EKONOMİ - 28 Eylül 2019 Cumartesi 18:23

Ticaret Bakan Yardımcısı Uçarmak: 'Beklentimiz, yılsonuna doğru, bu duraklamanın artı büyümeye doğru geçeceği yönünde'

A
A
A
Ticaret Bakan Yardımcısı Uçarmak: 'Beklentimiz, yılsonuna doğru, bu duraklamanın artı büyümeye doğru geçeceği yönünde'

Ticaret Bakan Yardımcısı Sezai Uçarmak, beraberindeki bürokratlarla birlikte Isparta’da bir dizi ziyaretlerde bulundu. Bakan Yardımcısı Uçarmak yaptığı açıklamada, “Dünyanın ve bizim beklentimiz, yılsonuna doğru, bu duraklamanın artı büyümeye doğru geçeceği yönünde” dedi.

Kentte ilk olarak Isparta Valiliği ve Gülbirlik Kooperatifi’ni ziyaret eden Ticaret Bakan Yardımcısı Sezai Uçarmak’a, Isparta Valisi Ömer Seymenoğlu da eşlik etti.

Bakan Yardımcısı Uçarmak, Vali Ömer Seymenoğlu ve beraberindeki heyet, daha sonra Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifi (ESKKK) Altıncı Bölge Birliği Başkanı ve Isparta Esnaf Odaları Birliği Başkanvekili Ahmet Tural’ı ziyaret etti.

Tural: “Ekonomik anlamda sıkıntılar oluyor ama önceliğimiz ülkemizdir, vatanımızdır

ESKKK 6. Bölge Birliği Başkanı ve Isparta Esnaf Odaları Birliği Başkanvekili Ahmet Tural, Isparta’da Esnaf Odaları Birliği’ne bağlı 28 odanın faal durumda çalıştığını belirterek, 12 bin 300 esnaf 13 bin 600 işyeri sayısının bulunduğunu bu verilerin Isparta’nın esnaf şehri olduğunu gösterdiğini söyledi. Altıncı Bölge Birliğine bağlı olarak 65 kooperatifin bulunduğunu aktaran Tural, ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
Başkan Tural yaptığı açıklamada, “İlimizde biz esnafımızı destekleyici her türlü tedbirler alınıyor. Başta, Cumhurbaşkanımız olmak üzere tüm yetkililere teşekkür ediyoruz. Son dönemde faiz oranlarındaki düşüşle birlikte esnafımızın kullandığı kredi faiz oranlarında da düşüş bekliyoruz. Tabi esnaf öncelikle vatanına bayrağına sahip çıkan bir kesim. Tabii ki, ekonomik anlamda sıkıntılar oluyor. Ama önceliğimiz ülkemizdir, vatanımızdır. Biz her zaman güçlü Türkiye diyoruz. Onun için biz, bize yapılan hizmetlerden dolayı teşekkür ediyoruz” dedi.

Uçarmak: “Beklentimiz, yılsonuna doğru, bu duraklamanın artı büyümeye doğru geçeceği yönünde”
Ticaret Bakan Yardımcısı Uçarmak ise esnafın, toplumun temel taşı olduğunu belirterek, “İçinde bulunduğumuz dönem, tabii biraz sıkışık bir dönem, dünyada da sıkışıklık var. Allah’tan ihracatta bir duraklama yok, küçük de olsa ilerleme ve nispi bir talep canlılığı olduğu için bu iş devam ediyor. Ticaretin alanlarında da bir takım gelişmeler olduğu için insanlar, eskiye göre uluslararası ticarete biraz daha çabuk ısınabiliyor. İyi mal üretiyorsanız, paketlemeyi de biliyorsanız, bugün paranızı peşin alıp, posta ve kargo yoluyla gönderebiliyorsunuz. Bugün, dünya devi şirketlerin bile bunu yapma imkanı var. Bilgi birikimi artık çabuk oluşturulabilen bir şey. Ama kolay kazanılmayan, esnafta bir değer olarak bulunan şey, bir gelenek, onu nesilden nesile taşıyabilecek bir ahlaka dönüştürme, iş ahlakı, iş yapma kalitesini nesilden nesile taşıyabilmeyi ben çok daha değerli buluyorum. Ekonomik koşullar, ne kadar tecrübeniz olursa olsun, ne kadar fırsatlar olursa olsun, o fırsatları kullanmanızı sınırlıyor ya da geliştiriyor. Beklentimiz, yılsonuna doğru, bu duraklamanın artı büyümeye doğru geçeceği yönünde inşallah. Dünyanın, İMF’nin beklentisi de böyle. Biz de ona inanıyoruz” diye konuştu.

“Bakanlık olarak sizlere destek veremeye hazırız”

Özel bankalarında faiz oranlarında indirime uyum sağlamalarıyla kredi hacminde genişleme beklediklerini ifade eden Uçarmak, “Tabi ki sadece kamu bankaları üzerinden bunu sürdürmek ağır olacaktır. Ama enflasyonun da düşmesine bağlı olarak faizlerin tek haneli rakamlara indiğini de yakın zamanda inşallah göreceğiz. 16 yılda uygulandığı gibi esnafa daha kolay kredi verme imkanı da gelişecektir. Ekonomik koşullar iyileştiğinde esnafın durumu da iyi olacaktır. Isparta altyapısı düzgün nitelikli bir yer. Isparta’da Bakanlık olarak sizlere destek veremeye hazırız. Katkılarımız olabilir diye düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

Seymenoğlu: “Esnafın derdiyle dertlenmek görevimiz”

Isparta Valisi Ömer Seymenoğlu da esnafın sanatkarın derdiyle dertlenmenin görevleri olduğunu belirterek, “Elimizden geldiğince destek olmaya çalışıyoruz. Bazen parasal destek tek başına yetmiyor. Moral desteğine de ihtiyaç var. Mutlaka sorunlarımız var. Evet, AVM’ler var. Ama bir tarafı desteklerken bir tarafı yok etmemek lazım. Onlar da bizim bir değerimiz. Bu dengeyi korumak lazım. İnşallah, o düzenleme olursa doğrudan Ankara karar vermez, yereldeki ihtiyaçlara ve faydalananlara göre karar verilir. İki - üç kişinin değil, 100 - 200 kişinin kişinin kazanması sağlanabilir. Tabii, çalışma saatleri, tatil elbet bunlar değerlendirilir ve doğru olan yapılır. Yeter ki niyetimiz iyi olsun. Niyetimiz iyi olduğu sürece en zor şartlarda bile en iyiyi yapmayı Yüce Yaradan biz nasip eder. Zaten Ahilikte bunu gerektiriyor” ifadelerine yer verdi.

Vali Seymenoğlu, esnafa istihdam kaynağı olarak baktığını belirterek “Bir bakkal dükkanında bir kişi bile çalıştırılıyorsa o benim gözümde fabrikadır. İstihdam sağlıyordur. Hep istihdam diyoruz. 13 bin işyerinin bulunması 13 bin istihdam demektir. O nedenle bunlar, esnaf ve sanatkarımız, bizler, devlet ve Sayın Cumhurabaşkanımızın da hep ilgi alanı içerisinde. Devletimiz farklı desteklerle katkı sunmaya çalışıyor. Herkes zaman zaman zorlanıyor. Ama bu da piyasanın böyle anlık verdiği bir tepki olabiliyor. Önemli olan da bunu en kısa zamanda çözebilmek. İnşallah, elimizden geldiğince de çözeceğiz. Güç birliği, her zaman için bize de büyük bir destek veriyor. İnşallah, sizin bu ziyaretiniz de Isparta için katkı verecektir diyorum” görüşlerinde bulundu.

Ziyaretin sonunda Isparta Esnaf Odaları Birliği Başkanvekili Ahmet Tural, Ticaret Bakan Yardımcısı Sezai Uçarmak’a kilim hediye etti.Bakan Yardımcısı Uçak ve beraberindeki heyet, daha sonra Isparta Ticaret ve Sanayi Odası'nı da ziyaret etti. 

Feti Kılıç

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Hatay Açık alanda çalışan işçilere sıcak hava uyarısı Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi’nde Acil Tıp Anabilim Dalında görev yapan Dr. Öğretim Üyesi Mustafa Polat, sıcak çarpmasının güneşli hava olmasa bile sıcaklıkların artmasıyla sık sık karşılaşılan potansiyel bir tehlike olduğunu belirterek açık alanda çalışan tarım işçileri başta olmak üzere vatandaşlara yapmaları gerekenleri anlattı. Hava sıcaklıklarının arttığı Hatay’da ve ülke genelinde bölge bölge termometreler 35 derecenin üzerine çıkmayı başladı. Hava sıcaklığının arttığı bu günlerde vatandaşları bekleyen tehlikeyse sıcak çarpması. Tarım kenti olan Hatay’da açık alanda çalışan vatandaşlarda sıcak çarpmasına sıklıkla maruz kalıyorlar. Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Acil Tıp Anabilim Dalında görev yapan Dr. Öğretim Üyesi Mustafa Polat, sıcak çarpmasının güneşli hava olmasa bile sıcaklıkların artmasıyla sık sık karşımıza çıkan potansiyel bir tehlike olduğunu belirterek pamuklu, açık renkli ve vücudun hava alabileceği giysilerin tercih edilmesi söyledi. Dr. Polat, vatandaşlara sıcak havaya karşı yapmaları gerekenleri anlattı. “Sıcak çarpması, güneşli bir hava olmasa bile sıcaklıkların artmasıyla sık sık karşımıza çıkan potansiyel bir tehlikedir” Sıcaklık çarpmasının halk arasında güneş çarpması olarak bilindiğini söyleyen Dr. Polat, “Yaz aylarının gelmesiyle sıcaklıkların artışı, her zaman sıcak çarpması olarak kendisini gösterir. Sıcak çarpması, güneşli bir hava olmasa bile sıcaklıkların artmasıyla sık sık karşımıza çıkan potansiyel bir tehlikedir. Her zaman şuur kaybı veya şuur bozukluğuyla kendini göstermeyebilir. Biz 2 kademeli şekilde inceliyoruz. Özellikle açık alanlarda korunaksız ve önlemler alınmadan yapılan çalışmalarda fiziksel hareketin fazla olduğunda sıcak çarpması meydana gelir” dedi. “Açık alanda çalışmanın yoğun odluğu hasat zamanında daha sık karşımıza çıkar” Açık alanda çalışan tarım işçilerinde sıklıkla görülen sıcak çarpmasına karşı sıvı tüketiminin önemli olduğunu belirten Dr. Polat, “Açık alanda çalışmanın yoğun odluğu hasat zamanında daha sık karşımıza çıkar. Halk arasında önlemler hakkında bilinen birkaç yöntemde olsa da doğru değildir. Sıcak çarpmasına karşı önlem olarak sıvı alınımına dikkat etmek gerekiyor. Sıvı tüketiminde hastanın oral olarak sıvı verilirken şuur durumunun yerinde olması gerekir Vücut ısısını dengede tutmak için vücut terleme ve ışıma olarak yayılmasıdır. Terlemenin vücut sıcaklığında etkisi çoktur. Pamuklu, açık renkli ve vücudun hava alabilecek giysilerin tercih edilmesi gerekiyor” ifadelerini kullandı.
Hatay 180 bin ton pamuk üretilen Hatay’da 3 bin depremzede çiftçiye pamuk tohumu dağıtıldı Asrın felaketinin yaralarının sarıldığı Hatay’da 3 bin depremzede çiftçiye 21.3 milyon TL değerinde sertifikalı pamuk tohumu dağıtıldı. Asrın felaketinin yıkıma uğrattığı Hatay’da depremin yaraları sarılmaya devam ediyor. Depremzede çiftçilerin yeniden ayağa kalkması için başlatılan devlet destekleri devam ediyor. Geçtiğimiz yıl 180 bin ton pamuk üretilen Hatay’ın Amik Ovası’nın bereketli topraklarında üretim yapan 3 bin çiftçiye “Hatay Depremin Yaralarını Pamuk ile Sarıyor” projesi çerçevesinde 21.3 milyon liralık sertifikalı pamuk tohumu dağıtıldı. Hatay Valisi Mustafa Masatlı’nın katılımıyla Kırıkhan ilçesinde gerçekleştirilen tohum desteğinin bölge çiftçisine bir nebze de nefes olması bekleniyor. Depremin yaralarını sarmak için yapılan desteklerin devam ettiğini belirten Vali Masatlı, "Türkiye’nin en önemli ve en verimli ovalarından biri olan Amik Ovası’nda başta pamuk tarımı olmak üzere sertifikalı tohum dağıtımlarını gerçekleştirdik. Burada da yaklaşık 21.3 milyon TL’lik tohumu bugün vatandaşlarımızla buluşturuyoruz. 3 bin vatandaşımıza sertifikalı tohum dağıtımı yaptık. Asrın felaketiyle beraber tarım sektörümüz de ciddi hasar aldı ama bu süreçte 1.1 milyar TL’lik destek yapıldı. Bugünkü projemiz sertifikalı pamuk tohumunun dağıtımı da buradaki vatandaşlarımızın üretimine güç katacaktır. Buradaki üretim kabiliyetimizi ve üretim miktarımızı arttırmasına ve kaliteli ürün elde etmemize ciddi katkı sunacak" dedi. 3 bin üreticiye sertifikalı tohum dağıttıklarını söyleyen Hatay İl Tarım Müdürü Abdurrahman Türkmen ise, "Yıllardır temel kaynaklardan biri olan tarım sektörü önemini her gün arttırmaktadır. 180 bin ton pamuk üretimiyle ilimiz Türkiye pamuk üretimi konusunda 4’üncü sırada yer almaktadır. 6 Şubat asrın felaketi sonrasında pamuk üretiminin devamlılığının sağlanması amacıyla birçok proje hayata geçirilmiştir. ’Hatay Depremin Yaralarını Pamuk ile Sarıyor’ projesi ile Antakya, Kırıkhan, Kumlu, Reyhanlı, Hassa, Belen, Altınözü ilçelerindeki yaklaşık 3 bin üreticimize sertifikalı tohum dağıttık" diye konuştu.