EKONOMİ - 22 Ağustos 2014 Cuma 17:29

Tüketici haklarından BDDK'ya tepki

A
A
A
Tüketici haklarından BDDK'ya tepki

Tüketici Hakları Genel Başkanı Turhan Çakar Bankacılık Düzenleme Denetleme Kurumu'nun (BDDK) hazırladığı taslağa 'BDDK hazırladığı yönetmelik ile Deli Dumrul ücretlerini yasal hale getiriyor' diyerek tepki gösterdi.

Tüketici Hakları Genel Başkanı Turhan Çakar Bankacılık Düzenleme Denetleme Kurumu (BDDK)'nun hazırladığı taslağa 'BDDK hazırladığı yönetmelik ile Deli Dumrul ücretlerini yasal hale getiriyor' diyerek tepki gösterdi. Çakar yaptığı yazılı açıklamada "Bankacılık Düzenleme Denetleme Kurumu’nun hazırlamış olduğu “Finansal Tüketicilerden Faiz Dışında Alınacak Ücret, Komisyon ve Masraflara İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik Taslağı” ile bankaların almış olduğu deli dumrul ücretleri yasal hale getiriliyor! Yönetmelik Taslağının “Tüketici ve Konut Finansmanı Kredilerine İlişkin Ücretler” başlıklı 10.maddesine göre, 100 bin TL konut kredisi çeken bir tüketici 500 TL tahsis ücreti ödeyecektir. Yönetmelik Taslağı bu şekilde yürürlüğe girerse dosya masrafı yerine artık bundan sonra tahsis ücreti alınacaktır." şeklinde değerlendirdi.

Çakar, açıklamasında bugüne kadar alınan deli dumrul ücretlerinden olan hesap işletim ücreti, para çekme ücreti, yıllık üyelik ücreti, ek kart yıllık üyelik ücreti, kart yenileme ücreti, nakit avans çekim ücreti, fatura ödeme ücreti, arşiv-araştırma ücreti, bakiye sorgulama ücreti gibi ücretler artık yasal hale geleceğini açıkladı.

Çakar açıklamasında şu ifadelere yer verdi "Tüm tüketici örgütleri olarak iki yıldan beri olayın bu noktaya gelebileceğini alınan deli dumrul ücretlerinin yasal güvenceye kavuşturulmaması gerektiğini ve bu ücretlerin alınmaması için yasaya hüküm konulması gerektiğini, eğer bu ücretlerin alınacağı yasal hüküm altına alınırsa bu deli dumrul ücretlerinin önünün açılacağını belirtmiştik. Ne yazık ki bu da gerçekleşti. 6502 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkındaki Yasanın 4.maddesi ile bankaların alacağı ücret komisyon masraflar konusunda BDDK’ya yetki verilmesinin “ciğerin kediye teslim edileceği” anlamını taşıyacağını belirtmiştik. Aynen dediklerimiz gerçekleşti."
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Kağıthane’de 23 Nisan coşkusu Kağıthane’de Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açılışının 104. yıl dönümü ve “Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı” büyük bir coşku ile kutlandı. Kağıthane Belediyesi tarafından 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kapsamında çocuk şenliği düzenlendi. Hasbahçe Mesire Alanı’nda düzenlenen etkinliklerde; geleneksel oyunlar, şişme oyun grupları, beceri atölyeleri, jonglör gösterileri, palyaço şov ve çocuk şarkıları yarışmaları yapıldı. Etkinlik alanında çocukların seveceği ikramlar da Kağıthane Belediyesi tarafından ücretsiz olarak sunuldu. Ayrıca Kağıthane İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından; Gültepe Kültür Merkezi’nde 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla program düzenlendi. Programda çocuklar birbirinden güzel şarkı, şiir ve dans gösterileri ile bayramlarını kutladı. Düzenlenen programa; Kaymakam Niyazi Erten, Kağıthane Belediye Başkanı Mevlüt Öztekin, Kağıthane İlçe Milli Eğitim Müdürü Zekeriya Postacı ve çok sayıda vatandaş çocuklarıyla beraber katılım gösterdi. Kağıthane Belediye Başkanı Mevlüt Öztekin, "Geleceğimizin teminatı çocuklarımızın 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlu olsun. Çocuklarımız ile beraber 23 Nisan’ı coşkulu bir şekilde kutladık. Çocuklarımız aileleriyle beraber güzel vakitler geçirdiler. Bugün aynı zamanda milletimizin inancının ve iradesinin temsilcisi meclisimizin kuruluşunun 104. Yıldönümü. Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü, milli mücadele kahramanlarımızı ve aziz şehitlerimizi şükranla ve minnetle anıyorum” dedi. Başkan Öztekin; 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nda Kağıthane Belediye Başkanlığı görevini temsili olarak İsmail Erez İlkokulu öğrencisi Taha Mert Aydın’a devretti.