SAĞLIK - 01 Mart 2019 Cuma 17:39

Teknoloji kadınların korkularını azaltmaya devam ediyor

A
A
A
Teknoloji kadınların korkularını azaltmaya devam ediyor

Doç Dr. Ahmet Sönmez, teknolojideki gelişmelerden en fazla istifade eden estetik ameliyatlardan birisinin de göğüs büyütme ameliyatları olduğunu, bilgisayar destekli görüntüleme yöntemleriyle hastaların üç boyutlu olarak göğüs yapılarını görüntülemenin mümkün olduğunu vurguladı.

Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Ahmet Sönmez, teknolojinin estetik operasyonlar üzerine etkisi konusunda açıklama yaptı. Doç. Dr. Ahmet Sönmez, teknolojideki gelişmelerden en fazla istifade eden estetik ameliyatlardan birisinin de göğüs büyütme ameliyatları olduğunu, bilgisayar destekli görüntüleme yöntemleriyle hastaların üç boyutlu olarak göğüs yapılarını görüntülemenin mümkün olduğunu vurguladı. 

Teknolojinin gelişmesiyle, bilgisayar destekli görüntüleme yöntemleriyle artık hastaların üç boyutlu olarak göğüs yapılarını görüntülemenin mümkün olduğunu anlatan Doç. Dr. Sönmez, hastaların çamaşırlarının içine çeşitli büyüklükte deneme protezleri yerleştirerek, bir fikir vermeye çalıştıklarını veya daha önce ameliyat olmuş hastaların fotoğrafları üzerinden benzer özellik taşıyanları göstererek bir kanı oluşturulduğunu ifade etti.

"Hastalar kendilerine ait öncesi ve sonrası görsellerini daha ameliyat olmadan görebiliyorlar"
Bilgisayar destekli görüntüleme yöntemi ile ameliyat sonrası görülebildiğini, düşünülen protezleri koyup göğüs sanki büyütülmüşçesine görüntüler elde edilebildiğini, böylece hastaların kendilerine ait öncesi ve sonrası görsellerini daha ameliyat olmadan görebildiklerini belirten Doç. Dr. Ahmet Sönmez, "Kendisi için damla şeklinde bir protez mi daha iyi, yoksa yuvarlak bir protez mi daha iyi bunu anlayabiliyor. 250’li bir protezle 300’lük bir protez arasındaki farkı görüp idealindeki ölçü hakkında daha iyi bir fikir sahibi oluyor. Bu görüntüler elbette ameliyat sonucu ile ilgili kesin bir ifade değil, ama tecrübelerime dayanarak söyleyebileceğim şey bilgisayar görüntülerinin ameliyat sonrasına ait oldukça yakın bir görüntü verdiği" dedi.

Ameliyat öncesi pek çok memede asimetri olduğunu, bu asimetrinin belirgin olduğu durumlarda her iki meme arası hacim farkını ölçümlemenin ve buna göre belki de iki memeye ayrı şekil ve büyüklükte protez yerleştirmenin de gerekebileceğine dikkat çeken Sönmez, "Böyle bir durumda önceden yapılan ölçümleme ile cerrahi girişimin daha az travmatik ve hızlı bir şekilde sonlanabilir. Aynı zamanda bu yöntem, hastanın ameliyat sonrası daha rahat bir dönem geçirmesine de katkı sağlar" şeklinde konuştu.

Protezler nasıl yerleştirilir?
Hastaları en çok korkutanın ameliyat sonrası 'ağrı' olduğuna vurgu yapan Doç. Dr. Sönmez, "Ameliyatta protezi ya göğüs adalesinin önüne ya da arkasına yerleştiririz. Adalenin önüne yerleşmiş protezde ağrı son derece sınırlıdır. Kol hareketleri çok daha erken dönemde rahatlar. Adalenin arkasına protezi koymak için haliyle adaleye de küçük bir kesi yapmak gerekir. Bu da ameliyatın travmasını biraz daha arttırır ve genelde adale arkasına protez konan hastalar biraz daha fazla ağrı çekerler" bilgisini verdi.

Asıl belirleyici etkenin ameliyatın ne ölçüde travmatik olduğu ve göğüs kafesinin yapısına göre ne büyüklükte protez konulacağı olduğunu ifade eden Doç. Dr. Ahmet Sönmez, doğal olarak uzun süren travmatik ve kanamalı bir ameliyat sonrası hastanın daha fazla ağrı hissedebileceğini, ayrıca göğüs kafesinin kabul edebileceği büyüklükten fazla bir protez yerleştirildiğinde hem sonuçlardan, doğallıktan uzaklaşıldığını, hem de hastanın iyileşme döneminde ağrısının daha fazla olabileceğini söyledi. 

Doç. Dr. Ahmet Sönmez, tüm bunların göz önüne alınarak bir ameliyat planlanırsa sonuçların oldukça yüz güldürücü olacağını vurguladı.  

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Mersin Çocuklar ilk defa havalı tüfekle atış yaptı, körling oynadı Mersin’de özel ve kırsalda eğitim gören dezavantajlı çocuklar için Avrupa’nın en büyük atış poligonunda düzenlenen etkinlikle 23 Nisan’ı kutladı. Çocuklar, düzenlenen etkinlik sayesinde ilk defa profesyonel sporcuların havalı tüfekleri ile tanışarak atış yaptı. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı ülke genelinde olduğu gibi Mersin’de de çeşitli etkinliklerle kutlanıyor. Mersin’in Erdemli’de bulunan Avrupa’nın en büyük atış poligonu da ilçede ilk defa özel ile kırsalda yaşayan dezavantajlı çocuklara yönelik düzenlenen ’1. Çocuk Festivali’ne ev sahipliği yaptı. Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü Erdemli Sosyal Hizmet Merkezi koordinesinde Gençlik ve Spor Müdürlüğünün desteğiyle düzenlenen etkinliğe yüzlerce çocuk katıldı. Çocukların bir çoğu ilk defa körling oynadı, profesyonel sporcuların desteğiyle havalı tüfekle atış yaparak hedefi tutturmaya çalıştı. Birbirinden farklı oyunlar da oynayan çocuklar güzel bir gün geçirdi. 23 Nisan’ı bayram gibi eğlenerek kutladıklarını ifade eden çocuklar ise çeşitli oyunlar oynayarak güzel bir gün geçirdiklerini dile getirdi. Daha çok dezavantajlı ve çeşitli desteklerden yararlanan çocukları bir araya getirdiklerini belirten Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Naci Yılmaz, bayramı bir şenliğe dönüştürmek için böyle bir etkinlik düzenlediklerini kaydetti. Etkinliğin 1. Çocuk Oyunları Şenliği olarak gerçekleştirdiğine de dikkat çeken Yılmaz, ilerleyen yıllarda da devamlı hale gelip süreklilik kazanmasını umduklarını söyledi. Avrupa ve Türkiye’nin en büyük atış poligonunu da kurum olarak zaman zaman kullandıklarını aktaran Yılmaz," Şuanda burada olan çocuklar ilk defa buraya geldiler. Oyunlardan sonra poligonun tamamını geziyorlar. Neyin ne olduğunu daha detaylı görüyorlar" dedi. Etkinlikleri Erdemli Kaymakamı Aydın Tetikoğlu ve diğer protokol üyeleri de izleyerek çocuklarla yakından ilgilendi.
İstanbul Yurtta hava durumu Meteoroloji Genel Müdürlüğünden alınan tahminlere göre, ülkemizin kuzey ve batı kesimlerinin parçalı yer yer çok bulutlu, Marmara’nın batısı, Kıyı Ege, Ordu, Giresun, Trabzon ve Rize illerinin iç ve yüksek kesimleri, Manisa ve Antalya’nın kuzeybatısı ile gece saatlerinden itibaren Balıkesir, Bursa ve Yalova çevrelerinin yerel olmak üzere sağanak ve yer yer gök gürültülü sağanak yağışlı, diğer yerlerin parçalı ve az bulutlu geçeceği tahmin ediliyor. Marmara’nın batısı, Güney ve Kıyı Ege ile Batı Akdeniz’de toz taşınımı bekleniyor. Hava sıcaklığı: Hava sıcaklıklarının güney, iç ve batı kesimlerde 2 ile 6 derece artacağı, diğer yerlerde önemli bir değişiklik olmayacağı tahmin ediliyor. Rüzgar: Genellikle güney yönlerden hafif arasıra orta kuvvette esmesi bekleniyor. Bazı illerde beklenen hava durumuyla günün en yüksek sıcaklıkları ise şöyle: Ankara: Parçalı ve az bulutlu 22 İstanbul: Parçalı ve çok bulutlu, bu sabah saatlerinde kısa süreli ve yerel sağanak, gece saatlerinden itibaren il geneli sağanak ve yer yer gök gürültülü sağanak yağışlı 20 İzmir: Genellikle çok bulutlu, bu akşam saatlerinde sağanak yağışlı 24 Adana: Parçalı, iç kesimleri ile Toroslar mevkii yer yer çok bulutlu 27 Antalya: Parçalı ve çok bulutlu, öğle saatlerinden sonra kuzeybatı çevreleri yerel olmak üzere sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı 23 Samsun: Parçalı, iç kesimleri yer yer çok bulutlu 22 Trabzon: Parçalı ve çok bulutlu, , öğle saatlerinden sonra iç ve yüksek kesimleri yerel olmak üzere sağanak yağışlı 19 Erzurum: Parçalı ve az bulutlu, öğle saatlerinden sonra yer yer çok bulutlu 19 Diyarbakır: Parçalı ve az bulutlu 27
Muş Muş Devlet Hastanesinde bir ilk: Üç kablolu pil ile sağlığına kavuştu Muş’ta kalp problemi nedeniyle tedavi gören hasta, kardiyoloji doktorları tarafından başarılı bir operasyonla kalbine "üç kablolu pil" takıldı. Muş’ta rahatsızlanarak yoğun bakıma alınan hastaya kalp pili takılması önerildi. Kardiyoloji uzmanları tarafından yapılan tetkikler sonucunda 3 kablolu kalp pili takılması uygun görülen hasta, Muş İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Mehmet Kabak’ın girişimleri ile Diyarbakır Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesinden gelen Doç. Dr. Mehmet Özbek (observer), Uzm. Dr. Ahmet Ferhat Kaya ve Uzm. Dr. Furkan Yetmiş tarafından operasyona alındı. Operasyon için onayı alınan 60 yaşındaki hasta, Doç. Dr. Mehmet Özbek (observer), Uzm. Dr. Ahmet Ferhat Kaya ve Uzm. Dr. Furkan Yetmiş tarafından anjiyo ünitesine alınarak 3 kablolu kalp pili başarıyla takıldı. Takiplerinde herhangi bir problemi olmayan hasta iki günde taburcu oldu. Kalp pillerinin, kalbin yavaş çalışmasına bağlı olarak gelişen sorunları düzeltmede kullanıldığını belirten Doç. Dr. Mehmet Özbek, “3 kablolu kalp pilleri, başlıca sol dal bloğu olan kalp yetmezliği bulunan hastaların tedavisinde kullanılan bir pil grubudur. 3 kablolu denmesinin nedeni, kalbin üç ayrı odacığını uyaran 3 adet kablosunun olmasıdır. Bunun yanı sıra ikinci en önemli özelliği; kalpteki hayati risk taşıyan ani ritim değişimlerini fark etmesi ve bu ritim bozukluklarını şok uygulaması ile düzeltmesidir. Bu tedavi Muş’ta ilk defa yapıldı. Bölgede genelde üniversite hastaneleri haricinde yapılmayan bir tedavidir” dedi.
Ankara Milli Eğitim Bakanı Tekin, çocuklarla Anıtkabir’de Mill Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla çocuklarla Anıtkabir’i ziyaret etti. Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı sebebiyle ilk tören Anıtkabir’de yapıldı. Tekin, 40’ı öğretmen olmak üzere Anadolu’nun 7 bölgesini temsilen gelen öğrencilerden oluşan 100 kişilik heyetle Anıtkabir’i ziyaret etti. Heyetle ile Aslanlı Yol’da yürüyen Bakan Tekin, Atatürk’ün mozolesine çelenk bıraktı, ardından saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu. Daha sonra Misak-ı Milli Kulesi’ne geçen Tekin, Anıtkabir Özel Defteri’ne şunları yazdı: "Ebedi istirahatgâhınız Anıtkabir’de huzurlarınızda, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin 104. kuruluş yıl dönümü ve istiklalimiz için verdiğimiz büyük mücadelenin nişanesi olan 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı, büyük bir coşku ve şükranla kutlamanın onurunu yaşıyoruz. ‘Hâkimiyet, bilâ-kayd ü şart milletindir.’ ilkesiyle şekillenen bağımsızlık mücadelemizin yarını, evlatlarımızın omuzlarında yükselmektedir. Milli Eğitim Bakanlığı olarak, bu şanlı mirası, bilimle, kültürle, sanatla ve en önemlisi manevi değerlerle bezenmiş bir şekilde evlatlarımıza aktarmak bizim için şeref borcudur. Çünkü biliyoruz ki ‘dehay-i millîmizin inkişaf-ı ancak böyle bir kültür ile temin olunabilir.’ Sizden aldığımız ilham ve aziz milletimizden aldığımız kuvvetle, bu cennet vatanı daha da ileriye taşıma kararlılığındayız. Ruhunuz şad olsun!” Tekin, ardından Anıtkabir’de hazır bulunan öğrenci ve öğretmenlerle fotoğraf çektirdi.
Çanakkale Vali İlhami Aktaş’tan "23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı" Mesajı Çanakkale Valisi İlhami Aktaş, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla yayınladığı mesajında, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açılışının 104. yıl dönümünü ve Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı her yıl olduğu gibi bu yıl da coşkuyla kutlamanın onur ve gururunu hep birlikte yaşadıklarını söyledi. Vali İlhami Aktaş tarafından yayınlanan yazılı mesajında, “Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açılışının 104. yıl dönümünü ve Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı her yıl olduğu gibi bu yıl da coşkuyla kutlamanın onur ve gururunu hep birlikte yaşıyoruz.“Egemenlik Kayıtsız Şartsız Milletindir” diyen Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde, birlik ve beraberliğinden ödün vermeden, kanını ve canını ortaya koyarak bağımsızlık mücadelesi veren Aziz Milletimiz, 23 Nisan 1920’de Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açılmasıyla kendi idaresini eline almıştır. Şanlı tarihimizin en önemli dönüm noktalarından biri olan Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açılış tarihi olan 23 Nisan, Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk tarafından ülkemiz ve dünya çocuklarına bayram olarak armağan edilmiştir. Her şeyin en iyisini hak eden, egemenliğimizin ve geleceğimizin teminatı çocuklarımız ve aileleriyle, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramımızı onlar için hazırladığımız farklı ve eğlenceli etkinliklerle günün anlam ve önemine uygun olarak neşe içerisinde hep beraber kutlayacağız. Bu duygu ve düşüncelerle; başta Cumhuriyetimizin ve Türkiye Büyük Millet Meclisimizin Kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü, silah arkadaşlarını, aziz şehit ve gazilerimizi, rahmet, minnet ve şükranla anıyor, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nın dünyanın bütün çocuklarına huzur sağlık ve mutluluk getirmesini diliyorum” ifadelerine yer verildi.