EKONOMİ - 15 Mayıs 2019 Çarşamba 13:40

Türkiye’de bireyler bütçelerini rahatlatacak teknolojik önerilere açık

A
A
A
Türkiye’de bireyler bütçelerini rahatlatacak teknolojik önerilere açık

15 ülkede 14 binden fazla kişiyle yapılan araştırmaya göre Türkiye, bireylerin bütçe planlaması için bilgisayar programlarından yardım almaya en olumlu bakan ülkelerin başında geliyor.

ING Grubu’nun insanların mobil cihazlardan finansal yönetim davranışlarını daha iyi anlamlandırmak amacıyla sekiz yıldır yürüttüğü Mobil Bankacılık Araştırması’nın bu yılki özel teması finansal teknolojiler oldu. Türkiye dahil 13 Avrupa ülkesinin yanı sıra ABD ve Avustralya’da 14 binden fazla kişinin katılımıyla gerçekleştirilen araştırmaya göre Türkiye, bireylerin bir bilgisayar programından harcama alışkanlıklarını iyileştirecek öneriler almaya en açık olduğu ülkelerin başında geliyor. Türkiye’de her üç kişiden ikisi bir bilgisayar programı aracılığıyla harcama alışkanlıklarının analiz edilip, daha iyi bir bütçe planlaması için öneriler almaktan mutluluk duyacağını söylüyor. 

Türkiye tavsiyeye açık, ancak direksiyonu bırakıyor diyemeyiz
İnsanlar bilgisayar programı tabanlı kanallardan harcama alışkanlıkları ile ilgili tavsiye almaya olumlu baksalar da araştırma sonuçları, tüm dünyada bireylerin yeni teknolojilere adapte olmak için zamana ihtiyaç duyduğunu ve bu süreçte paralarının kontrolünü ellerinde tutmak istediklerini ortaya koyuyor. Türkiye’de yüzde 65’lik bir kesim bir bilgisayar programı aracılığıyla harcama alışkanlıklarının analiz edilip, daha iyi bir bütçe planlaması için öneriler almaktan mutluluk duyacağını söylerken; konu bilgisayarın onlar adına yatırım işlemi yapmasına geldiğinde ‘bundan mutlu olurum’ diyenlerin oranı yüzde 30’a geriliyor. Avrupa genelinde de benzer durum söz konusu. Tavsiye almaktan mutlu olacağını belirtenlerin oranı yüzde 38 olurken; bilgisayarların onlar adına işlem yapmasını isteyenlerin oranı yüzde 18’e düşüyor. 

En son teknolojilere sahip olma isteği ön planda
Araştırma sonuçlarına göre bireyler, bankalarının kendilerine en güncel teknolojik seçenekleri sunuyor olmasını bekliyorlar. “Bankalar en son teknolojileri müşterilerine sunmalı” diyenlerin oranı Avrupa genelinde yüzde 73, ABD’de ise yüzde 71 civarında seyrederken Türkiye’den araştırmaya katılanların yüzde 89’u, en güncel teknolojik ürün ve hizmetlerin bankası tarafından sunulmasını talep ediyor. 

En güvenilir güvenlik araçları iki faktörlü doğrulama ve parmak izi tanıma
İki faktörlü doğrulama, bireylerin dijital işlemlerde en güvenilir buldukları güvenlik aracı olarak belirtiliyor. ABD ve Avrupa genelinde iki faktörlü doğrulamayı güvenli bulanların oranı sırasıyla yüzde 69 ve yüzde 70 iken, Türkiye’de bu oran yüzde 79’a yükseliyor. Türkiye’de iki faktörlü doğrulama aracını sırasıyla parmak izi tanıma (yüzde 72) ve şifre (yüzde 71) izliyor.  

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Dağlarda çiriş otu bereketi Doğu Anadolu Bölgesinde ve Erzincan’da bu günlerde çarşı pazarda sıkça görülen çiriş otu dağlarda yaban hayvanlarının da ilgisini çekiyor. Bahar ayları ile birlikte Erzincan’ın yüksek kesimlerinde ortaya çıkan çiriş otu vatandaşlar tarafından toplanmaya başlandı. Munzur Dağlarında yerli ve yabancı birçok kişiye rehberlik yapan Murat Aydemir, yaptığı gözlemlerde dağ keçilerinin de çirişi yediğini ifade etti. Dağlarda doğal olarak yetişen çirişten birçok yemek yapıldığını anlatan Aydemir, çirişten yapılan turşunun ayrı bir lezzet olduğunu söyledi. İnsanlar yüzyıllardır yaşamın neredeyse her alanında bitkilerden faydalanıyor. Bazı bitkiler tıbbi faydaları sebebiyle sağlık alanında kullanılırken bazı bitkiler besin bazıları ise boya ya da süs bitkileri olarak kullanılıyor. Çiriş otu da bu bitkilerden bir tanesi. Latincede Asphodelus aestivus L. olarak bilinen ve Zambakgiller familyasına ait olan çiriş otu, çoğu bölgede güllük, dağ pırasası, kirkiş otu, sarı zambak, yabani pırasa ve yeling otu olarak biliniyor. Toplumun büyük bir kısmı bazı hastalıkların tedavisinde tıbbi bitkilere başvuruyor. Bitkisel tedavi yöntemlerinin yan etkilerinin olmadığı ya da daha az olduğu düşünülmesi buna büyük bir etken olarak gösteriliyor. Çiriş otu da bölgede halkın tercih edilen bitkilerin başında yer alır. Çirişten birçok yemek yapılıyor Meryem Badayman, Ekin Dinçel ve Ayla Ünver Alçay tarafından yapılan bir araştırmada çirişin; yabani bir ot olup yenilebilmesinin yanında vitamin, antioksidan, lif ve mineral içerikleri ile vücudu besleyen özelliğe sahip olması sebebiyle yaygın olarak tüketildiği belirtildi. Çiriş otu, Afrika, Arap ülkeleri, Türkiye, Mısır ve Avrupa’nın bazı bölgelerinde görülen bir bitki türü. Türkiye’de Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetişiyor. Çiriş otu genel olarak zararsız ve faydaları ile ön planda olan bir bitki olarak biliniyor. Bunun yanında çirişin yaprakları henüz tazeyken de yenilebiliyor. Ayrıca çirişten çorba ve birçok yemek de yapılıyor. Haşlandıktan sonra yumurta ile kavrulması ya da peynirle de karıştırılarak yufka ekmek içinde yeniliyor. Ayrıca kaşila diye adlandırılan bir yemeği de yapılıyor. Sevilen yemeklerden biri olan kaşila, çirişin kaynatılıp, içerisine bulgur katılarak, katılaşıncaya kadar pişirilmesiyle yapılıyor. Katılaştıktan sonra içi çukurlaştırılarak yağ dökülüp ve servis edilip yeniliyor.