KÜLTÜR SANAT - 11 Eylül 2021 Cumartesi 10:54

Tarihi tapınakta 2300 yıl sonra bir ilk yaşanacak

A
A
A
Tarihi tapınakta 2300 yıl sonra bir ilk yaşanacak

Aydın’ın Didim ilçesinde bulunan tarihi Apollon Tapınağı’nda yüzyıllar sonra bir ilk yaşanacak. Restorasyon çalışmaları başlatılan tarihi tapınakta, 2 bin 300 yıldır kimsenin çıkmadığı sütunlar da restore edilecek.

Geçmişinde birçok medeniyete ev sahipliği yapan ve ören yerleri ile adeta açık hava müzesi olan Aydın’da 2 bin 300 yıl sonrasında bir ilk yaşanacak.

Aydın İl Kültür Turizm Müdürlüğü koordinesinde Didim ilçesinde bulunan tarihi Apollon Tapınağı’nda restorasyon çalışmaları başlaması ile birlikte tarihi tapınakta bulunan sütunlara da yüzyıllar sonra ilk kez çıkılacak.

Restore öncesinde yapılan çalışmalarda uçan göz ile çekilen fotoğraflarda tarihi sütunların üst kısımlarında çatlakların meydana geldiği tespit edildi.

Çatlakların ve çeşitli yerlerinde meydana gelen kopmaların önüne geçilmesi adına restore çalışmaları burada başlatılırken, kurulan platformlar yardımıyla sütunların tepesine çıkan kazı ekipleri, 2 bin 300 yıl aradan sonra bir ilki gerçekleştirdi.

Tarihi tapınakta 2300 yıl sonra bir ilk yaşanacak

Sütunlarda çatlakların tespit edildiğini ifade eden Alman Kazı Heyeti Başkanı Helga Bunge, çalışmaların Apollon Tapınağı tarihinde bir ilk olduğunu belirterek “2300 yıldır bu sütunlara kimse çıkmadı. Biz bu sütunların restorasyonunu gerçekleştiriyoruz. Yine bir 2300 yıl ayakta kalmalarını sağlayacağız” dedi.

“İnce işçilik gerekiyor”

Tarihi tapınağın ülke turizmi için önemli bir yer olduğuna dikkat çeken Aydın İl Kültür ve Turizm Müdürü Umut Tuncer; “Bu önemli destinasyon alanı yıllık 100 bin ve üzeri ziyaretçi alıyor. Kazı başkanlığımızın projesini çok olumlu bulduk ve hemen uygulamaya koyduk. Bunun için tüm güvenlik tedbirlerini eksiksiz aldık. Sütunların 2 bin yıl daha bütünlüğünü koruyacak şekilde performanslı bir şekilde çalışıyoruz” dedi.

Maliyeti yaklaşık 1 milyon TL olan restorasyon çalışmalarının 1,5 ay içerisinde tamamlanması hedefleniyor.

Uğur Eser
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Antalya Eski elektrik santrali Antalya’ya kazandırılıyor Antalya’nın Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal, Türkiye Emekli Astsubaylar Derneği (TEMAD) Antalya Şubesi’ni ziyaretinde, eski elektrik santralini de restore ederek Antalya’ya kazandıracaklarını aktardı. TEMAD Antalya Şube Başkanı Sinan Hendek ve dernek üyelerinin yer aldığı ziyarette Başkan Uysal, Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşları sayesinde Türkiye’nin kendi bölgesinde demokratik kültürü korumaya çalışan tek ülke olduğunu belirtti. Muratpaşa’da istikrar, tutarlılık ve hizmet standardı üzerine kurulu bir belediyeciliği 10 yıldır sürdürdüklerini belirten Başkan Uysal, “Hoşa gidecek basit dalgalar, basit yükselişler üretmekten ziyade, şehirde bir standart, bir kamu hizmeti seviyesi oluşturup o seviyenin bütçe olarak, personel olarak korunabilmesi ve geliştirilmesi üzerine kurulu bir yaklaşımımız var. Kamu yönetimi bir seviye işidir. Manipüle etme işi değil” diye konuştu. İktisadi açıdan zor süreçlerden geçildiğini dile getiren Başkan Uysal, “Bu demek değildir ki gelişim projeleri yapmayacağız. Gelişim projeleri elbette yapacağız. Ama onları doğru seçeceğiz” dedi. Yeni dönemde belediyecilik anlayışında çağı yakalayacaklarını, yapay zekadan her alanda yararlanmaya çalışacaklarını ifade eden Başkan Uysal, Muratpaşa Belediyesi’nin mevcut alanına yeni bir akıllı belediye hizmet binası yapmayı planladıklarını söyledi. Akıllı otopark zinciri, güvenli gıda zinciri gibi yeni dönem projelerini paylaşan Başkan Uysal, eski elektrik santralini de restore ederek Antalya’ya kazandıracaklarını aktardı. Başkan Uysal TEMAD ziyaretinin yanı sıra, Türkiye Polis Emeklileri Derneği Antalya Şubesi, Antalya Telefoncular Birliği ve Cam Piramit’te Akdeniz Konyalılar Federasyonu’nun düzenlediği iftar yemeğine konuk oldu. Başkan Uysal, Kırcami’de de vatandaşlarla bir araya geldi.
Antalya Başkan Böcek’ten tarımda istihdamı arttıracak projeler Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı ve Başkan Adayı Muhittin Böcek, yeni dönemde de var olan çalışmaları yeni projelerle destekleyeceklerini söyledi. Başkan Böcek, “Tarıma yönelik kuracağımız tesisler ile hem istihdama katkı sağlayacak hem de tarım ürünlerinin değer kazanmasını sağlayacağız” dedi. Başkan Böcek yeni dönemde de tarımda üretimi ve çiftçinin refahını artıracak projeler ile geliyor. Başkan Böcek, 5 yıl boyunca tohum, fide, fidan, gübre, makine ve teçhizat destekleriyle yanında olduğu tarım üreticilerini yeni dönemde de yalnız bırakmayacak. “Soğuk hava depoları” “Ziyan etmek yok, değer katmak var” diyerek kurulacak tesislerle elde kalan veya üretim fazlası olan ürünlere katma değer sağlanacak. Üretimin yoğun olduğu bölgelerde soğuk hava depoları kurularak üreticilerin ürünlerini uygun şartlarda depolaması sağlanacak, raf ömrünü uzatarak ürünlerin değer kaybı önlenecek. “Hallerde paketleme ve paketleme tesisleri” Hallerde kurulacak yaş sebze-meyve paketleme tesisleri ile üreticinin kendi ürününü paketleyerek aracısız ilk elden tüketiciye değerinde satışına imkan sunulacak. Yine hallerde kurulacak kurutma tesisleriyle ürünlerin raf ömrü uzayacak. Bu ürünler ekonomik değeri yüksek olacak şekilde mamulleştirilecek. “Yaş sebze-meyve kasası üretim tesisi” Başkan Böcek, ürün depolama ve nakliyesinde önemli bir gider olan kasa maliyetlerini Plastik Kasa Üretim Tesisleriyle düşürecek. Sera plastik atıkları kasalara dönüştürülecek. Üreticinin hem kasa maliyetleri düşürülecek, hem de geri dönüşümle bölgedeki plastik atıklar azaltılacak. “Süt işleme entegre tesisleri” 5 yıl boyunca önleyici veterinerlik hizmetleri ve süt tankı desteği gibi yardımlarla hayvan üreticilerini yalnız bırakmayan Başkan Böcek yeni dönemde de bu desteklerini sürdürecek. Süt sığırcılığının yaygın yapıldığı ilçelerde süt işleme ve entegre tesisleri kurularak üreticinin ürününü değerinde satmasına imkan sağlanacak. “Bal paketleme tesisi” Başkan Böcek, kovan, arıcılık kıyafeti ve arı otu gibi desteklerle yanında olduğu arı üreticilerini de desteklemeye devam edecek. Seyyar bal paketleme üniteleri Bal Paketleme Tesisi’nde üreticilerin kullanımına sunularak paketleme sorununu çözülecek ve bal üreticilerinin pazar arayışın destek olunacak. “Ari süt sığırcılığı işletmesi” Uygun teknik ve hijyenik şartlara sahip Ari Süt Sığırcılığı İşletmesi kurularak çoğaltılacak besi hayvanları küçük aile işletmelerinin geliştirilmesi için hibe edilecek. Alabalık tesisleri kurulacak, teorik ve uygulamalı eğitimler vererek alabalık yetiştiriciliği yaygınlaştıracak. Bu sayede yeni iş imkanları oluşturularak istihdama katkı sağlanacak.