KÜLTÜR SANAT - 08 Mayıs 2022 Pazar 12:26

Türkiye'nin en genç volkan konileri 11 bin yaşında

A
A
A
Türkiye'nin en genç volkan konileri 11 bin yaşında

Manisa’da Kula-Salihli UNESCO Global Jeoparkı içerisinde bulunan Türkiye’nin en genç volkanik yapısı, 2 yıllık korona virüs salgını sonrası misafirlerini ağırlamaya başladı. Yerli ve yabancı pek çok turistin ilgiyle gezdiği 11 bin yıllık volkan konileri, ziyaretçileri kendine hayran bırakıyor.

Manisa’nın Kula ilçesinde Kula-Salihli UNESCO Global Jeoparkı'nda yer alan Türkiye’nin en genç volkanik yapıları ziyaretçileri kendine hayran bırakıyor. Park alanı içerisinde Kula Divlit cüruf konisi ve lav akıntısı, parazit koniler, spatter koniler lav tünelleri ve hendeklerin gözlemlenebildiği alan ziyaretçilerine Türkiye’de eşine az rastlanabilecek bir deneyim sunuyor. Yaklaşık 3 kilometrelik yürüyüş yolu üzerinde ziyaretçiler hem 11 bin yıl öncesi volkan akıntılarının bıraktığı etkileri görebiliyor hem de ahşap köprüler üzerinde zamanda adeta yolculuğa çıkıyor. Öte yandan Kula’nın Sandal Mahallesi'nde bulunan Divlit Tepe volkanitleri de ziyaretçilere eşsiz deneyimler sunuyor. Ahşap köprülü yol üzerinden volkan dağının zirvesine çıkan ziyaretçiler, zirvede volkan akıntılarını gözlemleyebiliyor.

“Türkiye’nin de en genç volkan konilerinden bir tanesi”

Kula-Salihli UNESCO Global Jeoparkı’nda 73 tane jeosit bulunduğunu söyleyen Kula-Salihli UNESCO Global Jeoparkı Jeofizik Mühendisi Yiğit Karakuzu, “Şu an bulunduğumuz alan jeoparktaki jeositlerden bir tanesi. Kula-Salihli UNESCO Global Jeoparkı’nda 73 tane jeositimiz bulunmakta. Şu an üzerinde bulunduğumuz jeosit Kula Divlit Volkanik Parkı olarak adlandırdığımız bir tematik park. Jeopark sahası içerisinde ayrı bir tematik park olarak değerlendirdiğimiz bir bölge. Bu tematik parkın içerisinde yaklaşık 6-7 tane ayrı ayrı hepsi volkanolojiyle ilgili olmak üzere jeositlerimiz mevcut. Volkan konisi ve çeşitli noktalardan çıkmış olan bu lavların sönerek oluşturduğu bir topografya burası. Yaklaşık yaşı 11 bin yıl olan bu volkan konisi Türkiye’nin de en genç volkan konilerinden bir tanesi. Zaten Kula bölgesi Türkiye’nin en genç volkan sahalarından biri” dedi.

Türkiye'nin en genç volkan konileri 11 bin yaşında

“Gönüllü rehberlerimiz ziyaretçilere yetişemez duruma geldi”

Jeoparkın oldukça ilgi gördüğünü ve pandemi sonrasında ilginin daha da arttığını söyleyen Karakuzu, “Kula bölgesinin ilk yıllarda yıllık 12 bin civarı ziyaretçi aldığı tespit edilmiş. Jeopark olduktan sonra ve bizim bazı tanıtımları yaptıktan sonra UNESCO logosuyla beraber görünürlüğümüz arttığı için de bir anda sayımızı 110 binlere çıkardık. Türkiye’nin UNESCO tescilli tek jeoparkıyız. Pandemi hayatımıza girdikten sonra işleri oldukça yavaşlattı. İlk sene neredeyse hiç ziyaretçi gelmedi. Son 6-7 aydır bu iyice azaldığı dönemlerde toplu otobüslerle gelen ziyaretçiler artık kendileri münferit olarak araçları ve karavanlarıyla gelmeye başladı. Yaşanan olumlu gelişmelerle şu an ziyaretçi sayısındaki artış inanılmaz hızlanmaya başladı. Bizim yerelde yetiştirdiğimiz gönüllü rehberlerimiz var. Bu rehberlerden 25 tane var Kula’da. Onlar da yetişemez duruma geldi” ifadelerini kullandı.

“Korona virüs döneminden önce hafta sonları 25 otobüse ulaştığımız günleri yakaladık”

Korona virüs salgını öncesinde hafta sonları 25 otobüsü Kula-Salihli UNESCO Global Jeoparkında ağırladıklarını ve süregelen projelerle yatırımlara devam ederek ziyaretçi sayılarını arttırmayı hedeflediklerini söyleyen Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün ise, “Kula-Salihli UNESCO Global Jeoparkı'ndaki yatırım noktasında senede veya haftada bir araç gelirken bu korona virüs döneminden önce hafta sonları 25 otobüse ulaştığımız günleri yakaladık. Bir hafta sonu insanlarımızı hem Türkiye’nin her yerinden insanlarımızı hem yurtdışından insanlarımızı burada ağırlamak, onları hem Kula’nın çok güzel üzüm bağları var o alanlarda gezdirebilmek, hem Kula evlerinde yatırabilmek, burada konaklamalarını sağlayabilmek, aynı zamanda Kula-Salihli UNESCO Global Jeoparkı'nı gezerken Salihli Adala’da Atatürk ve kanyonu gezdirebilmek, Salihli’de Sart harabelerini gezdirebilmek bu bir projenin içerisinde. Manisa Büyükşehir Belediyesi olarak da biz de işin bir bacağı olan buradaki mevcut Kula ziyaretçi merkezini hayata geçirebilmek için çalışıyoruz.

Yüzde 80 oranında tamamlandı. Tahmin ediyoruz ki bu yazın ortalarında hayata geçireceğiz. Burada içerideki mevcut sergileme alanları, tanıtım broşürleri gibi bütün ne varsa diğer alanları sergileyebilmemiz için de Zafer Kalkınma Ajansı'ndan da gerekli desteği aldık. O açıdan el birliğiyle Manisa Valiliği, Manisa Büyükşehir Belediyesi, Zafer Kalkınma Ajansı, Kültür Tabiat Parkları Fonu, Kula Belediyesi gibi hep beraber koordine olarak projeleri hayata geçirebilmek için çaba gösteriyoruz” diye konuştu.

Türkiye'nin en genç volkan konileri 11 bin yaşında

İzmir-Ankara karayolu üzerinden de görülebilen Sandal Mahallesi’ndeki volkan konisi Kula’daki en karakteristik konilerden biri olma özelliğini barındırırken, doğal yapısını önemli ölçüde korumuş olan Sandal Konisi (Sandal Divlit) Türkiye’nin en genç volkan konileri arasında yer alıyor.

Aykut Yeniçağ - Önder Aydın - Hasan Yiğen
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Adıyaman Milletvekili Kurt, Koçali Barajı ile ilgili iddiaları yalanladı AK Parti Adıyaman Milletvekili ve Plan ve Bütçe Komisyonu Üyesi Resul Kurt, Koçali Barajı’nın iptal edildiği iddialarıyla ilgili iddiaların asılsız olduğunu söyledi. Adıyaman’da tarımsal üretimde büyük bir önemi olan Koçali Barajı’nın hem ülke ekonomisine hem de Adıyaman ekonomisine büyük katkı sağlayacağını kaydeden Milletvekili Kurt, "Koçali projesinin iptal edildiği iddiaları gerçeği yansıtmamaktadır. Koçali Baraj İnşaatına 21.11.2014 tarihinde başlanmıştır. Gövde sıyırma kazıları, dolusavak, derivasyon tüneli, batardo, ulaşım yolu, Bulam tüneli ve gövde kaya dolgu imalatlarına başlanmıştır. İşin devam sırasında baraj sol sahilinde muhtelif noktalarda heyelanlar meydana gelmiştir. Sonrasında iyileştirme önlemlerinin alınması ve heyelandan etkilenen yapıların yer değişikliğinin yanı sıra derivasyon tünelinin uzatılması gibi önlemler hakkında DSİ 20.Bölge Müdürlüğü ve ilgili Daire Başkanlıklarınca çalışmalar yapılmaktadır. Ancak, 6 Şubat Kahramanmaraş depremleri sonrasında USGS tarafından yapılan hesaplamalara göre yaklaşık olarak 0,48 g ivme değerine maruz kaldığı görülmektedir. Bölgenin depremsellik durumunun değişmesinden kaynaklı mevcut Koçali Barajı Sismik Tehlike Analiz Raporu güncellenmekte olup güncel sismik parametreler kullanılarak yapılara ait stabilite hesapları yenilenmektedir. Oluşan depremler sonrasında bahse konu çalışmalara ivedilikle başlanılmış olup sonuçlanması akabinde inşaat çalışmalarına devam edilecektir. Koçali Sulaması Yaklaşım Kanalı ve Tüneli işinde yüzde 68 fiziksel gerçekleşme sağlanmış olup inşaat çalışmaları devam etmektedir. Koçali Barajı Ana İletim Hattı ve Sulaması işinde ise yüzde 17 fiziksel gerçekleşme sağlanmış olup çalışmalara devam edilmektedir. Aynı iş muhtevasında devam eden çalışmalar kapsamında 21 köyde toplam 25 bin 14 hektar alanda arazi toplulaştırma çalışması yapılacaktır. 2014 yılında 4 bin 568 hektar alanın tescil edilerek arazi toplulaştırma çalışmalarının tamamlanması hedeflenmektedir. Adıyaman Koçali İçme Suyu Tesisleri işinin projeleri tamamlanmış olup önümüzdeki dönemde ihale edilmesi planlanmaktadır” dedi.
Çanakkale Fransız ve İngiliz anıtlarında tören düzenlendi Çanakkale Kara Savaşları’nın 109’uncu yıl dönümü nedeniyle Şehitler Abidesi’nde düzenlenen anma programının ardından Fransız ve İngiliz anıtlarında da tören düzenlendi. Fransız Askeri Mezarlığı’ndaki törende, Türkiye adına Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Gökhan Yazgı, İrlanda, İngiltere, Fransa, Almanya, Yeni Zelanda ve Avustralya ülkelerinin temsilcileri tarafından Fransız Anıtı’na çelenkler bırakıldı. Program, saygı duruşunda bulunulması, Türkiye ile Fransa ulusal marşlarının okunması ve anı defterinin imzalanması ile sona erdi. Buradaki törenin ardından İngiliz Helles Anıtı’ndaki anma törenine geçildi. Günün anlam ve önemini belirten konuşmalar yapıldı. Çanakkale Savaşları’nda hayatını kaybedenler için dua edildi. Türkiye adına Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Gökhan Yazgı tarafından anıta çelenk konuldu. Daha sonra yabancı ülkelerin temsilcileri de anıta çelenklerini bıraktı. Fransız ve İngiliz anıtlarındaki törenlere, Kültür ve Turizm Bakanı Gökhan Yazgı, Çanakkale Vali Vekili Hakkı Uzun, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, 2’nci Kolordu Komutanı Tümgeneral Rasim Yaldız, Çanakkale Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Mustafa Biçen, Çanakkale Belediye Başkanı Av. Muharrem Erkek, Avustralya Başbakan Yardımcısı ve Savunma Bakanı Richard Marles, Avustralya Büyükelçisi Miles Armitage, Avustralya Birleşik Güçler Komutanı John Frewen, Fransa Uluslararası İlişkiler ve Strateji Genel Müdür Yardımcısı Koramiral Christophe Lucas, Fransa Büyükelçisi Isabelle Dumont, Afganistan Büyükelçisi Amir Mohammad Ramin, Avusturya Büyükelçisi Gabriele Juen, Yeni Zelanda Deniz Kuvvetleri Komutanı Tuğamiral David Proctor, Birleşik Krallık Büyükelçisi Jill Morris, Birleşik Krallık’tan Tuğamiral Robb Pedre, Pakistan Büyükelçisi Yousaf Junaid, ABD Büyükelçisi Jeffry Flake, Belçika Büyükelçisi Paul Huynen, Malta Büyükelçisi Therasa Cutajar, İrlanda Büyükelçisi John Mccullagh, Sri Lanka Büyükelçisi Saranya Hasanthi U.Dissanayake, Kanada, Senegal, Macaristan, Hindistan ve Güney Afrika’dan da üst düzey yöneticiler katıldı.