SAĞLIK - 13 Nisan 2021 Salı 16:32

'Türkiye'de yaklaşık 3 milyon hasta KOAH ile mücadele ediyor'

A
A
A
'Türkiye'de yaklaşık 3 milyon hasta KOAH ile mücadele ediyor'

KOAH hastalığının dünya nüfusunun yüzde 10’unu etkilediğini söyleyen Doç. Dr. Hülya Bayiz, "Ülkemizde de yaklaşık 3 milyon hasta var. KOAH, 2020’de en çok ölüme neden olan 3’üncü hastalık olmaya aday olsa da önlenebilir bir hastalıktır" dedi.

Medicana Ataşehir Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Hülya Bayiz, KOAH ve akciğer kanserine ilişkin açıklamalarda bulundu. KOAH hastalığının dünya nüfusunun yüzde 10’unu etkilediğini söyleyen Doç. Dr. Hülya Bayiz, "Ülkemizde de yaklaşık 3 milyon hasta var. 2020’de en çok ölüme neden olan 3’üncü hastalık olmaya aday olsa da önlenebilir bir hastalık" dedi.

"KOAH’ın en büyük risk faktörü sigara"

Doç. Dr. Hülya Bayiz, sözlerine şöyle devam etti: "Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (KOAH), hava yollarının kronik iltihaplanması ve akciğer dokusunun hasar görmesiyle, giden hava akımının kısıtlandığı, ilerleyici ve genellikle geri dönüşümsüz, ancak önlenebilir bir hastalık ve bir toplum sağlığı problemidir. Türkiye’de 3 milyon KOAH’lı hasta var. Sigara ise en çok karşılaşılan risk faktörüdür. Pasif sigara maruziyeti KOAH gelişimine katkıda bulunur".

"Nefes darlığı, öksürük ve balgam en belirgin semptomlar arasında"

İlerleyici nefes darlığı, öksürük ve balgamın KOAH’ın en karakteristik semptomu olduğunun altını çizen Doç. Dr. Bayiz, "Bu semptomlar günden güne değişkenlik gösteriyor ve hava akımı kısıtlanmasının gelişiminden yıllar önce ortaya çıkabiliyor. KOAH tanısı spirometri ile konur. Tanı için bronkodilatör sonrası persistan hava akımının kısıtlanması gösterilmelidir. FEV1/FVC olmalıdır" ifadelerini kullandı.

'Türkiye'de yaklaşık 3 milyon hasta KOAH ile mücadele ediyor'

"KOAH akciğer kanseri riskini arttırıyor"

Doç. Dr. Bayiz, iki hastalığın pek çok ortak noktası olduğunu ve bunların başında sigara kullanımı geldiğini söyleyerek, "Sigara içenlerin yüzde 30’unda KOAH, yüzde 10’unda ise akciğer kanseri gelişmektedir. Sigara içenler KOAH tanısı varlığının, akciğer kanseri riskini 4-5 kat artırdığı gösterilmiştir. KOAH’lı olguların üçte birinde akciğer kanseri gelişebildiği bilgisi de mevcuttur. Yakın zamanda yapılan prospektif çalışmalar, akciğer kanseri olgularının yüzde 65-70’inde kanser tanısından önce KOAH teşhis edildiğini göstermektedir. Uygun tedaviye rağmen yakınmaların ısrarla devam etmesi; öksürüğün inatçı hal alması, aniden artan nefes darlığı, kanlı balgam, aynı bölgede tekrarlayan ve zor tedavi edilen pnömoni atakları, ses kısıklığı, açıklanamayan kilo kaybı, iştahsızlık gibi bulguların eklenmesi, solunumla ilişkili göğüs ağrısının ortaya çıkması hastada ileri bir incelemeyi gerektirir" dedi.

Doç. Dr. Bayiz, KOAH'ın 2020’de en çok ölüme neden olan 3’üncü hastalık olmaya aday olduğunu belirterek, "Ancak önlenebilir bir hastalıktır. Günümüzde KOAH’da şifa sağlayan hiçbir tedavi yaklaşımı bulunmamaktadır ve mevcut tedaviler temel olarak hastalığı değil, semptomları, alevlenmeleri, akciğer fonksiyonu ve yaşam kalitesini iyileştirici özelliktedir. Kısaca, hastalığın erken teşhisi, hastalığın ilerlemesini durdurmada en önemli yaklaşımdır" diye konuştu.

KOAH'ın tedavi yöntemlerinden de bahseden Doç. Dr. Bayiz, "KOAH’lı hastalarda sigarayı bırakma temel bir girişimdir. Bronkodilatör ilaçlar ve inhaler steroidler kullanılır. Ayrıca fiziksel aktiviteyi artırıcı rehabilitasyon programları geliştirilmelidir. KOAH ilerleyici ve solunum yetmezliğiyle sonuçlanabilen bir hastalıktır. Bu aşamaya gelmiş hastalara evde idame oksijen tedavisi ve ventilatuar destek tedavisi verilir. Medikal tedaviye rağmen belirgin hiperinflasyonu bulunan hastalar için cerrahi veya bronkoskopik hacim azaltıcı tedaviler önerilmektedir" açıklamalarında bulundu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aydın Aydın’da hayvan sağlığı saha çalışmaları devam ediyor Aydın’ın Yenipazar ve Karpuzlu ilçesinde sahaya inen ekipler, hayvan hastalıkları ve zararlıları ile mücadele çerçevesinde hayvan sahiplerini bilgilendirirken, küçükbaş hayvanların aşılama ve kimliklendirme çalışmalarını gerçekleştirdi. Aydın İl Tarım ve Orman Müdürlüğü koordinesinde gerçekleştirilen hayvan sağlığı saha çalışmaları aralıksız devam ediyor. Bu çerçevede sahaya inen ekipler, Yenipazar ve Karpuzlu ilçelerinde aşılama çalışması gerçekleştirdi. Kırsal mahalleleri gezerek, hayvan hastalıkları ve zararlıları ile mücadele kapsamında aşılama, küpeleme, hastalık takibi ve eğitim gibi konularda yetiştiricileri bilgilendiren ekipler, ayrıca üreticilerin konuyla ilgili duyarlılıklarının arttırılmasını da sağlıyor. Alınması gereken tedbirler noktasında da bilgilendirmelerde bulunan ekipler ayrıca küçükbaş hayvanların kimliklendirme çalışmalarına da devam ediyor. Konu ile ilgili Aydın İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada "Yenipazar ve Karpuzlu’da küçükbaş aşılama ve kimliklendirme çalışmaları tüm hızıyla devam ediyor. 2024 yılında uygulanması planlanan yeni hayvancılık destekleme modeline uygun olarak kuzu ve oğlakların aşılama ve küpeleme çalışmalarına devam etmektedir. Karpuzlu ve Yenipazar İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından yürütülmekte olan çalışmalara Hayvan Sağlığı ve Yetiştiriciliği Şube Müdürü de eşlik ederek, işletme sahiplerine yeni destekleme modeli, örgütlü yetiştiricilik ile aşı ve uygulama ücretlerinin tarımsal desteklemelerden mahsuplaşılması ile ilgili bilgilendirmelerde bulunmuştur" ifadeleri yer aldı.
Denizli Başkan Arslan, Çameli’nde fırtınanın oluşturduğu hasarları yerinde inceledi Kuvvetli fırtınanın etkili olduğu Denizli’nin Çameli ilçesinde belediye başkanı Cengiz Arslan hasar gören alanlarda incelemelerde bulundu. Denizli’de etkisini gösteren kuvvetli fırtına kentin farklı ilçelerinde yıkıma yol açtı. Gece saatlerinde etkisini gösteren fırtına Çameli ilçesinde de hasarlara yol açtı. İlçedeki seralarda, kapalı halı sahalarda ve bazı işletmelerde hasar meydana geldi. Sabah saatlerinde sahaya inen Çameli Belediye Başkanı Cengiz Arslan, hasarın oluştuğu alanlarda incelemeler de bulunarak üreticilere ve işletmecilere geçmiş olsun dileklerinde bulundu. İlçede etkisini gösteren kuvvetli fırtına ve yağış sonrası incelemeler yaparak hasar tespitlerinde bulunduklarını ifade eden Başkan Arslan, “Kuvvetli Fırtına ve şiddetli yağış sonrası naylonları yırtılan, hasar gören seralarımız ve fidanları zarar gören üreticilerimize yardımcı olmak için konuyu Devletimizin yetkili mercilerine ileterek; zarar gören vatandaşlarımızın hasarlarını karşılamak için elimizden geleni yapacağız. Üreticilerimizin her zaman yanındayız ve destekçileri olmaya devam edeceğiz. Seralar haricinde ilçe merkezimizde ve ilçemiz kapalı halısahasında da maddi hasar meydana geldi. Meydana gelen hasarı en kısa sürede gidereceğiz. Fırtınadan zarar gören üreticilerimize ve vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimizi sunarız. Allah’ım ülkemizi ve milletimizi fırtına, sel, yangın, deprem vb. Afetlerden muhafaza eylesin. İlçemizdeki tüm vatandaşlarımıza tekrardan geçmiş olsun” dedi.