POLİTİKA - 13 Nisan 2021 Salı 15:13

TBMM'de toplu iş sözleşmesi imzalandı

A
A
A
TBMM'de toplu iş sözleşmesi imzalandı

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde toplu iş sözleşmesi imzalandı.

TBMM ile Hak-İş Konfederasyonuna bağlı Öz Büro İş Sendikası arasında toplu iş sözleşmesi imzalandı. Sözleşmeye TBMM adına Genel Sekreter Yardımcısı Ferdi Şimşek, Öz Büro İş Sendikası adına ise Genel Başkan Baki Gülbaba imza attı. TBMM İdari Teşkilatı'nda görev yapan sürekli işçilerin ücret ile diğer mali ve sosyal haklarının belirlenmesinde esas alınan toplu iş sözleşmesinin süresi, 31 Ekim 2020'de sona erdi.

TBMM'de sürekli işçi olarak görev yapan personelin; ihale şartnamelerinde belirlenen asgari ücret artırımına uygulanan yüzde farklılıklarından kaynaklanan ücret dengesizlikleri, TBMM Başkanı Mustafa Şentop'un takdiri ve talimatları doğrultusunda, 1 Kasım 2020'den geçerli olmak üzere günlük yevmiyeleri üzerinde iyileştirme yapılarak giderildi.

Söz konusu düzenleme kapsamında TBMM İdari Teşkilatı'nın Ankara, İstanbul ve Yalova birimlerinde görev yapan sürekli işçilerin günlük yevmiyeleri artırıldı ve 819 işçinin ücretleri eşitlendi. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından Öz Büro İş Sendikasının, TBMM'de sözleşme imzalayabilmesi için yeterli sayıda üyesinin bulunduğunun tespiti ile sendikaya yetki verilmesinin ardından, TBMM İdari Teşkilatı ile Öz Büro İş Sendikası, yeni toplu iş sözleşmesi için çalışmalara başladı. Bu kapsamda işçilerin ücret, diğer mali ve sosyal hakları ile disiplin hükümleri üzerinde madde madde görüşme yapılarak anlaşma sağlandı ve toplu iş sözleşmesinin imzalanmasında mutabakata varıldı.

TBMM Başkanı Şentop'un talimatıyla TBMM İdari Teşkilatı'nda görev yapan sürekli işçilerin ücret dengesizliğini gideren çalışmasında yemek, yol, evlenme, ölüm, doğal afet, öğrenim, çocuk, yakacak, bayram ve askerlik yardımı gibi diğer sosyal yardımlara ilişkin birçok kalemde de iyileştirme yapıldı.

Ahmet Umur Öztürk

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Maltepe’de saz üstatları için 30 yıldır bağlama üretiyor Maltepe’de Erzincanlı bağlama ustası Cihan Doldur, 30 yıldır saz üstatları için bağlama üretiyor. İstanbul Maltepe’de yaşayan Erzincanlı bağlama ustası Cihan Doldur, 30 yıldır saz üstatları için bağlama üretiyor. Halk müziğinin önemli enstrümanlarından biri olan el emeği bağlama üretimi, teknolojik imkanların artması ve çırakların yetişmemesi nedeniyle son demlerini yaşıyor. Maltepe’de küçük bir atölyede 30 yıla yakındır bağlama yapan Cihan Doldur, ağacın cinsine göre ayda ortalama 5-6 bağlama yapıyor. Bağlama yapmak için maun, dut ve kırmızı ardıç ağaçlarını tercih eden Doldur, bazı bağlamaları ise yaklaşık 6 ayda tamamladığını söyledi. Bağlama yapımını aşama aşama anlatan Doldur, zahmetli ve bir o kadarda emek isteyen bir çalışma olduğunu dile getirdi. 30 yıldır Maltepe’de saz üreten Cihan Doldur, “Kursa yazılmıştım, yengemin bir sazı vardı. Kurs sonrası yengem sazını geri isterdi, dolayısıyla çalışamazdım, yapamazdım. Hiç sazım olmamıştı, zaman ve süreç bizi buralara getirdi. 30 yılı aşkındır bu meslekteyim. Bağlama enstrümanı her şeyden önce beni sesiyle cezbettiği için, amcamın da bağlama ustası olmasından dolayı onun yanında başladım. Ahşapa dokunmak çok farklı bir şey. Ben bu işi bir. Meslek gibi görmedim, severek yaptığım bir iş bu. Yeni jenerasyon gençlik biraz daha rahat. Buraya geliyorlar ve ilk başlarda hoşlarıma gidiyor. Tozu, zımparayı zorlukları gördükleri zaman geri adım atıyorlar. Bu iş meşakkatli bir iş, bedenen ve ruhen bu işe kendinizi vermeniz gerekiyor. Gençlerimizde kültürümüze ilgi daha az daha çok batı kültürüne yakınlar ama batıdaki gençlere baktığımızda bizim kültürümüze daha çok meraklılar. Müşteri portföy olarak Çin’e, Afrika’ya, Ruslar’a ve Avrupa’nın bir çok ülkesine saz ürettik. Amerikalı bir arkadaş bizlere Muhlis Akarsu’yu anlattı, eserlerini çaldı. Biz utandık açıkçası" diye konuştu.