DÜNYA - 23 Ekim 2020 Cuma 18:33

Trump, İsrail ve Sudan’ın ilişkileri normalleştirme konusunda anlaştıklarını duyurdu

A
A
A
Trump, İsrail ve Sudan’ın ilişkileri normalleştirme konusunda anlaştıklarını duyurdu

ABD Başkanı Donald Trump, İsrail ve Sudan’ın ilişkileri normalleştirme konusunda anlaştıklarını duyurdu.

İsrail, ABD’nin arabuluculuğu ile Arap ülkeleri ile ilişkilerini normalleştirmeye devam ediyor. Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Bahreyn’in ardından Sudan’da İsrail ile ilişkilerini normalleştirecek. ABD Başkanı Donald Trump yaptığı açıklamada, İsrail ve Sudan’ın ilişkileri normalleştirme konusunda anlaştıklarını duyurdu. Üç ülke tarafından yapılan ortak açıklamada, “Liderler, Sudan ve İsrail arasındaki ilişkilerin normalleşmesi ve ulusları arasındaki savaş durumunu sona erdirme konusunda anlaştılar” ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada, ayrıca İsrail ve Sudan'ın ekonomik ve ticari ilişkileri başlatarak, ilk olarak tarıma odaklanacakları belirtildi. İsrail ile barış yapmak için bekleyen en az 5 ülke daha olduğunu iddia eden Trump, bu ülkelerden birinin de Suudi Arabistan olduğunu öne sürdü.

ABD'li üst düzey yetkililer, Trump'ın anlaşmayı İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu, Sudan Başbakanı Abdalla Hamdok ve Geçiş Konseyi Başkanı Abdül Fettah el-Burhan ile bir telefon görüşmesinde yaptığını aktardı. Yetkili, iki ülke arasındaki diplomatik ilişkilerin resmi olarak kurulması gibi sorunların daha sonra çözüleceğini ifade etti. Netanyahu ise, Sudan'la varılan anlaşma ile “yeni çağın” başladığını ifade etti.

Trump, Sudan’ı Terörü Destekleyen Ülkeler” listesinden çıkaran kararı imzaladı

Trump geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, Sudan'ı 335 milyon dolar ödemesi durumunda "Terörü Destekleyen Ülkeler" listesinden çıkaracağını ifade etmişti. Ardından Sudan Merkez Bankası Başkanı Mohamed al-Fatih Zainelabidine ise yaptığı açıklamada, Trump'ın terör saldırılarında hayatını kaybeden ABD'liler için talep ettiği ödemenin gerçekleştirildiğini duyurmuştu. Trump bugün Sudan'ı “Terörü Destekleyen Ülkeler” listesinden çıkarılmasına dair kararı imzaladığını ve Kongreye bildirdiğini aktarmıştı.

Beyaz Saray tarafından yapılan açıklamada, onlarca yıllık izolasyondan çıkmaya çalışan Sudan için bu kararın "önemli bir dönüm noktası" olduğu ifade edildi.

Öte yandan İsrail, BAE ve Bahreyn arasında ilişkilerin tamamen normalleştirilmesine yönelik 15 Eylül tarihinde Beyaz Saray’da "İbrahim Anlaşmaları" (Abraham Accords) imzalanmıştı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Dağlarda çiriş otu bereketi Doğu Anadolu Bölgesinde ve Erzincan’da bu günlerde çarşı pazarda sıkça görülen çiriş otu dağlarda yaban hayvanlarının da ilgisini çekiyor. Bahar ayları ile birlikte Erzincan’ın yüksek kesimlerinde ortaya çıkan çiriş otu vatandaşlar tarafından toplanmaya başlandı. Munzur Dağlarında yerli ve yabancı birçok kişiye rehberlik yapan Murat Aydemir, yaptığı gözlemlerde dağ keçilerinin de çirişi yediğini ifade etti. Dağlarda doğal olarak yetişen çirişten birçok yemek yapıldığını anlatan Aydemir, çirişten yapılan turşunun ayrı bir lezzet olduğunu söyledi. İnsanlar yüzyıllardır yaşamın neredeyse her alanında bitkilerden faydalanıyor. Bazı bitkiler tıbbi faydaları sebebiyle sağlık alanında kullanılırken bazı bitkiler besin bazıları ise boya ya da süs bitkileri olarak kullanılıyor. Çiriş otu da bu bitkilerden bir tanesi. Latincede Asphodelus aestivus L. olarak bilinen ve Zambakgiller familyasına ait olan çiriş otu, çoğu bölgede güllük, dağ pırasası, kirkiş otu, sarı zambak, yabani pırasa ve yeling otu olarak biliniyor. Toplumun büyük bir kısmı bazı hastalıkların tedavisinde tıbbi bitkilere başvuruyor. Bitkisel tedavi yöntemlerinin yan etkilerinin olmadığı ya da daha az olduğu düşünülmesi buna büyük bir etken olarak gösteriliyor. Çiriş otu da bölgede halkın tercih edilen bitkilerin başında yer alır. Çirişten birçok yemek yapılıyor Meryem Badayman, Ekin Dinçel ve Ayla Ünver Alçay tarafından yapılan bir araştırmada çirişin; yabani bir ot olup yenilebilmesinin yanında vitamin, antioksidan, lif ve mineral içerikleri ile vücudu besleyen özelliğe sahip olması sebebiyle yaygın olarak tüketildiği belirtildi. Çiriş otu, Afrika, Arap ülkeleri, Türkiye, Mısır ve Avrupa’nın bazı bölgelerinde görülen bir bitki türü. Türkiye’de Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetişiyor. Çiriş otu genel olarak zararsız ve faydaları ile ön planda olan bir bitki olarak biliniyor. Bunun yanında çirişin yaprakları henüz tazeyken de yenilebiliyor. Ayrıca çirişten çorba ve birçok yemek de yapılıyor. Haşlandıktan sonra yumurta ile kavrulması ya da peynirle de karıştırılarak yufka ekmek içinde yeniliyor. Ayrıca kaşila diye adlandırılan bir yemeği de yapılıyor. Sevilen yemeklerden biri olan kaşila, çirişin kaynatılıp, içerisine bulgur katılarak, katılaşıncaya kadar pişirilmesiyle yapılıyor. Katılaştıktan sonra içi çukurlaştırılarak yağ dökülüp ve servis edilip yeniliyor.