SAĞLIK - 14 Temmuz 2019 Pazar 11:11

Sıfır radyasyon ile ritim bozukluğu tedavisi mümkün

A
A
A
Sıfır radyasyon ile ritim bozukluğu tedavisi mümkün

Çocuk Kardiyolojisi Doç. Dr. Fahrettin Uysal, çocuklardaki ritim bozukluklarını sıfır radyasyon kullanarak tedavi etmenin mümkün olduğunu söyledi.

Çocuklarda çarpıntı ve bayılma oldukça sık karşılaşılan bir durum olduğunu belirten Medicana Bursa Hastanesi Çocuk Kardiyolojisi Bölümünden Doç. Dr. Fahrettin Uysal, “Çarpıntı ve bayılma şikayeti olan hastalarda bazen önemli ritim bozuklukları görülmektedir. Günümüzde çocuklarda kalp ritim bozukluklarının teşhis ve tedavisinde oldukça ilerleme kaydedilmiş olup neredeyse tüm ritim problemlerinde ilaç kullanmadan elektrofizyolojik çalışma ve ablasyon ile yüz güldürücü sonuçlar elde etmekteyiz. Elektrofizyolojik çalışma ile kalpte ritim bozukluklarının teşhisi konabilmektedir. Çarpıntı ile bayılmanın sebeplerinin tespiti ve bazen diğer durumlarda bu yönteme başvurulmaktadır. Eğer bu yöntemle kalpte anormal, olmaması gereken bir ek ileti yolu bulunması durumunda veya anormal uyarı çıkaran odakların tespit edildiği durumlarda ablasyon da aynı seansta yapılabilmektedir” dedi.

Ablasyon ortadan kaldırmak veya yok etmek anlamına geldiğini ifade eden Fahrettin Uysal, “Ablasyon ile kalp içinde var olan anormal doku yok edilebilir. Ablasyonda iki yöntem vardır. Biri, yüksek ısı ile tahrip etmek. Diğeri ise çok düşük derecelerde dondurularak yok etmektir. Bu işlem ile hastanın çarpıntı şikayetinin tamamen geçmesi ve ritim bozukluklarının tedavisi hedeflenir. Ritim problemini yapan yerin tespit edilip eksi 70 derecede dondurarak yok edilmesi çok güvenilir bir yöntemdir. Başarı oranı çok yüksektir. Ablasyon tedavisi artık ritim bozukluklarında ilk tercih edilen tedavi yöntemi olmuştur. Daha önceleri bu tedavi sırasında yüksek dozlarda radyasyon kullanılması özellikle çocuk hastalarda önemli bir sorun olarak karşımıza çıkıyordu. Çünkü çocuklarda radyasyon tedavisi ile uzun dönemde kanser riskinin arttığı tespit edilmiştir. Teknolojinin ilerlemesi ile sıfır radyasyon kullanılarak ritim anjiyosu güvenli bir şekilde gerçekleştirilebilmektedir” diye konuştu.

Bu yöntemde üç boyutlu anatomik haritalama sistemi kullanılarak kalbin elektriksel aktivitesinin daha hızlı ve daha güvenilir bir şekilde ortaya konduğunu belirten Uysal, “En önemlisi neredeyse sıfır radyasyon kullanımı sayesinde uzun dönem kanser riski bu tedavi ile görülmemektedir. Bu yöntem çocuklarda Türkiye’de oldukça az sayıda merkezde kullanılmaktadır. Hastanemizde ritim bozukluğu saptanan her çocuk detaylı bir şekilde değerlendirilmekte ve uygun hastalarda 3 boyutlu haritalama sistemi kullanılarak ablasyon tedavisi yapılmaktadır. Bu sayede çarpıntı şikayeti olup ritim bozukluğu saptanan çocuklarda uzun yıllar kullanılabilen ilaçların yan etkileri de önlenmektedir” dedi.  

Abdullah Çibir 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Balıkesir Bandırma’da kapalı yöntemle prostat ameliyatı Balıkesir’in Bandırma ilçesinde Bandırma Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde tıp fakültesi kurulmasıyla birlikte üroloji kliniği güncel sağlık hizmetlerine devam ediyor. Bandırma Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde tıp fakültesinin kurulması ve hastanenin eğitim ve araştırma hastanesi statüsüne geçmesiyle birlikte üroloji kliniği, en güncel sağlık hizmetlerini sunmaya devam ediyor. Daha önce açık cerrahi ile Bandırma’da çeşitli ilklere imza atan üroloji kliniği, bölgede önemli bir üroloji merkezi haline gelmeye devam ediyor. Son olarak, laparoskopik (kapalı yöntem ile) prostat kanseri ameliyatı başarılı bir şekilde gerçekleştirildi. Üroloji Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Aykut Başer, hastanenin Bandırma ve çevresine en güncel tedavi yöntemleriyle yüksek kalitede sağlık hizmeti sunduğunu belirterek laparoskopik cerrahi hakkında şunları söyledi: "Laparoskopik radikal prostatektomi, prostat kanseri tedavisinde sıkça kullanılan bir cerrahi yöntemdir. Bu yöntemde, cerrah küçük kesiler yaparak bir kamera ve cerrahi aletler aracılığıyla prostat bezini çıkarır. Laparoskopik cerrahi, geleneksel açık cerrahiye kıyasla daha az invazif bir yöntemdir, bu da daha az kan kaybı, daha az ağrı ve daha hızlı iyileşme süreci anlamına gelir. Laparoskopik radikal prostatektomi, prostat kanseri olan erkekler için etkili bir tedavi seçeneği olabilir. Ancak, her hasta için uygun olmayabilir ve tedavi seçenekleri, hastanın bireysel durumuna ve kanserin evresine bağlı olarak değişebilir. Bu nedenle, prostat kanseri teşhisi konmuş hastaların, hatta tüm ürolojik kanserlerinde dahil tedavi seçenekleri hakkında hastanemize başvurarak detaylı bir şekilde bilgi almaları önemlidir."