SAĞLIK - 16 Kasım 2017 Perşembe 14:34

Türkiye’de bir ilk; NMR Uygulamalarına dair uluslararası çalıştay düzenlendi

A
A
A
Türkiye’de bir ilk; NMR Uygulamalarına dair uluslararası çalıştay düzenlendi

- Bezmialem Vakıf Üniversitesi (BVU), kanser hücrelerini bile tespit eden yöntem olan NMR uygulamaları ile ilgili uluslararası düzeyde “İlaç, Eczacılık, Fitoterapi ve Tıp Alanlarında NMR Uygulamaları” adlı çalıştay gerçekleştirdi.

IDB (İslam Kalkınma Bankası) tarafından desteklenen ve İslam ülkelerinde yapılan konferansların organizasyonunda rol alan NASIC (İslam Ülkeleri Akademik Bilimsel Konferans Ağı) iş birliğiyle gerçekleştirilen etkinlik, Avrupa’dan ve pek çok İslam ülkelerinden manyetik rezonans (MR) konusunda çalışan NMR ya da MR’yi teşhiste kullanılan 200’ü aşkın uzman ve bilim adamını bir araya getirdi.

Etkinlik, MR konusu ile ilgili bilim adamlarının Bezmialem Vakıf Üniversitesi’nde bir araya getirerek DNA yapısının tayininde ve kanserli dokuların görüntülenmesinde kullanılan ileri NMR / MR teknikleri üzerinde bilgi alışverişinde bulunarak ortak çalışma ve projelerin oluşmasına imkan sağladı.

Çalıştayın Onursal Başkanı BVU Rektörü Prof. Dr. Rümeyza Kazancıoğlu olurken BVU Eczacılık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Gülaçtı Topçu, Pakistan Eski Bilim ve Teknoloji Bakanı ve NASIC Dönem Başkanı Prof. Dr. Atta-ur Rahman, birçok akademisyen ve öğrenci da katılım gösterdi.

“Kanserli hücrelerin tespitinde ve beyin MR’ı için birçok bilgi vermekte”

MR’ın kullanılmasının tıpta birçok bilgiye ışık tuttuğuna değinen Prof. Dr. Gülaçtı Topçu, “Konferansımız NMR konusunda, NMR Manyetik Nükleer Rezonans ya da halkımızın bildiği şekliyle MR spekroskopisi tekniğidir. NMR'ın kullanışı aslında günlük hayatımızda bile çok fazladır, tabi ki bilimsel seviyede, teşhiste, tıpta ve hatta ilerleyen çağımızda profesyonel vakalarda bile yani bir doktor hem teşhisini hem de bu teşhise dayalı olarak ameliyatta bir kanser vakasını nereye ne kadar alacağını gözlemleyebilecek. O bakımdan çağımızda çok yaygın kullanılan bir tekniktir. Dolayısıyla çok önemli bir teknik fakat bunun farkında değiliz ve Türkiye'de NMR'ın kullanılışı ve kullanışıyla ilgili böyle bir kongre ilk kez Bezmialem Vakıf Üniversitesi’nde gerçekleşiyor. Kanserli hücrelerin belirlenmesinde çok ileri bir teknik, özellikle de beyin MR açık bilgiler vermektedir. Türkiye aslında bu tekniği çok yaygın kullanıyor. Radyologlarımız ve hekimlerimiz oldukça bilgili ve NMR'ı kullanmaktadırlar. Bu yüzden böyle bir etkinliği yaptığımız için çok gururluyuz ve herkese teşekkür ediyoruz” dedi. 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Bakan Yerlikaya: “İstanbul’da düzenlenen ‘Mahzen-29’ operasyonlarında organize suç örgütü üyesi 32 şüpheli yakalandı” İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya İstanbul’un Beşiktaş, Avcılar, Esenyurt ve Kağıthane ilçelerinde düzenlenen “Mahzen-29” operasyonlarında organize suç örgütü üyesi 32 şüphelinin yakalandığını açıkladı. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın paylaştığı bilgilere göre; İstanbul’un Beşiktaş, Avcılar, Esenyurt ve Kağıthane ilçelerinde düzenlenen “Mahzen-29” operasyonlarında, kasten adam öldürme, kasten adam öldürmeye teşebbüs, genel güvenliğin kasten tehlikeye sokulması, mala zarar verme, 6136 sayılı kanuna muhalefet, uyuşturucu imalatı ve ticareti, tehdit ve hakaret suçlarına karıştığı tespit edilen organize suç örgütü üyesi 32 şüpheli yakalanarak gözaltına alındı. EGM KOM Başkanlığı koordinesinde, İstanbul Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü, Asayiş Şube Müdürlüğü ve İstihbarat Şube Müdürlüklerimizce koordineli olarak yapılan çalışmalarda İstanbul genelinde; 08.04.2024-17.04.2024 tarihleri arasında; Beşiktaş, Avcılar, Esenyurt ve Kağıthane ilçelerinde gerçekleşen operasyonlarla yakalanan 32 şüphelinin; M.A. isimli iş insanına yönelik kasten öldürmeye teşebbüs eylemini, Esenyurt ilçesinde iş insanı O.Z.’nin iş yerine yönelik 12.04.2024 ve 13.04.2024 tarihlerinde gerçekleştirilen kurşunlama eylemlerini, Avcılar ilçesinde iş insanı O.Z.’nin ikametine yönelik 09.04.2024 ve 13.04.2024 tarihlerinde gerçekleşen kurşunlama eylemlerini, Esenyurt ilçesinde 15.04.2024 tarihinde basına görüntüleri yansıyan kişiyi kaçırma eylemini, Kağıthane ilçesinde 13.04.2024 tarihinde D.E. isimli şahsın silahla öldürülme eylemini, Kağıthane ilçesinde 08.04.2024 ve 13.04.2024 tarihlerinde Mert Yedi Emin otoparkına el bombası atılması eylemlerini, Eyüpsultan ilçesinde 16.04.2024 tarihinde örgüt mensuplarına dağıtılmak üzere satışa hazır şekilde 30 adet silah temin ettikleri ve çok sayıda silah parçasını birleştirerek silah üretimi gerçekleştirdikleri tespit edildi. Operasyonlar sonucu 34 adet ruhsatsız tabanca, 2 adet ruhsatsız otomatik tabanca, bahse konu 3 farklı eylemde kullanılan araç ve araçlarda kullanılan 3 adet sahte plaka, muhtelif miktarda satışa hazır paketlenmiş uyuşturucu madde, 1 adet hassas terazi ve çok miktarda döviz ve Türk Lirasına el konuldu.