GÜNDEM - 23 Ocak 2019 Çarşamba 16:01

Sudan’da gerçekleşecek barış görüşmeleri felaketi önlemeli

A
A
A
Sudan’da gerçekleşecek barış görüşmeleri felaketi önlemeli

Norveç Mülteci Konseyi Genel Sekreteri Jan Egeland, Sudan’da gerçekleştirilecek barış görüşmelerinin başarılı olmadığı takdirde Orta Afrika Cumhuriyeti'nin felakete doğru gideceği uyarısında bulundu.

Orta Afrika Cumhuriyeti'nde taraflar Afrika Birliği’nin himayesi altında yarın Sudan’ın başkenti Hartum’da barış görüşmeleri için bir araya gelecek. Geçtiğimiz günlerde Orta Afrika Cumhuriyetini ziyaret gerçekleştiren Norveç Mülteci Konseyi Genel Sekreteri Jan Egeland, "Yaklaşan barış görüşmeleri başarılı olmadığı takdirde Orta Afrika Cumhuriyeti felakete doğru gidiyor" uyarısında bulundu.

İnsanların direnci kırılma noktasına geldi

Jan Egeland, "Dünyanın en fakir ülkelerinden birinde süregelen şiddet olayları, insanların direncini kırılma noktasına getirdi. Ülkenin liderleri ya da askeri güçlerinin barış için insanlara umut vermemesi ülkeyi uçurumun kıyısına itiyor" ifadelerini kullandı.

Norveç Mülteci Konseyi, Afrika Birliği tarafından başlatılan barış görüşmelerine ek olarak, ülkenin yeniden yapılandırılmasına destek olmak ve nüfusun korunmasını sağlama çalışmalarını arttırma, ülkenin yaşadığı kötü koşulları iyileştirebilme amacıyla üst düzey yetkililere uluslararası bir toplantı için çağrı yaptı.
Konsey Genel Sekreteri Egeland, "Hem Orta Afrika Cumhuriyeti, hem de uluslararası toplum, ülkedeki çözümsüzlük krizine karşı tutumlarında hata yaptı. Bizim, ülkenin tamamen bir savaşa doğru kaymasını önlemeye ihtiyacımız var" dedi.

Sudan’da gerçekleşecek barış görüşmeleri felaketi önlemeli

10 kişiden 6’sının insani desteğe ihtiyacı var

Orta Afrika Cumhuriyeti'nin çoğunluğu, mevcut durumda silahlı muhalefet grupları tarafından yönetiliyor. Ülkede içinde bulunulan kötü şartlardan dolayı 2,9 milyon nüfustan her 10 kişiden 6’sının acilen insani desteğe ihtiyacının olduğu belirtiliyor.

Genel Sekreter Egeland, "Silahlı gruplar, halkın insani gereksinimlerini güvenli bir şekilde sağlamalı. Aynı zamanda, uluslararası toplum her açıdan varlığını hissettirebilmeli; biz her zaman onlara desteğimizi arttırmaya hazırız" ifadelerini kullandı. Orta Afrika Cumhuriyeti'nde insani ve kalkınma çalışmalarını finanse etmek için uluslararası toplumun isteğinin eksik olduğunu söyleyen Egeland, işsiz ve aç insanların ülkenin kaynakları için silahlı gruplar ile çatışmakta acemi kaldıklarını aktardı.

Geçtiğimiz yıl, donör ülkeler tarafından 516 milyon doların yarısından az bir tutarın insani yardım amacıyla ülkeye finanse edildiği kaydedilirken, birçok insana gerekli desteğin yapılamadığı dile getirildi.  

Sudan’da gerçekleşecek barış görüşmeleri felaketi önlemeli

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Samsun Vali Tavlı: “Şehit ailelerimizin ve gazilerimizin rızalarını almayı boynumuzun borcu olarak görüyoruz” SAMSUN (İHA) – Samsun Valisi Orhan Tavlı, şehit ailelerinin ve gazilerin her zaman yanlarında olmayı ve rızalarını almayı boynumuzun borcu olarak gördüklerini söyledi. Vali Orhan Tavlı ve Eşi Ayşe Tavlı, AK Parti Samsun Milletvekili Orhan Kırcalı, Samsun Garnizon Komutanı Gazi Tümgeneral Davut Ala, Samsun Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Nihat Soğuk, Samsun Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Sabri Kılıç ve protokol üyeleriyle birlikte 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Zaferi’nin 109. Yıl Dönümü etkinlikleri kapsamında düzenlenen iftar yemeğinde şehit aileleri ve gazilerle bir araya geldi. “Şehit ailelerimizin ve gazilerimizin rızalarını almayı boynumuzun borcu olarak görüyoruz” Şehit Ömer Halisdemir Çok Amaçlı Salonda yapılan iftar programında konuşan Samsun Valisi Orhan Tavlı, "Şehitlik ve gazilik mertebeleri bizim inancımızda ve kültürümüzde çok önemli olduğu gibi aynı şekilde şehit yakını olmak da büyük bir gurur ve iftihar vesilesidir. Dolayısıyla bizler de şehitlerimizin emaneti olan siz kıymetli şehit ailelerimizin ve gazilerimizin her zaman yanlarında olmayı ve rızalarını almayı boynumuzun borcu olarak görüyor, sizleri kalbimizin en müstesna köşesinde misafir etmeyi şeref biliyoruz. Şehitlerimize ve gazilerimize olan şükran borcumuzu ödemenin en güzel yolunun buradan geçtiğine inanıyor ve bunun için gayret gösteriyoruz” dedi. “Sizlere ve milletimizin huzuru, devletimizin bekası, geleceğimizin güvencesi için vazife yürüten kahraman askerlerimize ve tüm güvenlik güçlerimize de şükran borçlu olduğumuzu ifade etmek istiyorum” diye Vali Tavlı, konuşmasının devamında ise şunları söyledi: “Rabbim tüm kahramanlarımızı korusun, ayaklarına taş değiştirmesin. Sizlere sağlıklı, huzurlu ve hayırlı uzun ömürler versin. Çanakkale’de, Kıbrıs’ta, Kore’de, 15 Temmuz gecesinde ve vatan toprağımızın her karışında, bayrağımıza, vatanımıza, aziz milletimize ve kutsal değerlerimize sahip çıkan isimsiz kahramanları ve kahramanlık destanı yazarken hiç düşünmeden canlarını feda eden tüm şehitlerimizi, aziz vatan evlatlarını rahmetle, şükranla ve minnetle anıyorum. Ruhları şad, mekanları cennet olsun. Bu vesileyle vatanımız, bayrağımız ve ezanımız için can veren Aziz Şehitlerimizi ve ebediyete irtihal etmiş Gazilerimizi bir kez daha rahmetle yâd ediyor, hayatta olan Gazilerimize şükranlarımı sunuyorum. Rabbim şehitlerimizin ruhunu şad, mekânlarını cennet, makamlarını âli eylesin."