RAMAZAN - 04 Eylül 2008 Perşembe 15:53

Uzun süre tok kalmanın formülü 'posalı' yiyecekler

A
A
A
Uzun süre tok kalmanın formülü 'posalı' yiyecekler

Ramazan ayında beslenme şeklinde yapılacak birkaç önemli değişiklikle daha rahat oruç tutulabileceğini ifade eden uzmanlar, uzun süre tok kalmak için posalı yiyecekleri tavsiye ediyor.

Ramazan ayında beslenme şeklinde yapılacak birkaç değişiklikle daha rahat ve uzun bir oruç tutulabileceğini belirten Anadolu Sağlık Merkezi'nden Beslenme ve Diyet Uzmanı Çağatay Demir, "Birçok insan gece sahura kalkmadan oruç tutmayı tercih ediyor.

Zaten uzun olan açlık süresi gece sahura kalkılmazsa daha da uzar ve bireylerde halsizlik, tansiyon düşmesi, konsantrasyon bozukluğu, hipoglisemi gibi rahatsızlıklara sebep olabilir. Sahura mutlaka kalkılmalıdır.

Sahurda çok yağlı, çok tuzlu ve aşırı tatlı besinlerden kaçınarak, hazmı kolay, mide-bağırsak sisteminde uzun süre kalabilen lifli ve selüloz içeren sebze, meyve ve kepekli ekmek tercih edilmelidir" dedi.

Uzun süre tok kalmak için sebzeler çiğ tüketilmesini de tavsiye eden Demir, "Meyve suyu yerine meyvenin kendisini, mercimek, bulgur gibi posalı yiyecekler tüketilmelidir.

Sahur yemeği erken kahvaltı olarak düşünülebilir. Protein içeriği yüksek olan besinler midenin boşalma süresini uzatarak acıkmayı geciktirdikleri için sahurda tüketilmeleri daha uygundur. Yumurta, süt, yoğurt, peynir, kuru baklagiller tercih edilebilir" diye konuştu.

İftar yemeğinin yavaş ve küçük porsiyonlar halinde yenmesi gerektiğini de hatırlatan Demir, iftarda yavaş ve iyi çiğneyerek sık aralıklarla besinin tüketilmesi gerektiğini anlattı.

Ramazan'da ikiye düşen öğün sayısını 4'e çıkarmak gerektiğini dile getiren Demir, "Bu şekilde olan beslenme düzeni hem metabolizmayı çalıştırmak, hem de boş mideye birden yemek yemenin yol açabileceği sağlık sorunlarını engellemek adına önemlidir.

Sahurda su, komposto, hafif tuzlu ayran, meyve suları, açık çay gibi içecekler ağırlıklı olarak tüketilmelidir" ifadelerini kullandı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara Türkiye Tanzanya arasında 6 önemli anlaşma Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Tanzanya Birleşik Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Samia Suluhu Hassan huzurunda iki ülke arasında farklı alanlarda önemli iş birliklerini içeren 6 önemli anlaşma imzalandı. Türkiye Cumhuriyeti ile Tanzanya Birleşik Cumhuriyeti arasında Yatırımların Teşviki ve Kolaylaştırılmasına İlişkin İşbirliği Mutabakat Zaptı, Yatırım Ofisi Başkan Yardımcısı Zeynel Kılınç ile Tanzanya Yatırım Merkezi Genel Müdürü Gilead Teri tarafından imzalandı. Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı ile Zanzibar Eğitim ve Mesleki Terbiye Bakanlığı arasında Yükseköğretim Bursları Alanında İşbirliği Mutabakat Zaptı Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanı Abdullah Eren ile Zanzibar Eğitim ve Mesleki Terbiye Bakanı Lela Muhamed Mussa tarafından imzalanırken, Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı ile Tanzanya Birleşik Cumhuriyeti Milli Eğitim, Bilim ve Teknoloji Bakanlığı Arasında Yükseköğretim Bursları Alanında İşbirliği Mutabakat Zaptına, Eren ile Tanzanya Dışişleri ve Doğu Afrika İşbirliği Bakanı January Yusuf Makamba imza attı. Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı ile Tanzanya Birleşik Cumhuriyeti Dışişleri ve Doğu Afrika İşbirliği Bakanlığı Arasında Diaspora Siyasası Alanında İşbirliği Mutabakat Zaptı da Eren ve Makamba tarafından imzalandı. Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı Devlet Arşivleri Başkanlığı ile Tanzanya Birleşik Cumhuriyeti Evrak ve Arşiv Yönetimi Dairesi Arasında İş Birliği Protokolü, Devlet Arşivleri Başkanı Prof. Dr. Uğur Ünal ile Bakan Makamba tarafından imzalandı. Türkiye Cumhuriyeti Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanlığı ve Tanzanya Birleşik Cumhuriyeti Eğitim, Bilim ve Teknoloji Bakanlığı Arasında Yükseköğretim Alanında İşbirliğine Yönelik Mutabakat Zaptı, YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar ile Bakan Makamba tarafından imzalandı.