EKONOMİ - 15 Haziran 2021 Salı 13:44

Türkiye’de yıl sonuna kadar 20 milyondan fazla turist bekleniyor

A
A
A
Türkiye’de yıl sonuna kadar 20 milyondan fazla turist bekleniyor

Pandeminin etkisiyle geçen yıl düşüş yaşayan Türk turizminin, vakaların düşmesi ve aşılamanın etkisiyle bu sezon canlanacağını belirten Turist Rehberliği Programı Öğr. Üyesi Fatih Sarımeşe, “Türkiye’ye yıl sonuna kadar 20 milyon turist bekliyoruz” dedi.

Yaz sezonunun başlamasıyla birlikte Türkiye’de turizm sektörünün geçen yıla oranla bu sezon daha hareketli olmasını beklediklerini ifade eden İstanbul Esenyurt Üniversitesi Turist Rehberliği Programı Öğr. Üyesi Fatih Sarımeşe, “Türkiye son 10 yılına baktığımızda turist sayısı bakımından yükselen bir ivmeye sahip. Ancak pandemi nedeniyle sadece Türkiye’de değil dünyanın birçok ülkesinde turist sayısı azaldı. Nitekim bu sene geçen seneye göre çok daha iyi olacaktır.

Rusya, Almanya ve İngiltere Türkiye’ye gelişleri geciktirse de çeşitli Balkan ülkelerinden ve Orta Doğu ülkelerinden akın akın Türkiye’ye geldiklerini görüyoruz, Temmuz ayı ile birlikte Rus, Alman ve İngiliz turistler de ülkemize gelecektir” dedi.

“20 milyonu rahat geçeceğiz”

Ziyarete gelecek turist sayısında tahminde bulunan Öğr. Üyesi Fatih Sarımeşe, “Geçen sene yaklaşık 16 milyon turist Türkiye’ye geldi. 2019 yılında bu rakam 50 milyondu. Geçen sene pandemi sebebiyle bir hayli düşüş yaşadık. Ancak bu sene 20 milyonu rahat bir şekilde geçeceğimizi düşünüyorum” şeklinde konuştu.

“Yapılan aşılar turizmde faydasını veriyor”

Aşılanmanın turizme olumlu etki ettiğini söyleyen Sarımeşe, “Kültür ve Turizm Bakanlığı turistlere yardım edecek sektör çalışanlarına aşı konusunda öncelik verdi. Bununla birlikte güvenli bir turizm kampanyası da yürütülüyor. Bu gelişmelerin etkisiyle başta İstanbul olmak üzere Türkiye’nin güzel şehirlerinde turist sayısı artacaktır “ diye konuştu.

“Otel yerine pansiyon ve müstakil evler tercih ediliyor”

Türkiye’ye gelen turistlerin son dönemlerde otellerden daha çok pansiyon ve müstakil evleri tercih ettiğini dile getiren Sarımeşe, bu durumun turist sayısında azalma oluşturmayacağını ve ziyaretlerin devam edeceğini söyledi. Sarımeşe, genç yerli turistlerin ise daha çok karavan tatili tercih ettiğini belirtti.

“Restorasyon çalışmaları hız kazandı”

Turistlerin Türkiye’de daha fazla zaman geçirebilmeleri için yapılan çalışmalar arasında tarihi mekan restorasyonlarının arttığını söyleyen Sarımeşe, turizmin sadece kültür turizmi ya da yaz turizmi başlığı altında düşünülmemesi gerektiğini, bunun yanında Türkiye’nin çok güzel bir gastronomi ve sağlık turizminin de olduğunu dile getirdi. Sarımeşe, kültür turizmi içerisinde Türkiye’de İstanbul başta olmak üzere restorasyon çalışmalarının hızlandığını ifade ederek, “Fatih ilçesinde bulunan Yedikule Hisarı yakın bir zamanda kapılarını ziyaretçilerine açtı. Bir turist geldiğinde Yedikule Hisarı’nı gezmek için bir gününü harcayacak. Bir günlük fazladan harcama yapacak, bir gün fazladan otelde kalacak, bir gün fazladan yemek yiyecek. Bu da ülke ekonomimize katkı sağlayacaktır.” dedi.

“Turist rehberliği eğitimi çok önemli”

Turist rehberliğinin önemine de vurgu yapan Sarımeşe, “Turist rehberliği sadece bölümden mezun olmakla bitmiyor. Mezun olduktan sonra da öğrenmeye, çalışmaya devam edilmeli. Öğrendiklerini harmanlayarak hem yerli hem de yabancı turistlere aktarılmalı ve onların Türkiye’de hoş vakit geçirmeleri sağlanmalı.

Turist rehberleri ne kadar iyi eğitilirse, ne kadar fazla şey öğrenirse Türkiye’yi daha iyi tanıtmış olur. Bu bakımından yapılan eğitim çalışmaları var. Bu çalışmaların daha da yaygınlık kazanması lazım. Biz de İstanbul Esenyurt Üniversitesi olarak Turist Rehberliği programını kurduk. 2021-2022 eğitim öğretim yılında ilk öğrencilerimizi alacağız. Toplamda 40 öğrenci alacağız.

6 öğrencimiz tam burslu geri kalan öğrencilerimiz ise yüzde 50 burslu olacak. İstanbul Rehberler Odası Başkanlığı ile de protokolümüz var” diyerek sözlerini sonlandırdı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Gençler için ‘Küresel Beceriler Programı’ başlıyor UNICEF ve Türkiye Bilişim Vakfı gençlere 21. yüzyılın meslekleri için gerekli becerileri kazandırmak ve fırsat eşitliği sağlamak amacıyla ‘Başlangıç Noktası’ aracılığıyla ortak eğitim ve mentorluk programı başlattı. UNICEF ve Türkiye Bilişim Vakfı gençlere 21. yüzyılın meslekleri için gerekli becerileri kazandırmak ve fırsat eşitliği sağlamak amacıyla ‘Başlangıç Noktası’ aracılığıyla ortak eğitim ve mentorluk programı başlattı. İş birliği kapsamında 18-24 yaş arası gençler dünya çapında rekabetçi ve etki düzeyi yüksek liderler olmaya dönük eğitimler alacak. Teknik eğitim ve mentorluk oturumlarının yer aldığı üç haftalık program, 20 Mayıs - 7 Haziran tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Alanında tanınmış uzmanlar, yapay zeka, sürdürülebilirlik, girişimcilik, kişisel gelişim gibi pek çok konuda atölye çalışmaları gerçekleştirecek. Programın bir parçası olarak sunulacak mentorluk bölümünde ise sektör profesyonelleri öğrencilere kariyer planlaması konusunda rehberlik edecek, gerçek dünya deneyimleri sunacak ve önemli ağ kurma fırsatları sağlayacak. 20’si kız, 20’si erkek olmak üzere seçilen 40 öğrenci ‘Küresel Beceriler Programı’na katılacak. Katılımcılara Dünya Ekonomik Forumu tarafından belirlenen yetkinlikler listesi doğrultusunda sağlanacak asenkron eğitimlerin yanı sıra, küresel gençlik platformlarında yer alma fırsatları da sunulacak. Program, coğrafi avantajlardan bağımsız olarak her genç için kapsayıcı eğitim fırsatları oluşturma nihai hedefiyle, tüm katılımcıların küresel işgücü piyasasında rekabet avantajı kazanmaları ve potansiyellerini gerçekleştirmelerine olanak sağlamak için titizlikle tasarlandı. Adaylar, 26 Nisan 2024 tarihine kadar youthall.com/tr/turkiyebilisimvakfi/kuresel-beceriler-programi_17/ üzerinden başvuru yapabilecek.
Elazığ Elazığ’da 21 çift mutluluğa 24.04.2024’te ‘Evet’ dedi Elazığ’da nikahlarını ’24.04.2024’ tarihinde kıydıran 21 çift, mutluluğa "Evet" dedi. Nikah tarihlerini 24.04.24 tarihine denk getirerek özel ve akılda kalıcı bir tarihte evlenmek isteyen çiftler, Elazığ Belediyesi Evlendirme Dairesi’nde mutluluğa adım attı. Özel bir tarihte evlenmenin mutluluğunu yaşayan çiftler, akrabalarının ve arkadaşlarının huzurunda ’Evet’ dedi. Bu özel tarihte 21 çiftin nikahı kıyılırken, evlenmek için bu özel günü seçen çiftler tarihin kendilerine şans getireceğine inandıklarını belirtti. Yoğun bir gün geçirdiklerini belirten Elazığ Belediyesi evlendirme memuru Özkan Demirel, “Bugün tarih 24.04.2024. Kendileri için anlam taşıyan bugünde evlendirme dairesine müracaat eden toplam 21 çiftimiz oldu. Bu 21 çiftimizin nikah törenleri gerçekleştirildi. Bizim buradan çiftlerimize tavsiyemiz sadece tarih olarak yaşamlarına bir gün olarak anlam katmaları değil, bu anlamı tüm yaşantıları boyunca sürdürmeleri ve mutluluklarının devamı için karşılaşmış oldukları olaylar karşısında birbirlerine destek olmalarıdır. Bundan sonraki yaşantılarında kendilerine sağlık, sıhhat, huzur ve mutluluklar diliyoruz” dedi. Muhammet Kaya ve Şilen Milis çifti, 24.04.2024 tarihini ortak kararla belirlediklerini belirterek, mutluluğa ilk adımı attıkları için de sevinçli olduklarını dile getirdi.
Mersin Vali Pehlivan: "Mersin’de TKDK projelerine 3.6 milyar lira destek sağlandı" Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan, TKDK tarafından uygulanan IPARD projeleri çerçevesinde Mersin’de toplam 486 projeye destek verildiğini belirterek, "Bu yatırımların toplam değeri bugünün rakamlarını ifade edecek olursak, 3.6 milyar lira. Projelerin hayata geçirildiği noktalarda da 5 bin ilave istihdam sağlamışız" dedi. Vali Pehlivan, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Mersin İl Koordinatörlüğünce, Suphi Öner Öğretmenevi’nde düzenlenen IPART 3 tanıtım toplantısına katıldı. TKDK tanıtım videosu gösteriminin ardından konuşan Vali Pehlivan, Mersin’de hemen hemen her hafta tarım ve tarımla ilgili bir hususu ele aldıklarını söyledi. Aynı zamanda alanda tarımsal faaliyetlerin takibini ve bazı tespitleri yerinde gerçekleştirmeyi de önemsediklerini kaydeden Vali Pehlivan, bu konularda yaşanan sıkıntıları, beklentileri yerinde görerek, değerlendirmek üzere ilgili birimlerle de bir gayret içerisinde olduklarını ifade etti. "Çiftçimiz nerede, biz de oradayız" sloganını her fırsatta dile getirdiklerini vurgulayan Vali Pehlivan, "Neden böyle söylüyoruz? Çünkü emektar çiftçilerimiz gerek tarımsal faaliyetlerde ki, buna hayvancılık faaliyetlerini, arıcılık faaliyetlerini, balıkçılık faaliyetlerini hepsini dahil ederek ifade ediyoruz. Alın teri ortaya koyuyorlar. Emek ortaya koyuyorlar. Ürün üretmek ve bu ürettikleri ürünleri kıymetlendirmeye çalışıyorlar. Bize düşen de devletimiz adına ortaya konulan bu emeğin karşılığını bulmasını sağlamak" diye konuştu. "486 projeye, 3.6 milyar lira destek verildi" Bu konuda devletin, devlet adına başta Tarım ve Orman Bakanlığının çok çeşitli destekleri, teşvikleri ve projeleri olduğunu söyleyen Vali Pehlivan, bunların bir bölümünün ulusal nitelikte, bir bölümünün de uluslararası iş birliği niteliğinde olan projeler olduğunu kaydetti. TKDK’nın bunlar içerisinde ayrı bir yer tuttuğunu vurgulayan Vali Pehlivan, şöyle devam etti; "Oluşumun gerçekleştiği 2011 yılından bugüne sayısız proje desteklendi. Şimdi artık adeta pergel genişletildi ve 81 ilimizde, ülkemiz genelinin tamamında TKDK projeleri uygulanacak. Bugüne kadar 25 binin üzerinde proje hayata geçirildi, binlerce kişiye istihdam sağlandı ve milyarlarca lira kaynak kullanıldı. Bu süre zarfında Mersin’de de IPARD 1 ve IPARD 2 projeleri hayata geçirildi. Bu süre zarfında toplam 486 projeye destek vermişiz. 486 proje hayata geçirilmiş. Bir kısmının işlemleri devam edenler var ama büyük ölçüde tamamına yakını hayata geçirilmiş. Ve bu yatırımların toplam değeri bugünün rakamlarını ifade edecek olursak, 3.6 milyar lira. Bunun önemli bir kısmı ki, biliyorsunuz projeden projeye hibeler değişebiliyor. Yüzde 50 ile 70 arasında bir hibe desteği söz konusu. 40 yaş altı gençlerimize, kadınlarımıza ayrı ilave puanlarda verilmek suretiyle hibe destekleri de oransal olarak kadınlar ve gençler tarafından yapılan projelerde çok daha fazla. Ağırlıklı hibe temelli olmak üzere toplamda 3.6 milyarlık bir yatırım hacmi ortaya çıkmış. Ve bu yatırımlarla yaklaşık 5 bin insanımızı, 5 bin vatandaşımızı istihdam etmişiz. Bu da çok önemli bir rakam. İlimiz genelinde, özellikle de bu projeler üretildiği, geliştirildiği, hayata geçirildiği noktalarda 5 bin ilave istihdam sağlamışız." "25 binden fazla projeye 45 milyar TL hibe desteği sağlandı" TKDK Başkanlığı İç Denetim Koordinatörü Mesut Ekmekçi ise konuşmasında, kurum olarak 2011 yılından bugüne kadar kırsalda yaşayan insanlara, hayalini kurdukları yatırımlarda ekonomik anlamda destek vererek, gelir seviyelerini ve iş imkanlarını arttırmalarına katkı sağladıklarına söyledi. Bugüne kadar 42 ilde uygulanan IPARD programlarının, IPARD 3 dönemiyle birlikte ülkenin artık tamamında uygulanacağı bilgisini veren Ekmekçi, "Ülkemizdeki tarım ve gıda sektörlerinin sürdürülebilir kalkınması, tarımsal işletmelerimizin gıda güvenliği, gıda güvenirliliği, hayvan refahı gibi kriterlere ilişkin Avrupa Birliği standartları uyum kapsamında, 81 ilimizin tamamında yatırımcılarımıza destek olacağımızı buradan paylaşmak isterim. TKDK olarak yola çıktığımız günden bu yana IPARD destekleriyle rekabet gücü yüksek, en geniş teknolojileri kullanan, sadece yurt içinde değil, aynı zamanda ihracat için de üretim yapan işletmelere verdiğimiz hibelerle birlikte destek olduk. Bugüne kadar 25 binden fazla projeye vermiş olduğumuz 45 milyar TL hibe desteği ile ülkemize yaklaşık 100 milyar TL tutarında yatırım kazandırdık. Ve bu yatırımlar sayesinde de 100 binden fazla istihdama vesile olduk" ifadelerini kullandı. Üretimin çeşitlendirilip arttırılması gerektiğine dikkat çeken Ekmekçi, "Hayvancılık sektörümüzün geliştirilmesi ve modernizasyonu, yerelde yan sanayilerin büyümesi, istihdamın arttırılması ve kırsal nüfusun yerinde tutulması gibi pek çok parametresi olan çok yönlü bir alan olarak ele almaktayız. Bu çerçevede Tarım ve Orman Bakanlığı politikaları ile tam uyumlu olarak verimliliği, sürdürülebilirliği, kayıtlı üretimin gerçekleştirildiği bir tarım politikası ile IPARD programını, ülkemizin tamamında bakanlığımızın üretim planlaması doğrultusunda katkıda bulunacağımızı vurgulamak istiyorum. Diğer yandan da özellikle yerelde çarpan etkisi ile birçok sektörün gelişimine katkı sağlamayı sürdüreceğiz. Yaşam standartlarını yükseltmek, tarıma dayalı sanayiyi geliştirmek, yerinde üretmek ve yerinde işlemek amacıyla kırsal alanlarımızda yaşayan ve üreten insanlarımıza daha çok destek olacağız" şeklinde konuştu. TKDK Mersin İl Koordinatörü Beytulllah Uygur’da konuşmasında, 2011 yılından bu yana yürüttükleri IPARD projeleri hakkında bilgi verdi. Uygur, Mersin’in, IPARD projelerinden en fazla faydalanan iller arasında olduğunu vurguladı. Konuşmaların ardından IPARD kapsamında sözleşme imzalamaya hak kazanan yatırımcıları çekleri verildi.