EKONOMİ - 16 Mart 2019 Cumartesi 14:51

TAYSAD'dan 'Otomotivde Topuk Sesleri' etkinliği

A
A
A
TAYSAD'dan 'Otomotivde Topuk Sesleri' etkinliği

Taşıt Araçları Tedarik Sanayicileri Derneği (TAYSAD), Türkiye'nin lokomotif sektörü olan otomotivde, kadın iş gücünün önemine dikkat çekmek amacıyla 'Otomotivde Topuk Sesleri' etkinliğini düzenledi.

 Kadın istihdamını artırmak adına şirketlerin izlediği stratejilerin ele alındığı etkinlikte konuşan Euler Hermes Genel Müdürü Özlem Özüner, "Bu dalga durdurulabilecek bir dalga değil. Kadınlar çok ciddi bir şekilde yönetime geliyor" dedi. Erkunt Traktör Yönetim Kurulu Başkanı Zeynep Erkunt Armağan ise "Türkiye'de son yıllarda bir aydınlanma yaşanmaya başladı. Kadın istihdamı sorunu değişiyor" diye konuştu.

Taşıt Araçları Tedarik Sanayicileri Derneği (TAYSAD), otomotiv sektöründe kadın istihdamının yetersizliğine dikkat çekmek amacıyla 'Otomotivde Topuk Sesleri' etkinliğini düzenledi. Etkinlikte, şirketlerin kadın istihdamı sorununu çözmek adına izlediği örnek politikalar ele alındı. Panelin moderatörlüğünü üstlenen TAYSAD Başkan Yardımcısı Perihan İnci, "Otomotivde teknolojinin oluşturduğu kolaylıkların konuşulduğu bir dönemde pek çok kadın ağır sanayide çalışabilir. Ama öncelikle bizim bu farkındalığa sahip olmamız, bu bakış açısını geliştirmemiz lazım" diye konuştu.

"Farklılıkları gözetmeliyiz" 

Etkinlikte konuşan Euler Hermes Genel Müdürü Özlem Özüner de finans, bankacılık, sigorta gibi alanların Türkiye'de genellikle kadınların eğilim gösterdiği sektörler arasında yer aldığını söyleyerek, "Bu nedenle de bu alanlarda kadın çalışan yüzdeleri yükseliyor. Sanayide durum biraz daha güç. Ama bu dalga durdurulabilecek bir dalga değil. Kadınlar çok ciddi bir şekilde yönetime geliyor" açıklamasını yaptı.
Kadın istihdamına yönelik politikaları, 'farklılıkları gözetme' perspektifinden ele aldıklarını anlatan Özüner, "Birçok Avrupa ülkesi kadın istihdamı konusunda kotasız bir yere varılamayacağını anladı ve böyle ilerledi. Bizim eğitimde, şirketlerimizde kadın istihdamı konusunda yapacağımız çok şey var" ifadelerini kullandı.

"İnanmayanlar bile istihdamda çeşitlilikten bahsediyor artık" 

Erkunt Traktör Yönetim Kurulu Başkanı Zeynep Erkunt Armağan da otomotiv ve otomotiv yan sanayinde 'mavi yaka' denildiği zaman genellikle erkek çalışanların akla geldiğini, kendisinin de yıllarca böyle bir yanlış algıya sahip olduğunu söyledi. 

Bu konuda yaşanan değişimin ise 2014 yılında kurdukları kabin tesisinde görev alan 24 kişiden 16’sını kadın çalışanların oluşturmasıyla başladığını belirten Erkunt Armağan, BM Kadını Güçlendirme Prensipleri'ni (WEPs) Türkiye'de imzalayan ilk şirketler arasında yer aldıklarını söyledi.
Zeynep Erkunt Armağan, "Kadın çalışan istihdamı konusunda Türkiye'de son yıllarda bir aydınlanma yaşanmaya başladı. Bu konuya inanmayanlar bile çalışan istihdamında çeşitlilikten bahsediyor. Bu durum değişiyor ve değişmeye de devam edecek" diye konuştu.

"Beyninize de bir kota koyun" 

Korn Ferry Türkiye Onursal Başkanı Şerif Kaynar ise cinsiyet eşitsizliği sorununun çözümü için kota uygulamasının önemli bir rol oynadığına dikkat çekerek; "Kota konusu zor uygulanıyor ama Norveç bu yöntemle başarılı bir sonuca ulaştı. Kota uygulaması sayesinde bugün Norveç'te bakanların yüzde 50’si kadınlardan oluşuyor" dedi. 

Kadınların iş hayatında özellikle de sanayi alanında daha aktif rol alması adına kurumlarda çalışan kadın ve yöneticilere de bireysel olarak büyük sorumluluk düştüğünün altını çizen Kaynar; "Türkiye'deki kadın istihdamı sorununu çözmek için bu konuda beyninize bir kota koyun. Türkiye'de toplam kadın nüfusunun ne kadarı çalışıyor, üniversite mezunu kadınların ne kadarı iş hayatında? Maalesef eşitsizlik her tarafta. Kadınların iş gücüne katkısının artması halinde Türkiye'nin çok daha ilerilere gideceğini düşünüyorum" dedi.

"Bu küresel bir sorun" 

TAYSAD Başkan Yardımcısı Albert Saydam da otomotiv sektöründe kadın çalışanların azlığı konusunun küresel bir sorun olduğunu, otomotiv şirketlerinde kadın çalışan oranının Almanya'da yüzde 17, İsveç'te yüzde 25, ABD'de yüzde 16, Türkiye'de ise yüzde 10'un altında olduğunu söyledi. 

Şirketlerdeki çalışan farklılığının üretimi olumlu etkilediğini aktaran Saydam, bu durumun 'çeşitlilik' olarak adlandırılabileceğini, bu çeşitliliğe yalnızca cinsiyet açısından bakılmaması gerektiğini belirtti.
Saydam, "Kadın istihdamı konusundaki ön yargılar yalnızca Türkiye için geçerli değil. Bu ön yargı Japonya’da da var. Bu sorun dünyanın bir problemi. Kota diyebilirsiniz, gönüllük diyebilirsiniz. Bunun önünü açmamız lazım. Kanun koyucunun da politikaları bu yönde yapması lazım" ifadelerini kullandı.  

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Eskişehir Odunpazarı’nda işçilerin promosyonları düzenlendi Eskişehir Odunpazarı Belediyesi, Odunpazarı A.Ş’de çalışan işçiler için banka promosyon ihalesi düzenledi. Eskişehir Odunpazarı Belediyesi’nde gerçekleştirilen banka promosyon ihalesi sonucunda belediye çalışanları 26 bin 500 TL promosyon hakkı elde etti. 2024-2027 yıllarını kapsayan 3 yıllık Banka Promosyon Sözleşmesi, Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt’un makamında imzalandı. İmza törenine Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, İş Bankası Atatürk Bulvarı Şubesi Müdürü Tülin Coşkun, Odunpazarı A.Ş. Genel Müdürü Nilgün Paşaoğlu Armutlu ve Belediye-İş Eskişehir Şube Başkanı Kemal Azak katıldı. “İşçilerimize hayırlı olsun” İmza töreninde konuşan Başkan Kurt, “Odunpazarı A.Ş.’de çalışan işçilerimizin maaş promosyon sözleşmesini imzalıyoruz. Yapılan ihalede işçilerimizin maaşlarının bundan sonra İş Bankası’ndan ödenmesi konusunda anlaştık. Ben İş Bankası yetkililerine teşekkürlerimi sunuyorum. Hem sendikamıza hem şirketimize hem de işçilerimize hayırlı olsun” dedi. “Çok mutlu olduk” Maaş anlaşması ihalesi ile İş Bankası ile çalışılmasından gurur duyduklarını söyleyen İş Bankası Atatürk Bulvarı Şubesi Müdürü Tülin Coşkun, çok mutlu olduklarını belirtti. Her iki kuruma da hayırlı olmasını dileyen Coşkun, “Kişi başı 3 yıllık peşin 26 bin 500 TL olarak anlaşmamızı yaptık. Tüm çalışanlara hayırlı uğurlu olsun” diye konuştu. İşçiler, maaş promosyonlarını 15 Mart çarşamba günü alabilecek.
Sivas Sivas’ta üniversite öğrencileri Filistin için yürüdü Sivas’ta üniversite öğrencileri, İsrail’in Gazze’de devam ettirdiği katliam ve soykırımı protesto etmek amacıyla yürüyüş gerçekleştirip, ardından basın açıklaması yaptı. Sivas’ta üniversite öğrencileri tarafından İsrail’in Gazze’de devam ettirdiği katliam ve soykırımı protesto etmek amacıyla yürüyüş gerçekleştirildi. Yürüyüşe Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Rektörü Alim Yıldız ile öğrenciler katıldı. Katılımcılar ellerindeki pankartlar ve sloganlarla yürüyerek İsrail’i protesto etti. Destek yürüyüşü, Üniversite hastanesinin önünden başlayarak üniversite yerleşkesi içerisinde bulunan öğrenci yemekhanesinin önünde son buldu. Yürüyüş tek sıra halinde gerçekleştirildi. Yapılan basın açıklamasının ardından program sona erdi. “Bu zulmü protesto etmek için buradayız” Yeni Hilal Derneği Üniversite Başkanı Eşref Doğan, insanlık suçuna ortak olan ülkelere tepkisiz kalmadıklarını göstermek ve bu zulmü protesto etmek için burada olduklarını ifade ederek, “Bugün burada Gazze’de İsrail’in saldırılarıyla hayatını kaybeden Filistinli kardeşlerimize rahmet dilemek, Filistinli kardeşlerimizin sesi olmak için bir araya gelsek de sadece Filistin halkı üzerinde değil tüm Müslümanların üzerinde oynanan kirli oyunları ifade etmek ve dünyanın her köşesinde oluk oluk Müslüman kanı akıtıldığına da haykırmak için buradayız. Bütün İslam coğrafyasının yanındayız. Çağı utandıracak bu soykırımı ve adi zulmü yapan İsrail’e maşasını tutan demokrasi ve insan hakları kavramlarını kullanan bu katliamlara seyirci kalarak adeta bu insanlık suçuna ortak olan ülkelere tepkisiz kalmadığımızı göstermek ve bu zulmü protesto etmek için buradayız” diye konuştu.