GÜNDEM - 08 Ağustos 2022 Pazartesi 09:15

Tam kıvamında aşure tarifi

A
A
A
Tam kıvamında aşure tarifi

Muharrem ayının gelmesiyle birlikte aşure haftası için Eğitmen Şef Kemal Şahanlık isteyen herkes tarafından pratik bir şekilde yapılabilecek aşurenin tarifini paylaşarak püf noktalarını verdi.

Muharrem ayının gelmesiyle birlikte geleneksel hale gelen aşure haftasında birçok evde aşure kaynatılıyor. Muharrem ayının onuncu günü olarak geçen aşure günü ise bu yıl 8 Ağustos tarihine denk geliyor. Aslında isteyen herkes tarafından yapılabilecek bir tarife sahip olan aşurenin en yorucu kısmı ise biraz zaman alması. Temelde buğday, pirinç, nohut, kuru fasulye, şeker ve su içeren tatlının ideal kıvamını tutturmak için tarif paylaşan İstanbul Gelişim Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü’nden Eğitmen Şef Kemal Şahanlık aynı zamanda pratik bilgilerle birlikte püf noktalar paylaştı.

Eğitmen Şef Kemal Şahanlık aşure için marketlerde haşlanmış bir şekilde bulunan kuru baklagillerin ve sonrasında kullanılmak için haşlanarak buzluğa konulan buğdayın kullanabileceğini hatırlatarak zamandan tasarruf edilebileceğini hatırlattı.

Malzemeler

Aşure tarifi için verilen ve hemen hemen her evde bulunan malzemeler şu şekilde sıralandı:

-2 su bardağı buğday
-2 yemek kaşığı pirinç
-2 su bardağı nohut
-2 su bardağı haşlanmış fasulye
-150’şer gram kuru kayısı- kuru incir-kuru üzüm
-1,5 su bardağı süt (tercihe göre)
-3 su bardağı şeker
-3-4 adet karanfil
-1 avuç fındık (isteğe göre malzeme değişebilir, miktarı artabilir ya da azabilir)
-Süsleme için ise ayrıca damak zevkine göre mevsim meyveleri kullanılabilir.

Tam kıvamında aşure tarifi

Aşurenin bulanık renkte olmaması için püf noktalar

Detaylı tarif öncesi özellikle aşure renginin bulanık olmamasını isteyenler için püf noktaları paylaşan Kemal Şahanlık, “Buğdaylarımızı haşlarken bulanıklaştıkça suyunu birkaç kez değiştirirsek eğer şeffaf bir renk elde ederiz. Kullanacak olduğumuz kuru meyveleri de aynı şekilde öncesinde sıcak suda bekletip süzersek tatlının renginin bozulmamasını sağlayabiliriz” dedi. Ayrıca aşureyi pişirirken çok sık karıştırmamak gerektiğini de aktaran Şahanlık, aksi takdirde kuru baklagillerin dağılabileceğini söyledi.

İşte detaylı tam tarif

Tüm malzemelerin haşlanmış halleri hazır bir şekilde varsa eğer direkt tatlıya başlanabildiğini belirten Şahanlık, eğer haşlanmış halleri yoksa buğday, nohut, kuru fasulye ya da kullanılacak olan başka kuru baklagillerin bir gece öncesinde suda bekletilmesi gerektiğini söyledi. Bir gece öncesinden suda bekleyen kuru baklagillerin aşurenin yapılacağı zaman haşlanarak kısmen yumuşaması gerektiğini vurgulayan Şahanlık’ın aşure tarifi ise şu şekilde:

“İlk olarak pirinci yumuşayana kadar haşlanmış buğday ile bir süre pişirmeniz gerekiyor. Ardından diğer haşlanmış olan baklagilleri ekleyerek devam ediyoruz. Bu işlemlerin yanı sıra bir yandan kuru meyveleri de istediğiniz boyutta doğrayıp sıcak suda bekletmeniz gerekiyor.
Buğday, pirinç ve diğer baklagiller pişerken, yine bir kenarda süt ve şekeri de karıştırıp ocağa alıyoruz. Şeker, sütün içinde eridiği zaman ise az miktar karanfil suyu ile diğer aşure karışımının içine aktarıp karıştırıyoruz. (Karanfil suyunu 5-6 karanfil ve 1 çay bardağı su kaynatarak elde edebilirsiniz.)
Eğer kuru yemiş eklenmek istenirse de gevrekliği kaybolmaması için biraz beklenmeli ve son aşamada konulmalıdır. Yoğunlaşan ve kıvam alan aşure kâselere konularak soğuması beklenir.
Son olarak süsleme için ise kendi zevkinize uygun kuru yemişler ya da mevsim meyveleri kullanarak tatlıyı daha da seveceğiniz bir hale getirebilirsiniz.”

Şahanlık, geleneksel bir tatlı olan aşure için, “Geleneksel ürünlerle ve genellikle en az 7 malzeme ile yapılır. Ama önemli olan tariflerdeki malzemelerden ziyade evinizde aşureye uygun ne varsa kullanabildiğiniz bereketli bir tatlıdır. Bu yüzden damak zevkinize ya da elinizin altında bulunan malzemelerle de tatlınızı yapabilirsiniz” diyerek sözlerini sonlandırdı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Çanakkale Bakan Bak: "Herkese, tüm dünyaya ’Çanakkale geçilmez’ efsanesini anlattılar, gösterdiler" Çanakkale Kara Savaşları’nın 109’uncu yıl dönümü anma törenleri kapsamında binlerce izci, 57’nci Alay Vefa Yürüyüşü gerçekleştirdi. Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak yaptığı açıklamada, "Herkese, tüm dünyaya ’Çanakkale geçilmez’ efsanesini anlattılar, gösterdiler." dedi. Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından ’57’nci Alay Vefa Yürüyüşü’ne katılanlar, ilk olarak Eceabat ilçesine bağlı Kocadere köyünde kamp kurdu. Yürüyüş öncesinde katılımcılara, Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak tarafından tümü şehit düşen 57’nci Alay askerlerinin son yemeği, kırık buğday çorbası dağıtıldı. Sabah namazı kılındı Ardından, 109 yıl önce şehit düşen askerler gibi sabah namazı kılındı. Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir ve çok sayıda rütbeli askerin de yer aldığı katılımcılar, saat 06.00’yı gösterdiğinde harekete geçti. Atalarına yürüdüler Yarbay Mustafa Kemal’in 25 Nisan 1915 sabahı düşman çıkarmasını haber alınca, savaşların kahraman birliği 57’nci Alayı Conkbayırı’na gönderdiği ve "Size savaşmayı değil, ölmeyi emrediyorum" sözleriyle tarihe geçen o günkü tarihi yürüyüş, bir kez daha hayat buldu. Yaklaşık 6 kilometrelik yürüyüş, 1,5 saat sonra Conkbayırı’nda sona erdi. Yürüyüşe binlerce izci katıldı. Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak yaptığı açıklamada, "Amacımız bu ülke gençlerine Çanakkale destanını, Malazgirt zaferini, Dumlupınar, 30 Ağustos’taki, Sakarya’daki, 15 Temmuz’daki destanları unutturmamak, hatırlatmak. Bu toprakların ne kadar kıymetli olduğunu, bu vatan için binlerce şehidin verildiğini anlatmak ve bunları yaşamalarını sağlamak. Gençlerimiz o atmosferi görüyor, o zamanki o mücadelenin zorluklarını yaşananları hissediyor. Amaç bu toprakların gücünü, nasıl bir mücadele verildiğini anlatmak. Bakanlık olarak bunu sürekli gerçekleştiriyoruz. Aynı zamanda ülkenin dört bir yanından gençlerimizi Çanakkale gezileriyle buraya taşıyoruz. Geziyorlar, programlar yapıyoruz. Rehberler, tarihçiler buradaki destansı mücadeleyi anlatıyorlar. Bu topraklar kanla yoğrulmuş, destansı mücadele var, Gazi Mustafa Kemal Paşa ve silah arkadaşları o zaman mücadelede yer aldılar. Tüm dünya ve batı medeniyetine, emperyalizme karşı büyük mücadele ortaya konduğu, dünyanın en güçlü donanmaları, ordularını burada yendiler. Herkese, tüm dünyaya ’Çanakkale geçilmez’ efsanesini anlattılar, gösterdiler. Geçmişimizle tarihimizle gurur duyuyoruz" dedi.
Kütahya Kütahya’da silah ticareti operasyonu: 6 gözaltı Kütahya ve Afyonkarahisar’da kaçak silah ticareti yapanlara yönelik 7 adrese eşzamanlı düzenlenen operasyonda, 6 şüpheli gözaltına alındı. Kütahya İl Emniyet Müdürlüğü sorumluluk bölgesinde silah ticareti yapan şahısların tespitine yönelik Asayiş Şube ve İstihbarat Şube Müdürlükleri tarafından yapılan koordineli çalışma sonucu, Afyon’dan silah bulundurma ruhsatı ile birlikte yasal yoldan silah satın alan şahısların Kütahya’ya getirdikleri silahları sattıkları ve satışı gerçekleştirdikten sonra da hırsızlık süsü vererek çalındığı yönünde müracaatta bulundukları tespit edildi. E.D. (37), E.D. (39), Y.V. (32) ve B.M. (23) isimli şahıslar hakkında projeli teknik ve fiziki takip çalışması neticesinde yapılan ara yakalamada, toplam 66 adet çeşitli çaplarda tabanca fişeği ele geçirildi. Hakkında çalışma başlatılan 4 şüpheli şahsın 2 ayrı şahıs ile silah ticareti konusu ile ilgili olarak irtibatlı olduğu tespit edildi. Şüphelilerin yakalanması ve soruşturmaya konu başkaca suç unsurlarının ele geçirilmesi amacıyla Kütahya İl merkezinde 6 şüpheli şahsın yakalanması ve suç unsurlarının ele geçirilebilmesi için Kütahya il merkezinde 4 adres, jandarma sorumluluk bölgesi olan Siner Mahallesi’nde 3 adres olmak üzere toplamda 7 adreste yapılan eş zamanlı operasyon sonucu 6 şüpheli şahıs yakalandı. Yapılan arama neticesinde, 2 adet ruhsatsız tabanca, 5 adet av tüfeği, 127 adet tüfeği kartuşu, 13 adet çeşitli çaplarda tabanca fişeği ve 5 adet tabanca şarjörü ele geçirildi. Yakalanarak gözaltına alınan 6 şüpheli şahıs hakkında adli işlem başlatıldı.