GENEL - 02 Ocak 2015 Cuma 15:27

Mut'ta Gazino Protestosu

A
A
A
Mut'ta Gazino Protestosu

Mersin’in Mut ilçesinde bir grup vatandaş, en son bir gencin bıçaklanarak hayatını kaybettiği gazinoların kapatılması için protesto gösterisi yaptı.
Cumhuriyet Meydanı’nda toplanan yaklaşık 300 kişi, 17 civarında gazinonun artık ilçeye zarar verdiğini belirterek, protesto eylemi yaptı. Çoğunluğunu kadınların oluşturduğu grup, “Mut’ta gazino istemiyoruz”, "Gazinoları kapatacağız, ölümleri durduracağız”, Yuvalar dağılmasın”, “Mikrop yuvası istemiyoruz” ve "Vampirlere dur diyelim” sloganı attı. Son olarak 23 Aralık 2014 tarihinde İlker Durna’nın içkili mekanda bıçaklanarak hayatını kaybetmesinin bardağı taşıran son damla olduğunu belirten Mut Su ve Kara Avcılar Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Erdal Durna, yaptığı konuşmada, “Köylümüzün alın teriyle kazandığı 40 milyon bir para her yıl bu batakhanelere aktarılmaktadır. 200 kadın bu gazinolarda beden işçisi olarak çalışmaktadır. Mut’ta her yıl harcanan bu paralarla kaç fabrika kurulur ve kaç işsiz iş sahibi olur. Bunu sizin takdirinize bırakıyorum. Bu gazinolara müptela olan gençlerin buralara para bulmak için neler yaptıklarını, hangi kötülüklere bulaştıklarını hepimiz çok iyi biliyoruz” dedi.
Bir gazinoda bıçaklanarak hayatını kaybeden İlker Durna’nın babası Tuncer Durna ise, “Benim oğlum gitti ben ne diyeyim. Bu mikrop yuvaları kapansın. Her türlü pislik, fuhuş ve uyuşturucu her şey mevcut buralarda. Benim çocuğumun gazinolarla alakası olan bir çocuk değildi. Ama benim çocuğumun başına bu geldi. Bizim gençlerimiz buralara gidiyorlar. Buraları kapatamıyorlarsa bir düzenleme gelsin. Bu işyerlerinde 200 bayan çalışıyor. Fuhuş da dahil her şey mevcut” diyerek gözyaşı döktü.
Anne Ayşe Durna da gözyaşları içinde, “Bugün benim, yarın başka anaların ciğeri mi yansın. Bu Mut’ta kaç tane gazino var. Ben bütün Mut halkının annesi olarak sesleniyorum, benim iki adım gitmeme neden izin vermiyorlar. Ben Mut halkına haykırmak istiyorum” dedi.
Eylemciler, 9 Ocak’a kadar gazino ve kumarhaneler kapatılırsa basın toplantısı yapıp teşekkür edeceklerini, aksi takdirde daha büyük bir katılımla gösterilere devam edeceklerini dile getirdiler. Açıklamaların ardından eylem olaysız sona erdi.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kırıkkale Yağışlar azaldı, kuraklık riski arttı: Çiftçiler modern sistemlerle sulama yapıyor Kırıkkale’de yağışların mevsim normallerinin altında olması sebebiyle yaşanan kuraklık tehlikesine karşı direnen çiftçiler, ekili tarım alanlarında modern sulama sistemi kullanıyor. Kırıkkale’de yağışların önceki yıllara göre az olması sebebiyle yaşanan kuraklık, tarımsal üretimi de olumsuz yönde etkiledi. Karakeçili ilçesinde yaşayan çiftçiler, ekili tarım arazilerini sulamak için modern damlama sistemi kullanıyor. Güneş enerjisi panelleriyle üretilen elektrikle çalıştırılan pompalar sayesinde kontrollü salınan su, tarım alanlarına ulaştırılıyor. "Güneşten faydalanıyoruz" Tarım arazisine özellikle pancar ektiğini belirten Ramazan Alparslan, "Çiftçilik yapıyorum, özellikle pancar ekiyorum. Biraz da soğanım var. Paneli de kurduk, güneşten faydalanıyoruz. 3 yıl oldu, ilk yılı kendini amorti etti. Çok memnunum. Vatandaşlara da tavsiye ediyorum ama maliyetler yüksek. Türkiye’de dolar bazında olduğu için o bizi biraz eziyor. Mevsimler kurak gidiyor. Yağış bekliyoruz, inşallah yağar. Biz de rahatlarız, iki üç gün dinleniriz" dedi. "Su görmezse kurur" Kuraklığın etkili olduğunu ifade eden Emre Doğan, "Kuraklık oldu, yağış olmadı. Kışın da kar görmedik. Bundan dolayı biraz kuraklık var. Sulama ile telafi etmeye çalışıyoruz. Ekinimiz de son aşamasına geldi. Su görmezse kurur. Sulama ile çözüm bulmaya çalışıyoruz. Mazottan dolayı biraz maliyetli de oluyor" diye konuştu. "Yağmazsa çiftçinin işi kötü" Yağmur yağmadığını ifade eden Hasan Cantemur ise, "Gübre atıyoruz, hazırlık yapıyoruz. Arkasından tohum ekeceğiz, yağmurlama sulama yapacağız. Şimdiye kadar yağmurumuz yok. İnşallah bir hafta, 10 gün içerisinde yağarsa çiftçi kazanır. Yağmazsa da çiftçinin işi kötü" şeklinde konuştu.
Eskişehir Okullarda temel hijyen konusunda eğitim Eskişehir’de gerçekleştirilen proje çerçevesinde, öğrencilere el yıkama, ağız ve diş hijyeni, gıda hijyeni, çevre hijyeni ve solunum hijyeni konularında bilgi aktarıldı. ’Eskişehir’deki Okullarda Halk Sağlığı Farkındalığının Artırılması ile Sağlığın Geliştirilmesi ve Güçlendirilmesi Protokolü’ Eskişehir Valiliği, Eskişehir İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanlığı, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi, Anadolu Üniversitesi ve Eskişehir Teknik Üniversitesi tarafından imzalandı. Bu çerçevede hazırlanan proje Meseret İnel ve Tunalı İlkokulunda başlatıldı. Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanı Dr. Babür Mimtaş, Halk Sağlığı Hizmetleri Başkan Yardımcısı Burcu Işıktekin Atalay ve Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Selma Metintaş tarafından ’Halk Sağlığı Farkındalığını Arttırmak’ adına görev yapacak olan ’Halk Sağlığı Tayfaları’na hediyeler takdim edildi. Akabinde Halk Sağlığı Tayfaları’na Uzm. Dr. Seval Çalışkan Pala tarafından ’Temel Hijyen’ konusunda eğitim gerçekleştirilmiş olup; öğrencilere el yıkama, ağız ve diş hijyeni, gıda hijyeni, çevre hijyeni ve solunum hijyeni konularında bilgi aktarıldı. Bu proje ile gelecekte toplumun her basamağında yer alacak olan çocukların halk sağlığı farkındalıklarının arttırılması ile sağlığın geliştirilmesi ve güçlendirilmesi amaçlanıyor.