EKONOMİ - 23 Haziran 2009 Salı 12:43

Türk gençlerine göre AB üyeliği

A
A
A
Türk gençlerine göre AB üyeliği

İş ve Meslek Sahibi Kadınlar Derneği (BPW) Türkiye temsilciliğinin yaptığı araştırma, Türk gençlerinin AB üyeliğine bakışını ortaya koydu.

İSTANBUL / İHA

BPW Türkiye temsilciliği öncülüğündeki STEP Projesi, "Solution Time for Employment Problem / İstihdam Sorunu için Çözüm Zamanı" kapsamında edinilen deneyimler ve projenin saha çalışması bulguları açıklandı.

Türkiye'den 74 ve Yunanistan'dan 78 gencin katıldığı çalıştayların tam kapsamlı proje raporu paylaşıldı. Katılımcı gençlere uygulanan ön ve son test uygulamalarının analizi, ilginç bulguları ortaya çıkardı.

Araştırma sonuçlarına göre, Türkiye'de yaşayan ve araştırmaya katılan öğrencilerin yüzde 12'si, Yunanistan'daki öğrencilerin de yüzde 7'si ise öğrenciyken iş aradıklarını ve bulamadıklarını belirtiyor.

Araştırmaya Türkiye'den katılan öğrencilerin yüzde 64,3'ü şu anda çalıştıkları işi kaybederse zor iş bulacağına inanırken, Yunanistan'daki gençlerin yüzde 64,71'i edindikleri iş deneyiminin kolayca iş bulmalarına yardımcı olacağını belirtiyor.

Gençlerin istihdama yönelik algı araştırmasında, Türkiye'de iş bulma konusundaki en büyük engelin eğitim sistemindeki aksaklıklar olduğu görülüyor. Öğrenciler, üniversitelerin kendilerine sunduğu pratik ve mesleki deneyimin yeterli olmadığını söylüyor. Türkiye'deki öğrencilerin yüzde 41,2'si, Yunanistan'daki gençlerin ise yüzde 34,7'si okulda yeterli staj, pratik ve mesleki deneyim edinmediğini düşünüyor.

Gençlerin eğitimde karşılaştığı genel sorunları çözmek için de güvendikleri çözüm ortakları farklılaşıyor. Türkiye'deki öğrencilerin yüzde 80,3'ü hükümet, yüzde 12,7'si STK, yüzde 7 AB'yi çözüm olarak görürken; Yunanistan'da, yüzde 82,4 hükümet, yüzde 2,7 STK, yüzde 14,9 AB'nin çözüm sağlayacağını düşünüyor.

Türkiye ve Yunanistan'da yaşayan ve üniversitede öğrencilerinin gelir kaynakları incelendiğinde, her iki öğrenci grubunun da aile ve akrabalardan maddi destek alarak okudukları ortaya çıkıyor. Türk katılımcıların 50,7'si, Yunan katılımcıların yüzde 67,8'i aile/akrabadan destek aldığını belirtiyor.

Katılımcılara, "Avrupa Birliği sizin için ne ifade etmektedir?" sorusu yöneltildiğinde 4 temel konuda fikir birliği içinde oldukları görülüyor.
Buna göre, katılımcıların yüzde 97,3'ü, AB'nin, Avrupa'nın herhangi bir yerine yolculuk ve herhangi bir yerinde eğitim ve çalışma özgürlüğünü ifade ettiğini söylüyor.

İkinci olarak, AB'nin ekonomik koşulları geliştirmenin bir aracı olduğu düşünülüyor.

Üçüncü yaklaşım ise, AB'nin sadece kağıt üzerinde işleyen ve gündelik pratikler konusunda sıkıntı verici bir yapıda olmadığı.

AB'nin, kültürel kimliği ve çeşitliliği ortadan kaldıracağı yönündeki yaklaşım ise öğrencilerin benimsemediği bir argüman.

Türkiye'de yaşayan katılımcılara bu başlıkta yöneltilen soru ise "AB'ye tam üyeliğin sizin hayatınızda ne gibi bir değişiklik yaratacağını düşünüyorsunuz?" sorusu oldu.

Türkiye'de yaşayan katılımcıların yüzde 96'sı, genel olarak değişimin olumlu olacağı yönünde beklentilerini dile getirdi. Türkiye'de yaşayan katılımcıların ekonomik değişim vurgusu öne çıkarken, demokratikleşme, hak ve özgürlüklerin güvence altına alınması konusunda ise beklentilerin daha düşük düzeyde olduğu görüldü.

Yunanistan'da yaşayan katılımcılara ise AB'ye tam üyelik sizin hayatınızda ne gibi bir değişiklikler yaratmıştır? sorusu yöneltildi.
Yunanistan'da yaşayan katılımcıların yarısı değişimin olumlu olduğu görüşünde birleşti. Olumlu değişim ise üç başlıkta özetlendi; Ekonomik iyileşme, serbest dolaşım ve eğitim olanaklarının artması.

Araştırma, Türk gençlerinin siyasetten uzak durduğunu da gösterdi. Önceki kuşaklar tarafından gençlere siyasal yaşama katılımdan kaçınma konusunda yapılan telkinler, genç katılımcıların bağımsız bireyler olarak haklar, özgürlükler ve güvenceler konusunda pozisyon almalarını engellediğini ortaya çıkardı.

Türkiye'deki gençlerin yüzde 6,9'u siyasi bir parti ya da faaliyet grubunda çalışırken, bu rakam Yunanistan'da yüzde 20'ye yükseliyor. Türk gençlerinin yüzde 50'si, Yunan gençlerinin ise yüzde 16,9'u bir sivil toplum kuruluşunda çalışıyor. Yunanistan'da gençlerin yüzde 53,5'i miting ya da genel bir gösteriye katılırken, Türkiye'de ise bu oran yüzde 40,3. Ancak imza toplamak ya da bir dilekçeye imza atmak söz konusu olduğunda, Türk gençleri son derece aktif. Türkiye'deki gençlerin yüzde 55,6'sı imza
kampanyalarına katılırken, Yunanistan'da bu oran yüzde 20,3.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Tokat Tokat’ta yaşanan 4,7 büyüklüğündeki deprem anı güvenlik kamerasında Tokat’ta yaşanan 4,7 büyüklüğündeki depremin ardından, Tokat Sulusaray ilçesi Belediye Başkanı Davut Kılıç, ilçede herhangi bir olumsuz durumun bulunmadığını söyledi. Öte yandan deprem anı güvenlik kameralarına yansıdı. AFAD tarafından açıklanan bilgilere göre, saat 01.06’da merkez üssü Sulusaray ilçesi olan 4,7 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Deprem, 9,97 kilometre derinlikte kaydedildi. Sarsıntı Sivas ve Yozgat illerinden de hissedildi. Depremi hisseden vatandaşlar büyük bir panik yaşayarak kendilerini dışarı attı. Deprem anı iş yerlerinin güvenlik kameralarına yansırken Tokat Sulusaray Belediye Başkanı Davut Kılıç, açıklamalarda bulundu. Başkan Kılıç, şu ana kadar herhangi bir olumsuz durumun olmadığını fakat dikkatli olunması gerektiğini söyledi. “Yıkılan, hasarlı bir bina yok” Kılıç, ilçede yıkılan ve hasarlı bir binanın olmadığını ifade ederek, “Saat 01.06’da Sulusaray ilçe merkezli 4,7 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Şu ana kadar herhangi bir olumsuzluk yok. Yıkılan, hasarlı bir bina yok. Herhangi bir can kaybı ve yaralanma da yok. Köylerimizde de sorun yok. Özellikle vatandaşlarımız bu gece, dikkatli, uyanık olmasını ve mümkünse bu geceyi dışarda geçirmeleri önemli. Vatandaşlarımızı dikkatli olmaları konusunda anons yaparak uyarıyoruz. Deprem ülkemizin gerçeği. İlçemiz de Kuzey Anadolu fay hattına yakın bölgede bulunuyor. Hepimize geçmiş olsun” dedi. Vatandaşlar ise depremi hisseder hissetmez kendilerini evden dışarı attıklarını belirtti.
İstanbul İstanbul’da taksiciler öldürülen meslektaşları için toplandı İstanbul’da yüzlerce taksici Sarıyer’de gasp edilip öldürülen meslektaşları Yaşar Yanikyürek için bir araya geldi. İstanbul’un çeşitli noktalarında bir araya gelen taksicilerin katılımıyla, yol kenarında ölüme terk edilen Yaşar Yanıkyürek’in cenazesi Zincirlikuyu Mezarlığı gasilhanesine getirildi. İstanbul’da taksisine aldığı yabancı uyruklu iki şahıs tarafından öldürülüp Sarıyer’de yol kenarına atılan Yaşar Yanıkyürek için yüzlerce meslektaşı bir araya geldi. İstanbul’un farklı noktalarında toplanan taksiciler bir araya gelerek Yaşar Yanıkyürek’in cenazesinin Zincirlikuyu Mezarlığı’na getirilmesine eşlik etti. Farklı noktalarda toplanan taksiciler Beyoğlu’nda bir araya gelerek konvoy halinde Zincirlikuyu Mezarlığı’na hareket etti. Polis ekipleri çevrede güvenlik önlemleri aldı. Zincirlikuyu Mezarlığı önünde toplanan taksiciler burada basın açıklaması yaptı. Konuyla ilgili konuşan İstanbul Taksi Şoförleri Derneği Başkanı Deniz Dündar, “Bugün 14.30 sularında Anadolu Yakası’ndan aldığı yolcu ile Avrupa Yakası Sarıyer Tarabya, bizim Madenler dediğimiz bölgede yabancı yolcusu tarafından katledilen Yaşar Yanıkyürek abi için bütün meslektaşları olarak, arkadaşları olarak buradayız. Cenazemizi yalnız bırakmadık. Bu bizim ilk cenazemiz değil, görünene göre son cenazemiz de olmayacak. İki üç ay önce İzmir’de Oğuz Erge kardeşimiz, yaklaşık 9-10 ay önce Yıldıztabya, Gaziosmanpaşa’da Samet Kubiloğlu kardeşimiz, ondan 1 sene öncesine kadar Aydın Altun abimiz, bu ne ilk ne de son. Biz bir an önce yetkililerden taksicilerin can ve mal güvenliği için ivedi bir şekilde çalışma yapmalarını arzu ediyoruz. Bugün Yaşar abi için buradayız, cenazemizi gasilhaneye teslim ettik. Yarın Feriköy Mezarlığında öğle namazına müteakip defnedip son görevimizi yerine getireceğiz ama bunun son olup olmadığını bilmiyoruz. Ne yazık ki evden helalleşerek çıkıyoruz. Bir an önce yetkililerden, kabinli araç ya da başka bir çözüm bekliyoruz. Buna yetkililer, İstanbul’da taksiyi yönlendiren UKOME kurulu karar verecek. Bizler dernekler olarak, daha önce büyükşehir belediyesine bunun müracaatını yaptık. Bu ilk değil son değil. Biz helalleşerek çalışmak istemiyoruz. Bizler huzur, güven içinde çalışmak istiyoruz. Bizler STK’lar olarak sizler için her şeyi yapıyoruz. Bu işin hızlanması için sizlerin de bir an önce müracaatta bulunmanız gerekmektedir. Lütfen bizim sesimizi artık duyun. Lütfen bizi ciddiye alın" ifadelerini kullandı. "Azrailimizi yanımızda taşıyoruz" Ölümlerin artık son bulması için yetkililerin önlem almasını isteyen ve evden helalleşerek çıkıyoruz diye belirten Deniz Dündar, "Bugün bu, yarın bir başkası, kimi taşıdığımızı bilmiyoruz. Azrailini yanında taşıyan bir meslek grubu haline geldik. Bütün yetkililere, özellikle taksici dostu cumhurbaşkanımıza sesleniyorum; Sayın Cumhurbaşkanım lütfen bu çığlığımızı, bu haykırışımızı duyun” şeklinde konuştu.