SAĞLIK - 02 Ağustos 2019 Cuma 11:58

Sıvı tüketimine uyarı: “Kalorisiz su tüketin”

A
A
A
Sıvı tüketimine uyarı: “Kalorisiz su tüketin”

Yaz aylarında sıcaklık artışıyla beraber beslenmeye bağlı sağlık sorunları da kendini göstermeye başlıyor. Doğru beslenmeyle bu sorunların önüne geçilebileceğini belirten Uzman Diyetisyen İrem Dürçek, bu dönemde sıvı tüketimin oldukça önemli olduğunu söyleyerek,, kalorisiz su tüketilmesini önerdi.

Yaz aylarıyla birlikle beslenme rutininde de değişiklik yapılması gerektiğini belirten Beykent Üniversitesi Öğr. Üyesi Uzman Diyetisyen İrem Dürçek, bu dönemde terlemeye bağlı yaşanacak sıvı kaybını önlemek için bol miktarda kalorisiz su ve süt ürünleri tüketilmesini önerdi. Kilo vermek isteyenlerin ise tahıl grubunu tüketirken dikkatli olmaları gerektiği konusunda uyaran Dürçek; makarna, bulgur, pirinç gibi tahıl ürünleriyle birlikte yağ tüketiminin de arttığını ve bu ürünlerin yerine tam buğday, çavdar ya da ciddi bir kansızlığı (Anemi) olmayanların kepekli ekmek tercih edilebileceğini söyledi. Sıcak havalarda sık görülen gıda zehirlenmesi konusunda da uyarılarda bulunan Dürçek, doğru beslenmeyle vücut savunma sisteminin korunup, bu sorunun önüne geçilebileceğini ifade etti.

“Öğün sayısı kişiye göre değişiyor”
Doğru beslenmede en önemli noktalardan birinin öğün sayısını kişinin kendi fizyolojisine göre ayarlaması olduğunu ifade eden Dürçek, “Kişilerin vücut ihtiyaçları farklı olduğu için öğün sayısı vermek doğru olmaz. Kişi günde kaç öğün besleniyorsa gerekli olan ihtiyacını bu öğünlerden almalı. Buna ek olarak öğün sayısına göre süt ürünü tüketimi oldukça önemli. Kişi beslendiği her öğün başına bir bardak süt, yoğurt, ayran gibi süt ürünü tüketmeli. Kilo vermek isteyenler bu ürünleri yarım yağlı veya yağsız şeklide tüketebilirler” dedi.

“Bulgur ya da pirinç pilavı yerine ekmek tüketimi daha makul ”
Bu dönemde kilo almak istemeyenlerin tahıl grubunu tüketirken dikkatli olmaları noktasında uyaran Dürçek, “Makarna, bulgur ya da pirinç pilavı tüketimi yerine ekmek tüketimi daha makul olacaktır. Çünkü tahıl ürünleri pişirilirken bol miktarda yağ kullanılıyor. Yaz aylarında kiloyu korumak adına bu gıdalar yerine ekmek tüketimi daha makul olacaktır. Yalnız ekmek tüketirken beyaz undan yapılanları değil, tam buğday, çavdar ya da kişide ciddi bir anemi yoksa kepekli ekmek de tercih edilebilir” şeklinde konuştu.

“Kalorisiz su tüketimi önemli”
Sıcak havalarda terlemeye bağlı olarak vücutta ciddi miktarda sıvı kaybı yaşandığını söyleyen Dürçek, sıvı tüketimiyle ilgili şu önerilerde bulundu:

“ Sıvı kaybı ve terlemeyle birlikte sodyum ve potasyum kaybı da meydana gelebiliyor. Bu durum kendini yorgunluk halsizlik ve baş dönmesi şeklinde gösterebiliyor. Sodyum kaybını önlemek için ayran tüketilebilir. Potasyum kaybını önleyebilmek için de bol sebze, meyve tüketimini önerebilirim. Ayrıca mümkün olduğu kadar asitli, gazlı ve şekerli içeceklerden uzak durmak gerekiyor. En uygun olanı kalori içermeyen su tüketimidir. Bunun dışında çay, kahve şekersiz ve kremasız olarak kullanılabilir ve kişi eğer şeker hastası değilse taze sıkılmış meyve suyu da tüketebilir. Nitekim ayran aşı tarzında çorbaların da bu dönemde kullanılması sıvı tüketimini karşılamak için uygundur. Günlük alınan sıvı miktarını ise kişinin kilosunun 33 ile çarpımında ortaya çıkan rakam olarak söyleyebiliriz.”

Gıda zehirlenmesine dikkat!
Sıcaklıkla birlikte görülen bir diğer sorunun gıda zehirlenmesi olduğunu ifade eden Dürçek, “Gıda zehirlenmelerine karşı vücut savunma sistemini korumamız gerekiyor. Bunun için de süt, yoğurt, ayran gibi süt ürünleri tüketilebilir. Aynı zamanda bol sebze, meyve tüketilmeli. Salata tüketimi de bu dönemde çok önemli. Gıda zehirlenmelerine karşı salata malzemelerinin sirkeli suda bekletilmesi gerekiyor. Meyve ve sebze tüketimini arttırmanın bir diğer faydası ise içerisinde bol miktarda sıvı, vitamin ve antioksidanların bulundurmalarıdır. Bu şekilde vücudun savunma sistemi doğal yoldan korunmuş olur” diye konuştu.

Beslenmeye bağlı yaşanan sağlık sorunlarına da değinen Dürçek, “Yeme içme bozukluğu yaşayanlarda sık görülen hastalıkların başında diyabet geliyor. Yaz aylarıyla birlikte şekerli meyvelerin tüketimi de artıyor. Karpuz, kiraz, üzüm gibi meyvelerin tüketimini mümkün olduğu kadar sınırlayabilmek önemli. Nitekim öğünlerde karbonhidrat dengesine dikkat etmek gerekiyor. Bunun için de kişinin düzenli olarak karbonhidrat ölçümlerini yapması gerekiyor” dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara Cumhurbaşkanı Erdoğan, Milli Eğitim Bakanı Tekin ve beraberindeki çocukları kabul etti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin ve beraberindeki çocukları Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde kabul etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin ve beraberindeki çocukları Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde kabine toplantısının yapıldığı salonda kabul etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasının ardından çocuklarla bir süre sohbet etti. Çocukların kendisiyle fotoğraf çektirme isteğini kırmayan Erdoğan, programın sonunda çocuklarla toplu fotoğraf çektirdi. Programa katılan çocuklara ise saat hediye edildi. “23 Nisan Milli Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı tebrik ediyorum” Cumhurbaşkanı Erdoğan, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı nedeniyle yayımladığı mesajında, "Türkiye Büyük Millet Meclisimizin açılışının 104’üncü yıl dönümünü ve gözümüzün nuru evlatlarımızın 23 Nisan Milli Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı tebrik ediyorum. Geleceğimizin teminatı yavrularımızın her gününün bayram neşesi içinde geçmesini temenni ediyorum. Büyük Millet Meclisimizin ilk Başkanı, Kurtuluş Savaşımızın Başkomutanı, Cumhuriyetimizin banisi Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere ülkemizin bugünlere gelmesinde katkısı olan herkesi saygıyla anıyorum. İstiklalimiz ve istikbalimiz uğrunda gözlerini kırpmadan canlarını feda eden kahraman şehitlerimizin her birine Allah’tan rahmet niyaz ediyorum" ifadelerini kullandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, TBMM 104’üncü açılış yıl dönümü idrak ettiklerini vurgulayarak, "Bundan tam 104 sene önce Ankara’da dualarla, tekbirlerle salavatlarla açılan Büyük Millet Meclisimiz, milletimizin ve devletimizin hürriyet mücadelesinin sembolü oldu. Bağımsızlığımıza giden yolda, ilk meclisimiz öncülük ve liderlik etti. 23 Nisan 1920’de meclisin açılmasıyla başlayan milli mücadele, 29 Ekim 1923 tarihinde Cumhuriyetin ilanı ile birlikte zafere ulaştı. Tarihimizdeki böylesine önemli bir günün, istikbalimizin teminatı olan siz çocuklara hediye edilmesi elbette tesadüf değildir. Bu devletimizin sadece çocuklara değil aynı zamanda kendi geleceğine verdiği önemin de bir göstergesidir. Biliyorsunuz, biz de ’Türkiye Yüzyılı’ vizyonumuzu sizlere emanet ettik. Türkiye Cumhurbaşkanı olarak, her birinizin bu emaneti en güzel şekilde taşıyacağınıza yürekten inanıyorum. Sizlere her alanda güçlü, müreffeh ve itibarlı bir ülke bırakmak için canla başla çalışmaya devam edeceğiz. Siz evlatlarımızın da çalışkanlığınızla, başarılarınızla, heyecanınızla, ufkunuz ve umutlarınızla Türkiye’yi çok daha ileriye götüreceğinizden asla şüphe duymuyorum" şeklinde konuştu.