EKONOMİ - 08 Kasım 2019 Cuma 10:01

Türkiye ve Bangladeş arasında pamuk çeşitliliğini geliştirme protokolü imzalandı

A
A
A
Türkiye ve Bangladeş arasında pamuk çeşitliliğini geliştirme protokolü imzalandı

Nazilli Pamuk Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, pamuk çeşitlerinin kapasitesini geliştirmek için Türkiye ve Bangladeş arasında ters bağlantı projesi için protokol imzaladı.

Proje kapsamında bilgi alışverişinde bulunmak ve yapılacak çalışmaları programlamak üzere çalışmalara başlayan Bangladeş Tarım Bakanlığı Pamuk Geliştirme Merkezi Genel Müdürü Dr. Farid Uddin, Tarım ve Orman Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü Tarla Bitkileri Daire Başkanı Dr. Ayfer Şahin, Nazilli Pamuk Araştırma Enstitüsü Müdürü Mustafa Koray Şahin’in ev sahipliğinde enstitü çalışanları ve Bangladeş’ten gelen yetkililer, çalışmalarına devam ediyor.
 
Bangladeş’de tekstil en geniş sektör olmasına rağmen pamuğun Yüzde 97’si uluslararası pazardan ithal edilmekte, yalnızca yüzde 3’lük kısmı yerel üretimde rol oynamaktadır. Tekstil sektöründen elde edilecek olan geliri artırmak için, Bangladeş Hükümeti besin ürünleri için kullanılan araziyi etkilemeden pamuk üretimini artırmayı hedeflemektedir. Bu bağlamda, Bangladeş Hükümeti, Türkiye Pamuk Araştırma Enstitüsü’nden bilgi birikimi ve uzmanlığını paylaşmak adına Nisan 2016’da resmi olarak bir talepte bulunmuştur. Bangladeş Hükümeti tedarikçi kurum olarak, Tarım Bakanlığı aracılığıyla, Pamuk Araştırma Enstitüsü’ne girişimde bulunmuş ve süreç başlatılmıştır. Bu çalışmaya, TİKA (Türk İş birliği ve Koordinasyon Ajansı), İslam İş birliği Teşkilatı (İİT) İslam Ülkeleri İstatistik, Ekonomik ve Sosyal Araştırma ve Eğitim Merkezi (SESRIC), dahil edilmiştir. 2016 Eylül ayında, proje paydaşlarıyla görüşmek üzere, Pamuk Araştırma Enstitüsü’nden uzmanlar, Bangladeş Hükümeti, Türk Hava Yolları ve TİKA’dan bir temsilci Bangladeş’te bir araya gelmiştir. Bangladeş’in mevcut durumu analiz edilerek, pamuk çeşitlerinin geliştirilmesine yönelik eylem planı oluşturulmuştur. Çalışma altyapılarını, laboratuvar, araştırma, tarım alet ve ekipmanları ve gen bankası oluşturmaktadır” dedi.
 
 
Projenin asıl amacından söz eden Enstitü Müdürü Mustafa Koray Şimşek, “Bangladeş’in özellikle daha az verimli tarım arazilerinde yerel pamuk üretimini artırma, pamuk çeşitlerini ve üretim uygularını geliştirme çabalarında bulunmaktır. Projenin bileşenleri: pamuk araştırmaları konusunda uzun vadeli eğitim sağlanması, üretim uygulamaları hakkında kısa süreli eğitim verilmesi, yeni pamuk çeşitlerinin ortak geliştirilmesi ve araştırma ve teknoloji ortamının güçlendirilmesidir. Projede; Pamuk Araştırma Enstitüsü, İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü ve Adnan Menderes Üniversitesi ile iş birliği halinde, başlıca uzman desteği sağlayacaktır. Türkiye Cumhuriyeti, TİKA aracılığıyla projenin ana bağışçısı ve Türk Hava Yolları, Özaltın Tarım İşletmeleri projeye katkıda bulunacaktır. Bunun yanında SESRIC finansal destek sağlayacak Bangladeş hükümeti bağlayıcı rol oynayacaktır. Projenin bütçesi 1 milyon 19 bin 770 dolardır” dedi.
 
Tarım ve Orman Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü Tarla Bitkileri Daire Başkanı Dr. Ayfer Şahin ve Bangladeş Tarım Bakanlığı Pamuk Geliştirme Merkezi Genel Müdürü Dr. Farid Uddin, her iki ülke açısından pamuk ve diğer tarla bitkileri alanında yapılacak çalışmalarda işbirliği yapacak olmaktan dolayı mutlu olduklarını ifade ettiler.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Adana Çaldığı motosikleti çaldırdı...Çalıntı motosikletle lokantaya yemek yemeye giden hırsız döndüğünde neye uğradığını şaşırdı Adana’da 3 ayda 5 motosiklet çalan zanlı, "Motosikletleri bir tanıdığımın avukat masraflarını karşılamak için çalıp, sattım" diyerek kendini savundu. Mahkemeye çıkartılan zanlı tutuklandı.Edinilen bilgiye göre olay, 15 Nisan saat 19.30 sıralarında Seyhan ilçesi Kuruköprü Mahallesi’ndeki bir otelin önünde meydana geldi. Şüpheli Süleyman H. (21) ile ismi açıklanmayan suç ortağı, Ömer Ö.’nün park halindeki motosikletini çalmaya karar verdi. Süleyman H. motosikleti düz kontak yapmaya çalışırken, arkadaşı ise cep telefonuyla konuşma bahanesiyle gözcülük yaptı. Şüpheliler, alarmın çalmasına aldırış etmeden çalıştırdıkları motosiklete binip, bölgeden uzaklaştı. O anlar ise güvenlik kamerasına yansıdı.Motosikletini bulamayan Ömer Ö.’nün ihbarıyla Oto Hırsızlık Büro Amirliği ekipleri, olayla ilgili çalışma başlattı. Güvenlik kamerası görüntülerinden kimliği belirlenen Süleyman H.’nin, 3 ay içerisinde 5 motosiklet daha çaldığını tespit etti. Adresi belirlenen şüpheli, Seyhan ilçesi Dağlıoğlu Mahallesi’nde caddede yürüdüğü sırada yakalandı. Emniyete götürülen Süleyman H. ifadesinde, “Motosikleti çaldıktan sonra bir şeyler yemek için lokantaya gittik. Masadan kalktıktan sonra motosikletin çalındığını gördük. Önceki motosikletleri de bir tanıdığımın avukat masraflarını karşılamak için çalıp, sattım” dedi.Emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edilen Süleyman H., çıkarıldığı mahkemece tutuklandı. Çalıntı motosikletler bulunmazken, firari şüpheliyi ise yakalama çalışmalarının sürdüğü bildirildi.
Ordu Başkan Tavlı: “Üretimin her noktasında maliyet avantajı sağlıyoruz” Ordu’nun Ünye Belediyesi tarafından hizmete açılan sera projesi ile park ve bahçe bitkileri maliyetleri anlamında yüzde 50’ye varan avantaj sağlandı. Belediye Başkanı Hüseyin Tavlı, üretimin her noktasında maliyet avantajı sağladıklarını söyledi. Ünye Belediyesi, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı işbirliği ile kurulan serada bugüne kadar park ve bahçe bitkileri üretimi anlamında ciddi başarılar elde etti. Kurulduğu 2022 yılından bu yana hem istihdama katkı sunan, hem de Ünye Belediyesi’nin park ve bahçe bitkileri anlamında kendi kendine üretim yapmasına imkan sağlayan proje ile maliyet anlamında ciddi avantajlara imza atıldı. 2024 yılı yaz dönemi hakkında verilen bilgilere göre, yaz sezonuna hazırlık aşamasında 52 bin adet tohum dikimi yapıldı. Bu tohumlardan 47 bininin ise sağlıklı şekilde üretimi gerçekleştirilerek üretim anlamında yüzde 95 başarı sağlandı. Hali hazırda serada mevsimlik çiçek olarak 17 çeşit, süs bitkisi ve çalı gurubunda ise 50 çeşit üretim gerçekleştiriliyor. Yaz dönemi ile birlikte üretilen bu çiçek ve bitkiler Ünye’nin her noktasına dikilerek şehrin görsel güzelliğine katkıda bulunacak. Ünye Belediye Başkanı Hüseyin Tavlı proje hakkında yaptığı açıklamada, “Seramızda yaptığımız üretimlerle park ve bahçe bitkileri anlamında belediyemize yüzde 50’lere varan avantaj maliyeti kazandırmış olduk. Ünye’mizde hizmet noktasında konkasör şantiyelerimizde yol üretimi anlamında maliyetlerimizi 3’te 1’e düşürdük. Her alanda yaptığımız üretimlere daha az maliyetle çok daha fazla hizmet üretmenin mutluluğun yaşıyoruz” diye konuştu.