TEKNOLOJİ - 15 Ekim 2019 Salı 09:01

Sosyal medyada Barış Pınarı Harekâtı’na yönelik kara propaganda!

A
A
A
Sosyal medyada Barış Pınarı Harekâtı’na yönelik kara propaganda!

Türkiye'nin 9 Ekim'de Suriye'nin kuzeyinde YPG/PKK ve DEAŞ terör örgütlerine karşı başlatmış olduğu Barış Pınarı Harekâtı tüm hızıyla sürerken, bu harekâtı engellemek isteyen çevreler sosyal medyadaki algı operasyonlarını her geçen gün arttırıyor.

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin huzur ve barışı sağlama amacıyla ülkenin güneyinde tesis edilmeye çalışılan terör koridorunu ortadan kaldırmak için başlattığı Barış Pınarı Harekâtı devam ederken, terör sempatizanları algı operasyonlarına tüm hızıyla devam ediyor. Özellikle YPG/PKK üyesi teröristlerin sivil halkı kalkan olarak kullanma haberleri sosyal medyada çok fazla yer bulmazken Türk Silahlı Kuvvetleri’nin sivilleri katlettiğine yönelik dezenformatif, manipülatif içerikler bot ve sahte hesaplar aracılığıyla bir anda yayılıyor. Konunun detaylarını ise sosyal medya ve terör ilişkisi üzerine çalışmalarını sürdüren Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi ve Dijital İletişim Araştırmacısı Doç. Dr. Ali Murat Kırık açıkladı.

Sosyal medya terörü yine ortaya çıktı!

Sosyal medyanın kamu diplomasisi alanında önemli bir güç olduğunu ifade eden Dijital İletişim Araştırmacısı Doç. Dr. Ali Murat Kırık; Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Suriye'nin kuzeydoğusundan terör oluşumlarına karşı başlatmış olduğu Barış Pınarı Harekatı'nın başarılı bir şekilde devam etmesiyle birlikte terör örgütü yanlılarının, birbirinden farklı olaylarda ve zamanlarda çekilmiş görselleri, montajlanmış fotoğraf ve videoları sosyal medyada manipülasyon gerçekleştirmek amacıyla paylaştıklarını ifade ederek internet kullanıcılarını uyardı. Doç. Dr. Kırık; “Türk askerini, sivil halka zarar verdiği yönünde eleştiren, hatta terör örgütlerinin sivil halka yaptığı kötülükleri Türkiye’ye mal eden paylaşımların sayısı her geçen gün artıyor. Özellikle operasyonun başarılı bir şekilde devam etmesi Türkiye karşıtlarının sosyal medya terörünü oluşturmasına neden oluyor; bu durum bilgi kirliliğini had safhaya ulaştırıyor. Ne zaman ki Türkiye, sınır ve bölge güvenliğine karşı önemli bir adım atıyor, işte tam bu zamanlarda sosyal medya terörü ortaya çıkıyor. ” ifadelerini kullandı.

#BarışPınarıHarekatı hashtagi zirveye çıktı!

Barış Pınarı Harekâtı esnasında en yoğun kullanılan sosyal paylaşım ağının Twitter olduğunu ifade eden Doç. Dr. Kırık; “Özellikle devletin resmi kurum ve kuruluşlarının bu süreçte sosyal medyayı etkin kullandığı ve bilgi kirliliğini minimum düzeye indirgediğini söyleyebilmek mümkün. Çünkü sosyal medya teröristleri çoğunlukla İngilizce mesajlar ve hashtagler oluşturarak tüm dünya kamuoyu gözünde Türkiye’yi küçültücü ve operasyonu zedeleyici türden içerikler paylaşmayı hedeflemiştir. Yaptığımız analizlerde operasyonla ilgili en yoğun kullanılan hashtag ise #BarışPınarıHarekatı olmuştur. Bu hashtag günde ortalama 142,259 civarında bir gösterim ve 79,528 kullanıcıya potansiyel ulaşım almıştır. İlgili hashtag altında yazılan mesajların \%89’u ise Türkiye’den gönderilmiştir. Bu oldukça dikkat çekici bir orandır. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ilgili hashtagı kullanarak Twitter üzerinden göndermiş olduğu mesajlar ise diğer kullanıcıların iletilerine oranla en çok erişim ve etkileşim sayısına ulaşmıştır. Sosyal medya teröristleri tarafından oluşturulan ve tamamen algı yönetme amacıyla kullanılan #riseup4rojava (Rojava için ayağa kalk) hashtagi altında atılan mesajların \%33’ü İngilizce, \%25’i Almanca, \%6’sı ise Türkçe olmuştur. Atılan tweetlerin \%40’ı ise Amerika Bileşik Devletleri’nden gönderilmiştir. Bu hashtag kullanılarak gönderilen birçok sahte görselin manipülasyon amacıyla paylaşıldığı açıktır. Örnek vermek gerekirse; Suriye iç savaşı sırasında 2012 yılında Esed Rejimi ordusuna ait Rus yapımı T-72 tanklarının patlatıldığı görüntüleri kullanarak bu görsel harekât esnasında çekilmiş gibi çarpıtılmak istenmiştir. Ancak Rus yapımı T-72 tipi tankların TSK'nın envanterinde bulunmadığı bildirilmiştir. Yine İdlib'de 2016 yılında kaydedilmiş yüzü kanlar içinde kalan küçük bir çocuğun görseli sosyal medya üzerinden Barış Pınarı Harekatı sırasında çekilmiş gibi gösterilerek dezenformasyon meydana getirilmiştir. Nitekim terör örgütleri çocukları algı yönetimi konusunda sıklıkla kullanmaktadır. Bu ve benzeri örneklerin sayısını arttırmak mümkündür.” şeklinde konuştu.

Sosyal medyada Barış Pınarı Harekâtı’na yönelik kara propaganda!

Sanal ortamda dijital bir savaş var!

Fiziki olarak gerçekleşen harekât yanında Türkiye’nin siber savaşlarla karşı karşıya kaldığını belirten Kırık; “Harekat fiziki ortamda devam ederken Türkiye’ye yönelik büyük siber savaşlar ve sanal saldırılar yürütülüyor. Türkiye’nin dijital iletişim hattının çökertilmesi adına siber korsanlar sürekli saldırılarda bulunuyorlar. Özellikle yaptığımız incelemelerde şu an Türkiye daha çok Trojan.Win32.Crypt saldırısına uğramaktadır. Bu saldırılarla amaçlanan siber korsanların her türlü içeriği takip etmesi, hassas verileri çalması ve sisteme arka kapı erişimi elde etmesinin sağlanmasıdır. Özellikle Türkiye bir dakika boyunca ortalama 350’ye yakın siber saldırıya maruz kalmaktadır. Bu noktada sanal ortamda da güvenlik son derece önemlidir.” dedi.

Sosyal medyada dijital bilinç şart!

Cephedeki Mehmetçiklerin paylaşımlarına dikkat etmesi gerektiğini belirten Doç. Dr. Ali Murat Kırık, “Özellikle kahraman askerlerimizin mecbur kalmadıkça sosyal medyada konum bilgisi ve içerik paylaşmaması son derece önemlidir. Çünkü teröristler bölgeyi çok iyi bildiklerinden dolayı Mehmetçiklerimize pusu kurabilme ihtimalleri söz konusudur. Günümüzde sosyal medya istihbaratın merkezi durumuna gelmiştir. Bu nedenle TSK'nın çok hassas ve dikkatli olması gerekmektedir.” diyerek mühim bir noktayı da gündeme taşıdı. Son olarak sosyal medyada gelişigüzel bir şekilde paylaşılan, manipülatif, dezenformatif olması kuvvetle muhtemel olan fotoğrafların internet arama motorlarının görsel arama seçenekleri kullanılarak araştırılması gerektiğini ifade eden Kırık; sosyal medya üzerinden terörü körükleyen, destekleyen ve suç unsurları içeren profillerin, sayfaların mutlak suretle siber@egm.gov.tr e-posta hesabına bağlantı adresi ve ekran görüntüsüyle bildirilmesi gerektiğini belirtti.

CANAN BEŞTAŞ / İHA
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Mersin Miniklerden coşkulu 23 Nisan kutlaması Mersin’de 1. sınıf öğrencilerinin, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlama töreni büyük ilgi gördü. Minik kalpler, Mersin Üniversitesi Spor Salonunda düzenlenen 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlama törenini, salonu dolduran öğretmen ve velilerini gösterileri ile gururlandırdılar. Türkiye Büyük Millet Meclisinin kuruluşunun 104. yılı ve 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramını, Mersinli Ahmet İlkokulu 1. Sınıf öğrencileri, büyük bir coşkuyla kutladı. Mersinli Ahmet İlkokulu Müdürü Yusuf Baltacıoğlu, okul idarecileri, öğretmenleri, velileri ve öğrenciler birlikte çalışarak unutulmaz bir bayram kutlaması organize ettiler. Program, öğrencilerin hazırladığı dans gösterileri,müzik performansları,izleyicilere unutulmaz anlar yaşattı. Öğrenciler, sahnede yeteneklerini sergilerken, veliler de gururla izlediler. Ulusal egemenliğin sembolü olan TBMM’nin kuruluşunun 104. yıl dönümü olduğunu belirten Mersinli Ahmet İlkokulu Müdürü Yusuf Baltacıoğlu, "Bugün toprakları yağmalanan yüce bir ulusun, düşmanlarını yurttan atmak için ant içtiği gündür. Bugün yok edilmeye çalışılan bir ulusun tek bilek, tek yürek haline geldiği gündür. Bugün, harcı atalarımızın asil kanlarıyla yoğrulan, ulusal egemenliğimizin Türk çocuklarına bayram olarak armağan edildiği gündür. Bugün, dünya çocuklarının her yıl ülkemizde kutladığı ilk ve tek bayram günüdür. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramıdır. Kutlu olsun" dedi. Baltacıoğlu, Türkiye Cumhuriyeti Devletinin bugünlere kolay gelmediğini, bu kutsal topraklar uğruna yüz binlerce şehit ve gazi verildiğini aktararak, "23 Nisan gibi milli bayramlarımızın önemli bir anlamı daha vardır. Bu bayramlar, birlik ve beraberliğimizi pekiştirdiğimiz, millet olarak tasada ve kıvançta bir olduğumuz günlerdir. Bu günde bizlere bu cennet vatanı, canları ve kanları pahasına emanet eden atalarımızın emanetlerini nasıl daha iyi koruyarak ve geliştirerek, yarınlara taşıyabileceğimizi konuşmalı ve düşünmeliyiz. Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önderimiz Atatürk’ü büyük kılan sadece bıraktığı eserler değildir. Aynı zamanda yıllar öncesinden bugünü okuyabilmesi ve bugünlerimize de ışık tutan adımları atarak, ülkemize çağdaş medeniyetin yolunu açmasıdır" diye konuştu.
İstanbul Beylikdüzü’nde 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı coşkuyla kutlandı 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, Beylikdüzü’nde bir dizi etkinlikle kutlandı. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, Beylikdüzü’nde bir dizi etkinlikle kutlandı. Beylikdüzü Belediyesi Uluslararası Çocuk Şenliği kapsamında yapılan kutlamalar Yaşam Vadisi Çanakkale Zafer Meydanı ve Atatürk Anıtı’nda çelenk koyma töreni ile başladı. Törenin ardından 23 Nisan Bisiklet Şenliği düzenlendi. Yaşam Vadisi’nde düzenlenen şenlikte 3-14 yaş arası çocuklar kıyasıya yarıştı. Her yaş kategorisinde birincilerin madalya ile ödüllendirildiği şenlikte çocuklar keyifli anlar yaşadı. Etkinlikler kapsamında ayrıca Beylikdüzü Belediye Başkanı Mehmet Murat Çalık, Beylikdüzü Çocuk Meclisi üyelerini makamına kabul etti. Çocuk Meclisi Başkanı Sümeyye Berber, günün anlamına uygun olarak Başkan Çalık’ın koltuğuna otururken meclis üyeleri de ona eşlik etti. Başkan Çalık daha sonra Uluslararası Çocuk Şenliği kapsamında; Bulgaristan, Romanya, Kazakistan ve Hindistan’dan gelen halk dansları topluluğu üyelerini ağırladı. Çocuklar, Başkan Çalık’a ülkelerini simgeleyen hediyeler verirken Başkan Çalık da katkılarından dolayı çiçek ve plaket takdim etti. Başkan Çalık ve topluluk üyeleri daha sonra kutlamaların yapıldığı Yaşam Vadisi’ne geçti. Burada vatandaşların ve çocukların yoğun ilgisiyle karşılaşan Başkan Çalık, kurulan stantları gezdi. Çeşitli atölye ve spor etkinliklerinin bulunduğu alanda çocuklarla bir araya gelen Başkan Çalık, onlarla bol bol fotoğraf çektirdi. Sihirbaz ve jonglör gösterilerinin yanı sıra modern dans, bale ve şiir gösterilerinin sunulduğu etkinlikler çocukların beğenisini kazandı. 6 Mayıs Gençliğimiz Var Sahnesi’nde ise Bulgaristan, Romanya, Kazakistan ve Hindistan Halk Dansları Topluluğu gösterileri yapıldı. Gösterilerin ardından Beylikdüzü Belediyesi BB Band Grubu konser verdi. Müzikseverlere keyifli saatler yaşatan konser dinleyicilerden tam not aldı. “Beylikdüzü’nü çocuk dostu bir kent haline getirene kadar var gücümle çalışacağım” Beylikdüzü’nü çocuk dostu bir kent haline getirene kadar var gücüyle çalışacağını ifade eden Başkan Çalık, “Onların yolundan asla vazgeçmeyeceğiz. Onların yolundan dönmeyeceğiz. Bu güzel vatanı bizler için memleket haline getiren bu insanları ve bize kazandırdıkları değerlerimizi asla unutmayacağız. Çocuklarımız bizim her şeyimiz. Çocuklar için çalışan bir belediye başkanıyım. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün izinde bu güzel vatanda, bu güzel coğrafyada Yaşam Vadisi’nin çok özel sahnelerinden bir tanesinde dünya milletlerinin evlatlarıyla buluştuk. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı kutluyorum. Ben onların gözünden bu kenti yönetiyorum emin olun. Beylikdüzü’nü çocuk dostu bir kent haline getirene kadar var gücümle çalışacağım. Bundan hiç şüpheniz olmasın. Evlatlarımız için güzel işler yapmaya devam edeceğiz. Beylikdüzü’nü çok seviyorum. Beylikdüzü’nde olmayı çok seviyorum. Sizin için çalışmayı çok seviyorum” diye konuştu.