GENEL - 25 Eylül 2009 Cuma 12:18

Şofben kullanırken dikkat

A
A
A
Şofben kullanırken dikkat

Makine Mühendisleri Odası Konya Şube Yönetim Kurulu Sekreter Üyesi Adnan Kuntoğlu, bilgisizlik ve ihmal yüzünden birçok kişinin şofbenden hayatını kaybettiğini belirterek, hayat kurtarabilecek ve kolayca alınabilecek önlemlerin gözardı edildiğini söyledi.

Şofben kullanırken kazaların önlenebilmesi için şofbenin mutlaka bacaya bağlanması gerektiğini ve baca bağlantısı olmayan şofbenin asla çalıştırılmaması gerektiğini kaydeden Kuntoğlu, "Şofben zehirlenmeleri genellikle gaz kaçaklarından değil, yeterli havalandırma yapılmayan yerlerde oksijen oranının düşmesi sonucunda ve karbonmonoksit oranının yükselmesiyle gerçekleştiği için şofbenin kullanıldığı yere sürekli temiz hava girmesi sağlanmalıdır. Mutlaka şofben banyo dışına kurulmalıdır.

Şofbenin montajı mutlaka yetkili servis tarafından yapılmalıdır. Şofben mutlaka müstakil veya yarım şönt bacaya bağlanmalıdır. Şofben bacaya en kısa mesafede, baca borusu ise hafif yükselen bir eğimle bacaya bağlanmalıdır. Bacayla duvar arasında tam bir sızdırmazlık olmalıdır. Baca yatay borusunun eğimi aşağıya doğru olmamalı ve uzunluğu 2 metreyi geçmemelidir. Mümkünse aspiratör ve şofben aynı bacaya bağlanmamalıdır. Baca tıkalıysa temizlenmelidir.

Binaların yangından korunması yönetmeliğine göre sıvı ve gaz gibi yakıtların kullanıldığı yerlerde bacalar 3 ayda bir temizlenmelidir. Bacaların temizliği mahalli itfaiye teşkilatı tarafından veya yetki verdiği firmalar tarafından yapılabilir" dedi.

Kuntoğlu, şofbende gaz kaçağı hissedildiğinde öncelikle gaz vanası ve tüp dedantörünün kapatılması gerektiğini vurgulayarak, "Elektrik düğmeleri açılıp kapatılmamalı. Kibrit çakmak gibi alev ve kıvılcım çıkartabilecek hiçbir işlem yapılmamalı, karşılıklı pencereler açılarak ortam havalandırılmalı, gaz şirketi yetkilisi veya şofben servisi hızla aranmalıdır. Şofbenin monte edileceği mekan en az 6 metreküp hacimli ve 2.5 metrekare alanında olmalıdır. Daha küçük hacimli mekanlara şofben bağlanmamalıdır.

Şofbenin monte edildiği alan ve havalandırma delikleriyle irtibatlı olduğu bitişik alanın hacimlerinin toplamı en az 17 metreküp olmalıdır" şeklinde konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir