SAĞLIK - 19 Ocak 2020 Pazar 11:44

Uzmanlardan grip uyarısı

A
A
A
Uzmanlardan grip uyarısı

KBB Uzmanı Op. Dr. Özlem Özer, influenza virüsü konusunda 7 yaş altı çocuklar ve 65 yaş üzeri yaşlıların risk grubunu oluşturduğunu belirterek, "Risk altında olan grupların mutlaka hastaneye başvurması gerektiğini düşünüyoruz” dedi.

Özel Denizli Tekden Hastanesi Kulak Burun Boğaz (KKB) Uzmanı Op. Dr. Özlem Özer, ’influenza virüsü’ ile ilgili önemli uyarılarda bulundu.

Özer, özellikle kontrol altına alınmayan yüksek ateş, devam eden mide ve kas ağrılarında mutlaka doktora başvurulması gerektiğini belirtti. ‘Kuş ve domuz gribi’ gibi söylemlerine da açıklık getiren Dr. Özer, bu grip türlerini sağlıklı insanların atlatabileceğine dikkat çekti. İnfluenza virüsünün A-B-C şeklinde türleri olduğunu söyleyen Özer, "Daha önce de domuz gribi, kuş gribi gibi vakalara rastlanmıştı. Bireyin domuz gribinin olup olmaması önemli değil, domuz gribini normal sağlıklı bir insan da atlatabilir. Bu semptomatik tedaviler kendine iyi bakarak, istirahat ederek atlatılabilir ama risk altında olan grupların mutlaka hastaneye başvurması gerektiğini düşünüyoruz” diye konuştu.

Uzmanlardan grip uyarısı

“İki etken de aslında virüstür”

Son günlerde rastlanan salgına dikkat çeken Dr. Özer, "Aslında kış ayı boyunca yaşadığımız nezle ve gribi her dönemde yaşıyorduk. Bu sene herkes 'Hiçbir şekilde bu kadar hasta olmamıştım, toparlanamadım, tam hastalığım iyileşiyordu tekrar ortaya çıktı' diyerek bize başvuruyor. Nezle ile gribi ayırmak lazım. Nezlede daha hafif şikayetler oluşmakta. Hafif bir burun akıntısı, hafif öksürük, boğaz ağrısı, hafif bir baş ağrısı. Gripte daha farklı semptomlar olur, bunlar çok şiddetlidir. İki etken de aslında virüstür” şeklinde konuştu.

“Biz buna aslında ‘perişan’ hastalığı diyoruz"

Grip hastalığına neden olan virüse karşı antibiyotik tedavisinden ziyade hastanın şikayetlerine göre tedavi programı uygulanması gerektiğini söyleyen Dr. Özer, bu tür grip vakalarını ‘perişan’ hastalığı olarak nitelendirdiklerini ifade etti. Dr. Özer, “Virüs dediğimiz şey nedir? Antibiyotiklerin bir işe yaramadığı, tamamen semptomatik yani hastanın şikayetine yönelik tedavilerin gerektirdiği bir durumdur. Nezlede 2-3 gün içerisinde semptomatik ilaçlarla atlatılır. Fakat gripte çok şiddetli baş ağrısı, kas ağrısı, mide bulantısı, iştahsızlık, boğaz ağrısı eşlik edebilir, etmeyebilir, burun akıntısı eşlik edebilir, etmeyebilir ama hasta perişandır. Biz buna aslında perişan hastalığı diyoruz. Hasta kapıdan girdiğinde bile biz bunun gerçekten grip olabileceğini hastanın durumundan da anlayabiliyoruz” dedi.

Her grip olan hasta hastaneye başvurmalı mı?

Hastalığın kendisini göstermesinden sonra yüksek ateşin kontrol altına alınamaması başta olmak üzere devam eden şikayetlerde mutlaka doktora başvurulması gerektiğini dile getiren Dr. Özer, “Her grip olan hasta hastaneye başvurmalı mı? Hayır. O zaman zaten hastanelere girecek yer olmazdı. Eğer bu şikayetlerimiz özellikle yüksek ateş, kontrol altına alınamıyorsa, ateş düşürücüler ve ağrı kesiciler bazen fayda etmeye bilir. Hastanın iştahı tamamen kesilip yeterli sıvı alamıyorsa, mide bulantısı çok arttıysa, kas ağrıları çok arttıysa, özellikle solunum sıkıntısı arttıysa, öksürük çok şiddetlendiyse mutlaka hastaneye başvurulması gerekiyor. Eğer başvurulmazsa, komplikasyon dediğimiz zatürre, orta kulak iltihapları gibi vücudu etkileyebilecek, hastane yatışını gerektirebilecek durumlara yol açabiliyor” diye konuştu.

“7 yaş altı çocuklar, 65 yaş üzeri yaşlılar risk grubunu oluşturuyor”

Hastalıkta yapılması gerekenleri de anlatan ve aşı olunması gerektiğine dikkat çeken Dr. Özer, “Bu durumlarda ne yapmalıyız? Aslında her şeyden önce gripten korunmak için aşı mutlaka yapılmalı. Kimlere yapılmalı? Herkese değil, daha çok bu risk altında diye bahsettiğimiz bazı hasta gruplarımız var ya da insan grupları diyelim. 7 yaş altı çocuklar, 65 yaş üzeri yaşlılar, ek hastalıkları olan şeker, kalp hastalıkları gibi ek hastalıkları olan hastalarımızın mutlaka eylül ve ekim aylarında aşı olması gerektiğini düşünüyoruz. Bununla beraber tabii ki hastane çalışanlarımız da risk altında, bu arkadaşlarımızın da aşı olması gerekmektedir. Aşı tamamen korur mu? Hayır ama en azından şikayetlerin daha hafif geçmesine yol açar" ifadelerini kullandı.

Semih Can Yılmaz
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bursa Osmangazi’de metruk bina yıkımları hız kazandı Osmangazi Belediyesi, vatandaşların can güvenliğini tehdit eden ve sosyal riskler oluşturan metruk binaları tek tek yıkıyor. Belediye ekipleri son olarak Çaybaşı Mahallesi’nde yer alan metruk binanın yıkımını gerçekleştirdi. Atıl vaziyette bulunan ve kent estetiğini bozan metruk yapılar, madde bağımlılarının mesken tutması sebebiyle de vatandaşlar için tehlike arz ediyor. Yapı Kontrol Müdürlüğü ekipleri durum tespiti yapılıp, yasal işlemleri tamamlanan metruk binaları yıkarak ortadan kaldırıyor. Çaybaşı Mahallesi’nde vatandaşların emniyeti ve sağlığı açısından risk oluşturan metruk bina, hukuki ve idari süreçlerin tamamlanmasının ardından belediye ekipleri tarafından yıkıldı. Yıkım esnasında olumsuzluk yaşanmaması için gerekli tedbirler ekipler tarafından alındı. Yıkımın ardından ortaya çıkan molozlar, belediye ekipleri tarafından kamyonlara yüklenerek yıkım alanı temizlendi. Osmangazi Belediye Başkanı Erkan Aydın, vatandaşların huzuru ve güvenliği açısından metruk binaların riskler taşıdığına dikkat çekerek, “Amacımız daha güzel, modern, sağlıklı ve yaşanabilir bir Osmangazi oluşturmak. Metruk binalar, gerek çökme riski taşıması gerekse de kötü niyetli kişiler tarafından mesken tutulması nedeniyle vatandaşlarımızın can ve mal güvenliği için tehlike arz ediyor. Mahalle sakinlerinin huzuru ve güvenliği bizim için önemli. Bu doğrultuda vatandaşlarımızın güvenliği için metruk binaların yıkımına devam edeceğiz” dedi.
Kütahya Kütahya’da “Özbekistan’dan Bahar Nefesi” başlıklı etkinlik Kütahya Dumlupınar Üniversitesi (DPÜ) Müzeler Koordinatörlüğü tarafından “Özbekistan’dan Bahar Nefesi” başlıklı etkinlik düzenlendi. Özel Ahmet Yakupoğlu Müzesi’nde DPÜ Müzeler Koordinatörlüğü tarafından düzenlenen etkinliğe Rektör Prof. Dr. Süleyman Kızıltoprak, Rektör Danışmanı Prof. Dr. Arif Kolay, etkinliğin çalıştay bölümüne katılacak olan Özbek sanatçılar ve öğrenciler katıldı. Etkinliğin Özbek kültürünün şehrimizde tanınırlığına önemli bir katkı sunacağına inandığını kaydeden Kızıltoprak, etkinliğin sergi bölümünde yer alan eserlerin her birinin iki ülkenin arasındaki dostluğu simgelediğini ifade etti. Daha sonra etkinliğe katılan sanatçılardan Özbekistan Ulusal Sanat ve Tasarım Enstitüsü öğretmenlerinden Jasvant Annazarov ve Rustam Huayberganov da konuşma yaparak düzenlenen etkinlikten dolayı üniversiteye teşekkür etti. Özbek halk figürlerinden örnekler sunan dans gösterisinin ardından protokol üyeleri tarafından resim ve Özbek kıyafetleri sergisinin açılışı yapıldı. DPÜ Müzeler Koordinatörlüğünden yapılan açıklamada söz konusu serginin 25 Kasım’a kadar sanatseverleri beklediği kaydedi DPÜ Ahmet Yakupoğlu Müzesi’nde DPÜ Müzeler Koordinatörlüğü ve Bursa Uludağ Üniversitesi Ali Şir Nevai Özbek Dili ve Kültürü Merkezi Müdürlüğü iş birliğinde düzenlenen etkinliğe Rektör Prof. Dr. Süleyman Kızıltoprak, Rektör Danışmanı Prof. Dr. Arif Kolay, etkinliğin çalıştay bölümüne katılacak olan Özbekistan Sanat Akademisi ve Özbekistan Ulusal Sanat ve Tasarım Enstitüsü sanatçıları ve öğrenciler katıldı.
Ankara Yeniden Refah lideri Erbakan: “İnancımızla, insanlığımızla, tarihi misyonumuzla bağdaşmayan bir tutumdan geri dönülmüş oldu" Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan, “Ticaret kısıtlamasıyla inancımızla, insanlığımızla, tarihi misyonumuzla bağdaşmayan bir tutumdan geri dönülmüş oldu. İktidarın geç de olsa İsrail’le yapılan ticareti sınırlı olsa da kısıtlaması, geç de olsa olumlu bir tavırdır” dedi. TBMM’de basın toplantısı düzenleyen Erbakan, 31 Mart seçimlerinde partilerinin üçüncü parti olduğunu söyleyerek, “Şanlıurfa, Yozgat Belediyesi başta olmak üzere toplam il ve ilçelerle birlikte 62 belediye kazanmış durumdayız. Milli Görüş belediyeciliğini, ahlaklı belediyeciliği en etkili şekilde uygulayacaklar, milletimizin derdine yerelde derman olacaklar. Adil düzenin uygulamasını yerelde başlatacaklar. Yeniden Refah Partimiz kazandığı belediye başkanlıklarının yanında 20 ilde yüzde 10’un üzerinde, daha fazla ilde yüzde 7’nin üzerinde, 132 ilçede yüzde 20’nin, 210 ilçede yüzde 10’un üzerinde oy almıştır” ifadelerini kullandı. Erbakan, İsrail ile ticarette 54 ürüne kısıtlama getirildiğini belirterek, “İhracatı yapılan ürünler İsrail’e de gidiyordu. Hükümet yetkilileri eleştiriler karşısında ’İsrail ile ticareti özel sektör yapıyor’ diyorlardı. Cumhurbaşkanlığına bağlı Türkiye Varlık Fonu şirketi olan Eti Maden’in 21 ton borik asit ihracatı yaptığı ortaya çıktı. Ticaret kısıtlamasıyla inancımızla, insanlığımızla, tarihi misyonumuzla bağdaşmayan bir tutumdan geri dönülmüş oldu. İktidarın geç de olsa İsrail’le yapılan ticareti sınırlı olsa da kısıtlaması, geç de olsa olumlu bir tavırdır” dedi. "Türkiye’de belediyeler borçlu, merkezi yönetim borçlu, vatandaş borçlu" Ekonomiye de değinen Erbakan, “Hazine ve Maliye Bakanlığı verilerine göre 2023 yılı sonu itibarıyla Türkiye’nin toplam borç stoku 499 milyar 886 milyon dolar. Bir senede 42 milyar dolar artmış. 2002 yılında da 130 milyar dolar, dört kat artmış. Bir yıldan kısa vadede ödemeniz gereken borç 180 milyar dolar. Gelişmiş ülkelerin borçları uzun vadeli ve sıfıra yakın. Türkiye’de belediyeler borçlu, merkezi yönetim borçlu, vatandaş borçlu. Ocak-mart döneminde bütçe 570 milyar açık verdi. 337 milyar borçlanma yapıldı” diye konuştu. Erbakan, Cumhur İttifakı’nın içinde yer alıp almadıkları sorusu üzerine, "Gazze konusu, rant belediyeciliğinden Türkiye’nin kurtulması gerektiğini düşündüğümüz için biz Cumhur İttifakı içinde yer almadık” dedi.