KÜLTÜR SANAT - 12 Mart 2018 Pazartesi 09:53

Tiyatro oyunuyla kadına şiddet ve çocuk istismarına dikkat çekildi

A
A
A
Tiyatro oyunuyla kadına şiddet ve çocuk istismarına dikkat çekildi

İzmir ‘de anaokulu öğretmenleri, kadına şiddet ve çocuk istismarına dikkat çekmek için yazdığı 'Kına Yakın, bazı geceler ölümcüldür' adlı tiyatro oyununu sahnelendi. Öğretmenler Türkiye’de katledilen 50 kadının hikayesini canlandırdı.

Kültürpark Gençlik Tiyatrosu'nda Lugo Kids Eğitim Kurumları, İzmir İş Dünyası Derneği ve Uluslararası Stratejik Analiz Yönetişim İnnovasyon Düşünce Derneği (USAYİD) ortaklığıyla kadına şiddet ve çocuk istismarına dikkat çekmek için tiyatro oyunu sahnelendi. Ülkemizde yaşanmış olan olaylardan ilham alan 'Kına Yakın, bazı geceler ölümcüldür' adlı oyunda Özgecan Aslan’dan Münevver Karabulut’a kadar pek çok kadının hayatı canlandırıldı. Oyunu öğrenci, veli ve vatandaşlardan oluşan yaklaşık 200 kişi izledi.

Özgecan Aslan’dan Münevver Karabulut’a

Oyun, İstiklal Marşı ve Atatürk ile tüm şehitlere saygı duruşuyla başladı. Oyunun tüm Türkiye'ye yayılarak farklı illerde de sahnelenmesinin istediklerini söyleyen Lugo Kids Eğitim Kurumları Kurucusu Canan Tiryakigil, "Yıllardır ülkemizde kadına şiddet hatta daha ciddi boyutlara gelip çocuklara da şiddet uygulanıyor. Biz Logo Kids Anaokulu olarak kadına şiddete ve çocuk istismarına son verilmesi için bir farkındalık yaratmaya karar verdik. Bunun içinde hocamız Derya Tüzen ‘Bir oyun yazarak oynamak ister misiniz’ diye bize getirdi. Biz de seve seve kabul ettik. Oyunu oynayanların tamamı anaokulumuzun öğretmenleri ve oyun tamamen gerçek yaşanmış hikayelerden alınmıştır" dedi.

Oyunun yazarı ve senaristi Derya Tüzün ise Türkiye’de katledilmiş birçok kadından 50’sini öğretmenlerin canlandırdığı belirterek, kadına karşı şiddetin durması için mücadelelerin süreceğini ifade etti.
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Bayrampaşa’da "ayak ezme" tartışması kanlı bitti: 1 ölü Bayrampaşa’da bir esnafın kardeşi, aracıyla başka bir esnafın oğlunun ayağını ezdi. Şahıs hastane masraflarını karşılamayınca esnaflar arasında çıkan bıçaklı kavgada, ayağı ezilen kişinin babası hayatını kaybetti. Kavga anı güvenlik kamerası tarafından kaydedildi. Olay, 22 Nisan tarihinde sabah 10.00 sıralarında, Bayrampaşa Yenidoğan Mahallesi’nde yaşandı. İddiaya göre, geçtiğimiz ay, restoran işletmecisi Adem G.’nin kardeşinin kullandığı araç, aynı caddede beyaz eşya dükkanı işleten Ercan K.’nın oğlunun ayağını arabayla ezdi. Kazada, aracın içinde bulunan Adem G., hastane masraflarını ödemedi. Bunun üzerine Adem G. ile Ercan K. arasında tartışma çıktı. Tartışma, bir süre sonra kavgaya dönüştü. Ercan K., Adem G. ve beraberindeki iki kişinin bıçaklı saldırısına uğradı. Ercan K., o esnada kardeşi Cengiz K.’yı aradı. Dükkana gelen Cengiz K. ise bıçak darbelerinden kendini korudu. İki çocuk babası Ercan K. (47), kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti. Kavga anı ise güvenlik kamerası tarafından kaydedildi. Ercan K.’nın cenazesi, defnedilmek üzere Giresun’a götürüldü. Şüphelilerin daha önce de bıçaklı saldırı girişiminde bulundukları öğrenildi. Öte yandan konuyla ilgili polis ekipleri çalışma başlattı. Çalışmalar çerçevesinde, Ercan K. ve oğlu Anıl K.’nın Adem G. ve Metin G. ile aralarında daha önceden alacak verecek nedeniyle husumet bulunduğu öğrenildi. Çalışmalar kapsamında Adem G. ile kuzeni olduğu belirlenen Metin G. isimli şüpheli şahıslar aynı gün polis ekiplerince yakalanarak gözaltına alındı. Konu ile ilgili yakalanan şüpheli şahıslar, “kasten öldürme” suçundan sevk edildikleri adli makamlarca tutuklanarak cezaevine gönderildi.