SAĞLIK - 10 Mart 2019 Pazar 09:39

Uzmanlardan ailelere 'Momo' uyarısı

A
A
A
Uzmanlardan ailelere 'Momo' uyarısı

Acıbadem Kayseri Hastanesinden Psikolog Dr. Sevim Buzkan Ertuğrul, son zamanlarda sıkça konuşulan 'Momo' oyunuyla ilgili çocukların bilgisayar veya telefonla uğraştıkları zaman başında bir ebeveyn kontrolünde olması gerektiğini söyleyerek, “Çocuklar bu karakteri model olarak görüp davranışlarını sergileyebiliyor” dedi.

Psikolog Dr. Sevim Buzkan Ertuğrul, uzun saçları ve sıra dışı görüntüsüyle korku filmi karakterini andıran 'Momo' oyunuyla ilgili ailelere uyarılarda bulundu. Bu tür karakterlerin çocuklara kötü rol model olduğunu kaydeden Ertuğrul, “Günümüzde oyun ve videonun çocuklar için oldukça önemli olduğunu biliyoruz. Ancak Momo ve bunun gibi karakterlerin ortaya çıkmasıyla birlikte dezavantajları da açığa çıkmış bulunmaktadır. Bu tarz karakterler çocuklar için kötü rol model olabiliyor.

Çocuklar bu karakteri model olarak görüp davranışlarını sergileyebiliyor. Sosyal anlamda içe dönük yapıyı gerçekleştirip çocuğun kendi hayatına dönmesi, akran ilişkilerini azaltması ve aile ilişkilerini azaltmasına sebep olabiliyor. Şiddete eğilimli bir hale gelebiliyor ve öfke kontrol bozuklukları açığa çıkıyor. Aynı zamanda depresyon ve anksiyete bozukluğu açığa çıkabiliyor. Uyku bozuklukları, gece ve gündüz altına kaçırma şeklinde görebiliyoruz. Elbette çocuklarımızı tamamen bilgisayardan ve oyunlardan uzaklaştırmamız mümkün değil. Bu tarz bir sınırlama koyduğumuzda çocukları daha cezbeder bir hale geliyoruz ama bunu daha güvenli bir şekilde yaptığımızda çocuklarımızın bu aletleri daha sağlıklı kullanmasına sebep olabiliriz. Çünkü sosyal izolasyon ve akademik anlamda başarısızlık çocukların işlevselliğini oldukça etkileyen belirtiler arasındadır” şeklinde konuştu.

İnternet ortamının güvenli bir hale getirilmesi gerektiğini kaydeden Ertuğrul, “O yüzden interneti güvenli hale getirmek oldukça önemlidir. Çocuklar interneti kullanırken denetimli bir şekilde kullanmalarını istiyoruz. Mutlaka aile denetiminde kullanması lazım. Çünkü çocukları yalnız bıraktığımız zaman özellikle otomatik ilerlemeyle birlikte izleyecekleri oyuna veya izleyecekleri videoya sınır koyamaz hale geliyoruz. Mutlaka çocukların başında bir ebeveyn kontrolü ile birlikte bu tarz videolara ve oyunlara eşlik etmelerini isteriz. Ortalama 1 saatli geçmeyecek şekliyle oyun, bilgisayar ve telefonla uğraşmalarını isteriz. Yaş grubuna göre 1-2 saati geçtiği zaman çocuklarda ciddi manada bir dezavantaj görebiliyoruz” ifadelerini kullandı.  

Ali Göç
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Elazığ Elazığ’da üniversite öğrencilerine ücretsiz iftar veriliyor Elazığ Fırat Üniversitesi bünyesinde eğitim gören öğrencilere Ramazan ayı boyunca ücretsiz iftar veriyor. Elazığ Fırat Üniversitesi (FÜ) ve FÜ Gelişme Vakfı iş birliğiyle Ramazan ayı boyunca üniversitenin yerleşkesindeki Üniversite Evinde bulunan yemekhanede öğrenciler için iftar yemeği çıkarılıyor. Gelişme Vakfı bünyesinde başta akademisyenler olmak üzere hayırsever iş insanlarının da bağışlarıyla günlük ortalama 5 bin kişilik yemek çıkarılıyor. Ramazan boyunca öğrenciler ücretsiz bir şekilde bu imkandan faydalanabilecek. İftar programına Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Yılmaz da katılarak iftarını öğrencilerle birlikte açtı ve kendileriyle sohbet etti. Öğrenciler de kampanyadan dolayı başta üniversite rektörü olmak üzere, akademisyen ve hayırseverlere teşekkürlerini iletti. ’’Kampanyadan dolayı çok memnunuz’’ FÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Yılmaz ise ’’Fırat Üniversitesi bünyesinde Rektör Prof. Dr. Fahrettin Göktaş tarafından yönlendirilmeleri ile kurulmuş olan FÜ Gelişme Vakfımız oldu. Ramazan ayı boyunca da bu iftar menüsünden ücretsiz bir şekilde faydalanması sağlanıyor. Şu anda Üniversite Evinde günlük değişme ile birlikte ortalama 5 bin kişi ücretsiz bir şekilde yemek yemesi sağlanmaktadır. Her gün akademisyenlerimizin, Elazığlı hayırsever iş adamlarının verdiği iftarlarla birlikte il dışından gelen kıymetli öğrencilerimiz burada iftar yapmakta. Bu desteklerle birlikte hem öğrencilerimiz mutlu hem de akademisyenlerimiz aynı şekilde. İnşallah, Ramazan boyunca da öğrencilerimiz bu imkandan faydalanacaklar” dedi. Duydukları memnuniyeti dile getiren Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Fakültesi öğrencilerinden Fırat Kaya, ’’Normalde iftar yemeklerine gelmezdim ama üniversitemizin böyle bir kampanyasından dolayı çok memnunuz ve teşekkür ederiz. Böyle şeylerin yapılması aslında öğrencinin de hoşuna gidiyor. Rektörümüze teşekkür ederiz. Ayrıca hepimiz aşure için geldik, çok teşekkür ederiz’’ diye konuştu. Moleküler Biyoloji ve Genetik bölümü öğrencisi Arife Yılmaz, ’’Bugün, üniversitemizin Ramazan ayı boyunca ücretsiz bir şekilde düzenlediği yemekte hep birlikteyiz. Yemekten dolayı rektörümüze ve akademisyenlere teşekkürlerimizi sunuyoruz’’ şeklinde konuştu.
Samsun Başkan Sarıcaoğlu: “Kavak’ı Türkiye’de anonsla işçi arayan tek ilçe haline getirdik" Kavak Belediye Başkanı ve Adayı İbrahim Sarıcaoğlu, ilçede işsizlik problemini çözdüklerini belirterek, "Kavak’ı Türkiye’de anonsla işçi arayan tek ilçe haline getirdik" dedi. Belediye Başkanlığı döneminde ilçeye hayal olarak görülen birçok yatırımla buluşturduklarını anlatan Cumhur İttifakı Adayı İbrahim Sarıcaoğlu, “Kavak’ı Türkiye’de anonsla işçi arayan tek ilçe haline getirdik. İstihdamla işsizlik sorununu çözdük. Bunu da mı görmüyorlar" ifadelerini kullandı. Geyikalan ve Demirci Mahallelerinde vatandaşlarla bir araya gelen Sarıcaoğlu, “Bize ne yaptınız’ diye soranlar kulaklarını açıp işçi aramak için yaptığımız anonsları dinlesinler. Gözlerini açıp yürüdükleri yollara, düğünlerini yaptıkları salonlara, ailesiyle piknik yaptığı alanlara, çocuklarının oynadığı parklara, ısındıkları doğalgaza, evlerinde akan tertemiz suya baksınlar. Organize Sanayi Bölgemizde çalışan yüzlerce insana baksınlar. İş yok diye gurbete gidenlerin bugün geri dönüp aileleri ile kucaklaşmalarına baksınlar. Önce sokağa çıkıp Kavak’ı gezsinler, ilçenin 10 yılda geldiği noktayı görsünler, sonra utanmazlarsa öyle konuşsunlar. Bu ilçenin hayal satan siyasetçilere değil hizmete ihtiyacı var. Bizler makama değil hizmete talip olduk ve gereğini de yaptık. Bundan sonra da daha iyilerini yapacağız, bunun sözünü veriyoruz" diye konuştu.
Bursa Oyak Renault, BTÜ Gelişim Zirvesi’nde Oyak Renault’un deneyimli isimleri, Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ) öğrencileriyle bir araya geldi. Deneyimlerini aktaran tecrübeli isimler, “proje yönetimi nasıl olmalı”, “mezunları otomotiv sektöründe neler bekliyor” gibi soruları cevapladı. BTÜ Kariyer ve Gelişim Topluluğu ile Hacıwatt Elektrikli Araç Takımı’nın ortaklaşa gerçekleştirdiği ‘Oyak Renault Kampüste Gelişim Zirvesi’ Mimar Sinan Yerleşkesi Erguvan Salon’da yapıldı. Etkinliğe; BTÜ Rektörü Prof. Dr. Naci Çağlar, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Sinan Uyanık ve Prof. Dr. Barış Tamer Tonguç, akademik ve idari personel ile öğrenciler katıldı. Programın açılış konuşmasını gerçekleştiren Rektör Çağlar, “Üniversitemiz, sanayi ile akademi arasında köprü kurma misyonunu önemsiyor ve bu tür etkinlikler bu misyona katkı sağlıyor. Oyak Renault, Bursa’mızın ve ülkemizin otomotiv endüstrisinin önemli küresel aktörlerinden biri olarak sadece sektördeki başarısıyla değil ayrıca insan kaynaklarına verdiği değerleriyle de tanınıyor. Bu nedenle bugün burada bizimle olmanız, öğrencilerimize büyük bir ilham kaynağı olacak. Buradaki etkinlik, öğrencilerimizin kariyer hedeflerine ulaşmaları ve sektörle ilgili değerli bilgiler edinmeleri için önemli bir fırsat sunuyor. Sizlerin tecrübe ve bilgileriniz onların mesleki gelişimlerine büyük katkı sağlayacak” dedi. Konuşmaların ardından Oyak Renault Proje Yöneticisi Ekrem Köse, öğrencilerle tecrübelerini paylaştı. Proje yöneticisinin görevleri, meslekte karşılaşılan sorunlar, proje yönetiminin nasıl yapıldığı gibi konu başlıklarını detaylarıyla anlatan Ekrem Köse, kalite, maliyet ve sürenin bir proje yöneticisi için en önemli noktalar olduğunu vurguladı. Oyak Renault Yetenek Kazandırma Uzmanı Hayriye Elif Tavan ise Renault’un faaliyetleri hakkında bilgi verdi. Etkinlik kapsamında insan kaynakları sunumu, mülakat demosu ve mühendislik sunumları gerçekleştirildi. Öğrencilerin sorularını yöneltme fırsatı da bulduğu Gelişim Zirvesi, BTÜ Rektörü Prof. Dr. Naci Çağlar’ın katılımcılara teşekkür belgesi takdim etmesi ile son buldu.
Ankara LGS başvuruları bugün sona eriyor Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB) 2 Haziran’da gerçekleştirilecek Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamındaki merkezi sınav için başvurular bugün sona erecek. 2023-2024 eğitim öğretim yılı sonunda Sınavla Öğrenci Alacak Ortaöğretim Kurumlarına İlişkin Merkezi Sınav Başvuru ve Uygulama Kılavuzu’na göre, resmi ve özel ortaokullar ile imam hatip ortaokullarının 8’inci sınıflarında eğitim gören öğrencilerin fen liseleri, sosyal bilimler liseleri, proje okulları, mesleki ve teknik Anadolu liselerinin Anadolu teknik programlarına öğrenci seçmek amacıyla yapılacak merkezi sınav, 2 Haziran’da uygulanacak. Merkezi sınav başvuruları, "e-Okul" üzerinden isteğe bağlı gerçekleştiriliyor. Sınava katılım isteğe bağlı olacak, katılmak isteyen öğrenciler, başvurularını elektronik ortam üzerinden ücretsiz yapabilecek. Okul müdürlükleri başvuru işlemleriyle ilgili öğrencilere rehberlik edecek ve sınav başvuruları, 1 Nisan 2024’e kadar okul müdürlüklerince onaylanacak. Yurt dışında e-Okul sistemine kayıtlı olmayan okullarda eğitim gören öğrenciler ise başvurularını yayımlanan kılavuzda bulunan formu doldurarak yapacak. Öğrenciler, başvurularının yapılıp yapılmadığını elektronik ortamdan takip edebilecek. Sınavın içeriği Her alan için 8’inci sınıf öğretim programlarında belirlenen kazanımlar esas alınarak, öğrencinin okuduğunu anlama, yorumlama, sonuç çıkarma, problem çözme, analiz yapma, eleştirel düşünme, bilimsel süreç ve benzeri becerilerini ölçecek nitelikte sorular yer alacak. Giriş belgeleri 24 Mayıs’ta Sınav, il ve ilçelerde belirlenen okullarda yapılacak. Fotoğraflı sınav giriş belgesi, 24 Mayıs’tan itibaren elektronik ortamdan okul müdürlüklerince alınacak, mühürlenecek ve onaylandıktan sonra öğrencilere teslim edilecek. Öğrenciler, sınava gelirken fotoğraflı onaylı giriş belgeleriyle geçerli kimlik belgelerini yanlarında bulunduracak. Sonuçlar 28 Haziran’da açıklanacak Sınavın birinci oturumu saat 9.30’da, ikinci oturumu ise 11.30’da başlayacak. Birinci oturumda öğrencilere Türkçe, T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük, din kültürü ve ahlak bilgisi ile yabancı dil derslerinden toplam 50 soru sorulacak ve yanıtlamaları için 75 dakika süre verilecek. İkinci oturumda ise öğrencilere matematik ve fen bilimleri derslerinden toplam 40 soru sorulacak ve yanıtlamaları için 80 dakika süre verilecek. Sözel ve sayısal bölümlerdeki her bir alt test için doğru ve yanlış cevap sayıları belirlenecek. Her bir öğrencinin her bir alt testine ait ham puanı, ilgili teste ait doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının üçte biri çıkarılarak hesaplanacak. Sınav sonuçları, 28 Haziran 2024’te "www.meb.gov.tr" internet adresinden ilan edilecek.
İstanbul Çekmeköy Belediye Başkanı Poyraz, “İBB hizmetlerin önüne set çekiyor” Çekmeköy’de 3 dönemdir Çekmeköy Belediye Başkanlığı yapan Ahmet Poyraz, İBB’nin yapılan hizmetlerin önüne set çektiğini söyledi. Çekmeköy Belediye Başkanı Ahmet Poyraz, 5 yıldır görevde olan İBB yönetimi kendi başarısızlığını örtmek için algı ve manipülasyonlarla engellendiklerini her mecrada ifade etti. Poyraz, “Çekmeköy’de 5 yılın sonunda dikili ağacı olmayan İBB yönetimi rahmetli Kadir ağabey döneminde başlamış ve belirli bir seviyeye getirilmiş projeleri tamamlayıp kendi yapmış havası oluşturmak dışında hiçbir adım atmıyor. Tüm Çekmeköylü hemşehrilerimizin malumudur, kreş yapacağız dediler, yapamayınca yer vermiyorlar ki yapalıma çevirdiler olayı. Engelleniyoruz diyenlere Çekmeköy’ün en değerli iki arsasını tahsis ettik. Yıllardır çalışmaya başlamadılar. Seçime 3 ay kala yine göstermelik temel attılar. İBB yöneticilerine CHP’li meclis üyelerine her mecrada ‘Çekmeköy’e hizmet yapılacaksa orada ilk biz oluruz, taşın altına elimizi değil gövdemizi sokarız’ diye ilettik. Ama kendileri hizmet etmek şöyle dursun bizim yapmaya çalıştığımız işleri de engelliyorlar“ dedi. "Asfaltı dökülen yol trafiğe açılamıyor" Mehmet Akif Mahallesi Kapalı Pazar alanı yanında bulunan Ezgi Sokağ’ın ulaşım ve trafik açısından tetkikinin yapılması amacıyla İBB Ulaşım ve Koordinasyon Müdürlüğü ekiplerince sokağımızda inceleme yapıldı. Yapılan inceleme neticesinde söz konusu sokağımızda yapılacak olan tüm çalışmalar için geçici sirkülasyon projesi hazırlanması gerektiği belirtildi. Hazırladığımız sirkülasyon projesini UTK’nın kararı alınması için kendilerine sunduk. Fakat üzerinden 2 ay gibi bir süre geçmiş olmasına rağmen dönüş alamadık. Dönüş alamadığımız için asfaltı dökülen sokağı trafiğe açamıyoruz. Vatandaşlarımızda bizde bölgede oluşan trafik yoğunluğundan şikayetçiyiz ve bir an önce çözüme kavuşturmak istiyoruz. "Palamutdere Güzergahı İle İlgili İBB ‘den 10 aydır dönüş alamadık" Poyraz, "Taşdelen Mevkii Palamutdere güzergâhı ve çevresine ilişkin 1/5000 ve 1/1000 ölçekli imar planı değişiklikleri İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığınca 7 Nisan 2023- 8 Mayıs 2023 tarihleri arasında askıya çıkartılmıştı. Bu bölgeye İlişkin 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı da eş zamanlı olarak 7 Nisan 2023 tarihinde de askıya çıkartıldı. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığında askıya çıkartılan Taşdelen Mevkii Palamutdere Güzergâhı ve Çevresine İlişkin İmar Planı değişikliklerine askı süresince yapılan itirazlara ek olarak başkanlığımıza yapılan 9 adet itiraz değerlendirilmesi ve sonucu bağlanması üzerine 9 Mayıs 2023 tarihinde İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığına iletildi. Ama gelin görün ki bu tarihten itibaren İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığından itirazlara ilişkin herhangi bir karar alamadık" ifadelerini kullandı. Başkan Poyraz sözlerini şöyle devam etti; “Biz her zaman söylediğimiz gibi söz konusu halka hizmetse taşın altına elimizi değil gövdemizi koyarız. Çekmeköy’e, hemşerilerimize hizmet eden herkese de Allah razı olsun deriz. Algı ve manipülasyonların bitirilip kendileri hizmet etmiyorsa bizim önümüzü açmalarını temenni ediyoruz. Vatandaş hizmet bekler. Çekmeköy’e çakılacak ufacık bir çivi dahi kişisel hırsların önünde olmalıdır. “dedi.