SPOR - 14 Haziran 2018 Perşembe 23:10

Uzmanlar Dünya Kupası'nda Almanya ile Brezilya finali bekliyor

A
A
A
Uzmanlar Dünya Kupası'nda Almanya ile Brezilya finali bekliyor

Rusya'da başlayan 21. Dünya Kupası için istatistikçiler, spor otoriteleri ve üniversitelerin matematiksel olarak yaptığı hesaplamalarda iki takımın favori olarak ön plana çıktığı gösterildi. Finalini Brezilya ile Almanya'nın oynayacağı ve Brezilya'nın şampiyon olacağı görüşü ağırlık bastı.

Avusturya İnnsbruck Üniversitesi istatistikçilerine göre Almanya'nın şampiyon olması büyük bir olasılık olarak gösterildi. Almanya'nın şampiyon olma olasılığı 15.8 olarak hesaplanırken, Brezilya'nın şampiyonluk olasılığı 16.6 olarak gösterildi. Finali yüzde 5.5 ihtimalle Brezilya ile Almanya'nın oynaması ön görülüyor.

Viyana Ekonomi ve İşletme Üniversitesi uzmanları da kazanma ihtimali üzerine yaptıkları araştırmada bahis oynatan 26 kurumun verilerini ele alarak yaptığı araştırmada da Brezilya'nın final oynayıp, şampiyon olacağını rakamlarla ortaya koydu. Öte yanda oyuncuların performanslarını değerlendiren Deloitte Ekonomi Araştırma Kuruluşu da "ELO" sistemiyle yaptığı araştırmada Brezilya'nın dünya şampiyonu olacağı ve çeyrek finalde de Almanya'yı 2-1 yenerek, finali Arjantin'le oynayacağı ortaya çıktı. Böylelikle Arjantin'in ikinci kez finalde Dünya Kupası'nı kaybedeceğini rakamlarla ortaya koydu.

Almanya Münster Üniversitesi araştırma ekibi, futbolda güzel istisnaların var olduğunu, kağıt üzerinde favori olarak gösterilen takımların elendiğini, zayıf olarak gösterilen takımların başarılı olduklarını ifade etti. 2016 yılında Portekiz'in Avrupa şampiyon olma ihtimalinin yüzde 6 oranında olduğu ve kimse tarafından favori olarak görülmediğine ve buna rağmen şampiyon olduğuna vurgu yaptılar. Üniversite 64 Dünya Kupası maçını ELD sistemiyle değerlendirdiğinde Brezilya'nın şampiyon olma ihtimalinin yüzde 31 olarak tespit ederken, aynı araştırmada Almanların şampiyon olma ihtimalini ise yüzde 17 olarak belirledi. Yine aynı araştırmada finali Brezilya ile Almanya'nın oynama olasılığının yüksek olduğu belirtildi.  

Mehmet Koca
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Dağlarda çiriş otu bereketi Doğu Anadolu Bölgesinde ve Erzincan’da bu günlerde çarşı pazarda sıkça görülen çiriş otu dağlarda yaban hayvanlarının da ilgisini çekiyor. Bahar ayları ile birlikte Erzincan’ın yüksek kesimlerinde ortaya çıkan çiriş otu vatandaşlar tarafından toplanmaya başlandı. Munzur Dağlarında yerli ve yabancı birçok kişiye rehberlik yapan Murat Aydemir, yaptığı gözlemlerde dağ keçilerinin de çirişi yediğini ifade etti. Dağlarda doğal olarak yetişen çirişten birçok yemek yapıldığını anlatan Aydemir, çirişten yapılan turşunun ayrı bir lezzet olduğunu söyledi. İnsanlar yüzyıllardır yaşamın neredeyse her alanında bitkilerden faydalanıyor. Bazı bitkiler tıbbi faydaları sebebiyle sağlık alanında kullanılırken bazı bitkiler besin bazıları ise boya ya da süs bitkileri olarak kullanılıyor. Çiriş otu da bu bitkilerden bir tanesi. Latincede Asphodelus aestivus L. olarak bilinen ve Zambakgiller familyasına ait olan çiriş otu, çoğu bölgede güllük, dağ pırasası, kirkiş otu, sarı zambak, yabani pırasa ve yeling otu olarak biliniyor. Toplumun büyük bir kısmı bazı hastalıkların tedavisinde tıbbi bitkilere başvuruyor. Bitkisel tedavi yöntemlerinin yan etkilerinin olmadığı ya da daha az olduğu düşünülmesi buna büyük bir etken olarak gösteriliyor. Çiriş otu da bölgede halkın tercih edilen bitkilerin başında yer alır. Çirişten birçok yemek yapılıyor Meryem Badayman, Ekin Dinçel ve Ayla Ünver Alçay tarafından yapılan bir araştırmada çirişin; yabani bir ot olup yenilebilmesinin yanında vitamin, antioksidan, lif ve mineral içerikleri ile vücudu besleyen özelliğe sahip olması sebebiyle yaygın olarak tüketildiği belirtildi. Çiriş otu, Afrika, Arap ülkeleri, Türkiye, Mısır ve Avrupa’nın bazı bölgelerinde görülen bir bitki türü. Türkiye’de Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetişiyor. Çiriş otu genel olarak zararsız ve faydaları ile ön planda olan bir bitki olarak biliniyor. Bunun yanında çirişin yaprakları henüz tazeyken de yenilebiliyor. Ayrıca çirişten çorba ve birçok yemek de yapılıyor. Haşlandıktan sonra yumurta ile kavrulması ya da peynirle de karıştırılarak yufka ekmek içinde yeniliyor. Ayrıca kaşila diye adlandırılan bir yemeği de yapılıyor. Sevilen yemeklerden biri olan kaşila, çirişin kaynatılıp, içerisine bulgur katılarak, katılaşıncaya kadar pişirilmesiyle yapılıyor. Katılaştıktan sonra içi çukurlaştırılarak yağ dökülüp ve servis edilip yeniliyor.