SAĞLIK - 07 Kasım 2016 Pazartesi 10:05

Türkiye'de organ naklinde ilk Suriyeli oldu

A
A
A
Türkiye'de organ naklinde ilk Suriyeli oldu

Türkiye’de ilk kez Suriyeli bir hastaya robotik cerrahi yöntemle böbrek nakli yapıldı. Ülkesindeki iç karışıklık nedeniyle ameliyat olamayan 29 yaşındaki Suriyeli Rıdvan Muhammed, Bakırköy Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde yapılan operasyonla hayata tutundu. Nakilden sonra Muhammed'in sevinci ikiye katlandı, savaş nedeniyle ülkesinde bıraktığı eşi ve hiç görmediği 1,5 yaşındaki kızını ilk kez gördü.

Bakırköy Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesinde Üroloji bölümü Şefi Doç. Dr. Volkan Tuğcu ve ekibi tarafından yapılan nakille sağlığına kavuşan Suriyeli Rıdvan Muhammed aynı zamanda Türkiye’de robotik cerrahi yöntemle nakil gerçekleştirilen ilk Suriyeli hasta oldu.

Hikayesi yürek burktu
Suriye’de tornacılık yaparak geçimini sağlayan ancak mide bulantısı şikâyetiyle gittiği hastanede böbrek yetmezliği teşhisi konulan genç adam, hastalığının ilerleyen safhasında çareyi Türkiye’de aradı. Henüz iki aylık evli olduğu hamile eşini de Suriye’de bırakarak Türkiye’ye gelmek zorunda kalan Suriyeli Muhammed’e zorlu diyaliz sonrasında abisinden böbrek nakli yapıldı.

İki sevinç bir arada
Hayata ikinci kez “merhaba” diyen Muhammed, nakil olduktan kısa süre sonra da baba oldu. Müjdeli haberi alan genç baba kızını sadece fotoğraflardan görebildiğini belirterek, tek isteğinin kızını kucağına almak olduğunu söyledi. Rıdvan Muhammed, “Çocuğumun ancak telefonda resmini gördüm. Eşimle de telefonda konuşuyorum. İki ay evli kaldım sonra hastalandım buraya geldim eşimi de orada bıraktım bir yıl oldu görmeyeli yakında göreceğim” diye konuştu. Suriyeli Muhammed, nakilden sonra sevincini ikiye katlayarak hem eşine hem de kızına kavuşarak mutluluk pozu verdi.

“Dünyada iki merkezde yapılıyor”
Operasyonu gerçekleştiren Doç. Dr. Volkan Tuğcu robotik cerrahi yöntemin artık dünyada yeni trendler arasında yer aldığını belirterek; “Bizim için Rıdvan robotla gerçekleştirdiğimiz ilk Suriyeli hasta olma bakımından önemli. Buraya savaştan kaçarak gelmişler. Diyalize girmek sıkıntılı bir süreç, diyalizden kurtulmak için abisinden böbrek nakli yapılıyor. Bizde gerekli işlemleri yaptık, robotla böbrek nakli gerçekleştirdik. Bu dünyada yeni bir trend. Dünyada bir iki merkezde yapılıyor. Robotla böbreği donördan almak evet olabilir ama robotla böbrek takmak çok az merkezde yapılıyor. Biri de bizde.”

Neden robotik cerrahi yöntem?
Doç. Dr. Volkan Tuğcu robotik cerrahla yapılan ameliyatların titremeyi önlediğini, cerrahi müdahalede 15 kat alan büyüklüğü sağladığını belirterek şunları söyledi: “Operasyondan sonra hastayı üç-dört sonrasında taburcu edebiliyoruz. Hasta ağrı duymuyor, çünkü açık yarası yok. robotla açık yara olmuyor.4 cm’lik bir kesiden böbreği koyuyorsunuz yara yeri iyileşmesi de çabuk oluyor böylede büyük bir avantajı var.

Alev Hamitoğulları - Emrah Kuş

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Pendik’te 11 bin Euro fiyatındaki güvercini çelik kulübelerde besliyor Pendik’te bir vatandaş şampiyonluklar kazanan güvercinlerini çelik kulübelerde başında nöbet tutarak gözünden sakınıyor. Pendik’te 7 yaşından beri, yaklaşık 43 yıldır güvercin besleyen Metin Karabulut güvercinlerini gözünden sakınıyor. Kuşlarına özel yaptığı çelik kulübelerde besleyen Karabalut, gece gündüz demeden kuşlarının başında nöbet tutarak şampiyon kuşlarını tüm tehlikelerden koruyor. Kuşlarıyla birlikte 7 şampiyonluk, 24 kupa kazanan Karabulut, çeşitli ülkelerden arayarak güvercinlerine müşteri olduklarını belirtiyor. Karabulut Rusya’dan gelen 11 bin Euro teklifini ise geri çevirdiğini ifade etti. “11 bin Euro verdiler satmadım” Pendik’te 43 yıldır güvercin besleyen Metin Karabulut, “7 yaşından beri kuş besliyorum. Profesyonel olarak ise yaklaşık olarak 10 yıldır bu işle ilgileniyorum. Şu ana kadar 24 adet kupa kazandık. 7 kez şampiyon olduk. Bu sene inşallah bu kuş ile dünya rekorunu kıracağız. 4 kupada şampiyon oluyoruz, düzenlenen şampiyonalar var. Şampiyonalarda gelecek başarı sonrası yüz yılın kuşu olacak. Çünkü bugüne kadar bu kadar birincilik kupasını alan başka bir kuş olmadı. Rusya’da bir kişi ulaştı. 11 bin Euro verdiler, satmayı düşünmedik. Anne babasına da araba teklif ettiler vermedik. Güvercinimiz Mardin kuşu, 4 saat ayakta kalıyor. 40’ın üzerinde sefer yapıyor. Makine gibi düşünün, kurulu saat gibi bu özelliği soyundan geliyor. Aynı soydan süper star kuşlar uçurduk. Bu kuşlardan kimsede yok, kimsenin çalmaması nöbet tutuyoruz. Güvenlik kamera sistemlerimiz var. Yuvaları çelik kasalardan yapıldı.” diye konuştu.
Kütahya Kütahya’da sağlık personeline ilk Yenidoğan Canlandırma Programı eğitimi Kütahya İl Sağlık Müdürlüğü tarafından sağlık personeline 2024 Yılının ilk Yenidoğan Canlandırma Programı (NRP) Eğitimi verildiği bildirildi. Yenidoğana yönelik girişimde bulunan tüm sağlık çalışanlarının standart bir canlandırma uygulayabilmesi için gerekli bilgi ve becerilerle donatılması amacıyla, 2024 yılının ilk NRP (Neonatal Resuscitation Programme) Eğitimi Yoncalı Uygulama Oteli’nde tamamlandı. Eğitime, Aydın Umurlu Aile Sağlığı Merkezi’nde görevli Dr. Filiz Güngor, Aydın İl Sağlık Müdürlüğü’nde görevli Hem. Kder Işık, Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Anabilim Dalı’nda görevli Prof. Dr. Hüsniye Çalışır, Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Ebelik Bölümü’nde görevli Dr. Öğr. Üyesi Sibel Şeker, Aydın Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi’nde görevli Uzm. Dr. Müge Kurtşahin, Aydın Söke Fehime Faik Kocagöz Devlet Hastanesi’nde görevli Ebe Nurcan Günaydın, Uşak İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Başkan Yardımcısı Dr. Mehmet Fatih Arslan ve Ebe Meral Duran, Denizli ‘de ikamet eden NRP Eğitimcisi emekli Dr. Mustafa Yorgancı eğitimci olarak katıldı. Üç gün süren ve yenidoğan bebeğe eli değen sağlık personelinin eğitimine yönelik hazırlanan bu programda, kamu ve özel hastanelerde görevli hekim, acil tıp teknisyeni, ebe ve hemşireden oluşan 50 sağlık çalışanı sertifikalarını aldı.
Kütahya Gediz Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulunun öğrencilerinin büyük başarısı Kütahya’nın Gediz ilçesinde, Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu İlk ve Acil Yardım (Paramedik) bölümü öğrencileri Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi’nde düzenlenen “VIII. TRALLİ Travma Rallisi” isimli yarışmada kupa ve madalyalar kazanarak büyük bir başarı elde ettiler. Türkiye’den 18 üniversite ve 26 ekibin yarıştığı etkinlikte, Gediz Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu öğrencileri Gamze Hocaoğlu, Zeki Demirci, Fatma Sayğılı, İlkay Bozkan, Ümran Karakoyun, Betül Sevinç, Çağrı Bedir ve Alime Nur Karaca, 9 yarışma etabının 5 inden ödül kazanmayı başardılar. Öğrenciler yarışmada Motosiklet kazası etabı birinciliği, Tiraj etabı birinciliği, Bilgi etabı ikinciliği, Yüksekten düşme etabı ikinciliği, KBRN-Yanık etabı üçüncülüğü ve tüm etapları içeren toplam kategoride Genel Klasman ikinciliği kazandılar. Gediz Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu öğretim elemanları Öğr. Gör. Dr. Yusuf Güner ve Öğr. Gör. Dr. Melike Pehlivan yarışma sonrasında öğrencileri tebrik ederek, elde edilen başarıdan duydukları mutluluk ve gururu ifade ettiler. Gediz SHMYO Müdürü ve aynı zamanda İlk ve Acil Yardım programı öğretim elemanı olan Güner; Kütahya’yı ve Gediz’i ulusal arenada çok iyi şekilde temsil etmenin ve adını duyurmanın sevinci içerisinde olduklarını ifade ederken; öğrencilerinin mevcut koşullarda çok iyi çıkardıklarını söyledi. Müdür Güner; “Gediz’de eğitim kalitesini arttırmaya ve Gediz’e değer katmaya devam etmek istiyoruz, bunun sağlanması için daha iyi fiziksel koşullar ve okul binasına ihtiyacımız var. Bu konuda Gedizli kurum kuruluş ve iş insanlarının okulumuza destek vermelerini bekliyoruz. Ben inanıyorum ki Gediz’in kadim halkı ve iş insanları öğrencilerimizin gösterdiği bu başarıdan sonra daha istekli olarak imkanları dahilinde yeni bir okul binasına kavuşma konusunda elinden gelen her desteği verecektir. Öğrencilerimiz de bu sayede Gediz’imizi en iyi şekilde temsil etmeye devam edeceklerdir” şeklinde konuştu.