EKONOMİ - 26 Haziran 2019 Çarşamba 11:27

TARSİM: 'Bu yıl 81 ilden hasar ihbarı alındı'

A
A
A
TARSİM: 'Bu yıl 81 ilden hasar ihbarı alındı'

TARSİM’den yapılan açıklamada, yılın ilk yarısında, Türkiye genelinde, tüm tarım sigortası branşlarında 1.7 milyon adet poliçe düzenlendiği, 81 ilden 245 bin hasar ihbarı alındığı ve 'dolu' nedenli ihbarların ilk sırada yer aldığı bildirildi.

TARSİM’den yapılan açıklamada, yılın ilk yarısında, Türkiye genelinde, tüm tarım sigortası branşlarında 1.7 milyon adet poliçe düzenlendiği, 81 ilden 245 bin hasar ihbarı alındığı ve 'dolu' nedenli ihbarların ilk sırada yer aldığı bildirildi. 

Açıklamada, iklim değişikliğinin beraberinde getirdiği doğal afetlerin ve olağanüstü hava koşullarının hayatın her alanında etkisini giderek arttırdığı ve buna karşı alınması gereken tedbirler arasında çok önemli bir yeri olan sigortanın artık kaçınılmaz bir hale geldiği vurgulandı ve şu ifadelere yer verildi: "Tarımsal üretimi doğrudan etkileyen doğal afetler ve olağanüstü hava koşulları, bu yılın başından itibaren ülkemizin hemen hemen her yerinde etkili olmaktadır. Antalya’da hortum ve fırtına sebebiyle seralar ve açık alanda turunçgiller, Mersin, İzmir ve Hatay’da sel-su baskını nedeniyle ıspanak, buğday ve narenciye ağırlıklı olmak üzere pek çok ürün, Malatya’da don sebebiyle kayısı, Manisa’da önce dolu, takip eden günlerde ise don sebebiyle üzüm, Adana ve Mersin’de dolu nedeniyle şeftali, nektarin ve erik grubu meyveler hasar gördü. Şiddetli fırtına, Giresun ve Ordu’daki fındık bahçelerine zarar verdi. Dolu nedeniyle, Çorum, Kırşehir, Amasya, Kırıkkale ve Kastamonu’da başta tahıllar olmak üzere sebze ekilişleri ile Eskişehir’de buğday ve arpa ürünleri olumsuz etkilendi. Son olarak, geçtiğimiz hafta Trabzon’un Araklı İlçesi’nde yaşanan sel ve heyelan felaketi neticesinde ciddi boyutlarda yaralanmalar, can ve mal kayıpları yaşandı. Hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, yaralılara acil şifalar ve kayıp vatandaşlarımızın en kısa sürede bulunmasını dileriz.

Yaşanan bu felaketler neticesinde, bu yılın ilk yarısında, sigortalı üreticilerden alınan hasar ihbarlarında sırasıyla dolu, don, fırtına, sel-su baskını gibi nedenler, Malatya, Manisa, Konya, Antalya gibi iller, buğday, kayısı, üzüm ve arpa gibi ürünler öne çıktı. Hayvan hayat sigortalarında ise büyükbaş hayvanlar, zorunlu kesim ve ölüm gibi nedenler ilk sıralarda yerini aldı. Alınan ihbarlar doğrultusunda sahadaki incelemeler, alanında uzman olan 2 bin civarındaki eksper tarafından yürütülüyor. Bu anlamda, geniş ve kapsamlı bir hasar tespit operasyonu, hiçbir üreticimizi mağdur etmeden ve çok hızlı bir şekilde gerçekleştiriliyor. Hasar tespit çalışmalarının daha seri ve hızlı bir şekilde tamamlanması için, üreticilerimizin hasar ihbarında bulunmadan önce mutlaka gerekli kontrolleri sağlayarak, hasar olduğu konusunda emin olduktan sonra ihbarda bulunmalarının büyük önem taşıdığını bir kez daha hatırlatmak isteriz. Bu yıl, yapılan incelemeler ve tespitler neticesinde hasar dosyası tamamlanan sigortalı üreticilerimize 367 milyon TL ödeme gerçekleştirdik. Önümüzdeki günlerde ise poliçe bitiş tarihleri doğrultusunda 661 milyon TL daha ödeme yapacağız. Bu şekilde, mevcut tablo doğrultusunda üreticilerimize 1 milyar TL’nin üzerinde hasar ödemesi gerçekleştirmiş olacağız".  

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Sinop Sinop’ta başıboş köpekler vatandaşları tedirgin ediyor Sinop’ta sürü halinde gezen başıboş köpekler vatandaşları tedirgin ediyor. Sinop sahilinde sürü halinde gezdiği görülen köpekler çevreden geçen vatandaşları korkuttu. Onlarca köpeğin caddelerde ve parklarda kol gezdiğini belirten Haşim Yıldırım, ”İnsan olarak onların yaşam alanlarına müdahale ettik ama şu anda burası yerleşim bölgesi, insanların yaşadığı alan burası. Bunların kontrol altına alınması lazım. İnsanların bunların yaşayabilecekleri bir alan yapıp bunları kontrol altına alıp onlarında haklarını koruması lazım. Başıboş hayvanlardan çocuklar korkuyor, saldırmıyor belki ama onlarla oynayacağım diye bir bisikletin altına girebilir, arabanın altına girebilir. Şehir merkezinde bunların bu şekilde dolaşmaması lazım. Burada geziyorlar, insanlar ’köpeği sevdim’ diyor iyi güzel gezdiriyorsunuz ama köpeklerin de bir ihtiyacı var. İnsanlar gibi buraya geliyor tuvaletini yapıyor ama ’sen bunu modern bir ülkede yaşıyorsan alacaksın orada bırakamazsın’ öyle bir hakka sahip değilsin. Bakıyorsan her şeyi ile bakacaksın. Her köpeğin bir kere nüfus kağıdı olması lazım. Bunları başıboş bırakmayacaksın. İnsanlar şunu yapıyor: Çocukları bir hayvan istedi diye alıyorlar, bu hayvan bir müddet sonra belli bir seviyeye geliyor, evde bakamıyor salıyor sokağa. Bu ortama alışık olmayan hayvanların da haklarını gasp ediyorsun. Bunun devlet olarak buna bir kural koyulması lazım, başka türlü engelleyemezler. Bunlar bana göre yanlış tabi bunların yaşam alanlarını sağlanması lazım başıboş bırakılmamalı. İnsanlar bisikletle gidiyor belki saldırmıyor ama o insan korkuyorsa ne oluyor kaza yapıyor. Bir önlem almaları lazım” dedi. Başıboş köpek sorununa üzücü bir olay yaşanmadan yetkililerin el atması gerektiğini belirten Mustafa Biricik ise “Mutlaka kontrollü olarak her tarafta bulunabilir ama kontrolü de ihmal etmemek lazım çünkü çocuklar, kadınlar yürüyor onları da hayvanların insafına bırakmamak lazım. Belediye yetkilileri, belediye başkanı ile konuşarak bu soruna çözüm bulunmalı. Hem hayvanları korumak lazım, insanları daha fazla korumak lazım. Televizyonlarda görüyoruz üç dört tane köpek insanlara saldırıyor. Geçen akşam seyrettim bir kıza iki tane köpek saldırıyor, kız kaçarken ona minibüs çarpıyor. Böyle de olmaz tabi" ifadelerini kullandı.
Bursa Sunay Akın Eczacılık Kültürü Müzesi’ni Başkan Özdemir’e anlattı Nilüfer’de açılacak Eczacılık Kültürü Müzesi’nin küratörlüğünü üstlenen şair, yazar ve tiyatro oyuncusu Sunay Akın, Nilüfer Belediye Başkanı Şadi Özdemir’i ziyaret ederek çalışmalar hakkında görüştü. Sunay Akın, Nilüfer Belediyesi Dr. Ceyhun İrgil Sağlık Müzesi ile aynı binada yer alacak olan Eczacılık Kültürü Müzesi’nin kente değer katacağını söyledi. Şair, yazar ve tiyatro oyuncusu Sunay Akın, Nilüfer Belediye Başkanı Şadi Özdemir ile eşi Nuray Özdemir’i Halk Evi’nde ziyaret etti. Başkan Şadi Özdemir’e hayırlı olsun dileklerini ileten Akın, yeni görevinde de başarılar diledi. Nilüfer’in, Türkiye’nin parlayan yıldızlarından biri olduğunu söyleyen Sunay Akın, insana değer katan çalışmaların süreceğine inandığını söyledi. Şair, yazar, gazeteci ve tiyatro oyuncusu kimliğinin yanı sıra müzecilik alanında yaptığı çalışmalarla da bilinen Sunay Akın, yakın zamanda açılan Nilüfer Belediyesi Dr. Ceyhun İrgil Sağlık Müzesi’nin Türkiye’de örnek olduğunu belirtti. Sağlık müzesi ile aynı mekânda açılacak olan Eczacılık Kültürü Müzesi’nin küratörlüğünü üstlendiğini hatırlatan Sunay Akın, Türkiye’nin en büyük koleksiyonlarına sahip Sinem Us’a ait eşi benzeri olmayan eserlerin burada sergileneceğini ifade etti. Akın, yapılacak çalışmalarla birlikte her iki müzenin de yaşayan bir müze olacağına inandığını da sözlerine ekledi. Sunay Akın’a, Eczacılık Kültürü Müzesi ile ilgili çalışmalarının değerli olduğunu söyleyen Nilüfer Belediye Başkanı Şadi Özdemir de, Nilüfer’de gerçekleştirecekleri projelerle hizmet çıtasını daha da yukarı taşıyacaklarını vurguladı. Sunay Akın, şiirlerini ilgiyle okuyup, dinlediğini söyleyen Başkan Şadi Özdemir’e ziyaret sırasında Oyuncak Müzesi adlı şiiri yazıp armağan ederek sürpriz de yaptı.
İstanbul Türk dünyasından 400’ü aşkın kadın girişimci İstanbul’da buluştu Türk Ticaret ve Sanayi Odaları Birliği Kadın Girişimciler Komitesi’ne üye 8 ülkeden 400’ü aşkın kadın girişimci düzenlenen iş forumunda İstanbul’da bir araya geldi. Türk Ticaret ve Sanayi Odaları Birliği Kadın Girişimciler Komitesi’ne üye 8 ülke olan Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan ve Türkiye ile KKTC, Macaristan ve Türkmenistan’ın temsilcileri, İstanbul Ticaret Odası’nda (İTO) düzenlenen İş Forumu ve B2B Networking etkinliğinde bir araya geldi. Foruma 400’ü aşkın kadın girişimci katıldı. Forumda, Türk devletleri arasında ikili ilişkilerin geliştirilmesi ve ticaret hacminin arttırılması yönünde konuşmalar yapıldı. Foruma, Türk Ticaret ve Sanayi Odaları Birliği Başkanı ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, İstanbul Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Şekib Avdagiç, Kıbrıs Türk Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Turgay Deniz, Türk Devletleri Teşkilatı Genel Sekreter Yardımcısı Merey Mukazhan, Türk Yatırım Fonu Başkanı Baghdad Amreyev, katıldı. “AB ülkeleri gibi biz kardeş ülkelerde birlik olmalıyız” Toplantıya konuşmacı olarak katılan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, “Türk Devletleri Teşkilatını oluşturan Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan ve Türkiye ile gözlemci üyeler KKTC, Macaristan ve Türkmenistan; yaklaşık 1,5 trilyon dolarlık ekonomik büyüklüğe, 1 trilyon dolarlık dış ticaret hacmine ve 185 milyonluk büyük bir nüfusa sahiptir. Sadece bu rakamlar bile, bir araya geldiğimizde, nasıl büyük bir küresel güce dönüşebileceğimizi göstermektedir. Türk devletleri olarak, aramızdaki ticaret hacmi sadece 42 milyar dolar. Toplam dış ticaretimiz içinde yüzde 10’u bile değil. Oysa Avrupa ülkelerinin kendi aralarındaki ticaretin payı yüzde 70’lerde. AB benzeri bir bütünleşme ve başarı hikâyesini, biz de kardeşler olarak yazmalıyız. Bugün burada alınacak kararların hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum. Daha iyi bir gelecek umudumuzu hiç azaltmadan, omuz omuza çalışacağımız güzel günlerde yeniden buluşabilmeyi diliyorum” ifadelerini kullandı. “Türk asrı hedefine, ancak girişimci Türk kadını ile birlikte ulaşacağız” Türkiye iş dünyası olarak, 21’inci Yüzyılın Türk asrı olması ülküsüyle çalıştıklarını belirten İstanbul Ticaret Odası Başkanı Şekib Avdagiç, “Türk asrı hedefine, ancak girişimci Türk kadını ile birlikte ulaşacağız. Olmaz denen her şeyi, kadınlarımızla birlikte olur kılacağız. Bu yüzden Türk Ticaret ve Sanayi Odaları Birliği himayesinde Türkiye, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Türkmenistan, Macaristan ve KKTC’nin iştirakiyle faaliyet gösteren “Kadın Girişimciler Komitesine” büyük görev düşüyor. Bizim Türk kadınının geleneksel sektörlerin dışındaki üretimin ve ticaret alanlarından da öncü ve başarılı olmasına ihtiyacımız var. Türk illerinin devletlerinin, hem kendi aralarında ticarî ve ekonomik işbirliklerini artırmak için, hem de ulusal ekonomilerini geliştirmek için, kadının Türk toplumundaki eski gücüne kavuşmasına ihtiyacı var” şeklinde konuştu. “Türk kadının kalbi, her daim Türkün olduğu yerde, Türkün ana vatanında atar” Avdagiç, sözlerine şöyle devam etti: “Ben inanıyorum ki, Özbek kadın girişimci sayısı arttıkça Türkiye ekonomisi daha da büyüyecek. Azerbaycanlı kadın girişimci sayısı arttıkça Türkiye ekonomisi daha da büyüyecek. Kazak kadın girişimci sayısı arttıkça Türkiye ekonomisi daha da büyüyecek. Kırgız kadın girişimci sayısı arttıkça Türkiye ekonomisi daha da büyüyecek. Bu cümleleri, Türkiye sözcüğünün yerine bir de Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Türkmenistan, Özbekistan ve KKTC sözcüğünü koyarak okuyun. O zaman göreceksiniz ki, aslında Türk ilinin herhangi birinde kadın girişimci sayısının artması, tüm Türk illerinde güçlü bir refah ve kalkınma rüzgârı estirecektir. Çünkü inanın ki, Türk kadının kalbi, her daim Türkün olduğu yerde, Türkün ana vatanında atar. İTO olarak, tıpkı Türk Kadın Girişimcilerine verdiğimiz destek gibi, Türk Ticaret ve Sanayi Odaları Birliği Kadın Girişimciler Komitesi’ne de her türlü desteği vermeye hazırız. Bu düşüncelerle, 740 bin firmayı temsil eden İTO çatısı altında yer alan 110 bin 522 kadın girişimcinin de başkanı olarak, Türk dünyasının kadın girişimcilerine başarılar diliyorum” dedi. Toplantı öncesi yapılan genel kurulda Türk Ticaret ve Sanayi Odaları Birliği Kadın Girişimciler Komitesi Başkanlığına Kazakistan’dan Lazzat Ramazanova seçildi.