SAĞLIK - 27 Aralık 2021 Pazartesi 11:22

'Tek bir besin kilonuzu belirlemede etken değil'

A
A
A
'Tek bir besin kilonuzu belirlemede etken değil'

Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Yıldız Melek Aksoylu, "Beslenme planı düzenlerken herhangi bir sağlık probleminiz yoksa, yasaklanan bir besinde aslında yoktur. Çok sevdiğiniz yiyecekleri terk etmek zorunda değilsiniz ama ideal kiloya ulaşmak istiyorsanız dengeli beslenmek zorundasınız. Tek bir besin kilonuzu belirlemede etken değildir" dedi.

Medicana International İstanbul Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Yıldız Melek Aksoylu, dengeli ve sağlıklı beslenme ile ilgili açıklamalarda bulundu. Dyt. Yıldız Melek Aksoylu, "Sağlıklı yaşamın sırrı ideal kilodan, ideal kilonun sırrı da yeterli ve dengeli beslenmekten geçiyor. Besinsel ihtiyaçlarınız cinsiyete, yaşa, fiziksel aktivitenize, boya, ağırlığa, ruh ve beden sağlığınıza göre değişmektedir. Erkek ile kadının, çocuk ile yetişkinin, spor yapan ile yapmayanın enerji ihtiyacı farklıdır. Kan değerleriniz de besin ihtiyaçlarınızı etkilemektedir. Beslenme planı oluşturmada kan değerleriniz pusula gibidir. Ruh sağlığınız da besin seçimlerinizi etkiler. Ancak, kilonuzu etkileyen tek bir besin çeşidi değildir" ifadelerini kullandı.

"Tek bir besin kilonuzu belirlemede etken değil"
Dyt. Aksoylu, "Beslenme planı düzenlerken herhangi bir sağlık probleminiz yoksa, yasaklanan bir besinde aslında yoktur. Çok sevdiğiniz yiyecekleri terk etmek zorunda değilsiniz ama ideal kiloya ulaşmak istiyorsanız dengeli beslenmek zorundasınız. Tek bir besin kilonuzu belirlemede etken değildir. Çikolata ile elma örneğini vereceğim. Bakıldığında çikolata kilo aldırıcı olarak algılanırken elma kilo aldırmayan bir besin olarak algılanıyor. Yanlış burada başlıyor. Elmayı sağlıksız yapan gereğinden fazla tüketmektir. İhtiyacınız günde 2 adet elma ise ve siz 5-6 adet tüketiyorsanız yağ depolamaya başlarsınız" dedi.

"Algılarınızı değiştirin"
Dyt. Yıldız Melek Aksoylu, sözlerine şöyle devam etti: "Danışanlarımdan sıklıkla duyduğum bir cümle, 'Ekmek yemiyorum ama kilo veremiyorum'. Burada neden ekmek suçlanıyor. Ekmek tüketimi kilo aldırıcı olarak mı algılanmış, yoksa çok mu tüketilmiş, ya da size uygun olan ekmeği mi seçmediniz veya ekmeği kaldırıp yerine başka besinlerin tüketimini artırdınız. Ekmeği kaldırıp süt ürünleri, meyve tüketimi ve en önemlisi protein ağırlıklı diye et tüketimini artırdıysanız kilo vermek yerine kilo alabilirsiniz. Her besinin fazlası vücutta yağ olarak depolanmaktadır. İster et ister yoğurt ister ekmek".

"Ekmek en temel besinimiz"
Ekmeğin en temel besin grubu olduğunu aktaran Dyt. Aksoylu, "Bulgur, makarna, bazı çorbalar ve tahıllı ürünler beslenme biliminde ekmek grubunda değerlendirilmektedir. Ekmek tüketimi besin değerleri ve sağlık açısından oldukça önemlidir. Çeşidine göre değişmekle birlikte esmer ekmek grupları (Tahıl, çavdar, kepek, karabuğday) kompleks karbonhidrattır. Kompleks karbonhidratlar vücudun şeker dengesini sağlar. Ekmek çeşidine göre lif açısından zengindir, tokluk hissi verir. İçerdiği vitamin ve mineraller sağlığımızı olumlu yönde etkiler. Keten tohumu, ceviz ilavesi gibi besinlerin katılması ekmeğe omega-3 açısından zenginlik katar. Tercihimiz esmer ekmek gruplarındandır. Kronik hastalığa göre ekmek tercihi yapılabilir. Örneğin demir eksikliği anemisi olanlar kepekli ürünlerin aşırı tüketiminden uzak durmalıdır" diye konuştu.

"Besin ihtiyacından fazla ve zamansız tüketim kilo aldıran asıl sebeplerden"
Dyt. Aksoylu, beslenme programında ideal miktarda ve uygun çeşitte ekmek tüketmenin kilo aldırmayacağını söyleyerek, "Kilo aldıran asıl neden her besini ihtiyacınızdan fazla ve zamansız olarak tüketmektir. Tek tip beslenerek, sürekli detoks yaparak, aşırı protein tüketerek istediğiniz kiloya ulaşmanın mümkün olmadığı gibi bağırsak sağlığınızı da olumsuz etkiler. Mühim olan sürdürülebilir, yanlışları minimuma indirilmiş, açlıkla sınamayan, yeterli ve dengeli beslenme programının yaşam boyu devam ettirilmesi, fiziksel aktivite ile desteklenmesidir" şeklinde konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aksaray Polisin alkollü sürücü ile imtihanı: Üfleme eğitimi verilen kadın 44. seferde başardı Aksaray-Konya Karayolunda jandarmanın "dur" ihtarına uymayarak kaçan kadın sürücü, jandarma ve emniyeti alarma geçirdi. 53 kilometre kaçan kadın sürücü E-90 Karayolunda kovalamaca sonucu yakalandı. Alkolmetreye üflermiş gibi yapıp üflemeyen ve 3 alkolmetre değiştirerek kadına üfleme eğitimi veren polis, üfletme imtihanına girdiği kadın sürücünün 44. üflemesinde promilini alabildi. 0.97 promil alkollü çıkan kadın sürücüye ceza kesilerek ehliyetine el konuldu. Olay Aksaray - Konya Karayolu Eşmekaya Kavşağı’nda yaşandı. Edinilen bilgiye göre, Aksaray Konya Karayolunda yol kontrolü yapan İl Jandarma Komutanlığı ekipleri durumundan şüphelendikleri kadın sürücünün kullandığı 68 AAN 849 plakalı otomobile ‘dur’ ihtarında bulundu. İhtara uymayan kadın sürücü hızla denetim noktasından kaçtı. Aksaray istikametine kaçan kadın sürücünün plakası jandarma ekipleri tarafından hem jandarma hem de emniyet haber merkezine bildirildi. Bunun üzerine jandarma ve polis ekipleri karayolu ve aracın geldiği istikamete yönelik adeta bölgeyi abluka altına aldı. Jandarma ekipleriyle kısa süre kovalamacaya giren kadın sürücü 53 kilometre kaçtıktan sonra şehir merkezi girişinde polis ekiplerinin de "dur" ihtarına uymadı. Ekiplerin kaza riskine karşı kontrollü bir şekilde takip ettiği kadın sürücü çok gidemeden Tacin Mahallesi E-90 Karayolu üzerinde yakalandı. 44. üflemesinde pes eden kadın sürücü 0.97 promil alkollü çıktı Durdurulduktan sonra araçtan indirilen ve isminin Gülten Nas Y. (49) olduğu belirlenen kadın sürücü rahat tavır ve hareketleriyle dikkat çekti. Ehliyet ve ruhsat kontrolünden geçirilen kadın sürücüye alkol kontrolü yapmak isteyen polis memurlarının üfleme eğitimi ile imtihanı burada başladı. Alkol kontrolünden geçirilmek istenen kadına polis memurlarınca alkolmetre üfletilmek istendi. Alkolmetreyi üflemeye çalışan kadın üflermiş gibi yapıp üflemekten çekinirken, polis memurları kadına adeta üfleme eğitimi verdi. Bir polis memuru ağzıyla kadına üflemeyi gösterirken, bir değir polis memuru da elindeki üfleme çubuğunun poşetiyle üflemeyi anlattı. Eğitimin ardından polis memurlarının üfletme imtihanı başladı. Kadına defalarca alkolmetreyi üfletmeye çalışan polis memurları kadının üflemeyip üflüyormuş gibi göstermesiyle büyük bir sınav verdi. Alkolmetreye de güvenmeyen kadın sürücüye 3 farklı alkolmetre üfletildi. Zaman zaman su içen ve dinlenmeye geçen kadın sürücü 1 saat boyunca polis memurlarına ecel teri döktürdü. 43 kez alkolmetreyi üflemeyerek kandırmaya çalışan kadın sürücü 44. üflemesinde pes ederek normal bir şekilde üfledi. Üflemenin ardından kadının 0.97 promil alkollü olduğu belirlendi. Polis ve kadın arasındaki yaşanan ilginç diyaloglar ise anbean kameralara yansıdı. Alkollü araç kullanmaktan 6 bin 439 TL para cezası kesilen kadın sürücünün ehliyetine de 6 ay süreyle el konuldu. Araç ise olay yerine çağırılan bir yakınına teslim edildi.