POLİTİKA - 06 Mart 2016 Pazar 11:37

Sözlü: 'Seyhan kurtulmadan Adana kurtulmaz'

A
A
A
Sözlü: 'Seyhan kurtulmadan Adana kurtulmaz'

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, görev süresinin ilk 2 yılında kırsal yerleşimlere hizmette öncelik verdiklerini belirtip, yüzlerce köyü içme suyu, asfalt yol ve kanalizasyonla buluşturduklarını söyledi.

Popülist yaklaşımdan uzak hizmet odaklı çalışmalar yaptıklarını vurgulayan Başkan Sözlü, “10 kişinin yaşadığı dağ köylerine bile büyük yatırımlarla yol ve su götürüyoruz. 80 köyümüze ilk defa içme suyu götürdük. İlçelerimizde döşediğimiz içme suyu şebekesinin uzunluğu 950 kilometreyi buluyor” dedi.
Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, Divan Otel’de düzenlenen Muhtarlarla İstişare Toplantısı’nda Seyhan ilçesinin mahalle muhtarlarıyla buluştu. ASKİ Genel Müdürü Rahmi Pekar, genel sekreter yardımcıları ve daire başkanlarının hazır bulunduğu toplantıda muhtarlar, mahallelerinin sorunlarını, belediye hizmetleriyle ilgili beklentilerini ve memnuniyetlerini dile getirdi. Muhtarlar çözüm bekledikleri konuları aktarırken, bürokratlar bu taleplere yönelik çalışmalar ve planlamalarla ilgili bilgilendirme yaptı.
Seyhanlı muhtarlara hitap eden Başkan Hüseyin Sözlü, belediye kaynaklarını verimli ve doğru kullanarak hizmet üretmeyi ilke edindiklerini, bunu gerçekleştirirken muhtarların samimi yönlendirmelerinden yararlandıklarını söyledi. 5 yıllık görev süresinin içini hizmetlerle dolduracaklarını kaydeden Başkan Sözlü, ilk 2 yılda kırsal yerleşimlerde çok önemli ve anlamlı işlere imza attıklarını anlattı.

“UZAY ÇAĞINDA YOLU, SUYU OLMAYAN KÖYLER YAKIŞIR MI?”
21’inci yüzyıl Türkiye’sinde suyu olmayan dağ köylerine içme suyu şebekesi tesis ettiklerini kaydeden Başkan Sözlü, Tufanbeyli’den Yumurtalık’a kadar döşedikleri içme suyu şebekesinin uzunluğunun 950 kilometreye ulaştığını bildirdi. 10 kişinin yaşadığı yerleşimlere dahi büyük yatırımlarla yol ve su götürdüklerini kaydeden Başkan Sözlü, “Bu çalışmalar şehrin genel kitlesi içinde propaganda aracı olacak, bize siyasi katkı koyacak hizmetler değil. 2023 hedeflerinde Türkiye’nin uzay çağını yaşadığı söyleniyor. Ama yolu olmayan, suyu olmayan köylerimiz bizim hakikatlerimiz. 21’nci yüzyılda suyu olmayan bir Adana köyü Türkiye’ye yakışır mı? Bu düşünceyle hiçbir zaman popülist olmadık. Oralara hizmet götürürken, onların bize vereceği oyun azlığını veya çokluğunu, ya da hiç vermemişliğini de düşünmedik. Cenabı Allah’ın huzurunda bir insan olarak sorumluluğumuzu yerine getirdiğimizi biliyoruz” değerlendirmesini yaptı.

“GELECEĞİ PLANLIYORUZ”
Belediyenin bütçesini 600 milyon liradan 1.4 milyar liraya, ASKİ’nin bütçesini de 300 milyon liradan 800 milyon liraya ulaştırdıklarını, bu kaynakları da en doğru ve verimli şekilde kullanmaya büyük hassasiyet gösterdiklerini ifade eden Başkan Sözlü, “Geleceği planlıyoruz. Adana’nın hamurunu samimiyetle, sevgiyle yeniden yoğuruyoruz. Adana’da huzur ve refah iklimini hakim kılmayı, modern şehirciliğin en güzel örneklerinin gerçekleştiği yerleşim olmasını amaçlıyoruz” dedi.
Başkan Sözlü, Adana’nın merkezini Seyhan’ın oluşturduğunu, bu ilçede yeni bulvarlar açacaklarını ve Seyhan Nehri üzerine yapacakları köprüler sayesinde Yüreğir’le buluşturup, trafiği önemli ölçüde rahatlatacaklarını dile getirdi.
Planlamaları 50 yıllık, 100 yıllık öngörülerle şekillendirdiklerinin altını çizen Başkan Sözlü, Seyhan’ın kuzey-güney yönündeki arterlerini yeni bulvarlarla birleştirip, yakın zamanda yapımına başlanacak Güney Kuşak Bulvarı ile buluşturacaklarını bildirdi.
Sözlü, Oto Center’in batısından inen bulvarı, Vedat Dalokay Hal Kompleksi’nin önünden geçirerek, kavşakla D-400’e, oradan da Güney Kuşak Bulvarı’na bağlayacaklarını söyledi. Başkan Sözlü, Öğretmenler, Alparslan Türkeş, Ziyapaşa, bulvarlarının devamında genişliği 40 metreyi bulan yollar yaparak ulaşımı Güney Kuşak Bulvarı’na kadar götüreceklerini müjdeledi. D-400 karayolunda “Karnıyarık” diye bilinen alt geçidin üzerini kapatacaklarını ve kent içi trafik yükünü hafifleteceklerini aktaran Başkan Sözlü, Fuzuli Caddesi’nin de bu planlama içinde yer aldığını ve Güney Kuşak Bulvarı’yla birleştirileceğini belirtti.

“İKİ YILDA 5 KÖPRÜ YAPACAĞIZ”
Adana’da ulaşımı rahatlatmak amacıyla 2 yılda 5 yeni köprünün yapımını gerçekleştireceklerini duyuran Başkan Sözlü, şunları söyledi:
“30 Mart’ta 3’üncü Boğaz Köprüsü’nden sonra Türkiye’nin en büyük köprüsünün temelini atıyoruz. Seyhan Barajı’nın hemen güneyinde yapacağımız köprüde 6 şeritli yol ve çift hatlı demiryolu olacak. 2016’nın ikinci yarısında Seyhan ve Yüreğir’i bağlayacak Sular’dan Yavuzlar’a ulaşacak köprünün inşaatını da başlatıyoruz. Koza Bulvarı’ndan Yüreğir’e gidecek köprünün de aynı şekilde temelini atacağız. Ceyhan Nehri üzerinde Misis Köprüsü’nün yakınında da bir köprü yapacağız. Ceyhan’da Çukobirlik civarında ağır vasıtaların şehre girmeden geçişini sağlayacak köprünün temelini de 2016’da atmış olacağız.”

“ADANA’NIN MERKEZİNDE KENTSEL DÖNÜŞÜM”
Başkan Sözlü, kırsaldaki hizmetler aksamadan devam ederken, Adana’nın merkezinde kentsel dönüşüme ağırlık vereceklerini, Seyhan’da Kıyıboyu Caddesi’nin güneyinden itibaren, Yüreğir’in de tamamında bu yönde planlamalar yaptıklarını ifade etti.
Katıldığı toplantı ve etkinliklerde bazı emlakçıların yanına gelip, tarım alanlarının imara açılması, yüksek yoğunluklu imar verilmesi beklentilerini ifade ettiğini anlatan Başkan Sözlü, şöyle konuştu:
“Ben onlara diyorum ki; tarlalara yeni imar yok bizim dönemimizde. Rüyanızda göremezsiniz. Arsa rantçılığının önünü jilet gibi kestik Allah’ın izniyle… Adana’nın merkezini yenileyeceğiz. Yoğunluk istiyorsanız gelin, Hadırlı’yı, Denizli’yi, Şakirpaşa’yı, Yeşilevler’i, Ziyapaşa’yı, Hurmalı’yı yenileyelim. Seyhan’ı, Yüreğir’i yenileyelim. Çünkü biliyoruz ki, Seyhan kurtulmadan Adana kurtulmaz. Seyhan demek, Adana demektir. Dün tarlaların arsa olması cazibesine dayanamayanlar bu mahalleleri unuttu. Ama biz Adana’nın merkezini yeniden inşa edeceğiz. Adana, önümüzdeki 10 yıl içinde gerçekten yenilenmiş, ondan sonraki 15-20 yıl içinde de çok iddialı söylüyorum; Türkiye’nin en modern şehircilik numunesi olacak.” 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aydın İki kardeş kulüp, 7’de 7 yaparak final maçını karşılıklı oynadı Söke’nin başarılı kulüplerinden olan Söke Basket Spor Kulübü (SBK) ve Kuşadası şubesi olarak bünyesine kattığı Kuşadası Academy Spor Kulübü (KASK), gruplarındaki 7 maçını da yenilgisiz tamamlarken, kardeş kulüpler final maçında karşı karşıya geldi. Söke’nin başarıları ile adından söz ettiren Söke Basket Spor Kulübü (SBK), Kuşadası şubesi olarak bünyesine kattığı Kuşadası Academy Spor Kulübü’yle de (KASK) adından söz ettirdi. U-12 kategorisinde mücadele eden iki kardeş kulüp, gruplarındaki 7 maçını da yenilgisiz tamamlarken, final maçında karşı karşıya geldi. Anlam kazanan final maçında, iki takımın sporcuları, sahaya çıkarken açtıkları pankartla velilerine anlamlı mesaj verdi. Pankartta "Büyüklerimiz. Atamızın sporcuları olarak bizler zeki, çevik ve ahlaklı olacağımıza söz veriyoruz" ifadeleri yer aldı. Kulüplerin antrenörleri Mert Avcı ve Orhan Köklü ise yaptıkları konuşmada önceliklerinin çocukları kötü alışkanlıklardan kurtarmak, kazanmanın ötesinde çocukların kendilerine, arkadaşlarına, rakiplerine ve büyüklerine saygı duymaları gerektiğini öğretmek olduğunu vurguladı. Her iki kulübün kurucu antrenörü Barış Koyuncuoğlu ise yaptığı açıklamada "Söke’de Söke Basket Spor Kulübü bir marka oldu. Çok kısa zamanda Kuşadası’nda da ciddi sporcu sayısına ulaşan Kuşadası Academy Spor Kulübümüz de markalaşacak. Hem Söke’de, hem de Kuşadası’nda en değerli varlıkları çocuklarını bizlere emanet eden ve her yerde bizim arkamızda duran velilerimize çok teşekkür ederiz" diye konuştu. Final maçında verilen mesajların yanı sıra sitemde de bulunulurken, 12 yaş kategorisinde sezon başında alınan kararlar doğrultusunda centilmenlik, genç hakemlerin gelişimi, genç antrenörlerin gelişimi ve yolun başında olan sporcuların gelişiminin sezon boyunca ikinci plana atıldığına dikkat çekildi. Ayrıca teknik faul alıp maçtan atılan antrenörler, aşırı taşkınlıktan boşalan tribünleri görünce bu mesajı vermenin kendilerince kaçınılmaz olduğuna da vurgu yapıldı.
Düzce Bitkisel üretim planlaması yapılıyor Düzce’nin Tarımsal Üretiminin Planlanması konusunda Tarım ve Orman Bakanlığı ilgili Genel Müdürlüklerin katılımıyla Düzce İl Tarım ve Orman müdürlüğü tarafından bilgilendirme toplantısı düzenlendi. Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Nuri Yılmaz’ın katılımıyla Ticaret Borsası toplantı salonunda gerçekleşen toplantıya Hayvancılık Genel Müdürlüğü Islah Daire Başkanı Dr. Engin Ünay, Düzce İl Tarım ve Orman Müdürü Esra Uzun, Tarım ve Orman Bakanlığı İlgili kurum amirleri, Tarımsal Üretimin Planlanması Kurulunda yer alan teknik ekip ve teknik personel katıldı. Toplantıda konuşan Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Nuri Yılmaz “Ülkemizde başta iklim değişikliği ve su kısıtı olmak üzere ekonomik, sosyal ve çevresel açıdan yaşanan gelişmeler, tarımsal üretimi önemli ölçüde etkilemektedir. Bu nedenle kaynakların etkin ve planlı kullanılması zorunlu hale gelmiştir. Uzun yıllardır dile getirilen, tüm paydaşların mutabık olduğu devrim niteliğindeki tarımsal üretim planlamasının Üretimin Üreticinin Yüzyılı yaklaşımıyla yola çıktığımız Türkiye Yüzyılında hayata geçirilmesi için ilk adımları artıyoruz. Tarımsal üretim planlaması ilkelerine uygun olarak, bitkisel ve hayvansal üretimi artırmak amacıyla 5488 sayılı Tarım Kanununda yapılan değişiklikle tarımsal üretimin planlanmasında Bakanlığımıza yetki verilerek tüm paydaşların temsil edildiği Teknik komiteler illerin üretim potansiyeli, belirlenen ülkesel ihtiyaçlar, su varlığını ve iklim değişikliği gibi kısıtları da dikkate alarak illerdeki ürün desenlerini belirleyerek Bakanlıkta kurulan Tarımsal Üretimin Planlanması Kuruluna ileteceklerdir. Diğer taraftan üretim planlamasını teşvik etmek için tarımsal destekler ve hibe programları, sübvansiyonlu krediler, sözleşmeli üretim gibi uygulamalarda düzenlenmeler yapılmaktadır. Bakanlık merkez birimleri ile üretim planlamasının uygulayıcısı taşra teşkilatımızın birlikte hareket etmesi planlama sürecinin başarısı için son derece önemli görülmektedir" dedi. Düzce İl Tarım ve Orman Müdürlüğü olarak tarımsal üretimin planlanması konusunda gerçekleştirilen çalışmaları yapılan toplantı ile paylaşılacağını, geleceğe yönelik hedefleri tartışmak ve bu süreçte birlikte nasıl ilerleyebileceklerini değerlendirmek üzere toplanıldığını belirten İl Müdürü Esra Uzun “İklim değişikliğinin de etkisiyle, planlı ve bilinçli tarımsal üretim, sadece bugünümüzü değil, geleceğimizi de şekillendirecek en temel unsurlar arasında yer alıyor. Tarımsal üretimin planlaması çalışmalarımız, ilçe müdürlüklerimizle koordineli bir şekilde yürütülmekte, bu süreçte teknik komitelerimiz ve ilgili tüm paydaşlarımızla birlikte, Düzce’mizin ve ülkemizin tarımsal potansiyelini en iyi şekilde değerlendirmeyi amaçlamaktayız. Önümüzdeki dönemde 2024-2026 yıllarında hayvansal ve su ürünleri üretim planlamamız tamamlanmış olup, bitkisel üretim planlaması üzerinde çalışmalarımız devam etmektedir" ifadelerinde bulundu. Katılımcılara seslenen İl Müdürü Uzun bugünkü toplantıda, bir yandan gerçekleştirilen iş ve işlemlerin gözden geçirirken, diğer yandan da 2025-2027 yıllarını kapsayacak bitkisel üretim planlaması çalışmalarının nasıl daha ileriye taşıyabileceklerinin tartışılacağını belirterek, Amaçlarının, tarımsal üretimde sürdürülebilirliği sağlamak, üreticilerimizi desteklemek ve gıda güvenliğini en üst seviyede tutmak olacağını sözlerine ekledi. Toplantı Düzce İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Teknik komite birim sorumlusu Seher Akyüz, Tarım Reformu Genel Müdürlüğü Birim Koordinatörü Gökhan Çavdar, Hayvancılık Genel Müdürlüğü Islah Daire Başkanı Dr. Engin Ünay, Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğünden Tarım Havzaları Yönetimi ve CBS Birim Koordinatörü Davut Gür ve Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Nuri Yılmaz’ın sunumlarının ardından soru cevaplarla sona erdi.
Van İpekyolu Çocuk Akademisi açıldı Van’ın İpekyolu Belediyesi tarafından hayata geçirilen "Çocuk Akademisi" hizmete açıldı. İpekyolu Belediyesinden yapılan açıklamada, akademinin açılış törenine İpekyolu Belediyesi yönetim ekibi katıldığı belirtilerek, “Bu proje ile ilçedeki öğrenciler hem okuma alışkanlıklarını geliştirecek hem de hayallerini gerçekleştirme imkanı bulacak.Yalı Mahallesi’nde hizmete açılan akademide; bilişim ve teknoloji, yabancı dil, dikkat toplama, tasarım, drama ve bale gibi 12 atölye kuruldu.Öğrencilerin kişisel gelişimine katkı sağlayacak önemli bir projeyi hayata geçiren İpekyolu Belediyesi; düşler atölyesinde eğitim gören çocuklara hayal kurma, yeteneklerini geliştirme; tasarım ve lego, oyun atölyesindeki öğrencilere ise hayallerini gerçekleştirme imkanı sağlayacak. Öğrenciler bu akademide hayal ettikleri, tasarladıkları birçok şeyi hem yapay zeka hem de 3 boyutlu yazıcılar ile tasarlayabilecek. Dikkat toplama atölyesinde de dikkat dağınıklığı olan çocuklar odaklanmayı öğrenecek, derslerinde ise daha başarılı olacak.Ayrıca akademide zengin bir kütüphane de yer alıyor. Hobi bahçesinde çocuklar toprakla haşır neşir olacak. Binanın çevresindeki ağaçları muhafaza ile çocuklara çevre bilincinin oluşturulması amaçlanacak. Türkiye’de sosyal belediyecilik anlamında ilk olma özelliğine sahip akademiden toplamda 2 bine yakın öğrencinin faydalanması hedefleniyor. Çocuk Akademisi İpekyolu çocuklarına hayırlı uğurlu olsun” denildi.