GÜNDEM - 23 Şubat 2019 Cumartesi 15:57

Türkiye'de bir ilk !

A
A
A
Türkiye'de bir ilk !

Gaziantep'te yaklaşık 5 yıl önceki kuraklık ve çetin geçen kış mevsiminde üreticilerin yardım talebi üzerine başlatılan proje ile Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından Türkiye'de ilk kez hayata geçirilen model ile üreticiye toplamda 7 milyon TL'lik destek sağlandı. Proje kapsamında son olarak 1000 çiftçiye 500 ton yem dağıtım törenine Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez de katıldı.

Gaziantep'te 2014 yılında önce kurak geçen yaz mevsiminde çiftçiler, kış döneminde ise hayvan sahiplerinin zor anlar yaşaması üzerine Gaziantep Büyükşehir belediyesi Başkanı Fatma Şahinin talimatı ile Tarımsal Hizmetler Daire Başkanlığı öncülüğü kuruldu. Türkiye'deki belediyeler arasında ilk kez uygulanan bir model ile Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından 5 aşamalı kentteki hayvancılığı geliştirmek amacıyla bir program hazırlandı. Programda ise hayvan üreticilere ve çiftçilere destek verilen 5 aşamalı proje gerçekleştirildi.

Projenin ilk aşamasında kentteki üreticilere fih tohumu ve mısır tohumu dağıtılarak, kentte kaba yem üretimi sağlandı. İkinci aşamada ise meralarda hayvan içme suyu için sondajlar yapılarak, su temini gerçekleştirildi. Kentte toplam 12 adet depo ve yalak yapılırken güneş enerjisi ile çalışan pompalarla üreticinin hayvanlar için ihtiyacı olan suya en ucuz yolla ulaşılması sağlandı. Projenin üçüncü ayağında ise hayvan hastalıklarına karşı, özellikle yem değişikliğinden kaynaklanan hayvan ölümlerini önlemek için 250 bin anaç hayvana 500 bin doz enterotoksemi aşısı uygulandı. Projenin dördüncü adımında ise kentteki kadın çiftçilere 200 adet süt sağım makinesi dağıtıldı. Projenin son ayağında ise çiftçilere kesif yem dağıtımı gerçekleştiriliyor.

Türkiye'de bir ilk !

Dağıtım törenine Enerji Bakanı Dönmez de katıldı

Proje kapsamında Şahinbey ve Şehitkamil ilçelerinde bulunan 1000 çiftçilere, 500 ton yem dağıtımı düzenlenen törenle yapıldı. Törene Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Başkanı Fatma Şahin, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez ile çok sayıda il protokolü ile çiftçi katıldı. Törende konuşan Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, hazırlanan destek programı ve projeler hakkında bilgi vererek, "Biz Gaziantep'te kader birliği modeli oluşturduk. Bu şehir sanayi, üretim şehriyse, en önemlisi toprağımız, bereketli hilal dediğimiz ana damarımızdır. Sanayi sektörü, gıdaya dayalı. Bu yüzden toprağımızı korumamız lazım. Artık kalkınma yerelde başlıyor. Artık şehirler yarışıyor. En büyük gücümüz toprağımız. Kıpkırmızı bir toprağımız var. Bize has, çok özel bereketimiz var. Alın teri ile evin ekonomisine destek veren eli nasırlı çiftçilerimiz var. Siz bizim ana damarımız, canımız ciğerimizsiniz.

İlk bu modeli kurduğumuz da çok şaşırmışlar. 5 seneden beri yapıyoruz. Çok güzel bir sistem kurduk. 2014 yılı, en kurak dönemimiz. Çiftçiler tohum desteği istedi. Onla başladık. O verdiğimiz desteği büyük bir berekete dönüştürdü. Bugün eğer uluslararasında gastronomi memleketi olduysak, yerel ürünlerimizi desteklediğimiz içindir. Bize düşen, sizlerin elinizi güçlendirmek. Tam mu mevsimde geldiler, oğlaklar ölüyor dediler. Süt yemi vermemiz gerekiyor. Bu desteği vermemiş olsak, oğlaklar erken doğum yapıyor ve ölüyor. Bu desteklere baktığımızda baktığımızda ise muhteşem bir sonuç elde ettik. Biz sizinle birlikte gönül belediyeciliğini yıllardır yapıyoruz. Gönlümüz birbirimizle, birbirimizi gerçekten çok seviyoruz. Çiftçilerimize verdiğimiz destek ile Gaziantep modelini oluşturduk" dedi.

Türkiye'de bir ilk !

Hayvan otlatmaya çıktığım olmuştur"

Bakan Dönmez ise "Milletimin efendileri” diyerek başladığı konuşmasında, kendisinin de zaman zaman çobanlık yaptığını kaydetti. Dönmez, “Enerji bakanı yüksek tahlis yapmış diye düşenebilirsiniz ama rahmetli amcam, dedem çiftçiydi. Zaman zaman okulda, yaz tatillerinde, gidip köyde onlara yardımcı olurdum. Hayvan otlatmaya çıktığım da olmuştur. Çobanları dinlerken de hatıralar gözümün önünden geçti. Onurlu bir meslektir, hiç gocunmayın. Gururla yapmaya devam edin" ifadelerine yer verdi.

Antep fıstığı önerisi

Enerji Bakanı Dönmez, Antep fıstığının artık yurt dışında da tanınmaya başladığını belirterek, uluslararası arenada daha fazla tanıtılması önerisinde bulundu. Bakan Dönmez, "Antep fıstığını sadece Türkiye’dekiler değil, yurt dışındakiler de tanımaya başladılar. Daha fazla çalışmamız lazım, tanıtmamız lazım" ifadelerini kullandı.

Elektrik kesintilerine son

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Dönmez, elektrik kesintilerinde Gaziantep'te bir çok yeniliklere imza atıldığını da belirterek, "Yakın tarihe kadar elektriklerinizde sık sık kesinti oluyordu. 2 sebebi vardı. Bir enerjimiz yeterli değildi, yeteri kadar güç üretemiyorduk. Bunları aştık. Artık Türkiye’de elektrikte arz güvenliği sıkıntısı kalmadı. İkincisi elektrik şebekesinde sıkıntılar vardı, yenilenmesi gerekiyordu. Antep’te bunları da büyük oranda aştık. Enerji kesintilerimizde ciddi oranda iyileşme söz konusu" şeklinde konuştu.

Ülke nüfusunun yüzde 70'i doğalgaza erişebilir durumda

Bakan Dönmez, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "Batıda ne varsa, doğuda da olacak" sözü üzerine 81 ilin tamamına doğalgaz götürdüklerini vurgulayarak, "Ülke nüfusumuzun yüzde 70’i doğalgaza erişebilir durumda. Yüzde 60’ı fiilen gaz kullanıyor. Şimdi artık köylülerimiz de, 'bize gazı ne zaman gaz getireceksiniz' diyerek, doğal gaz istemeye başladılar. Önce şehirleri bitireceğiz. Ondan sonra belki onlara da sıra gelir. Doğal gazı maalesef biz dışarıdan ithal ediyoruz. Dolayısıyla döviz ile getiriyoruz, cari açığına bu anlamda negatif etkisi var. Şehirlerimize niye getirdik. Çünkü hava kirliliği ile mücadele etmemiz gerekiyordu. Sağlık koşullarının iyileştirilmesi gerekiyordu, o nedenle getirdik" dedi. 

Köylere biogaz müjdesi

Bakan Dönmez, hayvansal atıklardan biogaz üreten mini reaktör üzerinde çalışma başlatıldığını da müjdeleyerek, "Köylere de bir başka müjdemiz var. Kendi gazını kendi üretecek ARGE çalışması başlattık. Doğalgaz değil biyogaz üretecekler. Özellikle hayvancılık yapan, çiftçilerimize müjdeliyoruz. Şuan ARGE çalışmalarımız devam ediyor. Çok kısa bir gelecekte, hayvansal atıklardan biogaz üreten mini reaktör üzerinde çalışmayı başlattık. Arkadaşlar ilk denemelerini yapıyorlar, yakın gelecekte gideceğim nezaret edeceğim. TEMSAN bizim milli kuruluşumuz. İnşallah orada ocağında kullandığı tüpgazın yerini alacak bir gaz üretmiş olacağız. Sıcak suyunu elde etmek için de o reaktörden istifade edilecek. Belki de ısınmada da bu reaktörden elden edilen gazı kullanma imkanına sahip olacak. Testler olumlu sonuç verdiğinde bunu çiftçilerimizle de paylaşacağız" dedi.

Hayvan sahiplerine elektrik müjdesi

Dönmez, hayvan sahiplerine de elektrik tarifelerinde yaklaşık yüzde 12 oranında indirim yapılacağı söyleyerek, "Elektrik tarifeleri ile ilgili bir müjdemiz var. Tarımsal sulama yapan çiftçilerimiz, elektrik kullanımında daha ucuz tarifeden elektrik alma imkanına sahipti. Sadece tarımsal sulamada değil, diğer hayvancılık faaliyetlerinde uğraşan çiftçi kardeşlerimiz de aynı tarife grubundan yararlanacaklar. Şuanda onlar ticarethane tarifesinden yararlanıyor. Kilowat saatine yaklaşık, yaklaşık 72 kuruş bir bedel ödüyorlar. Tarımsal sulama grubuna aldığımızda bu rakamı 63 kuruşa indirmiş olacağız. Yaklaşık yüzde 12 civarındaki indirimden en kısa süre içerisinde yararlanmaya başlayacaklar. Tarım bakanlığımızdaki çalışmalarda bir noktaya geldik. Önümüzdeki günlerde Enerji Piyasası Düzenleme kurulu, çalışmayı kurul gündemine almak suretiyle bitirmiş olacak. Şimdiden hayırlı olsun" ifadelerini kullandı.

Fatma Şahin'e de övgüde bulunan Bakan Dönmez, "Gönüllere dokununca vatandaşımız 'sayın başkanım demiyor, benim başkanım' diyor. Bence bunu en çok hak eden başkanlarımızdan birisiniz. Ben bunu buradaki vatandaşlarımızın gözünden okumuş oldum" diye konuştu. Çiftçilere yemlerin dağıtıldığı programda, Başkan Fatma Şahin ve Bakan Fatih Dönmez'e de teşekkür plaketi verildi. 

Toplam destek 7 milyon TL'yi aştı

Yıl içerisinde devam edecek proje kapsamında il genelinde toplan 2 bin 700 çiftçiye toplam bin 350 ton koyun süt yemi dağıtılacak. Projenin başladığı 2015 yılından bugüne 4 bin 700 ton dağıtım yapıldı. Bu yıl ki dağıtımın ardından Gaziantep'te toplamda dağıtılan yem miktarı 6 bin tonu geçmiş olacak. Kişi başına düşen yemin maliyeti 800 TL olurken, bunun 700 TL'si Büyükşehir Belediyesi'nden karşılanıyor.Yem dağıtımında Büyükşehir Belediyesinin katkısı yaklaşık 2 milyon TL'yi buldu. Projelerin genelinde ise 5 yılda Gaziantep Büyükşehir Belediyesi üretici için yaptığı harcama toplamda 7 milyon TL'yi aştı. 

Hayvanların meralara salınamadığı, çiftçilerin gelirinin en az olduğu, ahırlarda beslendiği, hayvanlar gebe olduğu ve daha fazla yeme ve enerjiye ihtiyacı olduğu bir dönemde üreticiye destek vererek, kentteki hayvancılığa bir can suyu oluyor. Proje ile yavru atmalarını önleyerek, ekonomik kayıpların da önüne geçiliyor. Çiftçi gelirini de arttıran proje ile anaç hayvanların da süt üretiminin arttırılması hedefleniyor.

Türkiye'de bir ilk !

Abdülkadir Güneş - Said Vakkas Yağcı

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kütahya Bakan Özhaseki: "Deprem bölgesinde evleri teslim ediyoruz" Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Kütahya’da AK Parti önceki dönem ve mevcut yönetim kurulu üyeleri ile sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle iftarda bir araya geldi. AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay ve AK Parti Kütahya Belediye Başkan Adayı Kamil Saraçoğlu’nun ardından kürsüye gelen Bakan Özhakesi, deprem bölgesinde halen 300 binden fazla konut inşaatının devam ettiğini ifade etti. Özhaseki, "Son 6 Şubat’ta bile tam 18 ilimiz etkilendi. 14 milyon insan zarar gördü. 680 bin konutumuz yıkıldı. 170 bin kadar da iş yerimiz yerle bir oldu. 850 bin bağımsız birim. Dile kolay. Zarar 104 milyar dolar olarak ifade ediliyor. Manevi zarar, onu ölçecek bir alet daha çıkmadı. Evleri teslim ediyoruz, hangi eve gitsek oturup çay içtiğimizde, o geceye geliyor konu. Evin sahibi biraz sonra olayları anlatmaya başlıyor hem o ağlıyor hem de biz ağlamaya başlıyoruz. Şu anda 300 binden fazla inşaatımız devam ediyor. Köylerde çelik karkastan evler yapıyoruz. Aslında yıkılan evler belki taştandı, basit evlerdi, aralarında harç bile yoktu bazılarının. Olsun Cumhurbaşkanımızın talimatı, ‘Madem o evler yıkıldı, hepsini en iyisiyle yapacağız’ dedi. Ve şimdi çelik karkastan evler yapıyoruz. Şehirlerin merkezlerini yapıyoruz bir taraftan. Bir taraftan altyapılarıyla ilgili büyük bir bütçe temin ettik. Altyapılarına başladık, gece-gündüz çalışıyoruz. 76 bin evimizi teslim ettik. Her ay bundan sonra da 10-15 bin evi vermeye devam edeceğiz" dedi. "Şimdi bütün bilim adamları diyor ki, İstanbul’da deprem gelmek üzere" Bakan Özhaseki, konuşmasında İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nu eleştirdi. Özhaseki, "Son dönemde hiç anlayamadığımız başka bir şey çıktı. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı başını çekiyor. Sonra onun kuyrukları Anadolu’da devam ediyorlar. Algı belediyeciliği diyorlar. Ne oluyor algı belediyeciliği olunca? Yapmadığını yapmış gibi sunma. Olmadığı halde olmuş gibi. Beyefendi tatilde çalışıyormuş gibi yan gelip yatıyor veya İngiliz büyükelçisiyle bir yerde, restoranda yemek yiyor ama iş başındaymış gibi gösteriyor. Ne kadar ayıp bir şey ya. Bunu da belediye bütçesinden yapıyorlar. Şimdi bütün bilim adamlar diyor ki, İstanbul’da deprem gelmek üzere. Evet hepimiz takip ediyoruz. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin geçen seneki ayırmış olduğu pay, 485 milyon lira. Ama algı operasyonları için beyefendiyi övmek için, beyefendi Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı veya da cumhurbaşkanı yapabilmek için tuttukları trol ordusuna verdikleri, ayırdıkları para 900 milyon lira. Bu para cebinizden çıkıyorsa bir şey demem, hoş karşılamam, bir şey demem. Eğer belediye bütçesiyse benim bir kuruşluk da hakkım varsa, haram olsun arkadaşlar. Doğru değil arkadaşlar. Bu dönemde böyle bir belediyecilik gördük. Hükümetin yaptığının üstüne yatmak, onun yaptıklarını kendi yapmış gibi anlatmak. Ya ayıptır günahtır" diye konuştu.
İzmir Hamza Dağ: “Bıkmadan, usanmadan heyecanımı tüm İzmir’le paylaşacağım” Cumhur İttifakı İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Hamza Dağ, “‘Gelin projelerle tartışalım’ dedik. Onlar anlamıyorlar, başka işlerle uğraşıyorlar. Ancak ben bıkmadan, usanmadan, sokak sokak, meydan meydan projelerimi anlatmaya, heyecanımı tüm İzmir’le paylaşmaya devam edeceğim” dedi. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Cumhur İttifakı İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Hamza Dağ, Selçuk’ta düzenlenen mitinge katıldı. Dağ’a binlerce hemşehrisinin yanı sıra, AK Parti İzmir milletvekilleri Şebnem Bursalı ve Mehmet Muharrem Kasapoğlu, MHP İzmir Milletvekili Tamer Osmanağaoğlu, Cumhur İttifakı Selçuk Belediye Başkan Adayı Dahi Zeynel Bakıcı, MHP İzmir İl Başkanı Veysel Şahin, AK Parti Selçuk İlçe Başkanı Hakan Bayraklı ve MHP Selçuk İlçe Başkanı Nuri Yılmaz da eşlik etti. “İzmir kararını vermiştir” Hamza Dağ, 2 ayı aşkın süredir İzmir’in her yerinde hemşeriyle kucaklaştığını belirterek, “Ben, İzmir’imizde artık şunu net bir şekilde görüyorum. 31 Mart için İzmir kararını vermiştir. Bugün de görüyorum ki Selçuk kararını vermiş. Hemşehrim İzmir’in, Selçuk’un her sokağına hizmet istiyor, proje istiyor. İnşallah biz bu hizmetleri de projeleri de şehrimize kazandıracağız” ifadeleri kullandı. “Tek gündemimiz İzmir” Bugüne kadar hiç kimseyi ötekileştirmediğini vurgulayan Dağ, “Bundan sonra da ötekileştirmeyeceğiz. Hiç kimse bizim nezdimizde ayrımcılığa maruz kalmamıştır, kalmayacaktır. Kimse bildiği işin dışında başka bir iş yapmak zorunda kalmayacaktır. Belediye başkanına ne için oy verilir? ‘Eser üretsin, hizmet getirsin, yatırım yapsın, sorunları çözsün.’ Evet; bizim tek gündemimiz İzmir, mesaimizin tamamı bin 294 mahallemiz her sokağında, hanesinde geçecek. İzmir’de istişareyi, ortak aklı merkeze alacağız. İzmir’de tüm projelerimi beraber hazırladık, beraber hayata geçireceğiz. Sorunlara anlık değil sürdürülebilir çözümler üreteceğiz” diye konuştu. “Bıkmadan, usanmadan heyecanımı tüm İzmir’le paylaşacağım” Seçim çalışması süresince 4 önemli lansman yaptığını vurgulayan, Selçuk için yapacaklarına da değindi. Hamza Dağ, konuşmasında şu ifadeleri kullandı: “Gelin projelerle tartışalım’ dedik. Onlar anlamıyorlar, başka işlerle uğraşıyorlar. Ancak ben bıkmadan, usanmadan, sokak sokak, meydan meydan projelerim anlatmaya, heyecanımı tüm İzmir’le paylaşmaya devam edeceğim. İzmir’in, Selçuk’un tarihi dokusunu, kültürel mirasını, asırlara sari olan medeniyet birikimini koruyacağız. Selçuk tarımıyla, turizmiyle bereketli ilçelerimizdendir. Bizler de oluşturacağımız eser ve hizmet ekosistemiyle destek olarak parlayan bir yıldız olmasını sağlayacağız.” Miting, Selçuk Belediye meclis üyesi adaylarının tanıtımıyla sona erdi.
Edirne Edirne’de gastronomi yolculuğu başladı Edirne Valiliği, gastronomi turizminin gelişimine katkı sağlamak amacıyla Osmanlı Saray Mutfağı lezzetlerini kitaplaştırılarak gelecek nesillere aktarılacak. Edirne Valiliği tarafından “Topraktan Tabağa Edirne Yöresel Yemekleri Kitabı” tanıtımı iftar programı düzenlendi. Edirne’de valilik öncülüğünde önemli bir projeye imza atıldı. Proje çerçevesinde "Topraktan Tabağa Edirne Yöresel Yemekleri" kitabı oluşturulacak. İftariyelikler, ara sıcaklar, çorbalar, ana yemek, tatlı ve içecekler geçmiş lezzetlere göre sunumla hazırlandı. Tabaklar süslendi, masalar hazırlandı. Ezanın okunmasının ardından oruçlar açıldı. Yemeğin ardından ise duaya geçildi. Devecihan Kültür Merkezi’nde düzenlenen iftar menüsünde geçmişten günümüze gelen lezzetler arasında yer alan bademli terbiyeli tavuk çorbası, ballı gemici böreği, taş kebabı- sarımsaklı pilav, zerde ve ayva şerbeti yer aldı. Geçmişten günümüze gelen ve unutulmaya yüz tutmuş Rumeli, Balkanlar ve Osmanlı Saray Mutfağında yer alan lezzetlerin gelecek kuşaklara aktarılması ve tanıtılması için önemli bir proje çalışmasına imza atıldı. Proje çerçevesinde 87 farklı çeşidin yer alacağı bir kitap oluşturulacak. Edirne’nin kadim ve Osmanlı’ya başkentlik yapmış sultanlar şehri olduğunu söyleyen Vali Yunus Sezer, aynı zamanda balkanlardan gelen insanların yerleştiği ve kendi kültürlerini yaşattığı da bir şehir olduğuna değindi. "Hem Balkan hem de Osmanlı saray mutfağı lezzetleri yaşatılacak" Hem Balkan hem de Osmanlı saray mutfağının yaşatıldığı Edirne’de çok anlamlı bir ilke imza atıldığını söyleyen Vali Yunus Sezer, "Gelecek nesiller Edirne mutfağında neler var diye baktığı zaman ellerinde bir kitap ve kaynak olacak. Bizim somut varlıklarımızın yanı sıra kültürel zenginliklerimiz de çok önemli. Çok büyük emek var. Hem Rumeli hem de saray mutfağına ait 87 çeşit farklı lezzet var. Bunların bir kitapta buluşması çok önemli. Şeflerimiz kendi illeri için farklı bir şey yapmak istiyorlar. Yaklaşık 1 buçuk aydır çalışmalar devam ediyor" dedi. Gastronomi anlamında çok önemli faaliyetler yürütmüş parmakla gösterilen iller olduğunu söyleyen Vali Sezer, "Biz büyük bir hazine üzerinde duruyoruz. Ama kendimizi anlatmakta zorluk çekiyoruz. Bizim bir tava ciğerimiz, bir de ciğer sarmamız var. Dışarıdan insanlara sorduğumuzda neyimiz var diye ’Bir gelip ciğerinizi yeriz’ diyorlar. Bu güzel bir şey aslında. Ama bunun yanına ne koyabiliriz? Bunun üzerinde çalışıp Rumeli Saray ve Osmanlı mutfağını günümüzle uyarlayıp nasıl yaşatabiliriz bunun peşindeyiz" şeklinde konuştu. "Edirne’nin parlayan yıldız olmasını istiyoruz" Edirne’nin her konuda balkanların ve Türkiye’nin parlayan bir yıldızı olmasını istediklerini belirten Vali Sezer, "Bunu da sanayide, ticarette, turizmde, gastronomide eğitimde aktivitelerle birlikte başarmamız lazım. İçinde saray ve Rumeli mutfağının da olduğu birkaç yemeği ve menüyü tava ciğerin yanına ekleyebilirsek zenginleştirebiliriz" ifadelerine yer verdi. Festivallerin yanı sıra marka aday olabilecek lezzetleri de sunabilecekleri bir yerin olmasının çok önem taşıdığını belirten Vali Sezer, "Bunu başarırsak herkes restoranında alternatif bir ürün sunmak isteyecek. Bunu da hazırlanan projelerle hayata geçireceğiz. Valilik olarak bunu yapıp özel sektöre devrederiz. Buna biz öncü oluruz" diye konuştu. "3 hedefe inşallah hep birlikte ulaşacağız" Önlerinde 3 hedef olduğunu ve buna şeflerle birlikte ulaşacaklarını belirten Vali Sezer, birincisinin bu kitabı hazırlamak ve basıp yayınlamak, ikincisinin gastronomi festivalleri düzenlemek üçüncüsünün de bu markalaştırılan yemeklerin daimi sunulacağı tarihi bir yer yapmak olduğunu ifade etti. "Edirne gastronomide de büyük zenginliğine sahip" Edirne’nin tarihi ve kültürel mirasının yanı sıra gastronomi anlamında da büyük zenginliğe sahip olduğunu söyleyen İl Kültür ve Turizm Müdürü Kemal Soytürk, düzenlenen iftarda saray, Rumeli ve Balkan mutfağından lezzetlerin yer aldığı bir menü hazırladıklarını aktardı. İftar programına, Vali Sezer ve eşi Canan Sezer, Vali Yardımcıları Erdoğan Beypınar ve Eyyüp Batuhan Ciğerci ile eşleri, İl Kültür ve Turizm Müdürü Kemal Soytürk, şefler, gastronomi yazarları ve basın mensupları katıldı. Devecihan Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen iftar programı toplu fotoğraf çekiminin ardından sona erdi.