YEREL HABERLER - 15 Haziran 2014 Pazar 14:15

Özgümüş’ten Kanun Teklifi

A
A
A
Özgümüş’ten Kanun Teklifi

CHP ADANA MİLLETVEKİLİ ÜMİT ÖZGÜMÜŞ'ÜN VERDİĞİ KANUN TEKLİFİ, YEREL SEÇİMLERE 1 YILDAN FAZLA BİR SÜRE KALA BELEDİYE BAŞKANLIĞI MAKAMININ BOŞALMASI DURUMUNDA 3 AY İÇERİSİNDE YENİDEN SEÇİM YAPILMASINI İÇERİYOR
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili, TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji ve Teknoloji Komisyonu Üyesi Ümit Özgümüş, TBMM Başkanlığı’na Belediye Kanunu’nda değişiklik yapılmasına dair kanun teklifi verdi. Teklif, yerel seçimlere 1 yıldan fazla bir süre kala belediye başkanlığı makamının boşalması durumunda 3 ay içerisinde yeniden seçim yapılmasını içeriyor.
Özgümüş, mevcut yasaya göre belediye başkanlığının boşalması durumunda yeni başkanın belediye meclisi tarafından seçildiğini belirterek, “Belediye başkanları nitelik, bilgi, donanım ve yeteneklerine göre halk tarafından doğrudan seçilmektedir. Bu nedenle, vatandaşın bir belediye başkanında arayacağı niteliklerle ve özelliklerle, belediye meclis üyesi olarak seçeceği kişiler arasında farklılıklar bulunmaktadır. Ancak 5393 Sayılı Belediye Kanunu’nun 45.maddesi, belediye başkanlığının boşalması durumunda, ilin büyüklüğüne göre milyonlarca kişinin seçtiği belediye başkanının yerine, sayısı oldukça sınırlı olan belediye meclis üyeleri içerisinden seçim yapmak zorunda bırakmaktadır. Bu durumda belediye meclis üyesi olarak seçilmiş olan, şehir ya da büyükşehirleri yönetmek için gerekli bilgi, birikim ve yeteneğe sahip olmayan kişiler belediye başkanı olmakta, hak etmedikleri ve halk tarafından seçilmedikleri halde, o kentin kaderi hakkında karar verebilme yetkisine sahip olmaktadır. Verdiğimiz kanun teklifi ile bu durumu engellemeyi ve belediye başkanlığının boşalması durumunda, yeniden seçim yapılarak halkın yeni belediye başkanını seçmesini öneriyoruz” dedi.
Özgümüş ayrıca, mevcut yasanın 47. maddesinde, haklarında soruşturma veya kovuşturma açılan belediye organları veya bu organların üyelerinin, kesin hükme kadar görevden uzaklaştırılabildiklerini ve bu görevden uzaklaştırma önleminin iki ayda bir gözden geçirildiğini ancak bu gözden geçirme işleminde herhangi bir sınırlama olmadığını söyledi. Özgümüş, “Verdiğimiz kanun teklifi ile mevcut yasasının bu konuyla ilgili 47. maddesinde de bir değişiklik teklif ettik ve bu iki ayda bir gerçekleşen gözden geçirme işlemini üç defa ile sınırladık. Böylece, hem açılan soruşturmanın bir an önce sonuçlandırılarak gerekli işlemlerin yapılması sağlanacak hem de bu durumun siyasi amaçlarla kötüye kullanılması önlenecek” diye konuştu.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aksaray Polisin alkollü sürücü ile imtihanı: Üfleme eğitimi verilen kadın 44. seferde başardı Aksaray-Konya Karayolunda jandarmanın "dur" ihtarına uymayarak kaçan kadın sürücü, jandarma ve emniyeti alarma geçirdi. 53 kilometre kaçan kadın sürücü E-90 Karayolunda kovalamaca sonucu yakalandı. Alkolmetreye üflermiş gibi yapıp üflemeyen ve 3 alkolmetre değiştirerek kadına üfleme eğitimi veren polis, üfletme imtihanına girdiği kadın sürücünün 44. üflemesinde promilini alabildi. 0.97 promil alkollü çıkan kadın sürücüye ceza kesilerek ehliyetine el konuldu. Olay Aksaray - Konya Karayolu Eşmekaya Kavşağı’nda yaşandı. Edinilen bilgiye göre, Aksaray Konya Karayolunda yol kontrolü yapan İl Jandarma Komutanlığı ekipleri durumundan şüphelendikleri kadın sürücünün kullandığı 68 AAN 849 plakalı otomobile ‘dur’ ihtarında bulundu. İhtara uymayan kadın sürücü hızla denetim noktasından kaçtı. Aksaray istikametine kaçan kadın sürücünün plakası jandarma ekipleri tarafından hem jandarma hem de emniyet haber merkezine bildirildi. Bunun üzerine jandarma ve polis ekipleri karayolu ve aracın geldiği istikamete yönelik adeta bölgeyi abluka altına aldı. Jandarma ekipleriyle kısa süre kovalamacaya giren kadın sürücü 53 kilometre kaçtıktan sonra şehir merkezi girişinde polis ekiplerinin de "dur" ihtarına uymadı. Ekiplerin kaza riskine karşı kontrollü bir şekilde takip ettiği kadın sürücü çok gidemeden Tacin Mahallesi E-90 Karayolu üzerinde yakalandı. 44. üflemesinde pes eden kadın sürücü 0.97 promil alkollü çıktı Durdurulduktan sonra araçtan indirilen ve isminin Gülten Nas Y. (49) olduğu belirlenen kadın sürücü rahat tavır ve hareketleriyle dikkat çekti. Ehliyet ve ruhsat kontrolünden geçirilen kadın sürücüye alkol kontrolü yapmak isteyen polis memurlarının üfleme eğitimi ile imtihanı burada başladı. Alkol kontrolünden geçirilmek istenen kadına polis memurlarınca alkolmetre üfletilmek istendi. Alkolmetreyi üflemeye çalışan kadın üflermiş gibi yapıp üflemekten çekinirken, polis memurları kadına adeta üfleme eğitimi verdi. Bir polis memuru ağzıyla kadına üflemeyi gösterirken, bir değir polis memuru da elindeki üfleme çubuğunun poşetiyle üflemeyi anlattı. Eğitimin ardından polis memurlarının üfletme imtihanı başladı. Kadına defalarca alkolmetreyi üfletmeye çalışan polis memurları kadının üflemeyip üflüyormuş gibi göstermesiyle büyük bir sınav verdi. Alkolmetreye de güvenmeyen kadın sürücüye 3 farklı alkolmetre üfletildi. Zaman zaman su içen ve dinlenmeye geçen kadın sürücü 1 saat boyunca polis memurlarına ecel teri döktürdü. 43 kez alkolmetreyi üflemeyerek kandırmaya çalışan kadın sürücü 44. üflemesinde pes ederek normal bir şekilde üfledi. Üflemenin ardından kadının 0.97 promil alkollü olduğu belirlendi. Polis ve kadın arasındaki yaşanan ilginç diyaloglar ise anbean kameralara yansıdı. Alkollü araç kullanmaktan 6 bin 439 TL para cezası kesilen kadın sürücünün ehliyetine de 6 ay süreyle el konuldu. Araç ise olay yerine çağırılan bir yakınına teslim edildi.