ASAYİŞ - 27 Haziran 2022 Pazartesi 09:26

Türkeli'de dere taştı, evler sular altında kaldı, geçici köprüler yıkıldı

A
A
A
Türkeli'de dere taştı, evler sular altında kaldı, geçici köprüler yıkıldı

Sinop'un Türkeli ilçesinde etkili olan sağanak yağış, bazı yerleşim yerlerinde su baskınlarına yol açarken, geçen yıl sel felaketinde yıkılan köprülerin yerine yapılan geçici köprüler çay suyunun taşması sebebiyle yıkıldı. Akçay Çayı yakınında ikamet eden 13 kişi sel tehdidi nedeniyle tahliye edildi.

İlçede gece saatlerinden itibaren etkisini sürdüren sağanak yağış, bazı köy yollarında tahribata yol açarken, 11 Ağustos 2021'de meydana gelen sel felaketinde yıkılması sonucu yapılan Yılanlık, Çayırlar ve Yeşiloba köyündeki geçici köprüler ulaşıma kapandı.

Türkeli'de dere taştı, evler sular altında kaldı, geçici köprüler yıkıldı

Dere taşması sonucu ilçeye bağlı Çatakgüney köyünde cami ve bazı evler sular altında kaldı. Yılanlık ve Çayırlar'daki geçici köprülerin ilçe merkezi ile yaklaşık 15 köyü birbirine bağladığı öğrenilirken, ilçede Kaymakam Mesut Ozan Yılmaz Başkanlığında oluşturulan kriz masası, aşırı yağış nedeniyle oluşabilecek can ve mal kayıplarının önüne geçebilmek için gelişmeleri anbean takip ediyor.

Türkeli'de dere taştı, evler sular altında kaldı, geçici köprüler yıkıldı

Geçici köprüler yıkıldı, 13 kişi tahliye edildi

11 Ağustos 2021'de meydana gelen sel felaketinde, ilçe merkezi ile yaklaşık 15 köyü birbirine bağlayan Yılanlık ve Çayırlar Köprülerinin yıkılması sonucu yerine yapılan geçici köprüler ile Satı ve Yeşiloba köylerindeki geçici köprüler çay sularının yükselmesiyle birlikte yıkıldı.

Türkeli'de dere taştı, evler sular altında kaldı, geçici köprüler yıkıldı

İlçenin Gencek köyü Çayağzı Mahallesi'nde ise Akçay Çayı yakınında evleri bulunan 13 kişi jandarma ekiplerinin desteğiyle tahliye edilirken, 1 aile Gazi Mustafa Kemal Yatılı Bölge Okuluna yerleştirildi. Ayrıca Çayağzı Mahallesi'nde tedbir amacıyla boşaltılan bir ahır sular altında kaldı.

Türkeli'de dere taştı, evler sular altında kaldı, geçici köprüler yıkıldı

İlçenin Metin Bostancıoğlu Caddesi, araç ve yaya trafiğine geçici olarak kapatılarak, polis ekiplerince önlemler alınırken, Türkeli köprüsünde de su seviyesinin yükseldiği anlarda yaya ve araç geçişlerine izin verilmedi.

Çay sularının kritik noktaya gelerek tehdit oluşturduğu Yılanlık mevkisinde, ilçe merkezinin çayın taşması gibi durumlardan etkilenmemesi için İlçe Özel İdaresi ve Belediye ekiplerince taşkın koruma çalışması yapıldı.

Yunus Celal Araz

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Dağlarda çiriş otu bereketi Doğu Anadolu Bölgesinde ve Erzincan’da bu günlerde çarşı pazarda sıkça görülen çiriş otu dağlarda yaban hayvanlarının da ilgisini çekiyor. Bahar ayları ile birlikte Erzincan’ın yüksek kesimlerinde ortaya çıkan çiriş otu vatandaşlar tarafından toplanmaya başlandı. Munzur Dağlarında yerli ve yabancı birçok kişiye rehberlik yapan Murat Aydemir, yaptığı gözlemlerde dağ keçilerinin de çirişi yediğini ifade etti. Dağlarda doğal olarak yetişen çirişten birçok yemek yapıldığını anlatan Aydemir, çirişten yapılan turşunun ayrı bir lezzet olduğunu söyledi. İnsanlar yüzyıllardır yaşamın neredeyse her alanında bitkilerden faydalanıyor. Bazı bitkiler tıbbi faydaları sebebiyle sağlık alanında kullanılırken bazı bitkiler besin bazıları ise boya ya da süs bitkileri olarak kullanılıyor. Çiriş otu da bu bitkilerden bir tanesi. Latincede Asphodelus aestivus L. olarak bilinen ve Zambakgiller familyasına ait olan çiriş otu, çoğu bölgede güllük, dağ pırasası, kirkiş otu, sarı zambak, yabani pırasa ve yeling otu olarak biliniyor. Toplumun büyük bir kısmı bazı hastalıkların tedavisinde tıbbi bitkilere başvuruyor. Bitkisel tedavi yöntemlerinin yan etkilerinin olmadığı ya da daha az olduğu düşünülmesi buna büyük bir etken olarak gösteriliyor. Çiriş otu da bölgede halkın tercih edilen bitkilerin başında yer alır. Çirişten birçok yemek yapılıyor Meryem Badayman, Ekin Dinçel ve Ayla Ünver Alçay tarafından yapılan bir araştırmada çirişin; yabani bir ot olup yenilebilmesinin yanında vitamin, antioksidan, lif ve mineral içerikleri ile vücudu besleyen özelliğe sahip olması sebebiyle yaygın olarak tüketildiği belirtildi. Çiriş otu, Afrika, Arap ülkeleri, Türkiye, Mısır ve Avrupa’nın bazı bölgelerinde görülen bir bitki türü. Türkiye’de Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetişiyor. Çiriş otu genel olarak zararsız ve faydaları ile ön planda olan bir bitki olarak biliniyor. Bunun yanında çirişin yaprakları henüz tazeyken de yenilebiliyor. Ayrıca çirişten çorba ve birçok yemek de yapılıyor. Haşlandıktan sonra yumurta ile kavrulması ya da peynirle de karıştırılarak yufka ekmek içinde yeniliyor. Ayrıca kaşila diye adlandırılan bir yemeği de yapılıyor. Sevilen yemeklerden biri olan kaşila, çirişin kaynatılıp, içerisine bulgur katılarak, katılaşıncaya kadar pişirilmesiyle yapılıyor. Katılaştıktan sonra içi çukurlaştırılarak yağ dökülüp ve servis edilip yeniliyor.