EĞİTİM - 20 Şubat 2020 Perşembe 17:47

Türkiye Vodafone Vakfı gençlere yapay zeka eğitimi verecek

A
A
A
Türkiye Vodafone Vakfı gençlere yapay zeka eğitimi verecek

Türkiye Vodafone Vakfı ve Habitat Derneği işbirliğiyle hayata geçirilen Yarını Kodlayanlar projesine yeni eğitim modülleri eklendi. Dünyanın en büyük eğitim platformlarından The Clubhouse Network ile yapılan işbirliği kapsamında 14-17 yaş arasındaki gençlere yapay zeka eğitimleri verilecek. Türkiye’de bir ilk olduğu belirtilen işbirliğiyle İstanbul, Ankara ve Trabzon’da toplam bin gence ulaşılması hedefleniyor.

Türkiye Vodafone Vakfı, Habitat Derneği işbirliğiyle hayata geçirdiği Yarını Kodlayanlar projesiyle dijital geleceğe hazır nesiller yetiştirmeye devam ediyor. Türkiye’nin dört bir yanında 7-14 yaş arası çocuklara kodlama eğitimlerinin verildiği projede, hem hitap edilen yaş grubunu genişletecek, hem de eğitim içeriklerini zenginleştirecek önemli bir adım atıldı. Dünyanın en büyük eğitim platformlarından The Clubhouse Network ile işbirliğine giden Türkiye Vodafone Vakfı ve Habitat Derneği, Türkiye’de bir ilk olduğu belirtilen anlaşmayla, Ağustos sonuna kadar İstanbul, Ankara ve Trabzon’da yaşları 14-17 arasında değişen toplam bin gence yapay zeka eğitimi verilmesini hedefliyor. Proje için 45 gönüllü eğitmen, minimum 3 hafta, maksimum 3 ay boyunca, haftada 2 gün gençlerle çalışıp onların proje geliştirmelerine yardımcı olacak. Her bir genç, toplam minimum 24 saatlik, maksimum 180 saatlik eğitim alacak.

Türkiye’deki ilk The Clubhouse Network sınıfının açılışı için İTÜ Ayazağa Yerleşkesi’ndeki Bilgi İşlem Binası’nda düzenlenen törene Milli Eğitim Bakanlığı İstanbul İl Millî Eğitim Müdürü Levent Yazıcı, İTÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Lütfihak Alpkan, Türkiye Vodafone Vakfı Başkanı Hasan Süel ve Habitat Derneği Başkanı Yardımcısı Civan Sözkesen katıldı.

Törende konuşan Milli Eğitim Bakanlığı İstanbul İl Millî Eğitim Müdürü Levent Yazıcı, şunları söyledi: "Hem Türkiye Vodafone Vakfı hem de Habitat Derneği ile çok güzel bir işbirliğinin arifesindeyiz. Paydaşlarımız hızla çalışmışlar, emek vermişler. Bir önceki dönem uyguladıkları kodlama çalışmalarını bu sene kodlama ve yapay zekâ olarak büyütmüşler. Bu tür işbirliklerini gönülden destekliyoruz. Milli Eğitim Bakanlığımız, söz konusu çalışmaları bizzat müfredatın içinde uygulamanın yanı sıra ders dışı çalışmalarla da destekleyerek çok yönlü stratejiler geliştirmeye devam etmektedir. Milli Eğitim Bakanlığımızın bu çabası, ülkemizin yapay zekâ stratejisi üreten dünyadaki ilk birkaç ülkenin içerisinde yer almasına da katkı sağlıyor. Biz de bakanlığımızın alandaki çalışmalarının izdüşümünü İstanbul’da hep birlikte yürütmeye gayret ediyoruz. Öğretmenlerimizin eğitimler almasını ve eğitimlerden elde ettikleri deneyimleri sınıflardaki eğitim- öğretim uygulamalarına yansıtmalarını gönülden destekliyoruz. Mekanikten dijitale geçiş, fiziksel ve biyolojik olanın dijitalle bütünleşmesi, bugünün çokça üzerinde durduğu bir konu. Bu bağlamda buradaki çalışma ürünün çocuklarımız tarafından hissedilmesi, bu motivasyonun öğretmenlerimize ve çocuklarımıza hissettirilmesi, yapılan çalışmaları çok yönlü olarak geliştirecektir. Pilot uygulama içinde yer alan ilimiz çocuklarının, bu fırsattan hakkıyla yararlanmasını için biz de üzerimize düşeni en üst düzeyde gerçekleştireceğiz. Fiziksel ortamların çocukların öğrenmesine etkileri çok büyük. Milli Eğitim Bakanlığımız da tasarım ve robotik kodlama atölyeleriyle bu büyümeye çok yönlü olarak katkı sağlıyor. Ülke genelinde bu alanda hızla gelişmelerimiz sürüyor. Umuyorum yürütülen çalışma da kendi içinde buna katkı sağlayacak, diğer kurumlara model olacak. Burada deneyim kazanan çocuklarımız, ülkemiz, geleceğimiz olacak."

İTÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Lütfihak Alpkan, şunları söyledi: "Katma değer üretimi, istihdam ve ihracatı sağlamak için dijital dönüşüm teknolojilerine ihtiyacımız var. Bir başka nokta, mesleklerin de önemini yitiriyor olması. Artık kanser teşhisini yapay zeka koyuyor. Hukuk müşavirliğinden eğitim danışmanlığına her türlü uzman görüşünü yapay zeka veriyor. Dolayısıyla eğitim kurumlarının birinci ve ikinci sanayi devriminin oluşturduğu meslek ve müfredatı önemli ölçüde değiştirereküçüncü ve dördüncü sanayi devrimine geçmesi lazım. Vodafone’un ve Habitat’ın vizyonu ve bu mesleklere çok büyük oranla mezun üreten İTÜ’nün vizyonu, uluslararası rekabet içinde yeniden bir üretim istihdam atağı yapabilir miyiz, daha fazla katma değer üretir miyiz, genç istihdamı problemini nasıl çözebiliriz diye bakmak. Artık, yeteneklerin geleceği var. Geleceğe yönelik olarak hangi meslekler ön plana çıkacak bunun yanıtı yok. Üniversitelerin de sıkıntısı hangi mesleklerin eğitimini verelim konusu. Bu gidişattta temel olarak neleri koruyalım, neleri değiştirelim diye bakıyoruz. Biz mekan olarak da mantalite olarak da bütün işbirlikleri ve çabalara açığız. Bu vizyon ortaklığımızı geliştirmek ve ileride daha sağlıklı, istihdam bulan ve katma değer üreten nesiller yetiştirmek üzere bu işbirliğinden mutluyuz ve devam ettiği için de çok teşekkür ediyoruz. Yeni yapay zeka programının da hayırlara vesile olmasını ve çok değer katmasını ümit ediyoruz."

Türkiye Vodafone Vakfı Başkanı Hasan Süel şunları kaydetti: "Vodafone olarak, yaptığımız her işin bir amaca hizmet etmesi, bir amaca dokunması gerektiğine inanıyoruz. Türkiye Vodafone Vakfı çatısı altında Habitat Derneği ile birlikte hayata geçirdiğimiz Yarını Kodlayanlar projesi de amaç odaklı vizyonumuzu destekleyen önemli bir proje. Tüketen değil üreten nesil hedefiyle sürdürdüğümüz bu projede ülkemizin dört bir yanında 7-14 yaş arası çocuklara kodlama eğitimi veriyoruz. Bu yıl belli illerde projemize derinlik katarak eğitim içeriklerimizi zenginleştiriyoruz. Dünyanın en büyük eğitim platformlarından The Clubhouse Network işbirliğiyle projemize yeni eğitim modülleri ekliyoruz. Bu kapsamda 14-17 yaş arası gençlere yapay zeka eğitimleri vereceğiz. Bu eğitimler, dezavantajlı bölgelerden gelecek gençlerimizin robotik, yazılım, tasarım ve zanaat gibi konularda yetkinliklerini artıracak ve hayallerini gerçekleştirmelerine yardımcı olacak. Proje odaklı öğrenme modeli çerçevesinde, gençler, kendilerini bir kalıba sokmadan proje geliştirebilecekler. Projelerini farklı ülkelerdeki The Clubhouse Network’lerde bulunan öğrencilerle paylaşabilecekler. Bugün The Clubhouse Network sınıfımızı İstanbul’da açıyoruz. Ardından, Ankara ve Trabzon’da da sınıflarımız açılacak. Ağustos sonuna kadar 3 ilde 45 gönüllü eğitmenle bin gence ulaşmayı hedefliyoruz. Yarını Kodlayanlar projemizle çocuk ve gençlerimizi dijital geleceğe hazırlamaya devam edeceğiz."

Habitat Derneği Başkan Yardımcısı Civan Sözkesen ise şöyle konuştu: "Habitat Derneği olarak 25 yıldır toplumsal dönüşüm ve bilişim odaklı kalkınma alanlarında çalışmalar yürütüyoruz. Yarını Kodlayanlar ile dijital dönüşümümüzü çocuklar aracılığıyla gerçekleştirmek istiyoruz. 21. yüzyıl becerisi olarak adlandırılan tasarım odaklı düşünme, üretkenlik, kolektif çalışma gibi becerileri kodlama eğitimlerimizle destekliyoruz. Çocuklara aktardığımız eğitim içeriklerimizi her sene güncelleyerek, onların içinde bulundukları dönem itibarıyla en ihtiyacı oldukları içerikleri geliştiriyoruz. Projemizin 4. döneminde dijital dünyada dominant hale gelen yapay zeka ve uygulamaları konusunda eğitim vermeyi hedefliyoruz. 81 ilde gönüllü eğitmenlerimizle her bölgeden, her kültürden ve dilden çocuğa eğitimlerimizi aktarmaya devam edeceğiz."

Yapılan bilgilendirmede; eğitimlerde, yapay zeka kavramı; dijital dönüşüm ve Endüstri 4.0, toplum 5.0; yapay zeka: tarihçesi, etiği, günümüz kullanım şekilleri; R dili ve programlama kavramları; yapay zeka için kullanılabilecek algoritmalar; pyhton dili eğitimi ve yapay zeka uygulamaları gibi konular ele alınacak. Eğitimler, The Clubhouse Network’e akredite olan Habitat Derneği tarafından düzenlenecek. Türkiye’nin ilk The Clubhouse Network sınıfı, Türkiye Vodafone Vakfı, Habitat Derneği ve İTÜ işbirliğiyle İTÜ Ayazağa Yerleşkesi’ndeki Bilgi İşlem Binası’nda açıldı. The Clubhouse Network standartlarına göre hazırlanan 60 metrekarelik sınıfta 20 bilgisayar bulunuyor. Öğrenciler Arduino, Raspberry pi, Microbit gibi robotik malzemelerinin yanında tasarım ve müzik yapabilecekleri bilgisayar ve diğer enstrümanlar ile kendi zanaatlarını geliştirebilecekleri ahşap oyma kiti, dikiş makinesi gibi araçlardan da yararlanabiliyor.

19 ülkede 25 bin gence ulaşıyor
MIT Media Lab ve Boston Bilim Müzesi işbirliğiyle 1993’te kurulan The Clubhouse Network, tüm dünyada dezavantajlı konumda olan 14-17 yaş arası gençlerin fikir ve yeteneklerinin teknoloji aracılığıyla geliştirilmesini hedefliyor. Platform, gençlerin kendilerini güvende hissedecekleri, kendi projelerini geliştirirken öğrenebilecekleri, kendilerine olan güvenlerini artırabilecekleri ve 21. yüzyıl becerilerini geliştirebilecekleri bir ekosistem sunmak için çalışıyor. Bugün 19’u aşkın ülkede 100’den fazla Clubhouse her yıl 25 bin gence ulaşıyor. The Clubhouse Network’te öğrenim gören öğrenciler, kendi mobil uygulamalarını geliştiriyor, kendi yazılımlarını, filmlerini ve video oyunlarını oluşturabiliyor. Sınıfta kazandıkları tecrübelerle diğer gençlere rehberlik ediyor ve ilham veriyorlar.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Çorum YEDAŞ’tan Çorum’da enerji alt yapısı güçlendiren dev yatırım Yeşilırmak Elektrik Dağıtım A.Ş., Çorum’da yaptığı dev yatırım ile enerji altyapısını güçlendirmeye devam ediyor. Samsun, Ordu, Çorum, Amasya ve Sinop illerinde yaklaşık 3 milyon kişiye hizmet veren Yeşilırmak Elektrik Dağıtım A.Ş. (YEDAŞ), kaliteli ve kesintisiz enerji sağlamak hedefi ile çalışmalarını sürdürüyor. Bu çerçevede, Çorum’da yapılan dev yatırım ile enerji altyapısı güçlendirilmeye devam ediliyor. “Şehre değer katan projelere destek oluyoruz” Çalışmalarla ilgili bilgi veren YEDAŞ Çorum Bölge Müdürü Bahadır Tanrıverdi, “YEDAŞ olarak, yatırım faaliyetlerimize hız kesmeden devam ediyoruz. Temel hedefimiz, her zaman olduğu gibi müşteri memnuniyetini ön planda tutarak kesintisiz ve kaliteli enerji sunmak. Bu çerçevede 2023 yılında bölgede yaptığımız toplam yatırım 165 milyon TL’yi buldu” dedi. Çorum Zanaatkarlar Sitesi’nde yaptıkları çalışma ile ilgili de bilgi aktaran Tanrıverdi, “Bine yakın iş yerinin konumlandırılacağı ve şehrimizin farklı bölgelerindeki esnafların tek bir çatı altında toplanacağı bu projeye katkı sağlamak bizler için çok kıymetli. Bu projede enerji altyapısını tamamlamak adına şu ana kadar toplam 20 bin metre alçak gerilim, 13 bin metre orta gerilim kablosu, 215 aydınlatma direği ve 262 adet led aydınlatma montajını yaptık. Bunun yanı sıra teknolojik modüler kapalı hücre sistemlerini devreye alarak bölgede toplam 19 milyon TL yatırım yaptık. Şehrimize değer katan projelere her zaman destek olmaya devam edeceğiz” diye konuştu. Çorum Zanaatkarlar Sitesi’nden YEDAŞ’a teşekkür Zanaatkar Kooperatifi Başkanı Mustafa Fındıkçı, “Şehrimizin farklı bölgelerinde hizmet veren esnafımızı tek bir çatı altında birleştirecek modern sanayi projemizi teslim etmeden önce, tüm elektrik altyapımızın tamamlanmasını sağlayan YEDAŞ ekibine teşekkür ederim” ifadelerini kullandı.
Muş VEDAŞ ekiplerinin kış mesaisi sürüyor Muş’ta kışın sert ve zorlu iklim şartlarına rağmen gece gündüz demeden elektrik arızalarını gidermek için çalışan Vangölü Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi ekipleri, Ramazan ayında sahur ve iftarda vatandaşların karanlıkta kalmaması için çaba sarf ediyor. Karlı yolları aşarak sarp yamaçlarda çalışan ekipler, donatılmış araçlar ve özel ekipmanlarla arızalı bölgelere ulaşıyor. Gecenin karanlığında, soğukta ve zorlu doğa şartlarına rağmen hızlı hareket ederek enerji kesintilerini zamanında gideren ekipleri, etkili olan yağışlar nedeniyle yıldırımın düştüğü elektrik direklerinin yerine yenisini dikmek için karlı yolları aşarak arızayı onardı. İhbar üzerine kent merkezinden 18 kilometre mesafedeki Derecik köyüne bağlı Emek mezrasının 2 bin 500 rakımlı kırsalında yıldırım düşmesi sonucunda yanan elektrik direğini değiştirerek yerine yenisini dikmek için harekete geçen ekipler, kar kalınlığının yer yer 2 metreyi bulduğu bölgede araçlarla ilerleyemeyince yola yürüyerek devam etti. Ekipler, her türlü zorluğa rağmen kesintisiz enerji sağlama hedefi doğrultusunda kararlılıkla çalışmalarını sürdürüyor. Bölgeye giderek çalışmaları yerinde inceleyen VEDAŞ Muş İl Müdürü Suat Coşar, zor bir coğrafyada oldukça kritik bir görev yaptıklarını ifade ederek, “Vangölü Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi (VEDAŞ) olarak zor bir coğrafyada oldukça kritik bir görevi ifa etmekteyiz. Bölgemizde etkili olan yağışlar nedeniyle dün meydana gelen fırtınada iki tane yüksek gerilim direğimize yıldırım isabet etmesi sonucu elektrik dağıtım şebekemizde hasarlar meydana gelmiştir. Derecik köyüne bağlı mezralarımıza ait elektrik dağıtım şebekesinde meydana gelen bu arızalar ekiplerimizce giderilmektedir. Zor bir coğrafyada oldukça kritik bir görevi ifa etmekteyiz. Bölgemizde olan etkili yağışlar zaman zaman şebekemize zarar vermektedir. Vatandaşlarımızın bu Ramazan ayında sahur ve iftarda karanlıkta kalmaması için ekiplerimiz canla başla çalışmakta” dedi.
Kastamonu Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı: “İnşallah çok kısa sürede ilçelerimize doğalgaz gelecek” Kastamonu’nun Ağlı ilçesinde vatandaşlara seslenen Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, “Doğalgazın sadece Ağlı’ya değil, olmayan diğer ilçelere de gelmesini ben yakından takip ediyorum. İnşallah çok kısa sürede ilçelerimize doğalgaz gelecek” dedi. Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Kastamonu’nun Ağlı ilçesinde AK Parti tarafından düzenlenen mitingde vatandaşlara seslendi. 31 Mart Mahalli İdareler Seçimleri için vatandaşlardan destek isteyen Bakan Yumaklı, Kastamonu’nun doğalgaz olmayan ilçelerinde çalışmaların başlatılması için sürecin takipçisi olacağını belirtti. 28 Mart 2023 tarihinde yapılan Cumhurbaşkanlığı seçiminin ardından yerel seçimlere hazırlanmak için çalışmalara başladıklarını belirten Bakan Yumaklı, “İlk günden itibaren, 28 Mayıs’ın bir sonraki gününden itibaren 31 Mart’a, Türkiye’nin ikinci yüzyılını inşa etme adına, yerel yönetimleri de buna dahil etmek üzere çalışmalara başladık. Çok kıymetli yol arkadaşlarımız, dava arkadaşlarımız bununla ilgili gece gündüz çalıştınız. Özellikle hanım kardeşlerime teşekkür ediyorum. Kadın kolları her yerde bizim partimizin mutlak surette en sağlam gücü olmuştur. Yine gençlik kollarımız enerjileriyle destek vermiştir. Ana kademede görev yapan kardeşlerimiz, gönül verenlerimiz hep birlikte gerçek belediyeciliğin AK Parti belediyeciliği olduğunun da şuurunda. Bu toprakların bakanı olarak da benim bununla alakalı tahayyüllerimi de gözeterek inşallah birkaç gün sonra sandığa gidecekler. Burada önemli olan şey ne? Önemli olan Kastamonu’nun 19 ilçesinin ve merkez ilçenin benim mensubu partinin adayları tarafından kazanılması. Bu hakikaten son derece önemli. Kastamonu’nun bundan sonraki gelecek tahayyülü ile alakalı, yapacağı projelerle alakalı önemli” dedi. “İnşallah çok kısa sürede ilçelerimize doğalgaz gelecek” Kastamonu’da yapılması gereken tüm projeleri takip edeceğini belirten Yumaklı, “Doğalgaz artık bir lüks değil, olması gereken bir husus. Özellikle hanımefendilerin bunu beklediğini biliyoruz. Doğalgazın sadece Ağlı’ya değil, olmayan diğer ilçelere de gelmesini ben yakından takip ediyorum. İnşallah çok kısa sürede ilçelerimize doğalgaz gelecek. Çok önemli, çünkü bildiğim kadarıyla burada altyapı çalışması hiç yok. Bununla alakalı da ben kendim Kastamonu’nun diğer konuları olduğu gibi bunları da takip edeceğim. Başka bir takibim daha var. Şimdiden söyleyeyim. Siz Bülent Başkanı seçtiğiniz andan itibaren onları da takip etmeye başlayacağım” diye konuştu. “Ağlıdan öyle ses gelsin ki İstanbul bile duysun” Vatandaşlardan İstanbul’daki yakınlarını AK Parti İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Murat Kurum’a oy vermeleri için ikna etmelerini isteyen Bakan Kurum, “Benim bir istirhamım da şu olacak. İstanbul’da ikinci nüfusuz. Bütün ilçelere hemen hemen gitmeye çalıştım, oradaki derneklerimizle bir araya geldim, Kastamonulu kardeşlerimizle hemhal olduk. Onlara dedim ki ‘Kastamonu’da eşinizi, dostunuzu arayın, benim mensup olduğum partinin adaylarının bu seçimden en iyi oyla çıkması için onlara mutlak suretle bunu yapmaları gerektiğini söyleyin’ dedim. Onlar da bunu kabul ettiler. Şimdi tersini söyleyeceğim. İstanbul’da eşimizi, dostumuzu arayarak orada yine benim mensup olduğum partinin adayı olan Murat Kurum’a oylarını vermelerini, onun da aynı şekilde Bülent Başkan gibi İstanbul’a hizmet etmesi için, o icazeti vermeleri için söz istiyorum. Sizlerden de bununla ilgili söz istiyorum. Biz gittikten sonra telefonlara sarılıp İstanbul’un hangi ilçesinde olursa olsun eşinizi, dostunuzu, çoluğunuzu, çocuğunuzu arayıp Murat Kurum’a oy vermeleri için söz veriyor musunuz? Ağlıdan öyle ses gelsin ki İstanbul bile duysun” şeklinde konuştu.