EĞİTİM - 05 Mayıs 2020 Salı 15:28

Sınav sürecindeki öğrencilere motivasyon önerileri

A
A
A
Sınav sürecindeki öğrencilere motivasyon önerileri

Doğa Koleji Rehberlik Koordinatörü Sibel İzgiman, YKS tarihlerinin yeniden belirlenmesinin ardından öğrenci ve velilere önerilerde bulundu. İzgiman, öğrencilerin çalışmalarına devam etmeleri ve motivasyonlarını kaybetmemelerinin önemli olduğunu vurguladı.

Koronavirüs salgını nedeniyle ertelenen Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) ile ilgili son tarih belirlendi. YKS’nin uygulanma tarihi, 27-28 Haziran olarak açıklandı. Doğa Koleji Rehberlik Koordinatörü Sibel İzgiman, sınav hazırlık sürecinde olan öğrencilerin çalışma stratejilerini geliştirmelerinin önem taşıdığı bir sürecin başladığını belirterek, “Öğrenciler yeni bir planlama doğrultusunda çalışmalarını hızlandırmalıdır” dedi.

Yeni bir çalışma stratejisi belirlenmeli

Doğa Koleji Rehberlik Koordinatörü Sibel İzgiman, sınav hazırlık sürecinde olan öğrencilerle ilgili şu değerlendirmede bulundu: “Öğrencilerin pek çoğu çalışmayı, sınavlara hazırlanmayı, soru çözmeyi, öğrenmeye yönelik sorumluluklarını erteliyor. Erteleme davranışını etkileyen düşük motivasyon, kaygı, kendine inanmama, mükemmeliyetçilik, düşük öz denetim gibi pek çok değişken karşımıza çıkıyor. Sınavın yeniden hazirana alınması, öğrencilerimizin yeniden zaman ve çalışma planı yapmalarını gerektiriyor.

Özellikle sınava yaklaşılan dönemde en iyi çalışma stratejisi, deneme sınavı çözmek. Deneme sınav sonuçları sadece puansal olarak değerlendirilmemeli. Her bir denemeden sonra boş ve yanlış sorulara dönülmeli. Hangi konu ve kazanımlardan olduğu tespit edilmeli, soru tipiyle ilgili analiz yapılmalı, buna göre yeni bir çalışma stratejisi belirlenmeli. Her bir deneme sınavının başarıda bir yol gösterici olduğu unutulmamalıdır.”

Sürece hızlı adaptasyon önem taşıyor

Kişiliğin hayata bakış açısını belirlediğini ifade eden Kuralcı, “Dakik, her şeyi kitabına göre yapmaya eğilimli, yargısal kişilik özelliğine sahip öğrenciler, hızlı değişime ayak uydururken zorlanabiliyor. Daha çok kaygı ve baskı yaşıyor. Bu tip öğrenciler muhtemelen ders çalışma programı yapan, çözdüğü soruları not alan, yazarak çalışan, yapılacaklar listesi olan düzenli ve kararlı bir şekilde çalışan öğrenciler. Ancak bu düzen ve kararlılık, olumsuz duygularını yönetme konusunda onları zorlamamalıdır. Sınav hazırlık sürecinde olan öğrencilerimizin sürece hızlı adaptasyonu önem taşıyor” diye konuştu.

TYT, 165 dakika olacak, baraj puanı 170 oldu

TYT süresinin 30 dakika daha uzatıldığının açıklanmasının ardından yeni düzenlemeye göre 2020 TYT’de süre 165 dakika oldu. 2020-YKS’ye dair bir diğer değişiklik ise baraj puanı 180’den 170’e çekildi. TYT, yerleşme puanının oluşumunda \%40’lık bir ağırlığa sahip.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Samsun En ucuz protein kaynağı: “1 kilosuyla 3 kişi doyuyor” Kırmızı et ve tavuk etine göre oldukça uygun olan somon balığının 1 kiloluk etiyle 3 kişi rahatlıkla doyabiliyor. Kilosu 100 TL’den satılan somona vatandaşlar oldukça fazla ilgi gösteriyor. Kırmızı etin kilosunun 500 TL’ye dayandığı Samsun’da tavuk etinin kilosu da her geçen gün zamlanıyor. Vatandaşlar, bu Ramazanda ayında protein ihtiyacını ise hem lezzetli hem yağlı hem de protein kaynağı deniz somonundan yana kullanıyor. Vatandaşlar ve balıkçılar kilosu 100 TL’den satılan somonun 1 kiloluk etiyle 3 kişinin, 2 kiloluk somonun etiyle de 6-7 kişinin rahatlıkça doyduğunu ifade ettiler. “2 kilo somon aldım 3 kişi 2 öğünde bu balığı tüketeceğiz” 2 kiloya yakın somonla 3 kişinin karnının 2 öğün doyacağını dile getiren Mustafa Okutken, “Ben somonu tercih ediyorum. Somon çok lezzetli ve faydalı bir balık. Bunların yanı sıra somonun fiyatı da oldukça uygun. Bugün 2 kiloya yakın somon aldım. 3 kişi 2 seferde bu balığı tüketeceğiz. Somonun buğulaması, tavası çok güzel oluyor. Zorlasak 2 kiloyla 6-7 kişi doyarız. 2 kilo kırmızı et alsak pahalı gelir. Biz hem faydalı hem de ucuz olduğu için somonu tercih ediyoruz” dedi. “Kalabalık aileler için en uygunu balık” Balığın özellikle kalabalık aileler için en uygun yiyecek olduğunu vurgulayan Osman Bütüner, “Ramazan’da en fazla tükettiğimiz balık somon oluyor. 1 kilo balıkla 3-4 kişi doyuyoruz. Lezzeti güzel ve ayrıca kilosu da 100 TL. Kıyma veya kuşbaşı et salsak kilosu 500 TL’ye dayanıyor. Balık 50 TL’den 200 TL’ye kadar var. Kalabalık aileler için en uygun giden balık olduğu için tercih ediyoruz” diye konuştu. “1 kilo somonla 3 kişi rahatlıkla doyuyor” Ramazan ayında somona olan ilginin arttığını belirten balık satıcısı Onurcan Köse ise “Sezonun bitmesine az bir süre kaldı. Vatandaşların yakında avlanması yasak olacak mezgit, istavrit, barbun ve hamsi gibi küçük balıklara ilgi göstermesi gerekiyor. İstavrit, mezgit kilo 50, barbun da kilo 100 TL’den gidiyor ama vatandaşın gözdesi somon balığı. Ramazan ayında doyurucu olması ve kılçıksız olmasından dolayı en çok somona rağbet gösteriliyor. Tezgaha gelen 100 kişiden 90’ı somon alıyor. 1 kilo somonla 3 kişi rahatlıkla doyuyor. Çorba ve salata ile birlikte iftarı açıp, salata ile balığı tükettiğinde 3 kişi doyarak sofradan kalkabiliyor. Bunu da 100 TL’ye hallediyorlar. Şu anda memlekette en ucuz et kaynağı balık. Tavuk da kırmızı et de çok pahalı. Vatandaşlar bunu bildiğinden balığa, özellikle somona rağbet gösteriyor” şeklinde konuştu. Ayrıca Samsun’da çipura kilo 220 TL, levrek kilo 220 TL, tirsi kilo 100 TL ve hamsi de kilo 100 TL’den alıcı buluyor.
İstanbul ’’İşletmeler, hızlı teslimat için profesyonel kurye şirketlerini tercih ediyor’’ Online sipariş alan işletmeler hızlı teslimat konusunda yatırımlarını artırıyor. Bu konuda işletmelerin tercihi ise sektörün profesyonelleri oluyor. Restoran ve marketler online siparişlerin artması ile birlikte hızlı teslimat markalarına yöneldi. Hızlı teslimat markalarının restoran ve marketlerle yaptıkları iş birlikleri ve sektördeki gelişmelerle ilgili olarak Vigo’nun Satış Direktörü Fatih Yıldız açıklamalarda bulundu. Vigo Satış Direktörü Fatih Yıldız, hızlı teslimat sektörünün her geçen gün potansiyelini artırdığını, işletmeler için hızlı teslimat markaları ile iş birliği yapmanın ise artık bir gereklilik haline geldiğini belirtti. “Restoran ve marketler için artık olmazsa olmaz” Hızlı teslimat markalarıyla iş birliği yapmanın restoran ve marketler için artık olmazsa olmaz olduğunu anlatan Fatih Yıldız, sektörün her geçen gün büyüdüğünü ve Vigo’nun küçük, orta ve büyük tüm işletmelere uygun koşullar oluşturduğunu dile getirdi. Yıldız, işletmelerin hızlı teslimat için profesyonel kurye şirketlerini tercih ettiğini vurguladı. Yıldız, konu hakkında şöyle konuştu: “Hızlı teslimat evde ya da ofiste insanların en önemli konforu haline geldi. İstediğiniz zaman istediğiniz siparişi verebiliyorsunuz ve siparişiniz çok kısa sürede kapınızda oluyor. Bu imkan tabi ki insanların zamandan kazanmasını sağlıyor. Restoran ve marketler de artık bu durumun kendileri için önemli bir gelir kalemi olduğunun farkına vardı. Ancak tabi işin operasyonel ve mali boyutlarını düşündüklerinde ortaya büyük bir efor çıkıyor. Burada da Vigo olarak biz devreye giriyoruz. “5 bini aşkın kuryemizle 40 şehirde müşterilerimize hizmet veriyoruz” Şirketimiz bugün 5 bini aşkın kuryesiyle 40 şehirde müşterilerine hizmet sağlayan bir hızlı teslimat markası. Müşterilerimize sunduğumuz teknolojiyle onların canlı kurye takibini, sipariş takiplerini kolaylıkla yapmalarını, gün sonunda ve ay sonunda yapacakları hesaplamaları kolaylıkla yapabilmelerini sağlıyoruz. Bugün bir restoran kendi kurye operasyonunu yapmak istese; motosiklet almak zorunda, kuryenin maaşı, sigortası var sonra motorun bakımı, yakıtı derken birçok şeyle uğraşmak zorunda kalacak. Hatta motor arızalansa ya da kuryesi rahatsızlansa yerine birini bulmaya çalışacak ya da siparişlere dönemeyecek bu da yine maddi kayıplara sebep olacak. “Vigo ile çalışan işletmeler sadece kazançlarını düşünüyorlar” Bir de işletmenin Vigo ile çalıştığını düşünelim. Bizden kaç kurye talebinde bulunduysa istediği saatlerde istediği sayıda kuryemiz hazır oluyor. Olası bir aksilikte kuryemizin yerine başka bir kurye arkadaşımız geliyor ve hiç eksilmeden operasyonlarını devam ettirebiliyorlar. Kuryenin alacağı ücreti, motosiklet masraflarını da düşünmüyorlar. Profesyonel hizmet almanın en güzel yanı da tam olarak bu. Bu yüzden şirketimiz ile çalışan işletmeler sadece kazançlarını düşünüyorlar diyebilirim. “Kurye ihtiyacı olan restoran ve marketler ne yapmalı?” Kurye ihtiyacı olan restoran ve marketler kendilerine uygun şartlarda ve bütçede hizmet almak için Vigo’nun resmi web sayfasına girerek ‘Kurye ihtiyacım var’ seçeneği üzerinden bizlere başvuru yapabilirler. Satış ekibimiz hemen kendileriyle iletişime geçerek onlara destek olacaklar. Sonrasında şirketimizle ile çalışmanın rahatlığını yaşamak onlara kalıyor.”