GÜNDEM - 20 Ekim 2021 Çarşamba 22:14

Türkiye ve İran arasında Güvenlik İş Birliği Mutabakat Zaptı imzalandı

A
A
A
Türkiye ve İran arasında Güvenlik İş Birliği Mutabakat Zaptı imzalandı

Türkiye ve İran arasında Güvenlik İş Birliği Mutabakat Zaptı imzalanmasının ardından konuşan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, “Bugün bir kez daha terörle mücadele konusunda kararlılığımızı ve mücadeledeki birliğimizi teyit ettik” dedi.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, İran’ın başkenti Tahran’da İran İçişleri Bakanı Ahmed Vahidi ile ikili ve heyetler arası görüşme gerçekleştirdi. Görüşmenin ardından Türkiye ve İran arasında Güvenlik İş Birliği Mutabakat Zaptı imzalandı. Düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Soylu, heyetler arası verimli bir görüşme gerçekleştirdiklerini belirterek, “Birçok meselede bakanlıklarımız arasında olumlu ve birbirini destekleyici bir anlayış var” dedi. Görüşmede terör ile mücadelenin ele alındığını belirten Soylu, “PKK terör örgütü ve tüm terör örgütleri ile mücadelede birlikte ortak bir irade sergiliyoruz. Birçok çalışma grubumuz var. Bu birçok çalışma grubumuz her iki ülkenin bu taleplerini ve dinamiklerini ortaya koymuştur. Bugün bir kez daha terörle mücadele konusundaki kararlılığımızı ve mücadeledeki birliğimizi teyit ettik” ifadelerini kullandı.

“Kaçak göçle mücadele konusunu bir kez daha masaya yatırdık”

Soylu, Afgan mülteci konusunu İranlı mevkidaşı ile görüştüklerini belirterek, “Afganistan'da son dönemde meydana gelen olaylar sonrası kaçak göçün hareketlenmesine karşı yıllardan beri ortak olarak sürdürdüğümüz çalışmaları ve kaçak göçle mücadele konusunu bir kez daha masaya yatırdık. Bu konuda ortak bir çalışma grubunu da oluşturuyoruz. Daha önce irtibat noktası olarak değerlendirdiğimiz birçok çalışmayı bir üst kademeye taşıyoruz. Sınır güvenliği İran ve Türkiye arasındaki en temel konu başlıklarından biridir. Özellikle güvenlik duvarları, fiziki entegre ve teknolojik sistemler konusunda muhataplarımızın, İranlı dostlarımızın bize göstermiş oldukları kolaylaştırıcı tavır konusunda teşekkür ederim” dedi.

Türkiye ve İran arasında Güvenlik İş Birliği Mutabakat Zaptı imzalandı

"Türkiye-İran sınırındaki illerde ortak çalışma grupları oluşturulacak"

Vahidi’nin önerisi ile sınır illerinde ortak çalışma gruplarının oluşturulacağını kaydeden Soylu, “Kaçakçılık, organize suçlar ve uyuşturucu ile mücadele için ortak gruplar oluşturuldu. Gerek Türkiye gerekse İran uyuşturucu ile en yüksek düzeyde mücadele etmektedirler. Bu konuda ortak bir irade ortaya koymaktadırlar. Yine silah kaçakçılığı konusunda 2019 yılında ortak çalışma grubundan aldığımız sonuçları daha da ilerletmek konusunda birlikte bir karar aldık” dedi.

“Müslüman coğrafyanın karşı karşıya kaldığı sıkıntıları değerlendirdik”

Soylu, “Tekrar ifade etmek istiyorum. Burada bütün bu saydığımız maddelerin ve bakanlıklarımız arasındaki iş birliği esası daha farklı alanlarda genişletecek önemli bir anlaşmayı da imzaladık. Müslüman coğrafyanın karşı karşıya kaldığı sıkıntıları değerlendirdik ve üzerimize düşen sorumlulukları tekrar hatırladık, hatırlattık” ifadelerini kullandı.

“İki bakanlık arasında bilgi ve tecrübe paylaşımının daha seri bir şekilde gerçekleşmesini hedefliyor”
İran ile imzalanan güvenlik işbirliği mutabakat zaptının iki ülke arasındaki güvenlik iş birliğini geliştirmesini hedeflediklerini belirten Soylu, “Mutabakat sınır bölgeleri başta olmak üzere iki ülkeyi ilgilendiren her türlü terör ve yasa dışı eylemlerin önlenmesi ve bu doğrultuda yürütülen her türlü kolluk faaliyetlerinin karşılıklı olarak geliştirilmesini öngörüyor. Mutabakat ile birlikte hem operasyonel iş gücü kabiliyetinde istenilen sonuçların elde edilmesi hem de iki bakanlık arasında bilgi ve tecrübe paylaşımının daha seri bir şekilde gerçekleşmesini hedefliyor” dedi.

“Türkiye ile daha fazla görüşeceğiz”

Vahidi ise yaptığı açıklamada, Türkiye ile ortak çalışma gruplarının kurulacağını ve Türkiye ile daha fazla görüşeceklerini ifade ederek, “Daha kapsamlı ve geniş konuları da ele aldık. Bölgede ABD ve Siyonist İsrail rejiminin yıkıcı rolü ve Afganistan’daki son gelişmeleri değerlendirdik. İki ülke ilişkilerini daha fazla artırma noktasında anlaştık” dedi.

Aynur Sena Çabuk

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kahramanmaraş İş yeri yıkılan depremzede kadın, yeniden iş yeri açtı Kahramanmaraş’taki depremlerde iş yeri yıkılan 3 çocuk annesi kadın, yeniden iş yeri açarak hayata tutunmaya başladı. Hayrullah Mahallesi’nde ayakkabı satışı yapan 3 çocuk annesi Tuğba Şahin (36), "Depremde iş yerlerimiz zarar gördü. Buna rağmen pes etmedik ve yeniden iş yeri açarak kendi ayaklarımız üzerinde durmaya çalışıyoruz" dedi. 5 yıldır kendi işini yaptığını söyleyen Şahin, "Kahramanmaraş’ta ayakkabı üzerine hizmet vermekteyim. 5 yıldır kendi işimi işletiyorum. Depremden önce iki şubemiz vardı, depremden sonra yıkıldı. Şu an ise tekrardan iş yerimizi açarak devam ediyoruz. Çok zorluklar yaşadık. Kadın girişimci olarak hizmet vermeye devam ediyorum. Çok memnunuz işimizden. Depremden sonra evinden çıkmayan kadınlar varmış duyduğumuz kadarıyla. Bizler burada bir bayan olarak destek veriyoruz. Geldiklerinde burada güler yüz ve yuva sıcaklığı ile karşılanacaklar. Her zaman yerimize bekleriz. Bir bayan olarak çalışmak çok güzel bir duygu. Ekonomik özgürlüğünü kazanmak daha da önemli. Ben de bunun için uğraşıyorum, çabalıyorum. 3 çocuk annesiyim. Bu konuda cesaret çok önemli. Başlamak başarmanın yarısıdır. Bir an önce harekete geçmeliler. Bu iş konusunda benim de yapamayacağımı söyleyen çok insanlar oldu ama ben buna rağmen kendi işime sarıldım ve başardım. İllaki hayatın her alanda zorluklardan geçiyoruz geçeceğiz de ama istemek ve başarmak lazım" dedi.
Samsun 9 ayda 80 yaş ve üzeri bin hastaya evde sağlık hizmeti Samsun’da Sağlık Bakanlığınca 80 yaş ve üzeri yaşlı bireylerin sağlık hizmetlerine erişiminin kolaylaştırılması amacıyla kurulan Sağlıklı Yaş Alma Merkezi (YAŞAM) uygulaması ile 9 ayda bin hastaya hizmet verildi. Samsun İl Sağlık Müdürlüğü bünyesindeki doktor, hemşire ve sağlık personelinden oluşan ekip, 80 yaş ve üzeri bireyleri evinde ziyaret ederek, tedavilerini yapıyor. Yaşlılar Haftası çerçevesinde 92 yaşındaki Ali Ruhi Meral’ın evini ziyaret eden ekipler, burada tansiyon ölçme, hastasının ateşinin ölçülmesi, stetoskopla dinleme ve hastanın sağlık anlamında ihtiyaçlarının belirlenmesi ile ilgili çalışma yaptı. İl genelinde evde tedavisi yapılamayan yaşlılar ise randevu alınıp hastanede muayenesi gerçekleştirildikten sonra tekrar evlerine götürülüyor. "Bin hastaya hizmet" YAŞAM’ın kurulmasıyla 9 ayda bin hastaya ulaştıklarını söyleyen Samsun İl Sağlık Müdürlüğü Evde Sağlık Hizmetleri İl Koordinatörü Prof. Dr. Erdinç Yavuz, "Sağlık Yaş Alma Merkezi, Samsun’da tüm il merkezi ve ilçelerimizde kuruldu. 80 yaş ve hastalarımız için özel bir sağlık hizmetidir. Herhangi bir kriter olmaksızın tüm 80 yaş ve üzeri hastalarımızı bu hizmete dahil ediyoruz. Bu hizmette gördüğünüz gibi evde muayene, evde tetkik alımı, evde pansuman gibi, rehabilitasyon hizmetleri, fizik tedavi, psikolog, diyetisyen hizmetleri gibi bu ekiple birlikte evde sağlık hizmeti verebiliyoruz. Aynı zamandan bu hastalarımızın ikinci ve üçüncü basamak sağlık hizmetlerini de organize ediyoruz. Hastamız MHRS’den randevu almaksızın elimizdeki imkanlar dahilinde diğer branşlar kardiyoloji, nöroloji, ortopedi gibi bölümlerden hiç sıra beklemeksizin bir refakatçi arkadaşımızla beraber ilgili polikliniklere gönderiyoruz. Hiçbir zaman yaşlımızı yalnız bırakmıyoruz. Tüm sağlık hizmetlerini kapsayan bir hizmettir. Tüm ile ve ilçe merkezlerimizde yaygınlaştı. Bu hizmete başvurmakta çok kolaydır. Hastanelerimizde bulunan YAŞAM’a başvurabilirler. MHRS’de de bu merkezimiz mevcut, orada da başvurabilirler. 9 aydır verdiğimiz bir sağlık hizmetidir. Bin hasta sayımız oluştu. 80 yaş üstü daha çok vatandaşa ulaşmaya ihtiyacımız var. Polikliniklerimize başvurabilirlerse sağlık hizmetlerinden yararlanabilirler" dedi.