SAĞLIK - 26 Haziran 2019 Çarşamba 09:28

Sık sık diyet değiştirenler Yo Yo sendromuna yakalanıyor

A
A
A
Sık sık diyet değiştirenler Yo Yo sendromuna yakalanıyor

Zayıflamak isteyenlerin başvurduğu yanlış yöntemlerden olan sık sık diyet değiştirmek, Yo Yo sendromuna neden oluyor. Çağımızın hastalığı olan obeziteye davetiye çıkarabilecek bu sendrom, metabolizmanın gittikçe yavaşlamasına ve alınan kiloların daha da zor verilmesine neden oluyor.

Değişen hayat koşulları farklı uygulamaları da beraberinde getiriyor. Diyetisyene gidecek vakit bulamayan çoğu kişi, sosyal medya üzerinden iletişim kurduğu diyetisyenlerden yardım alıyor. Sosyal medyanın yoğun olarak kullanıldığı ülkemizde vatandaşlar, online diyet, online detoks gruplarına dahil olarak zayıflamaya başvuruyor. Online diyetler gerekli koşullar sağlanmadığında sağlığı tehdit edecek sağlık sorunlarını da beraberinde getiriyor. Zayıflama sürecinde sık sık diyet değiştirmek ise metabolizma hızını yavaşlatan Yo Yo sendromuna davetiye çıkarıyor. Farklı diyet koşullarına uyum sağlamayan vücut dengesi bozularak, obezite gibi sorunlar ortaya çıkarıyor.

"Popüler diyetlerin sağlığınıza neler getireceği konusunda gerçek bilgilere ulaşamayabilirsiniz"
Uzman Diyetisyen Volkan Özel, obezitenin her geçen gün artış gösterdiği günümüzde sağlıksız diyetlerin yaşamı tehdit ettiğini söyledi. Diyetin tamamen kişinin özelliklerine ve sağlık durumuna yönelik olması gerektiğine vurgu yapan Özel, "Yeterli ve dengeli beslenmeyi sağlamayan diyetlerin yanlış olduğu kanısındayım. Sürekli gündeme gelen yeni diyetlerin sizlere uygun olup olmadığı konusunda doğru bir karar almak gerçekten hastalarımız, danışanlarımız adına zor. İnternette bulduğunuz herhangi bir diyetin size uygun olup olmadığını diyetisyeninizle görüşmeden bilemezsiniz. Arkadaşlarınızdan duyduğunuz, internetten bulduğunuz diyetlerin denenmesini tavsiye etmiyoruz. Diyet kişiye özeldir. Biz kişisel özelliklerini, yaşam özelliklerini tahlil sonuçlarınızı görerek size uygun beslenmeyi öğretmeye çalışıyoruz. Popüler diyetlerin sağlığınıza neler getireceği konusunda gerçek bilgilere ulaşamayabilirsiniz. Popüler diyetleri tavsiye etmiyoruz" dedi.

"Yaz aylarında da metabolizmamız biraz daha hızlanır" 

Mevsimin zayıflama üzerinde önemli etkileri etkileri olduğunu söyleyen Özel, metabolizma hızının mevsim değişiminden doğrudan etkilendiğini belirtti. Yaz aylarında kalori yakımının hız kazandığını ifade eden Özel, "Kış aylarına girdiğimiz zaman metabolizma hızı yavaşlıyor. Vücut ısısını dengeleyebilmek için yağ oranını artırmaya çalışıyor. Yaz aylarında da metabolizmamız biraz daha hızlanır. Hem vücut ısımızla hem fazla su tüketimine bağlı olarak. Yaz mevsimi kilo verilmesi için daha uygun bir mevsim" diye konuştu.

"Diyet yaparken karbonhidrat kesilmemeli" 

Diyet yaparken oluşan açlık hissinin dengesiz beslenmenin bir sonucu olduğunu ifade eden Özel, vücudun yağ yakmak için belirli besin guruplarına ihtiyaç duyduğuna dikkat çekti. Karbonhidratın diyete dahil edilmesi gerektiğini söyleyen Özel, "Diyet yaparken vücudumuzun belli bir karbonhidrata, yağa ve proteine ihtiyacı var. Diyette yapılan hatalarla birlikte bunlarda üzerine eklendiği zaman insanlar diyet yapmakta çok zorlanıyorlar. Vücudumuza belli bir miktar karbonhidratın girmiş olması gerekiyor. Diyetten ekmeği çıkardım, pilavı, makarnayı çıkardım diyerek sağlıklı grup karbonhidratları vücudunuza almazsanız eğer acıkmanız hızlanır. Yağlar ve proteinler insanları bir yere kadar ayakta tutabilir. Vücudun ilk enerji kaynağı karbonhidrat. Karbonhidrat alınmadığı içinde kısa sürede acıkıyorsunuz" şeklinde konuştu.

Online diyetlere dikkat 

Son zamanlarda çalışan kişiler tarafından sıklıkla tercih edilmeye başlanan online diyetlerin sağlığı tehdit ettiğini söyleyen Özel, "Daha çok zaman kısıtlaması yaşayan kişilerin başvurduğu bu yöntem düzenli ölçümler yapılmadığında bir çok sağlık sorununu beraberinde getiriyor. Online diyetler hızlı yaşam tarzından dolayı insanların sıklıkla başvurduğu yöntemler arasında Doğru bir şekilde danışanın bilgilerine ulaşabilmek bizim için çok önemli. Hastalarımızın kişisel özelliklerini ve hastalık varsa geçmişini bilmek bizim için önemli" dedi.
Uzman Diyetisyen Volkan Özel, sürekli denenen farklı zayıflama diyetlerinin sağlığı tehdit ettiğini ve metabolizmayı yavaşlatan Yo Yo sendromuna neden olduğunu da söyledi. Yo Yo sendromunun çağımızın hastalığı olan obeziteye ve verilen kiloları hızlı bir şekilde geri almaya sebep olduğunu ifade eden Özel, diyet yapılırken yaşanan açlık krizlerinin dengesiz beslenme ve gereksiz kalori kısıtlamasından kaynaklandığı uyarısında bulundu.

"Hatalar sonucunda da istenilen sonuçlara ulaşamıyorsunuz" 

Diyete başlayıp bırakmanın sonra tekrar farklı bir diyet denemenin ülkemizde sık karşılaşılan bir durum olduğunu ifade eden Özel, yaşanan bu durum sonrası ortaya çıkan Yo Yo sendromuna karşı uyarıda bulundu. Özel, "Yo yo sendromu bir diyete başlıyorsunuz, sonrasında yeni ve farklı bir diyete geçiş yapıyorsunuz. Bu diyetlerinizi devamlı bir şekilde kullanmıyorsunuz. Diyetlerinizi dönemsel olarak diyetisyeninizle değiştirmek yerine dönemsel olarak kendiniz yapıyorsunuz. Ya da diyetisyen görünmesini bırakıp farklı bir diyet uygulamaya başlıyorsunuz. Diyetisyen bilgisi dışında verilen diyetleri azaltıp çoğaltarak yapılan hatalar oluyor. Hatalar sonucunda da istenilen sonuçlara ulaşamıyorsunuz. Amaca ulaşamayınca diyet bozuluyor. Amaca ulaşamayınca yeni bir diyete geçiliyor. Bu döngü yüzünden kilo vermek zor bir sürece giriyor. Yağ yakımı için hareket çok önemli. Protein oranı hastalık yoksa artırılması gerekiyor. Diyetisyeniniz bunun ne kadar olacağına karar verecek. Sonrasında lifli beslenmeye dikkat edilmesi gerekiyor. Yağlı ve kremalı yiyeceklerden uzak durmak gerekiyor. Fiziksel aktiviteyi arttırın dediğimizde bu sadece bu yürüyüş değil. Yürüyüş mevcut halinizi korumaya yardımcı olur. Tempolu ve kas kütlenizi çalıştıracak antrenmanları seçtiğinizde yağ yakımını hızlandırabiliyorsunuz" ifadelerini kullandı.

"Uzun süreli detoks diyetler organları yoruyor" 

Gereğinden fazla su tüketimin vücudun işleyişine ciddi zararlar verdiğini ve iç organları yorduğunu dile getiren Özel, masum gibi görünen detoks diyetlerinin uzun süreli diyetlerinde vücutta ciddi hasarlar oluşabileceğine dikkat çekti. Özel, "Su miktarı spor yapıldığında ekstra artırılabilir. Spor yapan ve ihtiyacı olanlar dışında gereğinden fazla su tüketimi olduğunda elektrolit dengesini bozabiliyorsunuz. Elektrolit dengesi bozulunca da dengeleriniz bozulabiliyor. Bunun sonucunda böbrekleriniz yoruluyor ve başka problemler çıkmaya devam ediyor. Detoksun bilindiği gibi masum olmadığını söyleyen.. Detoks sularını kısa süreli kullanabilir. Detoksu karaciğer ve böbrek yapıyor. Detoks diyetlerinde ağırlıklı olarak meyve sebze tüketiliyor. Bunlar protein ihtiyacını karşılamıyor. Detoks diyetleriyle kiloların hızlı bir şekilde giderilebileceği söylenebilir ama bunlar sağlıklı seçenek değil. Uzun süreli devam edilmesini istemiyoruz" diye konuştu.  

Emre Yüzügüldü - Hülya Keklik
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Sağlık Bakanı Koca: "Malpraktis, Türkiye’de kökten çözülüyor" Yedikule Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ni ziyaret eden Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, “Beyaz reformla birlikte düzenlenen Malpraktis Yasası var. Dünyada benzeri olmayan şekliyle Malpraktis, Türkiye’de kökten çözülüyor" dedi. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Zeytinburnu’nda esnafları ziyaret ederek vatandaşlarla bir araya geldi. Bakan Fahrettin Koca’ya Zeytinburnu Belediye Başkanı Ömer Arısoy, eşlik etti. Öğle namazını Millet Camii’nde kılan Bakan Koca, 58. Bulvar esnafını ziyaret etti. Ziyaretin ardında Bakan Koca, Yedikule Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesine geldi. Başhekimlik binasında hastane yöneticileri ve çalışanları ile bir araya gelen Bakan Koca, daha sonra gazetecilere açıklamalarda bulundu. "Dünyada hekimlik, sigorta şirketleri ile avukatlar arasına sıkışmış durumda” Hekimlerin yapmış oldukları operasyonlardan sonucu kötü olan ve hekimlerin tazminat ödemelerini sonlandıran yasa ile konuşan Bakan Koca, “Beyaz reformla birlikte düzenlenen Malpraktis Yasası var. Dünyada benzeri olmayan şekliyle Malpraktis, Türkiye’de kökten çözülüyor. Kasıt olmadıkça sağlık çalışanına veya hekime rücu edilme durumu söz konusu değildir. 1 buçuk yıldan fazla zaman geçti, devam eden davalar dahil olmak üzere bugüne kadar hiçbir hekim arkadaşımıza rücu söz konusu olmadı. Kasıt olmadıkça rücu söz konusu olmayacak. Kasıt varlığı mahkeme kararıyla sabitse o zaman cezaevinde olan bir kişiden bahsediyoruz. Bu anlamda beyaz reformun en büyük kazanımlarından bir tanesi Malpraktis Yasası oldu. Dünyada hekimlik, sigorta şirketleri ile avukatlar arasına sıkışmış durumda. Türkiye uygulamada dünyada örneği olmayan bir ülke hekim arkadaşlarımızın uygulamadaki başarılarını biliyoruz” dedi. “Bahsettiğiniz bilirkişi raporuyla tespit edilen özel sektörde çalışan biriyle ilgili olan bir davadan bahsediyoruz” Özel sektörde çalışan bir hekimin 39 milyon tazminat ödemesiyle ilgili konuşan Bakan Koca, “Malpraktis, bu uygulamadaki başarımızı sürdürmek için son derece önemli bir yasaydı. Bu yasa ile kasıt olmadıkça rücu söz konusu olmayacak. Bahsettiğiniz bilirkişi raporuyla tespit edilen özel sektörde çalışan biriyle ilgili olan bir davadan bahsediyoruz. Kamuda çalışan hiç kimsenin bu anlamda kasıt olmadıkça rücu durumu söz konusu olmayacak. Özel sektör ayrı. Kamuyla ilgili güvence sağlanmış durumda. Bu anlamda hiçbir hekim arkadaşımız endişe etmesin. Devam eden ve bundan sonra olacak olan davalarla ilgili kasıt, mahkeme kararıyla sabit değilse hiçbir şekilde rücu söz konusu olmayacak. Bu yasa dünyada benzeri olmayan hekimleri güvence altına alan bir yasa olduğunu bilelim” şeklinde konuştu. “700 yataklı bir hastanenin yakında yapım ihalesine çıkıyoruz” Zeytinburnu’nda yeni bir hastanenin yapım ihalesine çıkıldığını söyleyen Bakan Koca, “Zeytinburnu’yla ilgili ciddi bir sağlık kuruluşuna ihtiyacımızın olduğunu biliyoruz. Buradan arsasını planladığımız, imar durumunu belediye başkanımın da bu noktada bitirdiği ve projesini de bitirmiş olduğumuz 700 yataklı bir hastanenin yakında yapım ihalesine çıkıyoruz. Var olan hastanenin 300 yataklı hastane ile birlikte sağlık kampüsünde toplam 1000 yataklı eğitim, araştırmasın Zeytinburnu kavuşmuş olacak. Bununla ilgili 2026 yılı sonunda bitirmeyi planladık. Burada göğüs hastalıkları, göğüs cerrahisinin önemli olduğunu biliyoruz. Göğüs hastalıkları, göğüs cerrahisinin önde olduğu ama onkoloji, KVC dahil bütün birimleriyle yetkin olan hastanın bir başka hastaneye sevk edilmediği, şehir hastanesi standartlarında bir hastaneye Zeytinburnu kavuşmuş olacak. 2026 yılı sonu için bitirmeyi planladık” ifadelerini kullandı. Zeytinburnu’na yeni bir sağlık kompleksine ihtiyacı olduğunu söyleyen Bakan Koca, “Başkanımla da konuştum, var olan alanın sağlık alanı olarak, sağlık kuruluşu yapılmasından yanayım. Bu konuyla da ilgili Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanımız Mehmet Özhaseki’yle onunla görüşmüş olacağım. Burayı da sağlık alanına katmak istiyoruz. Çabamız o yönde olacak” cümlelerini kullandı. Bakan Koca, açıklamaların ardından hastaneden ayrıldı.