GÜNDEM - 11 Şubat 2019 Pazartesi 11:06

“Ulusal Bilgisayar Olimpiyatı” şampiyonu Avrupa’da ülkemizi temsil edecek

A
A
A
“Ulusal Bilgisayar Olimpiyatı” şampiyonu Avrupa’da ülkemizi temsil edecek

Teknolojinin gelişmesiyle birlikte gençlerin bilgisayar bilimine artan ilgisini doğru yönlendirmeyi amaç edinen, bilgi ve becerilerini sınama ortamı sunan “Ulusal Bilgisayar Olimpiyatı” Bahçeşehir Koleji ev sahipliğinde gerçekleştirildi.

Bahçeşehir Koleji Atakent Tema Kampüsü’nde gerçekleştirilen “Ulusal Bilgisayar Olimpiyatı’nda Türkiye’nin 14 farklı şehrinden 60 öğrenci ter döktü. İki gün süren olimpiyatın ilk gününde yarı finale yükselen öğrenciler, kendilerine verilen soruları kodlama yaparak cevaplamaya çalıştı. 5 saat süren final maratonunda ise öğrenciler kıyasıya mücadele etti.

Yüzde 80'i matematik üzerine kurulu ve online yapılan yarışmada, salona yerleştirilen ekranlarda öğrenciler hem rakiplerini hem de kendilerinin nerede olduklarını takip etti. Dereceye giren ilk üç öğrenci altın, gümüş ve bronz madalya aldı. Altın ve gümüş madalya kazanan öğrenciler aralık ayında yapılması planlanan Bahçeşehir Koleji Uluslararası Yazılım ve Bilgisayar Olimpiyatı'na katılmaya hak kazandı.

Bilgisayar ve kodlama alanında yapılan olimpiyatların çok zorlu olduğunu ve iyi bir altyapı istediğini ifade eden Bahçeşehir Koleji Atakent Tema Kampüsü Müdürü Timothy Timur, olimpiyatı düzenlemekteki amaçlarını şu ifadelerle belirtti:

“Ulusal olarak TÜBİTAK’ın dışında bu alanda olimpiyat düzenleyen başka kurum yok. Yazılım ve bilgisayar konusunda soru üretebilecek, bu olimpiyatı yapabilecek insan sayısı çok az. Çocukların TÜBİTAK’ın dışında bilgisayar ve yazılım konusunda beslenebilecekleri çok fazla kaynak ve pratik yapacakları bir alan yok. Bu olimpiyatı düzenlememizdeki en önemli amacın bu alandaki eksiklikler olduğunu söyleyebilirim.”

“Avrupa’da ülkemizi temsil edeceğiz”

Kurum olarak anaokulundan üniversiteye kadar kodlama eğitimleri verdiklerini ve bu olimpiyatla birlikte bu işin neresinde olduklarını görmek istediklerini kaydeden Timur, “Eksikliklerimizi ve neyi başardığımızı öğrencilerimiz açısından görmek istedik. Bunun yanı sıra bu alanlarda eğitim veren öğretmenlerimizin ne kadar yeterli olduğu, eksikleri varsa nasıl daha iyi düzeye getirebileceğimizi görmeyi amaçladık. Ayrıca ulusal bazdaki bu olimpiyatın ardından uluslararası yarışmalarda ülkemizi temsil etmek istiyoruz. Ulusal olan bu olimpiyatta dereceye giren yarışmacılarımızı bu olimpiyatın ikinci ayağı olan uluslararası olimpiyata davet edeceğiz. Avrupa’da da bilgisayar ve yazılım olimpiyatı yapan başka bir organizasyon yok. 2019 Aralık ayında bu olimpiyatının uluslararası kısmını gerçekleştireceğiz. Her ülkenin milli takımlarının kıyasıya yarışacağı yarışta ülkemizi gururla temsil edeceğiz” diye konuştu.

“Sorular hayal gücü gerektiriyor”

Bahçeşehir Koleji Bahçeşehir Fen ve Teknoloji Lisesi 12. sınıf öğrencisi ayrıca Bahçeşehir Koleji Bahçeşehir Fen ve Teknoloji Lisesi Robotik Takımı INTEGRA’nın yazılımcısı Bilge Kağan Ünal, “ Yıllardır bilgisayar olimpiyatlarına katılıyorum. Hayal gücü gerektiren soruları çözümlemek, uğraşmak keyif veriyor. Eskiden dışa dönük biri değildim, bilgisayarı arkadaşım olarak görüyordum. Daha sonra kod yazmayı keşfettim. Bilgisayarda bir şeyler üretmeyi seviyorum. Bu beni bilgisayara iten en büyük neden diyebilirim. İleride bilgisayar üzerine çalışmalar yürütmek istiyorum” dedi.

“Ülkeme altın madalya kazandırmak istiyorum”

 Özel İzmir Koleji Fen Lisesi’ne olimpiyatta altın madalya kazandıran ayrıca TÜBİTAK Ulusal Bilim Olimpiyatları’nda bilgisayar dalında altın ve gümüş madalyalarının sahibi olan Özel İzmir Koleji Fen Lisesi öğrencisi Tahsin Enes Kuru ise, “Yarışmada matematiksel problemler verildi. Bu problemleri çözen kodlar, programlar yazdık. O programların çalışmasına göre belli puanlar kazandık. Hedefim bilgisayar mühendisi olmak. Günde 5-6 saat çalışıyorum. Bu tarz olimpiyatlarla da kendimi algoritmik olarak geliştirme fırsatı buluyorum. Uluslararası olimpiyatlarda ülkemi temsil ederek, ülkeme madalya kazandırmak istiyorum” şeklinde konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzurum Tavlaşoğlu; Pulur Çayı dinlenme alanı olacak 31 Mart tarihinde yapılacak olan yerel seçim çalışmalarını tüm hızıyla devam ettiren Cumhur İttifakı Aziziye Belediye Başkan Adayı Eyüp Tavlaşoğlu, hazırladığı projeleri vatandaşlarla paylaşıyor. A’dan Z’ye hemen herkesin ihtiyaçları gözetilerek hazırlanan projeler arasında bilhassa Ilıca Mahallesi’nde bulunan Pulur Çayı’nın ıslahı da dikkatlerden kaçmıyor. Tavlaşoğlu, göreve geldiklerinde Ilıca’nın tam ortasından geçen Pulur Çayı’nın sel ve taşkın risklerine karşı ıslahının yapılacağını, buranın halkın dinlenme ve mesire alanı olacağını söyledi. Yapılacak çevre düzenlemesi sayesinde vatandaşların buralardan istifadesinin sağlanacağını dile getiren Cumhur İttifakı Belediye Başkan Adayı Eyüp Tavlaşoğlu, “Büyükşehir Belediyesinin de destekleri ile Pulur çayının etrafında halkın oturup dinleneceği kamelyalar ve çocuk oyun alanları kuracağız. Yıllarca Ilıca’da piknik yapmak için mesire alanlarını kullanan vatandaşlarımız, Pulur çayının çevresine yapacağımız çağdaş makyajla, görsel güzelliğe sahip bir alanda dinlenme imkanı bulabilecekler. Emsalleri batı illerinde var olan dere ıslahlarının daha da güzelini Ilıca’ya kazandırmak istiyoruz. Nasip olur 31 Mart tarihinde halkımız bize yetki verirse en kısa sürede bu projeyi hayata geçireceğiz” diye konuştu. “Ilıca yeni çarşı yolu ana artere bağlanacak” Cumhur ittifakı Aziziye Belediye Başkan Adayı Eyüp Tavlaşoğlu, Ilıca gezilerinde sürekli olarak gelen talepler arasında Yeni Çarşı yolunun ana artere bağlanma talepleri geldiğini de hatırlattı. Daha önce Büyükşehir Belediyesi tarafından alt yapısı hazırlanan Yeni Çarşı yolunun seçimlerin ardından ana artere bağlanacağını söyleyen Tavlaşoğlu, “Ilıca Bahçelievlerde kentsel dönüşüm çalışmalarının başlamasıyla birlikte Yeni Çarşıda oluşan yoğunluk yolun ana artere bağlanmasını zaruri hale getirecek. Böylelikle Yeni Çarşı esnafının ticari aksı da istenilen düzeye ulaşmış olacak. Bu yol üzerinden toplu ulaşım araçlarının geçmesi ile de çarşı ekonomik canlılığını kazanmış olacaktır.” dedi.