TEKNOLOJİ - 13 Kasım 2018 Salı 14:00

Tıbbi cihazlara koruma

A
A
A
Tıbbi cihazlara koruma

Yurttaş Holding, tıbbi cihazların sürdürülebilir çalışılabilmesi için GNDSeries’i üretti ve ihraç etmeye başladı. Evren Yurttaş cihazın, MR gibi bazı hastane ekipmanlarında elektrikten kaynaklanabilecek problemleri ortadan kaldırdığını öne sürdü.

Teknolojik gelişmelerin ve tıptaki ilerlemelerin bu hızla devam etmesi, hastanelerde kullanılan tıbbi cihazların da hızla gelişmesi anlamına geliyor. Ancak tıbbi merkezlerin elektrik tesisatlarının hassas ele alınması ve standartlara uygun olması can ve mal sonra da sistem güvenliği için önemli bir konu haline geliyor. Kullanılan cihazlar geliştikçe tıbbi merkezlerin elektrik sistemlerinin de gelişmesi gerekiyor. 

Bu kapsamda Yurttaş Holding’in medikal sektörü ile ilgili geliştirdiği GNDSeries ürünün, hastane ekipmanlarında yaşanabilecek elektriksel bazlı sorunları engellediği öne sürüldü.

“Tıbbi cihazlar kaliteli enerjiye ihtiyaç duyar”
Tıbbi cihazlar ve meydana gelen sorunlar ile ilgili bilgi veren Trimbox CEO’su Evren Yurttaş, ”Tıbbi cihazlar mikroişlemciler vasıtası ile çalışıyorlar. Mikroişlemcilerin gelişmesi sağlık sektörünün de hızla gelişmesine sebep oldu. Mikroişlemcilerin hassas yapıları nedeniyle sağlık hizmeti veren elektronik cihazlar, kaliteli enerjiye ihtiyaç duymaktadır. Günümüzde hastane ekipmanları Manyetik Rezonas’la (MR) görüntüleme, yaşam destek üniteleri, taşınabilir röntgen cihazları, radyoloji ekipmanları, lazer cihazları 15 yıl öncesine göre daha gelişmiş ve hızlılar. Ancak elektriksel bozulmalarda kolaylıkla arızalanabiliyorlar. Elektrikte olumsuz durumlar, maalesef günümüzde geçmişe göre daha çok meydana geliyor ve cihazların olumsuz etkilenmesine sebep oluyor. Gerilimde ki ani değişim, hayati önem taşıyan cihazlarda ki mikroişlemcilerin zarar görmesine, elektronik kartlarının yanmasına ve cihazda arızaya neden oluyor. GNDSeries kullanıldığı sağlık merkezlerinde elektrikte meydana gelecek tüm olumsuzlukları ortadan kaldırıyor. İhtiyaç duyulan kaliteyi enerjiyi cihazlara ileterek sürdürülebilir bir şekilde çalışmasını sağlıyor” şeklinde konuştu.

“Elektrik arızaları nelerden meydana gelir”
Elektrik kaynaklı arızalar ile ilgili detaylı bilgi veren Yurttaş, ”Yapıların tamamında görülen elektrik kaynaklı arızalar birbirine çok benziyor. Meydana gelen sebepleri incelediğimizde en çok görülen durum şebeke kaynaklı arızalar olarak karşımıza çıkıyor. Şebekeden gelen kalitesiz enerji, aşırı gerilim, ani voltaj dalgalanması gibi durumlar cihazlarda ve elektrik şebekelerinde arıza meydana gelmesine sebep olur. Trafo patlaması gibi kazalar ve yıldırım düşmesi gibi doğal olaylar da elektrik kaynaklı arızalar için kaçınılmaz bir neden oluyor. Şebeke kaynaklı problemlerden korunmak için mutlaka aşırı gerilim sönümleyici kullanmak gerekiyor. Üzerinde durulması gereken hassas bir konu da topraklamadır. Topraklama ve nötr toprak voltaj sorunu öncelikle tıbbi cihazlar, sonra bilgisayar sistemleri, güvenlik kameraları, ATM cihazları gibi nötr toprak voltajının önemli olduğu hassas cihazlar için düşük büyük önem arz ediyor. Çünkü nötr toprak voltajı 1-1,5 V seviyelerinde çalışan bu cihazlarda bu voltajın aşılması sebebiyle veya 0,2V’den daha fazla dalgalanma meydana gelmesi sebebiyle çok sık arıza meydana gelir. Arızalardan daha önemli bir konu ise saydığımız bu nedenler sebebi ile kullanıcılar sonu felaketle sonuçlanabilecek bir elektrik yangını ile karşı karşıya kalabilirler. Bu sonuçları ortadan kaldırmak için GNDSeries cihazını ürettik. Hassas cihazların korunması için GNDSeries ürünü, elektrik tesisatlarını korumak için aşırı gerilim sönümleyiciler kullanılmalıdır ve tesisatlar standartlara, yönetmeliğe uygun olarak yapılmadır. Genelde hastaneye yeni bir cihaz yerleştirilirken sadece mevcut tesisatın gücünün yeterli olup olmadığına bakılıyor. Oysa şebekenin elektrik kalitesine, yeni cihazın elektriksel özelliklerine ve mevcut tesisat sistemini nasıl etkileyeceğinin araştırılıp, önceden sistem üzerine tedbir alınması gerekiyor. Bu sayede elektrik kaynaklı hasarların önüne geçilebilir” İfadelerini kullandı.  

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İzmir Göztepe CEO’su Kerem Ertan: “Şampiyonluğu Bodrum FK maçında kutlayacağız” Trendyol 1. Lig ekiplerinden Göztepe’nin CEO’su Kerem Ertan, her ne olursa olsun şampiyonluğu hafta sonu oynanacak Gençlerbirliği maçında değil, ligin son haftasındaki Bodrum FK müsabakasında kutlayacaklarını ifade etti. Gürsel Aksel Stadyumu’nda basın mensuplarıyla bir araya gelen Göztepe CEO’su Kerem Ertan, Trendyol 1. Lig’in 32. haftasında iç sahada oynanacak Gençlerbirliği maçında şampiyonluklarını ilan etme durumuna ilişkin açıklamalarda bulundu. Alınacak ve çıkacak her türlü sonuca rağmen şampiyonluğu son hafta oynanacak Bodrum FK müsabakasında kutlamak istediklerini belirten Göztepe CEO’su Kerem Ertan, "Gençlerbirliği maçında planlanmış bir kutlama yapmayacağız. Süper Lig’e çıkarsak Bodrum FK maçında kutlama yapacağız. Kupa töreni son maçımızda olacak" dedi. “Bodrum FK maçında sanatçı Levent Yüksel bizimle olacak” Gençlerbirliği mücadelesinde ceza almamak için taraftarları sağ duyulu davranmaya çağıran Ertan, “Pazar günü kutlama yaparsak taraftarımızın sahaya girme ihtimali bulunur. Taraftarımızın sahaya girmesi halinde Bodrum FK maçında cezalı oluruz. Son maçımızı seyircisiz oynama ihtimali ortaya çıkar. Bunu asla istemeyiz. Taraftarımızdan rica ediyoruz, sonuç ne olursa olsun sahaya girişle ilgili bir aksiyon alınmasın. Diğer bir müjdemiz de Bodrum FK maçında sanatçı Levent Yüksel bizimle olacak. Taraftarımız ’Medcezir’ şarkısını gerçek sesinden dinleyecek. O nedenle taraftarımız Gençlerbirliği maçında sahayla ilgili bir aksiyon almasın ki ceza yemeyelim" diye konuştu. “Gürsel Aksel Stadı’ndaki mağazalar için son aşamaya geldik” Kerem Ertan, Urla Adnan Süvari Tesisleri’yle ilgili de müjde vererek, "Dün itibarıyla özel mülkiyete sahip olan ek sahamızın kontratını 1 yıl daha uzattık. Yeni sezonda saha problemimiz kalmadı ama bizim arayışlarımız sürecek. Akademi tarafındaki 70-80 dönümlük kendimizin yapacağı tesis için arazi arayışımız devam edecek. Gürsel Aksel Stadı’ndaki mağazalar için son aşamaya geldik. Bakanlıkların mutabakatlarını aldık. Yönetmelik, Gençlik ve Spor bakanlığı tarafından Cumhurbaşkanımıza sunuldu. Tek beklediğimiz Resmi Gazete’de yayınlanması. Kısa bir süre içerisinde olacağını düşünüyoruz. Resmi Gazete’de yayınlandıktan sonra Gençlik ve Spor Bakanlığı ile sözleşme yapacağız. Her şey düşündüğümüz gibi giderse yılın son çeyreğinde kiralamalar ve kiracıların inşaat işleri başlar. 100. yılımıza dolu işleyen bir kompleksle başlarız” şeklinde konuştu. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı çocuklarla İnciraltı’nda kutladıklarını da aktaran sarı-kırmızılı kulübün CEO’su, sözlerine şöyle devam etti: "İnciraltı’nda inşallah o olimpik branşlara ait, olimpik sporların yapılabileceği ve olimpik ölçütlerde tesislerin yapımına da en kısa sürede başlanacak. 23 Nisan’daki organizasyonu Göztepe olimpik branşlarındaki gençlerin, genç neslin ilk çiviyi çaktığı, temel attığı gün olarak görüyorum."
Kayseri Öğrencilerin geliştirdiği bu proje ile binalar 8 şiddetindeki depreme dayanıyor Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu Bilim İnsanı Destek Programları Başkanlığı tarafından düzenlenen 18. Ortaokul Öğrencileri Araştırma Projeleri Kayseri Bölge Yarışması’na Nevşehir’den katılan öğrenciler, binaları 8 şiddetindeki depremde dayanıklı hale getiren çift yönlü sismik izolatörü tanıttı. Kayseri, Aksaray, Nevşehir, Kırşehir, Niğde, Sivas ve Yozgat olmak üzere 7 ilden 101 proje, Süleyman Demirel Spor Salonu’nda ziyaretçilerle buluştu. 18. Ortaokul Öğrencileri Araştırma Projeleri Kayseri Bölge Yarışması’na Nevşehir Halil İncekara Bilim ve Sanat Merkezi’nden katılan 5. sınıf öğrencileri Beren ve Duru, depremde koruyucu etkisi daha yüksek olan çift yönlü sismik izolatöre sahip prototip binalarını tanıtırken, geleceğin mühendislerine de yaptıkları çalışmalarla ilham olmak istiyor. Projenin amacı hakkında bilgi veren Beren Çakacı, “Bu projemizin amacı okullarda deprem afet bilincinin hayata geçirileceği, çocukların mühendislik sürecini takip ederek, simülasyon ortamlarında yaparak ve yaşayarak öğrenecekleri, soruna çözüm ürettiği sağlam, özgün, yıkılmayan bina prototipleri oluşturmalarına katkı sağlamaktır. Bu projede binalar 8 şiddetinde depreme kadar dayanabilecek. Deprem değil, bina öldürür” dedi. Projede görev alan 5. sınıf öğrencisi Duru Karakaya da, geliştirdikleri sistemle geçen yıl yaşanan depremde bile binaların ayakta kalabileceğini düşündüklerini söyleyerek, "Burada görünen izolatörler depremin enerjisinin kuvvetini absorbe ederken, rezonans etkisini de engellemeye çalışırlar. Normal binalarda burada görünen bilyeler oyuk şeklindeki yuvaların içindeyken, bizim binamızda düz yuvaların içinde duruyorlar. Aslında binalarda ya sadece bilye sistemi ya da sadece yay sistemi kullanılabilir. Eğer sadece yay sistemi kullanılırsa da bu sadece yatay düzlemde işlevseldir. Fakat biz bu bina prototipimizde hem bilyeleri hem de yayları kullanarak hem yatayda hem de dikeyde işlevsel olan bir bina prototipi oluşturduk. Geçen sene yaşadığımız Kahramanmaraş depremi de kötü bir tesadüf oldu. O deprem de hem yatay hem de dikeyde meydana gelen bir depremdi. Bu yüzden bu stabil bina prototipimizin Kahramanmaraş depreminde yıkılmadan ayakta kalabileceğini düşünüyoruz” ifadelerini kullandı. Karakaya, “Binamızın alt temelinde 5 tane kolon bulunmakta. Bu 5 kolonun 4’ünün etrafında tavana 45 derecelik açıyla sabitlenmiş yerler var. Bu yerlerin sabitlendiği kolonların üst kısmında sürtünme sarkacı adını verdiğimiz bilye sistemlerimiz bulunmakta. Bu bilye sistemleri de tüm kolonların üstünde bulunmakta. Ortada da ağırlık merkezinden esinlendiğimiz bir kolon daha bulunmakta. Dünyadaki her şey, hatta dünya bile taneciklerden oluşmaktadır ve tanecikler dünyanın üst kısmına yani kuzeye doğru gittikçe hafiflemektedir. Dünyanın en bilinen yapılarından biri olan Pisa Kulesi’nin ağırlık merkezi deplasman alanının yani temas alanının dışına çıkacaktır. Eğer ağırlık merkezi kulenin deplasman alanının dışına çıkarsa kule yıkılacaktır. Bu yüzden halatlarla sabitlenmiştir. Biz binamıza yapay bir deprem vermek için altında ’salınım tabakalı titreşim aracı’ adını verdiğimiz bir spor aleti var. Bu alet binamıza yapay bir deprem veriyor ve bu yapay depremi ölçmek için de bir aplikasyon var. Bu aplikasyonla titreşim aracının ne kadar büyüklükte bir deprem verdiğini ölçebiliyoruz” dedi.