GÜNDEM - 01 Haziran 2020 Pazartesi 14:00

Topkapı Sarayı tarihi kapılarını yeniden açtı

A
A
A
Topkapı Sarayı tarihi kapılarını yeniden açtı

Korona virüs salgınına karşı alınan tedbidler kapsamında geçici olarak ziyarete kapatılan Topkapı Sarayı, yeni normalleşme süreci ile birlikte 75 gün sonra kapılarını açtı.

Tüm dünyayı etkisi altına alan korona virüs salgınına karşı alınan önlemler kapsamında 18 Mart'ta geçici olarak ziyarete kapatılan Milli Saraylar İdaresi Başkanlığı'na bağlı müzeler kapılarını açmaya başladı. Yerli ve yabancı binlerce turistin akın ettiği Topkapı Sarayı da yeni normalleşme süreci ile birlikte 75 gün sonra tarihi kapılarını açtı.

Ziyaretçilerine yeniden kapılarını açan Topkapı Sarayı'nda gezilerin güvenli hale getirilmesi için bir dizi önlem alındı. Tedbirler kapsamında ziyaretçiler, giriş noktalarında görev yapan görevliler tarafından ateş ölçer ile kontrol edilecek. Maskesi olmayan ziyaretçilerin personeller tarafından maske temininin yapılacağı Topkapı Sarayı'nda ziyaretçiler ile temas kuran personellerin maske, eldiven ve siperlik kullanımı zorunlu olacak.
Personellerden biletini alarak Topkapı Sarayı'na giren ziyaretçiler, istedikleri takdirde sesli rehber cihazlarını tek kullanımlık kilitli poşet içerisinde alacak ve cihazlar her kullanım sonrası dezenfekte edilecek. Ziyaretçilerin maske, eldiven ve siperliklerini atması için özel atık alanlarının oluşturulduğu Topkapı Sarayı'nda yer alan LED ekranlarda korona virüs salgınına ilişkin uyarı yazıları yer alacak.

“3 temel kural var”

Açılışta konuşan Milli Saraylar İdaresi Başkan Yardımcısı Ahmet Çapoğlu, “Hem ziyaretçilerimiz hem de ziyaretçilerimize hizmet eden personellerimizi korumak adına 3 temel kural var. Birincisi maske kullanılması, ikincisi dezenfektan kullanılması, üçüncüsü de sosyal mesafeye uyulmasına riayet edilmesini sağlayacak etiketlerin kullanılması şeklinde tedbirlerimizi aldık. Ziyarete gelen ziyaretçilerimiz ilk defa güvenlik noktasında bilgilendiriliyor. Panellerimizde 3 dilde bilgilendirmeler yapılıyor” dedi.

“Yerlerde sosyal mesafe etiketleri var”

Ziyaretçilerin ateş ölçerlerle vücut ısılarının ölçüldüğünü ifade eden Çapoğlu, “Normal vücut ısısına sahip olanlar bilet gişesine yönlendiriliyor. Bilet gişesinin her iki tarafından dezenfektan sıvı istasyonları var. Biletini alan ziyaretçi ikinci kontrol noktasına geliyor. Burada da yine vücut ısıları tekrar kontrol ediliyor. Bileti kontrol ediliyor. İçeri girmeden tekrar dezenfektan sıvısı almaları sağlanıyor. Bu noktadan itibaren yerlerde sosyal mesafe etiketleri var. Ziyaretçilerimizin buna riayet etmeleri personelimiz tarafından sağlanacak” diye konuştu.

Topkapı Sarayı tarihi kapılarını yeniden açtı

“10 metrekareye bir ziyaretçi olacak”

Kapalı alanlarda alınacak tedbirlerle ilgili konuşan Çapoğlu,“ Sabah ziyarete başlamadan önce bu mekanlar dezenfekte edilecek. Ondan sonra doğal havalandırma olacak. Herhangi bir klima kullanımı söz konusu değil. Bazı objelerimizin vitrinler içerisinde klima sistemi var. Onlar açık atmosfere dahil değil. Onlar devam edecek. O mekanlarda 10 metrekareye bir ziyaretçi olacak şekilde grup sayılırını belirleyeceğiz” şeklinde konuştu.

“Tek kullanımlık kulaklıklar verilecek”

Sesli rehberlik sisteminin kullanımıyla ilgili bilgi veren Çapoğlu, “Sesli rehberlik sistemini kullanmayı tercih eden ziyaretçilerimize dezenfekte edilmiş halde kulaklıklar ve cihaz verilecek. Her kullanımdan sonra bunlar dezenfekte edildikten sonra bir yeni ziyaretçi verilecek. Kulaklıklar tek kullanımlık, cihazlar edildikten sonra özel poşetlerde kendilerine takdim edilecek” ifadelerini kullandı.

Çapoğlu konuşmasının devamında “Dolmabahçe Sarayı, Beylerbeyi Sarayı ve Milli Saraylar İdaresi’ne bağlı diğer kasırlar da 2 Haziran itibariyle ziyarete açılacak. Bütün önlemlerimiz, standart prosedür olarak Milli Saraylar İdaresi’ne bağlı saray ve kasırlarda uygulanmaktadır” ifadelerine yer verdi.

75 gün aranın ardından Topkapı Sarayı ziyaretinde duygulanan turist rehberi Güzin Sapmaz, “Çok özledim. Açılır açılmaz gelmek istedim. Beşiktaş’ta oturuyorum. Bu yağmurda yürüyerek geldim. Biraz duyguluyum” dedi.

Caner Sönmez - İrem Demir

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aksaray Polisin alkollü sürücü ile imtihanı: Üfleme eğitimi verilen kadın 44. seferde başardı Aksaray-Konya Karayolunda jandarmanın "dur" ihtarına uymayarak kaçan kadın sürücü, jandarma ve emniyeti alarma geçirdi. 53 kilometre kaçan kadın sürücü E-90 Karayolunda kovalamaca sonucu yakalandı. Alkolmetreye üflermiş gibi yapıp üflemeyen ve 3 alkolmetre değiştirerek kadına üfleme eğitimi veren polis, üfletme imtihanına girdiği kadın sürücünün 44. üflemesinde promilini alabildi. 0.97 promil alkollü çıkan kadın sürücüye ceza kesilerek ehliyetine el konuldu. Olay Aksaray - Konya Karayolu Eşmekaya Kavşağı’nda yaşandı. Edinilen bilgiye göre, Aksaray Konya Karayolunda yol kontrolü yapan İl Jandarma Komutanlığı ekipleri durumundan şüphelendikleri kadın sürücünün kullandığı 68 AAN 849 plakalı otomobile ‘dur’ ihtarında bulundu. İhtara uymayan kadın sürücü hızla denetim noktasından kaçtı. Aksaray istikametine kaçan kadın sürücünün plakası jandarma ekipleri tarafından hem jandarma hem de emniyet haber merkezine bildirildi. Bunun üzerine jandarma ve polis ekipleri karayolu ve aracın geldiği istikamete yönelik adeta bölgeyi abluka altına aldı. Jandarma ekipleriyle kısa süre kovalamacaya giren kadın sürücü 53 kilometre kaçtıktan sonra şehir merkezi girişinde polis ekiplerinin de "dur" ihtarına uymadı. Ekiplerin kaza riskine karşı kontrollü bir şekilde takip ettiği kadın sürücü çok gidemeden Tacin Mahallesi E-90 Karayolu üzerinde yakalandı. 44. üflemesinde pes eden kadın sürücü 0.97 promil alkollü çıktı Durdurulduktan sonra araçtan indirilen ve isminin Gülten Nas Y. (49) olduğu belirlenen kadın sürücü rahat tavır ve hareketleriyle dikkat çekti. Ehliyet ve ruhsat kontrolünden geçirilen kadın sürücüye alkol kontrolü yapmak isteyen polis memurlarının üfleme eğitimi ile imtihanı burada başladı. Alkol kontrolünden geçirilmek istenen kadına polis memurlarınca alkolmetre üfletilmek istendi. Alkolmetreyi üflemeye çalışan kadın üflermiş gibi yapıp üflemekten çekinirken, polis memurları kadına adeta üfleme eğitimi verdi. Bir polis memuru ağzıyla kadına üflemeyi gösterirken, bir değir polis memuru da elindeki üfleme çubuğunun poşetiyle üflemeyi anlattı. Eğitimin ardından polis memurlarının üfletme imtihanı başladı. Kadına defalarca alkolmetreyi üfletmeye çalışan polis memurları kadının üflemeyip üflüyormuş gibi göstermesiyle büyük bir sınav verdi. Alkolmetreye de güvenmeyen kadın sürücüye 3 farklı alkolmetre üfletildi. Zaman zaman su içen ve dinlenmeye geçen kadın sürücü 1 saat boyunca polis memurlarına ecel teri döktürdü. 43 kez alkolmetreyi üflemeyerek kandırmaya çalışan kadın sürücü 44. üflemesinde pes ederek normal bir şekilde üfledi. Üflemenin ardından kadının 0.97 promil alkollü olduğu belirlendi. Polis ve kadın arasındaki yaşanan ilginç diyaloglar ise anbean kameralara yansıdı. Alkollü araç kullanmaktan 6 bin 439 TL para cezası kesilen kadın sürücünün ehliyetine de 6 ay süreyle el konuldu. Araç ise olay yerine çağırılan bir yakınına teslim edildi.