SAĞLIK - 19 Eylül 2021 Pazar 09:57

Sosyal medya ile hatırlanan lezzet: Sarımsak turşusu

A
A
A
Sosyal medya ile hatırlanan lezzet: Sarımsak turşusu

Doğal antibiyotik olan sarımsak korona virüs sürecinde en çok tüketilen besinler arasında yer aldı. Organik ürünlerle virüse karşı bağışıklık sistemini güçlendirmek isteyeneler sarımsak turşusuna rağbet gösteriyor.

Organik ürün pazarı esnafı Metin Özsefil, sarımsak turşusunun nasıl kurulduğu, kurulurken nelere dikkat edilmesi gerektiğini ve ne kadar sürede tüketilmesi gerektiğini anlattı.

Sosyal medya ile hatırlanan lezzet: Sarımsak turşusu

Sarımsakta hasadın başlamasıyla özenle seçilen iri diş sarımsakların turşu için hazırlandığını belirten Özsefil, “Sarımsak 4. ayda çıktığı zaman tek tek ayıklıyor çalışan bayan elemanlarımız. İrili ufaklı seçildikten sonra sirkeye basarlar, yüzde 5 oranında koruyucu olsun diye tuz koyarlar. 15 gün sonra da bu hale gelir, sarımtırak bir görüntü alır ve lezzetini alır, tam olmuş olur. Bir kilogram sirkeye 250 gram su koyuyorlar 15 gün içinde turşuya dönüyor. Yemeklerde kullanılıyor, suyu içilir ya da olduğu halde yiyebiliriz” dedi.

Evde 75 lira gibi bir bütçeyle turşunun rahatlıkla hazırlanabileceğini ifade eden Metin Özsefil, kurulan sarımsak turşusunun 8 ay içinde tüketilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Sosyal medya ile hatırlanan lezzet: Sarımsak turşusu

“Sosyal medyanın en faydalı paylaşımı”

Sarımsak turşusunun unutulmaya yüz tutmuş bir ürün olduğunu kaydeden Özsefil, “Unutulmuş bir üründü, son iki yıldır virüs olduğu için herkes buna yöneldi. Sosyal medyanın da en faydalı paylaşımlarından bir tanesi, unutulmuş bir lezzetin yeniden hatırlanmasında sosyal medyanın çok faydası oldu” ifadelerini kullandı.

Resul Yanbul
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bayburt Umre ödüllü gençlik bilgi yarışması sonuçları açıklandı Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından düzenlenen ’Umre Ödüllü Gençlik Bilgi Yarışması’ sonuçları açıklandı. Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından geleneksel hale getirilen lise ve üniversite öğrencilerine yönelik bilgi yarışması düzenlenmişti. İl ve ilçe müftülükleri koordinesinde yurt genelinde eş zamanlı olarak gerçekleştirilen yarışma sınavının sonuçlarına göre Bayburt’ta lise düzeyinde Bayburt Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencisi Emine Esra Yeşil, üniversite düzeyinde ise Bayburt Üniversitesi İlköğretim Matematik Öğretmenliği Bölümü öğrencisi Esra Arslan İlde birinci olarak Umre ödülü kazandı. Yarışmada dereceye giren öğrencilerin isimleri ise şu şekilde: Lise düzeyinde: 1. Emine Esra Yeşil - (Arpalı Zakire Hanım Kız Kur’an Kursu Hafızı ) Bayburt Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi 2. Melek Betül Alagöz - Bayburt Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi 3. Pınar Üner - Rekabet Kurumu Kız Anadolu Lisesi 4. Mehmet Akif Memiş - Bayburt Millî İrade Anadolu Lisesi 5. Merve Kardeş - Bayburt Millî İrade Anadolu Lisesi Üniversite düzeyinde: 1. Esra Arslan - Bayburt Üniversitesi İlköğretim Matematik Öğretmenliği 2. Merve Argun - Bayburt İlahiyat Fakültesi 3. Dilara Han - Bayburt İlahiyat Fakültesi 4. Yavuz İhsan Selim Zehir - Bayburt İlahiyat Fakültesi 5. Ömer Faruk Urhan - Bayburt İlahiyat Fakültesi Öğrenciler yarışma sonuçlarını yarisma.diyanet.gov.tr adresinden öğrenebilecekler.