POLİTİKA - 16 Nisan 2019 Salı 18:48

Türkiye ile Belarus arasında dev anlaşma

A
A
A
Türkiye ile Belarus arasında dev anlaşma

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Yeni hedefimiz 1,5 milyar dolarlık bir hedeftir. Türkiye ve Belarus bunu gerçekleştirebilecek bir imkana da sahiptir” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, resmi ziyaret kapsamında Türkiye’ye gelen Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukashenko ile başbaşa ve heyetlerarası görüşmelerin ardından anlaşmaların imzalanması ve ortak basın toplantısı için kameraların karşısına geçti.

“Yeni hedefimiz 1,5 milyar dolarlık bir hedeftir” 

2016 yılında kendisinin Türkiye’den Belarus’u ziyaret eden ilk Cumhurbaşkanı olduğunu, Lukashenko’nun başka vesilelerle Türkiye’ye gelmekle birlikte 23 yıl aradan sonra ilk kez Türkiye’ye Belarus’tan devlet başkanı düzeyinde resmi bir ziyaret gerçekleştirdiğini belirten Erdoğan, “Türkiye Belarus’un bağımsızlığını tanıyan ilk ülkedir. 27 yıldır Belarus ile ilişkilerimiz ortak anlayış, karşılıklı saygı ve güven çerçevesinde devam etmektedir. Türkiye ile Belarus arasındaki İşbirliğini her düzeyde daha da ileriye taşımanın gayreti içinde olacağız” diye konuştu. 

Konuk Cumhurbaşkanı Lukashenko’nun kulaklığında yaşanan sorun nedeniyle bir müddet bekleyen Erdoğan, sorunun düzelmesinden sonra konuşmasına devam etti. Ticaret hacminin gelişme eğilim içinde olduğunu belirten Erdoğan, “2016 yılında 1 milyar dolarlık bir ticaret hedefi belirledik. Ancak bu ticaret hedefine henüz ulaşabilmiş değiliz. Görüşmelerimizde bu hedef doğrultusunda daha fazla çalışılmasının gereğini ortaya koyduk. Yeni hedefimiz 1,5 milyar dolarlık bir hedeftir. Türkiye ve Belarus bunu gerçekleştirebilecek bir imkana da sahiptir” şeklinde konuştu.

“Beluruslu misafirlerimizin sayısı 2018 yılında 245 bine ulaşmıştır” 

Kırıkkale’de Belarus-Azerbaycan ortak yatırımı ile açılan traktör fabrikasını hatırlatan Erdoğan, 5 milyon dolarlık yatırım ile kurulan fabrikanın ilk üretiminin bu ay içinde gerçekleştirilmesinin planlandığını söyledi. “Ulaştırma ve savunma sanayi başta olmak üzere işbirliğimizin çeşitlendirilmesi ele aldığımız konular arasındadır” açıklamasında bulunan Erdoğan, bilim ve teknoloji alanında iki ülke arasındaki ilişkilerin müstesna bir niteliğe sahip olduğunu kaydederek, “Belarus son yılarda bilim ve teknoloji alanında, özellikle bilişim sektöründe kayda değer gelişmeler sağlamıştır” dedi. 

Belarus’ta Türk kültürüne, Türkçeye olan ilginin ve Belaruslu turistlerin en çok tercih ettiği ülkelerden birinin Türkiye olmasının memnuniyet verici olduğunu söyleyen Erdoğan, “Vizesiz seyahat imkanının katkısıyla 2016 yılında 113 bin olan Beluruslu misafirlerimizin sayısı 2018 yılında 245 bine ulaşmıştır” açıklamasında bulundu.
FETÖ ile mücadelenin de görüşme gündeminde yer aldığını kaydeden Erdoğan, “Belarus bu mücadelemizde bizi yalnız bırakmamış, gerekli adımları atmaktan kaçınmamış, FETÖ bağlantılı derneklerin tasfiyesini sağlamıştır” ifadelerini kullandı.

“Türkiye Cumhurbaşkanını çok iyi bilen Belarus halkı da yeni bir adımı bekliyor” 

Kendisinin 23 yıl evvel Ankara’da olduğunu belirten Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukashenko, “Ne kadar geç kaldığımı görüyorum. Ben 23 yıl evvel buradaydım. O zaman siz o zaman cumhurbaşkanı değildiniz. Şimdi Cumhurbaşkanı olarak sizi tebrik ediyorum” dedi. 

“Türkiye ile olan ilişkilerimize çok önem veriyoruz” diyen Lukashenko, Erdoğan’ın Belarus’a yaptığı ziyaretin ilişkilerde yeni bir sayfa açtığını kaydederek, “O zaman ekonomik, kültürel, insani işbirliği alanında öyle bir patlama yapmıştı ki, biz 1 milyarlık ticaret hacmi hakkında konuşmuştuk. Biz onu yavaş konuşmuştuk, inanmamıştım ama şuanda aramızdaki işbirliğinin 1,5 milyar olmasını hedefliyoruz. Cumhurbaşkanına söz veriyorum, bizimiz ilişkilerimizde kapalı konular olmayacağı sözünü verdik. Savunma sanayi alanında olsun, diğer alanlarda olsun biz radikal ve ciddi adımlar atılmasından yanayız. İki ülke arasındaki 2 yıllık ticaret hacmimiz, 2016’da sizin ziyaretinizden sonra yüzde 20 artmış bulunmakta. Türkiye Cumhurbaşkanını çok iyi bilen Belarus halkı da yeni bir adımı bekliyor” dedi.

Türkiye’de kurulan traktör fabrikasından bahseden ve memnuniyetini dile getiren Aleksandr Lukashenko, ilk traktörlerin üretilmeye başlandığının altını çizdi. Türk bankasını Belarus’a beklediklerini kaydeden Aleksandr Lukashenko, herhangi bir Belarus bankasının hisselerinin de Türk bankası tarafından alınabileceğini söyledi. Aleksandr Lukashenko, konuşmasının sonunda, “Türkiye’nin bizim için kesinlikle öncelikle bir ülke olduğunu, işbirliğimizi her zaman sürdürmek istediğimizi söylemek istiyorum” ifadelerini kullandı.  

Derya Yetim - Ömer Çetin

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Adıyaman Adıyaman Üniversitesinin paydaşı olduğu projenin kapanış programı düzenlendi Proje koordinatörlüğünü Adıyaman İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünün yaptığı, Adıyaman Üniversitesi ve İspanya Blue Beehive Eğitim ve Kültür Derneği ortaklığı ile yürütülen “Kültürel faaliyetlerde göçmenler, mirasın korunması ve turizmin teşvik edilmesi” adlı projenin kapanış programı gerçekleştirildi. Vehbi Koç Konferans Salonundaki programa Belediye Başkanı Abdurrahman Tutdere, Cumhuriyet Başsavcısı Gökhan Şahin, Adıyaman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Kelleş, İl Jandarma Komutanı Kıdemli Albay Hikmet Uz, İl Kültür ve Turizm Müdürü Abuzer Gelse, ATSO Başkanı Mehmet Torunoğlu, Üniversite akademik ve idari çalışanları ile öğrenciler katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından başlayan programın açılış konuşmasını İl Kültür ve Turizm Müdürü Abuzer Gelse yaptı. İl Müdürü Gelse, proje çerçevesinde tarihi, kültürel ve turistik değerleri araştırmak, geliştirmek, korumak ve turizm destinasyonlarını tanıtmak gayesinde olduklarını ifade etti. Törende konuşan Adıyaman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Kelleş, Adıyaman Üniversitesi olarak Adıyaman’ın tarihi ve kadim kültürünü geniş kitlelerle buluşturmayı hedefleyen bir projede yer almaktan dolayı duydukları memnuniyeti dile getirdi. Prof. Dr. Mehmet Kelleş, “Projemizin ulusal ve uluslararası turizme ciddi katkı sağlayacağına inanmaktayım. Dijital çağda yaşıyoruz. Tanıtım yapmamız gerekiyor. Afiş ve kitaplar elbette önemli ancak daha çok dijital ortamlarda tanınırlığımızı artırmalıyız. Birçok medeniyete ev sahipliği yapan kadim topraklarımız, evrensel bir kültüre sahiptir. Değerlerimizi sonraki nesillere aktarmamız çok önemli. Projenin hedef kitlesinin yerel ve misafir gençler olması ve binlerce yıllık geçmişe sahip olan kültürel değerlerimizin gençler tarafından kavranması, kültürel hazinemizin sonraki nesillere aktarılmasında etkin rol oynayacaktır. İlimizin tanıtımı açısından büyük öneme haiz olan bu projede emeği geçen herkese teşekkür ediyor, 6 Şubat depremlerinin ardından Adıyaman’ımızın yeniden ayağa kalkması ve tanınırlığının artması için nice güzel projelerde bir araya gelmeyi ümit ediyorum” dedi. Belediye Başkanı Abdurrahman Tutdere ise, "Adıyaman Belediyesi olarak İlimizin tanıtımı ve turizminin geliştirilmesi noktasında üzerimize düşen görevi yerine getireceğiz” şeklinde konuştu. Konuşmaların ardından Adıyaman Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Barış Toptaş, Öğretim Görevlisi Sultan Bilget Güçlüer ve Öğretim Görevlisi Tekin Doğan tarafından hazırlanan Akademik Trio Konseri verildi. Konser sonrası Adıyaman Üniversitesi Turizm Fakültesi Dekanı ve aynı zamanda ADYÜ Cultour Proje Yürütücüsü Prof. Dr. Çiğdem Sabbağ tarafından proje sonuç sunumu gerçekleştirildi. Program, Adıyaman ören yerlerinin tanıtım filminin gösterimi, fotoğraf çekimi ve kokteylin ardından son buldu.