDIRMAYI KAÇIRANLARA EK SÜRE

Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına Dair Kanun Tasarısı'na yasayla eklenen maddeye göre, yapılandırma başvurusunda bulunduğu halde, bu maddenin yürürlüğe girdiği tarih itibariyle ödenmesi gereken tutarları süresinde ödemeyerek kanun hükümlerini ihlal edenler, ihlale neden olan tutarları ödemeleri gerektiği tarihten bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihe kadar geçen süre içinde geç ödeme zammıyla birlikte 2017 yılı Mayıs ayı sonuna kadar ödeyebilecek. 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kayseri Kayseri’de çocuklar 23 Nisan’ı coşkuyla kutladı Kayseri’de 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla düzenlenen programda çocuklar bayramlarını coşku ile kutladı. Osman Ulubaş Melikgazi Ortaokulu’nda saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı okunmasının ardından başlayan programda öğrenciler tarafından günün anlam ve önemine ilişkin konuşmalar yapılarak şiirler okundu. Programda öğrenciler, halk oyunları ve gösteriler sergileyerek bayramlarını coşkuyla kutladı. Programda konuşan Kayseri İl Milli Eğitim Müdürü Bahameddin Karaköse, “Türk Milleti tarih boyunca hep bağımsızlığına düşkün bir millet olmuş ve her daim bağımsız kalmayı bilmiştir. Şu an yaşadığımız bu güzel vatan toprakları ve kadim devletimiz Türkiye Cumhuriyeti Devleti de bu bağımsızlığın en güzel ve şerefli başyapıtları arasında yerini almıştır. Milletimiz 1. Dünya Savaşı’nda bağımsızlık mücadelesine Çanakkale’de ve daha birçok cephede başlamış ve sonrasında da “Hür yaşamalı vatan” diyerek Kurtuluş Savaşı’nı vermiştir. İşte bu Aziz milletin kurtuluşunun en önemli dönüm noktalarından biri de hiç kuşkusuz Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açılması olmuştur. Meclis demek millet iradesi demektir, millet iradesi demek ise milletin kendi kendisini idare ederek tam bağımsızlığını tescillemesi demektir. İşte 23 Nisan 1920’de kurulan yüce meclisimiz millet iradesinin tek yürek olarak tecelli ettiği, her kesimden, her görüşten, her bakış açısından insanımızın temsil edildiği yer olması bakımından oldukça önemli ve değerlidir” dedi. Kayseri Valisi Gökmen Çiçek ise, “Çocuklarımızın mutluluğuna şahit olduğumuz bir 23 Nisan’ı daha huzurun şehri Kayseri’de hep beraber kutluyoruz. Gazi Mustafa Kemal Atatürk dünyada ilk ve tek olarak çocuklara armağan ettiği bu bayramı adına ve manasına yakışır şekilde Kayseri’de kutlanıyor. Çocuklarımız gerçekten çok coşkulu bir şekilde kutladılar. Ben öğretmenlerimize, çocuklarımızı yetiştiren öğretmenlerimize, okul idaresine ve ailelere çok teşekkür ediyorum. Kayseri huzurun şehri, güzelliğin şehri ve bu huzurun şehrinde hem bayramlar da bir farklı oluyor hem de bu tür milli günler gerçekten anlamına uygun olarak kutlanıyor ve herkesin gönlünde bugün ay-yıldız olarak yaşam devam ediyor” ifadelerine yer verdi. Düzenlenen programa Kayseri Valisi Gökmen Çiçek, Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç, hayırsever Osman Ulubaş, protokol üyeleri, öğrenciler, öğretmenler ve veliler katıldı. Program protokol üyelerinin öğrencilerle toplu fotoğraf çekiminin ardından sona erdi.
Samsun Bafra ve Alaçam’da 23 Nisan coşkuyla kutlandı Samsun’un Bafra ve Alaçam ilçesinde 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramının 104. yılı coşkuyla kutlandı. Bafra ilçesinde saat 10.30’da İlçe Milli Eğitim Müdür Vekili Murat Öğretmen tarafından 15 Temmuz Şehitler Meydanı’nda Atatürk Anıtı’na çelenk konulmasıyla başlayan 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlamaları 15 Temmuz Şehitler Meydanı’nda devam etti. İlçe Milli Eğitim Müdür vekili Murat Öğretmen tarafından günün anlam ve önemini belirten konuşmasının ardından 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı temalı yarışmalarda dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi. Program halk oyunları gösterileri, şiirler okunması , minik öğrencilerin çeşitli gösterileri ile son buldu. Samsun’un Alaçam ilçesinde de 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı çeşitli etkinliklerle kutlandı. İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından saat 09.30’da Cumhuriyet Meydanında Atatürk Anıtı’na çelenk sunulması ile başlayan program şehir stadyumunda devam etti .Etkinlikte İlçe Milli Eğitim Müdürü Resul Özkurt tarafından yapılan günün anlam ve önemini belirten konuşma yapıldı. Cumhuriyet İlkokulu öğrencilerinin yaptıkları rontlar, dramalar, öğrenciler tarafından günün anlamına dair şiirler, 1. sınıf öğrencilerinin dans gösterileri, koro ve solo sunumu gösteriler izleyiciler tarafından büyük beğeni kazandı. Gösterilerin ardından Alaçam Kaymakamı Fatih Kayabaşı ve Belediye Başkanı Ramazan Özdemir tarafından çeşitli dallarda dereceye giren öğrencilere hediyeleri takdim edildi.
Muğla 23 Nisan Muğla’da coşku ile kutlandı 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı ve Türkiye Büyük Millet Meclisinin kuruluşunun 104. yıl dönümü Muğla’da coşku ile kutlandı. Menteşe Kent Parkı’nda gerçekleştirilen 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı etkinliği Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan kutlama töreni Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in Kutlama Mesajlarının Okunmasının ardından Muğla İl Milli Eğitim Müdürü Emre Çay’ın Konuşması gerçekleştirildi. Konuşmanın ardından 23 Nisan sebebi ile dereceye giren öğrencilere Muğla Valisi İdris Akbıyık tarafından ödülleri verildi. Törende Konuşma yapan Muğla İl Milli Eğitim Müdürü Emre Çay, "Bağımsızlık mücadelemizin, millî egemenliğimizin ve demokrasimizin sembolü olan Türkiye Büyük Millet Meclisinin kuruluşunun 104. yıl dönümünde, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün tüm çocuklara armağan ettiği 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı hep birlikte coşkuyla kutluyoruz. Dünyanın ilk ve yegane çocuk bayramı olarak tarihe geçen, temeli millet egemenliğine dayanan, demokrasinin gereği olarak sevgi, saygı, hoşgörü, dostluk, kardeşlik ve barış kavramları etrafında rengârenk görüntülerle ve dünya çocuklarıyla birlikte kutladığımız bu güzel bayram, Türk milleti olarak bizlere onur ve gurur veriyor. Milli hafızamızda çok önemli yer tutan 23 Nisan 1920 tarihi, Türk milletinin yazgısını belirleyen dönüm noktalarından biridir. Millî Mücadele döneminde çok zor şartlar altında açılan Türkiye Büyük Millet Meclisi ile egemenliğin kayıtsız şartsız millettin olduğu tüm dünyaya ilan edilmiş; yeni bir devletin ilk adımları bu kutlu günde atılmıştır. Gazi Mustafa Kemal, Türk milletinin geleceğine yön çizen böylesi anlamlı bir günü, bu memleketin geleceği olan çocuklara atfederek TBMM’nin açılış sevincini çocuklarla paylaşmış, bu günün anlamını daha da pekiştirmiştir" dedi. Çocuklara seslenen Çay, "Bugün sizin gününüz, sizin bayramınız. Doyasıya gülün, eğlenin, oyunlar oynayın, şarkılar söyleyin. Sizler bahar çiçekleri gibi dünyamızı güzelleştiriyor, kuş cıvıltıları gibi bizlere umut ve neşe veriyorsunuz. Milletimizin yarınlarını şekillendirecek olan sizler, ülkemizin geleceğine yön ve istikamet verecek, bu ülkede söz sahibi olacaksınız. Çağın gerektirdiği bilgi, beceri ve donanıma sahip millî, ahlaki, manevi ve kültürel değerlerle bezenmiş, sağlıklı ve mutlu nesiller olarak yetişmeniz, ailenize, ülkemize ve tüm insanlığa yararlı bireyler olmanız ve atacağınız adımlarınızın bizimkilerden çok daha büyük olması adına, var gücümüzle çalışmaya devam ediyoruz. Bu nedenle sizlere sunulan imkânlardan en iyi şekilde yararlanmanız ve kendinizi geliştirmeniz, sizi, ailenizi ve öğretmenlerinizi mutlu edecek; geleceğe hep birlikte daha güvenle bakmamızı sağlayacaktır. Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin kuruluşunun 104. yılını kutlamanın gururu ve mutluluğu içerisinde olduğumuz bu özel günde, başta cumhuriyetimizin kurucusu ve TBMM’nin ilk Başkanı Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere ve kahraman ecdadımızı rahmet ve minnetle yâd ediyor; tüm çocuklarımızın 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı en içten duygularımla kutluyorum” diye konuştu. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlama törenine Muğla Valisi İdris Akbıyık, Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras, Muğla İl Emniyet Müdürü Ali Canbolat, Jandarma Komutanı Tuğgeneral Ali Gemalmaz, Menteşe Belediye Başkanı Gonca Köksal, Muğla İl Milli Eğitim Müdürü Emre Çay, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Turhan Kaçar siyasi temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.