DÜNYA - 27 Ekim 2009 Salı 16:32

Talat-Hristofyas görüşmesi sona erdi

A
A
A
Talat-Hristofyas görüşmesi sona erdi

Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, müzakerelerin bugünkü bölümünde "federal hükümetin yetkilerini" görüşüp, karşılıklı olarak öneri yaptıklarını, ancak neticelendirilmeyen konuları daha sonra ele alınmak üzere bıraktıklarını söyledi.

MESUT GÜNSEV/LEFKOŞA

Talat, pazartesi günü liderler düzeyinde devam edecek müzakerelerde "Mülkiyet" konusunu ele alacaklarını belirtti.

Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Rum Yönetimi Lideri Dimitris Hristofyas ile gerçekleştirdiği görüşmeden dönüşte yaptığı açıklamada, tarafların yaklaşımlarının birbirinden farklı olduğu "federal hükümetin yetkilerini" görüşüp, birbirlerine sordukları sorulara verdikleri yanıtlarla önerilerini daha iyi anlamaya çalıştıklarını söyledi.

Karşılıklı olarak öneri de yaptıklarını ancak neticeye götürülmeyen konuların daha sonra ele alınmak üzere bırakıldığını kaydeden Talat, "Birbirimizi daha iyi anladık. Üzerinde daha da çalışıp, yeniden ele alacağız" dedi.

Talat, karşılıklı olarak kağıtlar verip, cevap vermek yerine tartışmaların yaşandığı ikinci turda, gereken durumlarda konuların başka bir toplantıda ele alınmak üzere bırakıldığına işaret ederek, "Mülkiyet"in de bu şekilde ele alındığını hatırlattı. Liderlerin bir toplantıda ele aldığı ve sonra yeniden ele alınmak üzere bıraktığı "Mülkiyet"in kriterler konusunun Perşembe günü temsilci ve uzmanlar düzeyinde gerçekleştirilecek görüşmede tartışılacağını kaydeden Talat, liderlerin pazartesi yapacağı toplantıda yeniden "Mülkiyet" konusunu ele alacağını belirtti.

Cumhurbaşkanı Talat, "Bu turda kararlaştırdığımız konuları çeşitli biçimlerde değerlendirip, karşılıklı öneriler yaptıktan sonra yeniden ele alma yöntemi belirlemiştik. Umut ederim ki bu sonuç verici olur" dedi. Talat, bugünkü toplantıda ele alamadıkları "dış ilişkilerde
kurucu devletlerle federal hükümetin işbirliği anlaşması" konusunu da daha sonraki toplantılarda ele alacaklarını söyledi.

Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, 29-30 Ekim tarihlerinde gerçekleştireceği Ankara ziyaretiyle ilgili soruya yanıtında, Türkiye Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile görüşeceğini kaydetti. Talat, saatleri henüz kesinleşemeyen görüşmelerin baş başa ve heyetler arası şeklindeki gerçekleşeceğini söyledi.

Başka bir soru üzerine Ankara ziyaretinde kendisine müzakere heyetinin eşlik edeceğini kaydeden Talat, kendi programı nedeniyle aynı tarihlerde Ankara'da bulunacak olan Dışişleri Bakanı Hüseyin Özgürgün'ün de Perşembe günü yapılacak görüşme ve toplantılara katılacağını belirtti.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir