RAMAZAN - 28 Ağustos 2009 Cuma 15:32

Uzman doktorlardan Ramazan tavsiyeleri

A
A
A
Uzman doktorlardan Ramazan tavsiyeleri

Ramazan ayının yazın uzun ve sıcak günlerine denk gelmesi nedeniyle sağlık sorunları olan vatandaşları, oruçlu iken dikkat edilmesi gerekenler konusunda uyaran Silvan Devlet Hastanesi Dahiliye uzmanı Dr. Nazım Ekin; sıvı kaybının asgariye indirilmesi için sıcak havalarda fazla kalınmaması uyarısında bulundu.

İHSAN YILMAZ/DİYARBAKIR

Uz. Dr. Nazım Ekin, Ramazanın bu yıl yaz mevsiminin en sıcak olduğu Ağustos ayına denk gelmesinin, yaklaşık 15 saati bulan oruç süresi ile beslenme alışkanlığının değişmesinin, şeker ve tansiyon gibi riskli hastalıkları bulunanlar için ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini bildirdi.

Şeker, tansiyon ve kalp hastalarının, bu süreçte doktorlarının tavsiyelerini göz önünde bulundurmaları gerektiğini vurgulayan Ekin, şeker hastalarında kan basıncının uygun seviyede tutulmasının çok önemli olduğuna işaret ederken, diyabet hastalarının ilaçlarını düzenli ve sıvı ihtiyaçlarını karşılayabilmek açısında oruç tutmaları sakıncalı olduğunu, bu yüzden düzenli beslemeleri gerektiğini ifade etti.

Uz. Dr. Nazmi Ekin, "Sıcak havalarda gerek terleme ile gerekse vücuttan buharlaşma yolu ile sıvı kaybının artması daha çok sıvı alımını gerektirmektedir. İshalli hastaların sürekli sıvı kaybı yaşamaktadır. Bu sıvı kaybı yaşayan hastalarımızın çok dikkat etmeleri gerekmektedir. Oruçlu olan bu hastalarımızın, güneşli ortamlardan kaçınılmalı gerekmedikçe dışarı çıkmamalarını öneriyoruz. Bu yüzden akşam saatlerinde bolca sıvı tüketmelerini öneriyoruz.

Eğer dışarı çıkılacaksa sabah erken ya da akşamüstü saatler tercih edilmelidir. Açık havada çalışan oruçlu kişilerin doğrudan güneş ışığından kaçınmaları, özellikle bol ve açık renk giysiler tercih etmeleri önerilir. Yaz mevsiminde sıcak ortamlarda bulunmak hem sıvı kaybı; hem de kan şekerinde düşme gibi durumlar yaratacağından bu konuya da dikkat etmek gerekmektedir.

Özelikle diyabetli hastalarımızın düzenli kullandığı diyabet ilaçlarını düzenli kullanması için önem arz etmektedir. Diyabetli hastalar kesinlikle oruç tutmamaları önermekteyiz. Diyabetli hastalar oruç tutmaları halinde büyük bir riskle karşı karşıyadır" dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir