EKONOMİ - 15 Ağustos 2022 Pazartesi 10:10

Tarım-ÜFE yıllık yüzde 157,89 arttı

A
A
A
Tarım-ÜFE yıllık yüzde 157,89 arttı

Tarım ürünleri üretici fiyat endeksi (Tarım-ÜFE) yıllık yüzde 157,89, aylık yüzde 5 arttı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2022 yılı Temmuz ayı Tarım ÜFE verisini açıkladı. Buna göre, Tarım-ÜFE'de, 2022 yılı Temmuz ayında bir önceki aya göre yüzde 5, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 108,78, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 157,89 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 79,39 artış gerçekleşti.

Sektörlerde bir önceki aya göre, ormancılık ürünleri ve ilgili hizmetlerde yüzde 2,66 azalış, tarım ve avcılık ürünleri ve ilgili hizmetlerde yüzde 4,78 artış ve balık ve diğer balıkçılık ürünlerinde yüzde 25,09 artış gerçekleşti. Ana gruplarda bir önceki aya göre çok yıllık bitkisel ürünlerde yüzde 1,02, tek yıllık bitkisel ürünlerde yüzde 4,94 ve canlı hayvanlar ve hayvansal ürünlerde yüzde 7,29 artış gerçekleşti.

Yıllık Tarım-ÜFE'ye göre 7 alt grup daha düşük, 4 alt grup daha yüksek değişim gösterdi

Yıllık artışın düşük olduğu alt gruplar sırasıyla, yüzde 74,57 ile koyun ve keçi, canlı; bunların işlenmemiş süt ve yapağıları ve yüzde 75,65 ile diğer çiftlik hayvanları ve hayvansal ürünler oldu. Buna karşılık, yıllık artışın yüksek olduğu alt gruplar ise sırasıyla, yüzde 256,06 ile lifli bitkiler ve yüzde 201,62 ile tahıllar (pirinç hariç), baklagiller ve yağlı tohumlar oldu.

Aylık Tarım-ÜFE'ye göre 5 alt grup daha düşük, 6 alt grup daha yüksek değişim gösterdi

Bir önceki aya göre azalışın yüksek olduğu alt gruplar sırasıyla, yüzde 6,68 ile lifli bitkiler ve yüzde 5,66 ile yumuşak çekirdekli meyveler ve sert çekirdekli meyveler oldu. Buna karşılık, aylık artışın yüksek olduğu alt grup ise yüzde 22,47 ile canlı kümes hayvanları ve yumurtalar ve yüzde 13,70 ile çeltik oldu.

Temmuz 2022'de, endekste kapsanan 87 maddeden, 17 maddenin ortalama fiyatında azalış, 62 maddenin ortalama fiyatında ise artış gerçekleşti.
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara Ziraat Türkiye Kupası: MKE Ankaragücü: 0 - Beşiktaş: 0 (İlk yarı) Ziraat Türkiye Kupası Yarı Final ilk maçında MKE Ankaragücü, sahasında Beşiktaş ile karşı karşıya geliyor. Mücadelenin ilk yarısı 0-0’lık eşitlikle geçildi. Maçtan dakikalar (İlk yarı) 15. dakikada sol kanattan ceza sahasına giren Bassogog’un içeriye çevirdiği meşin yuvarlağı Ali Sowe arka direkte tamamlayarak ağlarla buluşturdu. VAR’dan gelen karar sonrası gol ofsayt gerekçesiyle iptal edildi. 26. dakikada yaptığı baskı sonrası topu kazanan ve ceza sahasına giren Ali Sowe’nin şutu üstten auta gitti. 35. dakikada sol kanattan ceza sahasına giren Bassagog’un yaptığı şut sonrası meşin yuvarlak, sağ direğin dibinden az farkla auta çıktı. 39. dakikada ceza sahası çizgisi üstünde topla buluşan Tolga Ciğerci’nin çektiği şut sonrası top direkten auta çıktı. 40. dakikada sağ kanattan gelişen atakta Morutan’ın pası sonrası ceza sahası yayında topla buluşan Efkan Bekiroğlu’nun şutunu kaleci Mert Günok çıkardı. Hakemler: Ümit Öztürk, Abdullah Bora Özkara, Mehmet Kısal MKE Ankaragücü: Bahadır Güngördü, Kitsiou, Atakan Çankaya, Radakovic, Mujakic, Tolga Ciğerci, Efkan Bekiroğlu, Bassogog, Morutan, Flips, Ali Sowe Yedekler: Ertaç Özbir, Chatzigiovanis, Pedrinho, Rodrigues, Saponara, Kaan Güneren, Arda Ünyay, Macheda, Kazımcan Karataş, Mert Çetin Teknik Direktör: Emre Belözoğlu Beşiktaş: Mert Günok, Svensson, Worrall, Necip Uysal, Umut Meraş, Al-Musrati, Gedson Fernandes, Rachid Ghezzal, Ernest Muçi, Milot Rashica, Muleka Yedekler: Ersin Destanoğlu, Tayyip Sanuç, Omar Colley, Salih Uçan, Cenk Tosun, Vincent Aboubakar, Chamberlain, Demir Ege Tıknaz, Masuaku Teknik Sorumlu: Serdar Topraktepe Sarı kart: Tolga Ciğerci (MKE Ankaragücü)
Aydın Başkan Arıcı proje alanlarında inceleme yaptı Koçarlı Belediye Başkanı Özgür Arıcı tatil günü mesai yaparak ilçenin acil çözüm arayan sorunları için incelemelerde bulunup gerekli yerler için talimat verdi. Başkan Arıcı, 23 nisan kutlamalarının ardından belediye ekiplerinin çalışma alanlarında ve yeni düzenleme yapılacak olan parklar ve yollarda incelemelerde bulundu. Başkan Arıcı ilk olarak İlçe girişinde yapılacak olan düzenlemelerle ilgili inceleme yaparak, imar ve fen işleri müdürlerinden bilgi aldı. Projeyi müdürleri ile birlikte yerinde inceleyen Arıcı, kısa zaman içerisinde ilçe girişinin Koçarlı’ya yakışır bir şekilde düzenlenmesi talimatını verdi. Başkan Arıcı daha sonra Çakırbeyli mahallesine geçerek Pazar günleri köylü ve üretici pazarının kurulduğu alanda ve parklarda inceleme gerçekleştirdi. Çakırbeyli üretici pazarını ve çevresini mahalleye yakışan bir şekilde yenilediklerini ifade eden Başkan Arıcı; "Personelimiz ile birlikte inceleme yaparak gerekli talimatları verdik. Çakırbeyli mahallemiz bundan böyle hak ettiği değeri görecek. Her zaman dediğimiz gibi işimiz çok, kaybedecek vaktimiz hiç yok. Bir an önce eksiklikleri giderip Koçarlı’nın yenilenmesi lazım. Koçarlı’da her şey çok güzel olacak. Koçarlımızın her bir bölgesinde çevre düzenlemesi ve yenileme çalışmaları gibi vatandaşımızın beklentileri doğrultusunda çalışmalarımız için tüm ekiplerimiz seferber ettik. İlçemizde özellikle vatandaşımızın konforunu artıracak ve onların daha huzurlu bir şekilde yaşamalarını sağlayacak projeleri hayata geçireceğiz. Ayrıca hayata geçireceğimiz projelerde bizlere desteğini esirgemeyen Aydın Büyükşehir Belediye Başkanımız Özlem Çerçioğlu’na da teşekkür ediyorum. Tüm çalışmalarımızın ilçemize ve vatandaşlarımıza hayırlı olmasını diliyorum” diye konuştu. Öte yandan Koçarlı Belediye Başkanı Özgür Arıcı gittiği mahallelerde vatandaşların yoğun ilgisi ile karşılaşarak hemşerileri ile sohbet ederek hasret giderdi.