EKONOMİ - 13 Ocak 2022 Perşembe 14:16

TARSİM, ‘İklim Değişikliği ve Tarım’ konulu çalıştayların değerlendirme toplantısına katıldı

A
A
A
TARSİM, ‘İklim Değişikliği ve Tarım’ konulu çalıştayların değerlendirme toplantısına katıldı

TARSİM Yönetim Kurulu Üyesi ve Tarım Sigortaları Havuz İşletmesi Genel Müdürü Serpil Günal ve beraberindeki heyet, ‘İklim Değişikliği ve Tarım’ konulu çalıştayların değerlendirme toplantısına katıldı.

TARSİM Yönetim Kurulu Üyesi ve Tarım Sigortaları Havuz İşletmesi Genel Müdürü Serpil Günal ve beraberindeki heyet, Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli’nin katılımıyla, 11 Ocak tarihinde, Ankara'da gerçekleştirilen ‘İklim Değişikliği ve Tarım’ konulu çalıştayların değerlendirme toplantısına katıldı. Organizasyon çerçevesinde açılan tanıtım standında katılımcılara, Devlet Destekli Tarım Sigortaları Sistemi ve uygulamaları hakkında bilgilendirmelerde bulunuldu.

Genel Müdür Günal, ‘Değişen İklim Dönüşen Tarım’ vurgusuyla ülke genelinde yapılan çalıştayların değerlendirme toplantısında, “İklim Değişikliği ve Tarım Sigortaları” başlıklı sunum gerçekleştirdi.

Genel Müdür Günal’ın, toplantıdaki sunumunda yaptığı açıklamalarından öne çıkan satırbaşları şu şekilde:
“Bilindiği üzere, iklim değişikliği, bugün dünyanın en önemli ortak küresel sorunlarından birisidir. Aynı zamanda orta ve uzun vadeli sonuçları itibariyle, yerküreyi ve tüm canlıların yaşamını riske atan ve insan hayatının devamlılığı için gerekli olan gıda arzına ve tarıma da olumsuz etkileri bulunmaktadır. Peki, iklim değişikliğinin sonucunda yaşadığımız gezegende ne gibi değişiklikler gözlemliyor ve hissediyoruz? Dünyanın dört bir yanında orman yangınları meydana geliyor. Deniz seviyeleri yükseliyor. Aşırı sıcaklar yaşanıyor. Kuraklık yaygınlaşıyor. Ani sağanaklar sebebiyle sel felaketleri oluşuyor. Dünya ısındıkça tropik fırtınalar şiddetleniyor. Ekosistemde yaşanan bütün bu sıra dışı hava olayları, küresel ısınma sonucu meydana gelen iklim sisteminin değiştiğinin birer göstergesidir.

Türkiye’nin içinde bulunduğu coğrafya, hem ortalama sıcaklık artışı ve genel olarak ortalama yağış miktarlarının azalışı, hem de kuraklık ve sıcak hava dalgası gibi aşırı iklim olaylarının artacak olması nedeniyle, iklim değişikliğinin tarım ve bağlantılı gıda sektörlerindeki etkileri açısından dünyanın en hassas ve kırılgan bölgelerinden birinde yer alıyor. İklim değişikliğinin etkilerine bağlı olarak ortaya çıkan doğal afetler ile hiç beklenmedik anlarda ve şiddette meydana gelen kuraklık, dolu, fırtına ve sel-su baskını gibi çeşitli risklerin, tarımsal faaliyetler üzerinde olumsuz etkileri bulunuyor.

Doğanın binlerce yıllık dengesini bozan küresel iklim değişikliği, toplumun tüm katmanlarını ilgilendiren bir tehdit olarak karşımıza çıkıyor. Bu konuda yapılan güncel bir araştırmanın sonuçları, toplum nezdinde de iklim değişikliği algısının kuvvetlendiğini ve daha fazla konuşulmaya başlandığını ortaya koyuyor. Araştırmadan çıkan bir başka sonuç ise, toplumun büyük bir çoğunluğunun sel, fırtına, dolu, aşırı sıcaklık ve kuraklık gibi aşırı hava olaylarının görülme sıklığının son yıllarda arttığını düşündüğü yönünde. Aynı zamanda iklim değişikliği konusunda endişenin de arttığı ifade ediliyor. Bu doğrultuda, üretime zarar veren ve verim kaybı yaşatan doğal afetlere karşı daha kapsamlı koruyan ve zararları karşılayan sigortalara ihtiyaç var.

TARSİM olarak, dünyada tarım sigortası alanındaki son gelişmeleri çok yakından takip ediyor, üretici ve yetiştiricilerimizin emeklerini daha kapsamlı bir şekilde koruma altına almak üzere var gücümüzle çalışıyoruz. Yıllar itibarıyla teminat kapsamını genişletiyor, çeşitli indirimlerle ödeme kolaylıkları sağlıyor ve yeni uygulamaları çiftçimizin hizmetine sunuyoruz. Ürünlerin fenolojileri ile ilgili geliştirilen teminatlardan bazı örnekler verirsek; armut, ayva ve elma ürünlerinde teminat başlama dönemi ilk çiçeklenme evresinden, pembe/beyaz tomurcuk dönemine çekildi. Altıntop, limon, mandalina, portakal ve üzüm meyvelerinde sıcak hava zararı teminat kapsamına alındı. Trabzon hurmasında teminat başlama dönemi, tomurcukların patlaması, tomurcuk kabarma dönemine çekildi. Buğday ürünü için, üreticinin verim değişimi ve hasat sonrası oluşan ürün fiyatının beklenen fiyattan farklı olması nedenlerine bağlı gelir kaybı riski, teminat kapsamına alındı. İlçe bazlı uygulanan Kuraklık Verim Sigortası, köy bazlı uygulanmaya başladı. Şekerpancarı ve çerezlik kabak gibi bazı tarla ürünleri ile domates, biber ve patlıcan gibi bazı sebzeler, fide döneminde yeniden ekim dikime yol açan don riski zararına karşı güvence altına alındı. Ayrıca, ekonomik olarak verime yatmamış meyve ve bağ fidanlarında bitkinin kendisinde meydana gelen don zararları da kapsama alındı.

TARSİM Sistemi’nde Türkiye genelinde üretici ve yetiştiricilere yapılan hasar ödemeleri de yıllar itibarıyla artıyor. Geçtiğimiz yıl, çeşitli nedenlerden ötürü bitkisel ürünleri, seraları, büyükbaş ve küçükbaş hayvanları, kovanları, su ürünleri ve kanatlı hayvanları zarar gören üretici ve yetiştiricilere 2.4 milyar TL hasar ödemesi gerçekleştirilerek, tarımsal üretimin devamlılığına katkıda bulunuldu. TARSİM Sistemi kapsamında, Türkiye genelinde, sigortalı üreticilerimize en çok don, dolu, kuraklık ve fırtına gibi nedenlerden ötürü hasar ödemesi yapıldı. Burada özellikle kuraklıkla ilgili tarım sigortası çerçevesinde kısaca bilgi vermek isterim; iklim değişikliğinin etkisi ile ülkemizde son yıllarda dört mevsim iki mevsime düşmüş ve baharlar ortadan kalkmıştır. Ilık geçen kışlar ve sıcak geçen yazlar yaşanılmaktadır. Bu değişikliğin en önemli sonuçlarından birisi de kuraklıktır. Gelecekte bu tablo, tarımsal üretimi sekteye uğratarak, gıda güvenliğini tehlikeye sokabilecektir. Bu açıdan, 2017 yılından itibaren devreye alınan ve 2021 yılından itibaren köy bazlı uygulanmaya başlanan kuraklık verim sigortası, üreticilerimiz için büyük bir önem taşıyor. Kuraklık Sigortası kapsamında, geçtiğimiz yıl sigortalı üreticilerden toplanan 24 milyon TL prim karşılığında 215 milyon TL hasar ödemesi gerçekleştirildi. Bununla birlikte üreticilere buğday ürünü özelinde 172 milyon, fındık ürünü için 210 milyon, üzüm ürünü için 593 milyon TL ve kayısı ürünü için ise 142 milyon TL hasar ödemesi yapıldı.”

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aydın Aydın’da 2 ayda 364 öğrenciye balık tüketiminin önemi anlatıldı Aydın İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından çocuklara balık tüketimini özendirmek amacıyla son 2 ayda toplam 364 öğrenciye eğitim verildi. Aydın Su Ürünleri Şube Müdürlüğü ve Aydın İl Tarım ve Orman Müdürlüğü su ürünleri mühendisleri tarafından balık ve balık dışındaki su ürünlerinin tanıtılması ve tüketilmesinin artırılmasına yönelik eğitimler aralıksız devam ediyor. Bu çerçevede il genelinde ilkokul öğrencilerine yönelik “Balık yiyorum sağlıklı büyüyorum” konulu eğitimler veriliyor. Balık ve suda yaşayan diğer canlıları tanıtmak, dünyanın en sağlıklı besin kaynağı olarak tüm dünyada yüksek tüketim alışkanlığı bulunan balık tüketimini çocuklara da özendirmek, yasalarla koruma altına alınmış balık türlerinin yasal boylarını öğretmek amacıyla eğitim çalışması gerçekleştirildi. Su ürünleri mühendisleri, öğrencilere balık ürünlerini tanıtarak, balık tüketiminin sağlık açısından önemine dikkat çekti. Bu çerçevede Mart ve Nisan aylarında gerçekleştirilen eğitimlerde il genelinde toplam 364 öğrenciye balık tüketiminin önemi anlatıldı. Konu ile ilgili Aydın İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada “2023-2024 eğitim öğretim yılı süresince ilkokul ve ortaokul öğrencilerine yönelik, ‘Su Ürünlerinin Tüketilmesinin Artırılması ve Sağlığımız Üzerindeki Faydaları’ konusunda eğitim çalışmalarımız devam ediyor. Eğitim programı kapsamında, Mart ayı içerisinde Köşk’te 121 öğrenciye, Kuyucak’ta 75 öğrenciye, Nisan ayı içerisinde de Yenipazar’da 54 öğrenciye, Söke’de toplam 114 öğrenciye ‘Balık Yiyorum Sağlıklı Büyüyorum’ konulu eğitim verildi” ifadeleri yer aldı.
Şanlıurfa Türkiye’de tarımsal sulama için tüketilen enerjinin yarısı DEPSAŞ enerji bölgesinde harcanıyor DEPSAŞ Enerji, tarımsal sulama döneminin başlamasına sayılı günler kalırken elektrik gücüne dayalı tarımsal sulama yapmaya hazırlanan abonelere yönelik basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Şanlıurfa’da düzenlenen basın buluşmasında konuşan DEPSAŞ Enerji Genel Müdürü Murat Karagüzel, güncel alacaklarının yaklaşık 28 milyar TL’ye ulaştığını söyledi. Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde yer alan 6 ilde sürdürülebilirlik odaklı proaktif yaklaşımla elektrik perakende satış hizmeti veren DEPSAŞ Enerji, bölgeye değer katma hedefiyle çalışmalarını sürdürüyor. 1.8 milyon aktif abonesine yönelik yenilikçi hizmetlerine kesintisiz devam eden DEPSAŞ Enerji, hem güncel faaliyetlerini aktarmak hem de bölgede yaşanan tüketim sorunlarına dikkat çekmek adına basın mensuplarıyla bir araya geldi. Basın etkinliğine ev sahipliği yapan DEPSAŞ Enerji Genel Müdürü Murat Karagüzel, bölgedeki tarımsal sulama faaliyetlerine ilişkin çarpıcı detayları bir kez daha gözler önüne serdi. Pamuğun yüzde 54’ü, mısırın yüzde 28’i bölgede üretiliyor Basın toplantısında konuşan Genel Müdür Karagüzel, 6 il ve 59 ilçede 6.5 milyon nüfusa 69 merkezde hizmet verdiklerini belirtti. 10 yılda diğer bölgelerde nüfusun yüzde 11, kendi bölgelerinde ise yüzde 15 artış gösterdiğini belirtti. Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde yetişen ürünlerin Türkiye’deki üretim oranlarından da bahseden Karagüzel, “Toplam pamuk üretiminin yüzde 54’ü, mısırın yüzde 28’i bölgemizde üretiliyor. Bu üretimde elektrikli sulama oranı yüzde 70 düzeyinde” ifadelerine yer verdi. Türkiye’deki tarımsal sulamada kullanılan elektriğin yüzde 50’si Dicle Bölgesinde tüketiliyor Karagüzel basın toplantısında, bölgedeki tarımsal sulama faaliyetleri çerçevesindeki elektrik tüketim oranlarına da değindi. Elektrikle sulama oranının yüzde 70’e ulaştığına dikkat çeken Karagüzel, “Tedarik bölgemizde büyük bölümü Şanlıurfa ve Mardin’de olmak üzere bulunan toplam 135 bin çiftçimizin 31 bini tarımsal sulama abonelerinden oluşuyor. Tüm Türkiye’de yer alan tarımsal sulama aboneleri içerisindeyse, bölgemizdeki abonelerin oranı sadece yüzde 4,2. Küçük bir oran gibi görünen bu kesim, 2023 yılında tarımsal sulama için 6.5 milyar kWh elektrik tüketti. Söz konusu abone grubu tüm Türkiye’de tarımsal sulama için tüketilen elektriğin yaklaşık yüzde 50’sini kullanıyor. Bu da bölgede tarımsal sulama için ne denli fazla elektrik tüketildiğini açıkça ortaya koyuyor” ifadelerini kullandı. Alacak miktarı 28 milyar TL’ye ulaştı Karagüzel, toplam alacaklarının yaklaşık 28 milyar TL’ye ulaştığını, borçlu abone sayısının ise 20 bini aştığını belirterek, “Bölgemizde en fazla borç ve borçlu aboneler Şanlıurfa ve Mardin’de bulunuyor. Şanlıurfa’da 13 bin abonemizin yaklaşık 16 milyar TL, Mardin’deki 5 bin abonemizin ise yaklaşık 10 milyar TL’ye ulaşan tarımsal sulama kaynaklı borcu bulunurken; Diyarbakır, Batman, Şırnak ve Siirt’teki tarımsal sulama abonelerimizin toplam elektrik borcu 2 milyar TL’yi aşıyor” dedi. Ödeme için sağlanan imkanlar görmezden gelindi Geçmişte tedarik şirketi tarafından borçlu çiftçilerin ödeme yapabilmesi için Türkiye’nin hiçbir yerinde olmayan kolaylıklar sağlandığı halde beklenen ödemelerin gerçekleşmediğine de dikkat çeken Genel Müdür Murat Karagüzel, “Tarımsal faaliyet gösteren çiftçilerimizden borcu bulunan çok sayıda vatandaşımıza yönelik devletimizin sunduğu imkanlar ve şirketimizin destekleri maalesef karşılık bulmadı. Aralarında faizsiz ve 5 yıl geri ödemesiz kredi desteği, hasat bitiminde ödeme kolaylığı, borçtan gecikme bedeli alınmaması, borcun kişiye özgü yapılandırılması, üç zamanlı tarifeye geçiş kolaylığı gibi çok sayıda imkan oluşturulmasına rağmen, tarımsal faaliyetlerini sürdüren çiftçilerin çok büyük bölümü ne yazık ki borcunu ödemedi. Şanlıurfa’da, kaçak tüketimi hariç tuttuğumuz zaman tarımsal sulama alanında bizi ancak yüzde 54 oranında bir tahsilat oranı karşılıyor. Ödenmeyen borçlar sebebiyle geride bıraktığımız 2023 yılında milli ekonomimiz yaklaşık 6 milyar TL tutarında zarara uğratıldı” dedi. Gücünü çalışanından, güveni hizmetinden alıyor Açıklamalarını sürdüren Karagüzel, 69 hizmet merkezinde toplam 500’e yakın çalışanla hizmet veren DEPSAŞ Enerji’nin yılda ortalama 290 bin sözleşme gerçekleştirdiğini belirtti. Görevli tedarik şirketi olarak Türkiye’de sadece Güneydoğu illerinde değil, her bölgeden müşterileri olduğunu ifade eden Karagüzel, yüksek hizmet kalitesi ile Türkiye’de bulunan abonelerin yüzde 5’ine hizmet götürdüklerini hatırlattı. Genel Müdür Karagüzel, abonelerine sundukları ödeme kolaylıklarını DEPSAŞ Enerji mobil uygulamasıyla daha pratik ve erişilebilir hale getirdiklerini de sözlerine ekledi. Karagüzel açıklamalarını, “Mobil uygulamamızla abonelerimizin fiziki kanallara gelmeden başvuru yapabilmelerine, bilgi alabilmelerine ve şirket hizmetlerine kolayca erişebilmelerine imkan tanıyoruz. Mobil uygulamamızı kullanan 170 bini aşkın abonemizden çok olumlu dönüşler alıyoruz. Kullanıcı dostu DEPSAŞ Mobil uygulamamızı zamanı hizmete dönüştürmek isteyen tüm abonelerimizin indirmesini tavsiye ediyorum.” dedi. Kaliteli hizmet sürekliliği ve zaman tasarrufu için abonelerin otomatik ödeme talimatı vermesinin de önemline dikkat çeken Karagüzel “Otomatik ödeme talimatı veren abonelerimizin sayısı ise 455 bine ulaştı. Hizmetin devamı için son derece önemli olan bu kolaylık diğer yandan abonelerimizin ödeme merkezlerine gitmesine gerek kalmadan faturalarını anında ödemesini de mümkün kılıyor” şeklinde konuştu. DEPSAŞ Enerji Spor Kulübü başarıya doymuyor İnsan odaklı çalışmaları ile bölgede önemli sosyal sorumluluk çalışmalarına imza atan DEPSAŞ Enerji, sosyal fayda temelindeki hizmetlerini bölgeye değer katan sosyal projelerle de pekiştiriyor. Bu çerçevede Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde 2013 yılında kurulan GAP Gençlik Spor Kulübü’nü devralan şirket, yeni adıyla DEPSAŞ Enerji Spor Külübü’nün başarılarına büyük katkılar sağlıyor. Gerçekleştirilen basın toplantısında kulübün devir sürecinden bu yana 27’si altın olmak üzere toplam 97 madalya kazanarak bayrağımızı dünyanın farklı ülkelerinde gururla dalgalandırdıklarından da bahseden Karagüzel, “Geçtiğimiz yıl şampiyon olarak Alpaslan Endüstri Erkekler Voleybol 1. Ligi B Grubu’na yükselen kulübümüz bu sezon zirve mücadelesi verdi. Hentbol takımımız da bu sezon verdiği zirve mücadelesinin ardından dörtlü finallerde üçüncü oldu. Ampute futbol takımımız ise Süper Lig yolculuğunu sürdürüyor. Bireysel branşlarda art arda kazandığımız madalyalarla hem ülkemizin hem de bölgemizin sportif puanını artırmaya devam ediyoruz. Diğer taraftan kulübümüz bünyesinde dünya şampiyonu olmuş paralimpik sporcularımız da yer alıyor.” dedi. Spora verdikleri desteğin engelsiz yaşam farkındalığına katkı sunduğunu ifade eden Karagüzel, “Özellikle bedensel engelli gençlerimizin daha fazla sportif alışkanlık edinmelerini sağlamayı hedefliyor, bu alanda kulübümüzde yer alan sporcuların onlara ilham olmasını istiyoruz” ifadelerini kullandı.
Balıkesir "Minik eller büyük hayaller" etkinlikleri başladı Balıkesir’in Bandırma ilçesinde, Bandırma Halk Eğitimi Merkezi, "Hayat Boyu Öğrenme Kurumları, Geleceğimiz Olan Çocuklarımızla Buluşuyor" projesi kapsamında "Minik Eller, Büyük Hayaller" temasıyla öğrencileri geleneksel Türk el sanatlarıyla buluşturdu. Etkinlik, anaokulu, ilkokul ve ortaokul öğrencilerine geleneksel Türk el sanatlarını tanıtma ve kültürel mirası aktarma amacıyla yapıldı. Bandırma Halk Eğitimi Merkezi’nde gerçekleştirilen etkinliğe Bandırma İlçe Milli Eğitim Müdürü Mutlu Aslan, öğrenciler, öğretmenler ve veliler katıldı. Ebru Sanatı’nda Usta Öğretici Zekiye Tatlı, Seramik’te Usta Öğretici Nail Yurdusev ve Tokat Tahta Baskı’nda da Usta Öğretici Dilek İkizçelli alanlarında öğrencilere eğitim verdi. Etkinlikte çocuklar eğlenirken öğrenmelerine de destek olmayı hedeflendi. Bu etkinlikler, çocukların düşünce gücünü geliştirmeyi ve sosyal becerilerini artırmayı amaçladı. Bandırma Halk Eğitimi Merkezi Müdürü Ahmet Özdemir, "Minik Eller, Büyük Hayaller" etkinliğinin geleneksel sanatları yaşatmayı ve nesilden nesile aktarmayı amaçladığını belirtti. Proje kapsamında farklı okullardan öğrencilerle yapılacak etkinliklerin yıl boyunca devam edeceği planlanıyor. Özdemir "Hayat Boyu Öğrenme Kurumları, Geleceğimiz Olan Çocuklarımızla Buluşuyor" projesi kapsamında "Minik Eller Büyük Hayaller" temalı etkinliğimizde Şehit Teğmen Doğuş Uran Anaokulu, 17 Eylül İlkokulu ve Ticaret Borsası Ortaokulunda öğrenim gören öğrencilerle birlikte geleneksel sanatlarımı yaşatmak ve bunları nesilden nesile aktarmak için yapılmaktadır. Amacımız kültürel mirasımıza ilgi duymak, sizlerde var olan yetenek ve ilgi alanlarınızı geliştirmektir. Müdürlüğümüzce ilçemizdeki farklı okulların talepleri doğrultusunda proje kapsamında yapılacak etkinliklerin yıl boyunca devam etmesini planlıyoruz" dedi.
Kayseri Bir daireyi farklı kişilere sattığı iddia edilen müteahhidin yargılanmasına başlandı Kayseri’de bir daireyi farklı kişilere sattığı iddia edilen müteahhidin yargılanmasına başlandı. Kayseri Adliyesi 3. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmaya başka davadan tutuklu sanık T.Ç. SEGBİS ile katılırken, Müşteki A.Ç. ve taraf avukatları duruşma salonunda hazır bulundu. Sanık T.Ç. savunmasında dolandırmak niyetinde olmadığını, muhasebe servisinde yapılan hatadan kaynaklı müştekiye verilen dairenin başka birine satıldığını iddia etti. Müştekiye istediği takdirde aynı binada bulunan başka bir daireyi verebileceğini söyleyen sanık, suçsuz olduğunu belirterek beraatini istedi. Müşteki A.Ç. ise savunmasında 2020 yılında bedensel engelli çocuğu olması hasebiyle zemin kattan ev almak için sanık T.Ç. ile 270 bin TL karşılığında anlaştıklarını söyledi. Ödemeyi yapmak için aracını 120 bin TL karşılığında müteahhide verdiğini, kalan 150 bin TL’yi ise zaman içinde parça parça ödeyerek borcunu bitirdiğini, bunun karşılığında makbuz değil ama toplu olarak borcu yoktur kağıdı verildiğini söyledi. Ayrıca Müşteki A.Ç. 2023 yılında evinin son durumuna bakmaya gittiğinde bir başka şahısla karşılaştığını ve o şahsın bu dairenin kendisine ait olduğunu, tapunun da kendi üzerinde olduğunu söylediğini ifade etti. A.Ç.; bu durumun ardından sanık T.Ç.’ye gittiğini ve durumu anlattığında T.Ç.’nin bir yanlışlık olduğunu ve ’yerine 1. kattan daire verelim’ dediğini, ancak bu görüşmeden 9 gün sonra o dairenin de başka birine satıldığını öğrendiğini söyledi. A.Ç., zararının karşılanmadığını ve ev sahibi olamadığını, halen kirada oturduğunu da ifadesinde belirtti. Müşteki avukatı ise sanığın bu olay dışında birçok kişiyi de bu şekilde mağdur ettiğini ve buna benzer 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılaması devam eden davayla birleştirilmesini ve sanığın cezalandırılmasını talep etti. Mahkeme heyeti eksikliklerin giderilmesi için duruşmayı başka bir tarihe erteledi.
Kayseri Kayseri’de öğrenciler Mareşal Fevzi Çakmak’ı andı Mareşal Fevzi Çakmak, Kayseri’de adını taşıyan Fevzi Çakmak Anadolu Lisesi tarafından düzenlenen ‘Mareşal Fevzi Çakmak’ı Anma ve Geleneksel Pilav Şenliği’ programında anıldı. Okulda düzenlenen programa İl Milli Eğitim Müdürlüğü Şube Müdürleri, okul yönetimi, öğretmenler, öğrenciler ve veliler katıldı. Programda konuşan okul müdürü Seyit Efeoğlu,”2023-2024 eğitim öğretim yılı sosyal etkinlikler kapsamında okulumuz öğretmen ve öğrencileri tarafından hazırlanan Mareşal Fevzi Çakmak’ı anma ve Bahar Etkinlikleri programımıza hoş geldiniz. Fevzi Çakmak Anadolu Lisemiz 1973 yılından beri 51 yıldır eğitim öğretim faaliyetlerine devam eden Kayserimizin köklü liselerinden biridir. Açıldığı günden bu tarafa binlerle ifade edilen mezunumuz bir çok meslek gurubunda ülkemize hizmet etmektedir. Şu an 1230 öğrenci 75 personeli ile eğitim öğretim faaliyetlerine devam eden okulumuz akademik, kültürel, sanatsal ve sportif alanlarda öğrenciler yetiştirmeye devam etmektedir. Okulumuz İsmini Cumhuriyetimizin Kuruluşunda Gazi Mustafa Kemal Atatürk ün yanında kurucu kadroda yer alan zamanın Genel Kurmay Başkanı, Büyük devlet adamı Mareşal Fevzi Çakmaktan almıştır. "Geçmişini topyekün unutmuş insan, hafızasını yitirmiştir" der Merhum Teoman Duralı. Bizler Fevzi Çakmak Anadolu Lisesi ailesi olarak şanlı tarihimizi unutmadan, ismini aldığımız tarihi şahsiyetimiz Mareşal Fevzi Çakmak 1 anmak ve anısını yaşatarak farkındalık oluşturmak istedik. Günümüzde özellikle sosyal medya aracılığı ile toplumumuzu ve özellikle çocuklarımızı etkisi altına alan popüler kültür, milli ve manevi değerlerimizi değersizleştirmekte ve bizi öz benliğimizden uzaklaştırmaktadır. Eğitimciler ve ebeveynler olarak bizlere düşen en önemli görevlerden biri de çocuklarımızı etkisi altına alan kültür emperyalizmine karşı etkin mücadele etmektir. Kendi örfümüzü, adetlerimizi gelenek ve göreneklerimizi, inancımızı, müziğimizi, oyunlarımızı hatta yemeklerimizi daha görünür kılmak ve gelecek nesillere aktarmak, bizi biz yapan değerlere sahip çıkmak anlamına gelir. Bizler de bu amaçla kendi kültür ve inancımıza ait değerleri yaşatmak ve farkındalık oluşturmak için bu programı düzenledik” dedi. Programda mehter takımı tarafından dinleti gerçekleştirilirken, Mareşal Fevzi Çakmak’ın hayatı hakkında da bilgilendirme yapıldı. Bir okul öğrencisi tarafından hatim duası okunması ile devam eden program müzik dinletisi, halk oyunları gösterisi ve pilav dağıtımının ardından sona erdi.