ÇEVRE - 22 Mart 2019 Cuma 11:29

SUDER Başkanı Seyhanlı: 'Gelecek nesiller için suyu korumak hepimizin görevi'

A
A
A
SUDER Başkanı Seyhanlı: 'Gelecek nesiller için suyu korumak hepimizin görevi'

22 Mart Dünya Su Günü, bu yıl 'kimseyi arkada bırakmamak' ana teması ile kutlanıyor. Ambalajlı Su Üreticileri Derneği (SUDER) Başkanı S. Serdar Seyhanlı, doğal su kaynakların korunması ve çevre hassasiyeti ile insanımızı kaliteli, güvenli su ile buluşturan sektörün vizyonunun, bu yılın teması ile birebir örtüştüğünü söyledi.

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu’nun aldığı kararla 1993 yılından bu yana küresel ölçekte su ile ilgili konulardaki gelişmelere dikkat çekmek, insanların temiz ve güvenilir suya erişimi konusunda farkındalık oluşturmak amacıyla kutlanan 22 Mart Dünya Su Günü için her yıl farklı bir tema belirleniyor. BM, 2019 yılı için Dünya Su Günü temasını 'kimseyi arkada bırakmamak' olarak belirledi. BM’nin sürdürülebilir kalkınma hedeflerinin 6’ncısı "2030 yılında herkes için suyun erişilebilirliğinin ve sürdürülebilir yönetiminin güvence altına alınması" ile ilgili olduğu bildirildi. 

Ambalajlı Su Üreticileri Derneği’nin de (SUDER) üyesi olduğu Avrupa Şişelenmiş Su Üreticileri Federasyonu (European Federation of Bottled Waters - EFBW), BM tarafından bu yıl için belirlenen 'gelecek nesiller için suyu korumak-kimseyi arkada bırakmamak' temasıyla kutlanan 22 Mart Dünya Su Günü’ne destek veriyor. Avrupa’da yaklaşık 600 bölgesel ve yerel üreticiyi temsil eden EFWB’nin Başkanı Jean-Pierre Deffis, bu yıl Dünya Su Günü’nün, Birleşmiş Milletler 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Gündemi'nde de altı çizilen suyun önemine odaklandığını kaydetti.

SUDER Başkanı Seyhanlı: "Sektör, su kaynaklarını korumakta da hassas"
22 Mart Dünya Su Günü mesajında sektör olarak doğal su kaynaklarımızın korunmasına ve çevreye hassasiyetlerine vurgu yapan SUDER Başkanı S. Serdar Seyhanlı, şunları kaydetti: "Türkiye ambalajlı su sektöründe faaliyet gösteren üreticiler, dünyada ve ülkemizde bulunan suyun miktarının ve kalitesinin korunmasının öneminin farkında olarak, sahip olduğumuz su varlığının gelecek nesillere aktarılması için kaynaklarını heba etmeden, en verimli şekilde kullanmaya özen göstermektedir. Sektörümüzün bu yaklaşımı, BM tarafından bu yıl Dünya Su Günü’nün teması olarak belirlenen 'kimseyi arkada bırakmamak' temasıyla da birebir örtüşmektedir.

Derneğimize üye ambalajlı su üreticileri, yeraltı su kaynaklarını çevreleyen alanları da hassasiyetle korumakta, böylece suyun kaynağa ulaşmak için geçtiği doğal ekosistemlerin korunmasına yardımcı olmaktadırlar. Doğal su kaynaklarının kullanımında sürdürülebilir üretim adına kamu otoriteleri, üniversiteler ve yerel topluluklar ile kurulan işbirlikleri, sadece kaynakların, biyoçeşitliliğin ve doğal yaşam ortamlarının korunmasını değil, aynı zamanda bölgenin sosyal ve ekonomik açıdan gelişimini de desteklemektedir. Bu bağlamda, faaliyet gösterdikleri bölgelerde çevrenin korunması için kamu ve üniversite işbirliği içinde yürütülen çalışmalara da destek vermektedirler". 

Yapılan bilgilendirmede; Dünyada yaşamın devamı için vazgeçilmez olan doğal su kaynakları, iklim değişikliğinin de etkisiyle giderek azalmakta; temiz suya erişimdeki sorunlar daha da artmaktadır. BM verilerine göre, küresel ölçekte 1 milyar insan evinde içilebilir su olmadan yaşıyor; her gün 5 yaşında altındaki 700’den fazla çocuk güvenilir olmayan su kullanımı ve kötü hijyen koşullarına bağlı olarak, her gün 800 kadın ise komplikasyonlar nedeniyle hamilelikte ya da doğum sırasında hayatını kaybediyor. Halen dünya nüfusunun üçte ikisine denk gelen 4 milyar insan yılın en az bir ayında ciddi su kıtlığı çekerken, 2030 yılına gelindiğinde su kıtlığı nedeniyle 700 milyon insanın yaşadığı yerden ayrılmak zorunda kalacağı tahmin ediliyor.  

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kırıkkale Yağışlar azaldı, kuraklık riski arttı: Çiftçiler modern sistemlerle sulama yapıyor Kırıkkale’de yağışların mevsim normallerinin altında olması sebebiyle yaşanan kuraklık tehlikesine karşı direnen çiftçiler, ekili tarım alanlarında modern sulama sistemi kullanıyor. Kırıkkale’de yağışların önceki yıllara göre az olması sebebiyle yaşanan kuraklık, tarımsal üretimi de olumsuz yönde etkiledi. Karakeçili ilçesinde yaşayan çiftçiler, ekili tarım arazilerini sulamak için modern damlama sistemi kullanıyor. Güneş enerjisi panelleriyle üretilen elektrikle çalıştırılan pompalar sayesinde kontrollü salınan su, tarım alanlarına ulaştırılıyor. "Güneşten faydalanıyoruz" Tarım arazisine özellikle pancar ektiğini belirten Ramazan Alparslan, "Çiftçilik yapıyorum, özellikle pancar ekiyorum. Biraz da soğanım var. Paneli de kurduk, güneşten faydalanıyoruz. 3 yıl oldu, ilk yılı kendini amorti etti. Çok memnunum. Vatandaşlara da tavsiye ediyorum ama maliyetler yüksek. Türkiye’de dolar bazında olduğu için o bizi biraz eziyor. Mevsimler kurak gidiyor. Yağış bekliyoruz, inşallah yağar. Biz de rahatlarız, iki üç gün dinleniriz" dedi. "Su görmezse kurur" Kuraklığın etkili olduğunu ifade eden Emre Doğan, "Kuraklık oldu, yağış olmadı. Kışın da kar görmedik. Bundan dolayı biraz kuraklık var. Sulama ile telafi etmeye çalışıyoruz. Ekinimiz de son aşamasına geldi. Su görmezse kurur. Sulama ile çözüm bulmaya çalışıyoruz. Mazottan dolayı biraz maliyetli de oluyor" diye konuştu. "Yağmazsa çiftçinin işi kötü" Yağmur yağmadığını ifade eden Hasan Cantemur ise, "Gübre atıyoruz, hazırlık yapıyoruz. Arkasından tohum ekeceğiz, yağmurlama sulama yapacağız. Şimdiye kadar yağmurumuz yok. İnşallah bir hafta, 10 gün içerisinde yağarsa çiftçi kazanır. Yağmazsa da çiftçinin işi kötü" şeklinde konuştu.
Eskişehir Okullarda temel hijyen konusunda eğitim Eskişehir’de gerçekleştirilen proje çerçevesinde, öğrencilere el yıkama, ağız ve diş hijyeni, gıda hijyeni, çevre hijyeni ve solunum hijyeni konularında bilgi aktarıldı. ’Eskişehir’deki Okullarda Halk Sağlığı Farkındalığının Artırılması ile Sağlığın Geliştirilmesi ve Güçlendirilmesi Protokolü’ Eskişehir Valiliği, Eskişehir İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanlığı, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi, Anadolu Üniversitesi ve Eskişehir Teknik Üniversitesi tarafından imzalandı. Bu çerçevede hazırlanan proje Meseret İnel ve Tunalı İlkokulunda başlatıldı. Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanı Dr. Babür Mimtaş, Halk Sağlığı Hizmetleri Başkan Yardımcısı Burcu Işıktekin Atalay ve Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Selma Metintaş tarafından ’Halk Sağlığı Farkındalığını Arttırmak’ adına görev yapacak olan ’Halk Sağlığı Tayfaları’na hediyeler takdim edildi. Akabinde Halk Sağlığı Tayfaları’na Uzm. Dr. Seval Çalışkan Pala tarafından ’Temel Hijyen’ konusunda eğitim gerçekleştirilmiş olup; öğrencilere el yıkama, ağız ve diş hijyeni, gıda hijyeni, çevre hijyeni ve solunum hijyeni konularında bilgi aktarıldı. Bu proje ile gelecekte toplumun her basamağında yer alacak olan çocukların halk sağlığı farkındalıklarının arttırılması ile sağlığın geliştirilmesi ve güçlendirilmesi amaçlanıyor.