EKONOMİ - 01 Ocak 2019 Salı 12:09

Vodafone aboneleri 2018'in ilk 9 ayında 752 bin 166 TB veri kullandı

A
A
A
Vodafone aboneleri 2018'in ilk 9 ayında 752 bin 166 TB veri kullandı

Türkiye’de 12 yıldır faaliyet gösteren ve toplam yatırımları 21 milyar TL’yi aşan Vodafone, 2018’in ilk 9 ayında 752 bin 116 TB data kullandığını duyurdu.

Vodafone, 2018 yılında mükemmel müşteri deneyimi sağlama hedefiyle abonelerine genişbant teknolojilerindeki küresel deneyimini ve en iyi hizmeti sunmayı sürdürdüğünü açıkladı. Şirket, Türkiye’deki 23,7 milyon mobil abonesinin 2018’in ilk 9 ayında 752 bin 116 TB data kullandığını bildirdi. 

Vodafone Red’lilere 440 milyon TL’lik fayda sağlandı
Yapılan bilgilendirmede; Vodafone Red’liler, son 1 yılda 298,6 milyon GB mobil internet kullandı, 21,3 milyar dakika konuştu, 3,3 milyar SMS attı. Red tarifelerine entegre edilen Vodafone Pass ek paketleriyle 1,9 milyon kişi kotasından yemeden internete girdi ve 67 milyon GB mobil internet tüketti. Aylık internet kullanımı ortalama 9,7 GB'a ulaşan abonelerin akıllı telefon sahipliği oranı ise yüzde 96’yı buldu. Tarifedeki dakikalarıyla 23 ülkeyi tıpkı Türkiye’yi arar gibi arayarak 136 milyon TL tasarruf eden aboneler, yurtdışına seyahat ettiklerinde ise tarifelerindeki ses, internet ve SMS haklarını 104 ülkede Türkiye'deki gibi kullanma imkânı sunan Her Şey Dahil Pasaport hizmeti ile 1 milyar TL tasarruf etti. Red müşterilerine 1,1 milyar TL’si yurtdışı faydalarıyla, 42 milyon TL’si GSM dışı faydalarla ve 3,9 milyon TL’si içerik servisleriyle olmak üzere yaklaşık 1,2 milyar TL’lik fayda sağlandı.

FreeZoneluların bütçesine 86 milyon TL katkı sağlandı
Şirketin 'Saçma güzel' sloganıyla yenilediği FreeZone platformuyla son 8 yılda gençliğe yaptığı yatırım tutarı 196 milyon TL'ye ulaştı. FreeZone aracılığıyla sadece müziğe yapılan yatırım tutarı 100 milyon TL’yi bulurken, FreeZone platformunun sunduğu avantajlarla gençlerin bütçelerine 8 yılda 86 milyon TL katkı sağlandı. Vodafone FreeZone’un Facebook ve Twitter hesaplarından yapılan iletişimlerle 25 milyonun üzerinde kişiye ulaşılırken, 148 binin üzerinde Vodafone FreeZonelu da gençlere özel Spotify tekliflerinden yararlandı. Diğer yandan, e-sporda hedef büyüten şirket, dünyada 100 milyonu aşkın kullanıcısı bulunan online oyun devi Riot Games ile işbirliğine giderek League of Legends Türkiye Şampiyonluk Ligi’ne ismini verdi. E-spor pazarına bugüne kadar 10 milyon TL’lik yatırım yapan şirket, bu süreçte 15 milyon gence ulaştı. 

Şirket; müziğin dijitalleşmesi için kurduğu Vodafone FreeZone Stüdyo bir yaşını doldurdu. Birinci yılında yaklaşık 8,5 milyon TL yatırım yapılan stüdyo, bu süreçte 5 online konsere ev sahipliği yaparken, bu konserlerle Türkiye’nin dört bir yanında 2,5 milyona yakın izlenme oranına ulaştı. Online konserlerde 12 saat canlı kayıt yapıldı. Türkiye'nin yeni genç sesini seçmek üzere 2018’de ilki düzenlenen FreeZone Stüdyo Son Ses Online Müzik Yarışması’na yaklaşık 3 bin 500 başvuru alındı. Vodafone FreeZone Stüdyo'da düzenlenen online konserler, 'FreeZone Stüdyo Son Ses Online Müzik Yarışması' ve 'FreeZone Stüdyo’da İKSV Serisi' ile birlikte Vodafone FreeZone YouTube kanalına 1 yılda 200'ü aşkın müzik içeriği yüklendi. YouTube takipçi sayısı ise aynı dönemde 150 binin üzerine çıktı. Vodafone FreeZone Stüdyo’da 1 yılda 64 grup prova, 100’e yakın grup da kayıt yaptı. Stüdyoda toplam 400 saatlik kayıt gerçekleştirildi.

Mobil uygulamalarla 50 milyon TL’yi aşan fayda sağlandı
Şirket, Avantaj Cepte platformu ve Vodafone Yanımda mobil uygulaması üzerinden gerçekleştirdiği yüzlerce marka işbirliği kampanyası ile son 1 yılda 3 milyon müşterisine 50 milyon TL’yi aşan fayda sağladığı bildirildi. Tüm abonelere indirim fırsatları sunan ve 2018 yılında 100’ün üzerinde marka ile 150’den fazla kampanyanın düzenlendiği Avantaj Cepte platformunun yer aldığı ve kullanıcılarının birçok farklı işlemini gerçekleştirebildiği Vodafone Yanımda uygulaması ise 10 milyon indirme rakamına ulaştı ve ayda 180 milyon kez kullanılarak şirketin en büyük müşteri iletişim kanalı olduğu belirtildi.

Vodafone Altın Kulüp üye sayısı yarım milyonu aştı
Şirket, kadın müşterilerini dijital geleceğin imkânlarıyla buluşturmak amacıyla geliştirdiği Vodafone Altın Kulüp programının kapsamını genişletmeye devam etti. E-ticarete özel indirimli alışverişlerden kadınların sevdiği uygulamaların sınırsız sunulduğu internet paketlerine ve kadınlara özel mobil servislere kadar birçok özel fırsatın sunulduğu programın üye sayısı 530 bine ulaştı. Programa üye kadınlara bir yılda toplam 3,5 milyon TL’lik fayda sağlandı.

Şirketin Dijital Hizmetler, Dijital Operasyonlar, Dijital Teknoloji Platformları ve Bilgi Güvenliği olmak üzere 4 ana kategori altında sunduğu uçtan uca çözüm ve servislerden 1 yılda 1 milyonu aşkın kurum yararlandığı belirtildi. TOBB işbirliğiyle başlatılan Dijital Skor projesiyle, son 1 yılda 4 bin şirket, dijital skorunu ölçtürerek yeni teknolojilere ne kadar hazır olduğunu öğrendi ve iş yapış şekillerini dijitalleştirme konusunda Vodafone İş Ortağım temsilcilerinden destek aldı. Vodafone’un Red Business tarifesini kullanan KOBİ’ler ise tarifenin sunduğu avantajlardan yararlanarak bir yılda toplam 7 milyon TL’lik fayda sağladı. Dijital İş Ortağım Programı adıyla YouTube’da Vodafone İş Ortağım kanalı üzerinden yayınlanmaya başlayan yeni program serisi, KOBİ’lerin dijitalleşme yolculuklarında başarı öykülerine imza atmış büyük işletmelerden tavsiyeler almasına olanak sağladı. Vodafone’un öncülüğünde hayata geçirilen, Türkiye'nin ilk Akıllı Şehirler Online Platformu 1,1 milyonu aşkın ziyaret aldı ve platforma bin 200 fikir iletildi. Şirket ayrıca, güvenlikten atık yönetimine, pek çok alanda 40’a yakın Nesnelerin İnterneti (IoT) çözümünü sergilediği ve 24 yerli firma ile çalıştığı akıllı teknoloji merkezi İTÜ Vodafone Future Lab’i hizmete alarak, işletmelerin geleceğin teknolojilerini bizzat deneyimlemesinin ve ihtiyaçlarına uygun çözümler geliştirilebilmesinin yolunu açtı. İTÜ Vodafone Future Lab’de her yıl burs verilen 20 lisans, lisansüstü ve doktora öğrencisi, Türkiye’de yerli ve milli teknolojilerin gelişimine katkıda bulunacak 8 farklı proje üzerinde çalışacak.

Maraton 40'ıncı yılında sağlık için koşuldu
2018’de 'Sağlık için koş' temasıyla düzenlenen Vodafone 40'ıncı İstanbul Maratonu’na 100 ülkeden 30 bin çipli sporcu katıldı. Avrupa’nın en iyi 17, dünyanın en iyi 38 maratonundan biri olan Vodafone İstanbul Maratonu’nda yüz binlerce İstanbullu da yürüyerek Asya’dan Avrupa’ya geçti. Maratonla ilgili açık hava mecraları üzerinden yapılan iletişimle 10 milyon kişiye ulaşılırken, dijital kanallar üzerinden yapılan iletişimle de 14 milyon kişiye ulaşıldı ve 36,7 milyon etkileşim alındı. Farklı kategorilerde toplam 4 milyon 990 bin 230 Türk Lirası para ödülünün dağıtıldığı maratonda sivil toplum kuruluşları da 12 milyon TL’yi aşkın bağış topladı.

Dünyanın ilk dijital scouting projesi gerçekleştirildi
Vodafone Türkiye ve Beşiktaş JK tarafından dünyanın ilk olduğu belirtilen dijital scouting (futbolda yetenek avcılığı) projesi olarak hayata geçirilen 'Geleceğin KaraKartalı' projesinin tanıtımı için toplam 10 şehre gidildi, 36 bin kilometre yol kat edildi, 500 bin çocuk ve ebeveyne ulaşıldı. Projeye katılmak isteyen çocukların ebeveynleri, Vodafone Park mobil uygulaması üzerinden ya da kurulan internet sitesine çocuklarının yeteneklerini sergiledikleri ve top kontrolü, top sürme ve çalım, pas ve şut ile özel bir hareketten oluşan, en fazla 59 saniyelik videolar yükledi. Sisteme 4 ayda tüm Türkiye’den toplam 4 bin 500’e yakın video yüklendi. Yaklaşık 5 milyon kez izlenen bu videolar için 60 binden fazla oy kullanıldı. Büyük finalde toplam 9 çocuk altyapıya girmeye hak kazandı.

Vodafone Park dünyanın en çok takip edilen stadyum hesabı oldu
Vodafone Park’ın sosyal medya hesapları 2018’de de taraftarlardan yoğun ilgi gördü. Stadın Facebook hesabı 1,1 milyonun, Twitter hesabı 1,1 milyonun, Instagram hesabı ise 700 binin üzerinde takipçi sayısına ulaştı. Böylece, stat, sosyal medyada toplam 3,7 milyon takipçisiyle dünyanın en çok takip edilen stadyum hesabı oldu. Vodafone Park ve BJK futbol takım sponsorluğu için çekilen filmler internetten toplam 36 milyon kişiye erişti, 13 milyon kez izlendi. Diğer yandan, Vodafone’un Beşiktaşlı aboneleri için geliştirdiği Vodafone KaraKartal Hareketi ile Beşiktaş JK’ya 2018 yılında 4 milyon TL’yi, toplamda ise 11 milyon TL’yi aşkın ek gelir sağlandı.

Türkiye Vodafone Vakfı 4 milyon kişiye ulaştı
Toplumsal değişimin ve gelişimin öncüsü olma amacıyla önemli çalışmalar yürüten Türkiye Vodafone Vakfı, 11 yılda toplam 4 milyona yakın kişinin hayatına dokundu, 37 milyon TL’lik sosyal yatırım yaptı. Habitat Derneği işbirliğiyle başlatılan Yarını Kodlayanlar projesi kapsamında 2 yılda 25 bini aşkın çocuğa ulaşıldı. Kodlama eğitimlerini Türkiye’nin köy ve kasabalarına taşıma hedefiyle yola çıkan Yarını Kodlayanlar Eğitim Tırı, 7 ayda 6 bin km’nin üzerinde yol kat ederek 13 ilde 3 bin 700 çocuğa ulaştı. Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü ve Türkiye Bilişim Vakfı işbirliğiyle başlatılan Girişimcilikte Önce Kadın projesiyle 2 yılda 20 ilde 26 binden fazla kadına halk eğitimi merkezlerinde teknoloji ve girişimcilik üzerine eğitimler verildi. Proje kapsamında daha fazla kadına ulaşmak ve teknoloji kullanım penetrasyonunu artırmak amacıyla, kadın kursiyerlere online eğitim alma ve ürünlerini dijital mağazamıza yükleme imkânı veren Girişimcilikte Önce Kadın Mobil Uygulaması geliştirildi. 'Sanat ve Sanatçı Engel Tanımaz' sloganıyla yol alan Düşler Akademisi projesi 10'uncu yılını kutladı. Bu süreçte yaklaşık 20 bin gönüllüyle 6 bin öğrencinin engellerini aşmasına destek olan Düşler Akademisi'ne vakıf tarafından aktarılan hibe tutarı 5,5 milyon TL’ye yaklaştı.

Gençler için uluslararası istihdam programı başlatıldı
Genç istihdamında tüm dünyada en iyi 100 işveren arasında yer almayı hedefleyen şirket, 2022 yılına kadar 20 ülkede 10 milyon gencin kendi yeteneklerini keşfetmesi ve bu yeteneklere uygun bir dijital iş bulabilmesi hedefiyle Gelecekteki Seni Keşfet adı altında uluslararası bir program başlattı. Program kapsamında geliştirilen ve 1 milyondan fazla dijital iş imkânının tanıtıldığı Geleceğin Mesleği uygulamasını dünyada 344 bin, Türkiye’de ise 86 bin genç kullandı.  

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Fatih’te hareketli gece: Komşusunun kapısına balyoz ve matkapla saldırıp kapıyı ateşe verdi Fatih’te iddiaya göre, psikolojik sorunları olan bir kişi sesten rahatsız olduğu için üst komşusunun kapısını önce balyoz ve matkapla kırmaya çalıştı, başarılı olamayınca 4 kişinin bulunduğu evin dış kapısını ateşe verdi. Polis, itfaiye ve özel harekat polisleri olaya müdahale ederek saldırganı etkisiz hale getirdi. Olay, saat 01.30 sıralarında Fatih İskenderpaşa Mahallesi Feyzullah Efendi Sokak’ta yaşandı. İddiaya göre, 5 katlı binanın 4’üncü katında oturan psikolojik sorunları olan bir kişi, üst komşularının çıkardığı sesten rahatsız olunca eline aldığı balyoz ve matkapla üst komşusunun kapısına vurarak açmaya çalıştı. 5’inci katta oturan komşuları neye uğradıklarını şaşırarak panik içinde polise haber verdi. Kapıyı balyoz ve matkapla açamayan saldırgan başarılı olamayınca kapıyı ateşe verdi. Özel harekat polisleri saldırganı etkisiz hale getirdi Olay yerine gelen polis ve itfaiye ekipleri balyoz saldırgana müdahale etmekte güçlük çekince olay yerine polis özel harekat ekipleri sevk edildi. Özel harekat ekiplerinin çalışmasıyla saldırgan etkisiz hale getirilirken dairede bulunan 4 kişi itfaiye ekiplerince evin camından merdiven aracıyla tahliye edildi. Binadan dışarı çıkmak istemeyen saldırgan polis özel harekat tarafından etkisiz hale getirilerek sedye ile binadan dışarı çıkarıldı. Sedye ile dışarı çıkarılan saldırgan ambulansla hastaneye kaldırıldı. Alt komşularının saldırısına uğrayan 4 kişi, saldırgandan şikayetçi olmak ve ifade vermek için polis merkezine götürüldü. Saldırı anında dairede olan ev sahibi Muhammet Enes, “Alt kattaki komşu eve matkapla içeri girmeye çalıştı, evin kapısını yaktı. Balyozla kapıya vurdu. Polisi aradık polis geldi. Camdan bağırıyorum ben polislere, yardımcı olsanıza adam kapıyı yakıyor. Adamı almıyorlar. Özel harekat geldi, tek bir adam ancak alabildi. Saldırgan benim alt komşum, daha önce hiçbir tartışma yaşamadık. Ruh hastası kendisi kuruluyor. Daha önce de biz polis çağırmıştık. Çevik kuvvet gelmişti kapıyı koçbaşıyla kırmıştı. Kapısını biz mi kırdık zannediyor artık. 2-3 akşamda bir geliyor. Daha önce 4-5 defa şikayetçi olduk. Birinci kattaki komşu onu da rahatsız ediyor, saldırıyor. O da şikayetçi oldu ama almıyorlar” dedi. Yanan kapı içeriden cep telefonu kamerasıyla anbean görüntülendi Görüntülerde, evde yaşayan 4 kişinin yaşadığı panik anları ve dışarıdan yanan kapının dumanlarının daireden içeri girdiği anlar görülüyor. Psikolojik sorunları olduğu iddia edilen saldırganın daha önce de aynı daireye matkapla saldırdığı iddia edildi. Hastaneye kaldırılan saldırganın hastanedeki işlemlerinin ardından ifadesi alınmak üzere polis merkezine götürüldüğü öğrenilirken ekiplerin olayla ilgili çalışmaları sürüyor.
Aksaray Aksaray’da kontrolden çıkan otobüs bahçe duvarına çarptı: 8 yaralı Aksaray’da önüne aniden bir otomobilin geçmesi üzerine fren yapan tıra, arkadan gelen yolcu otobüsü çarptı. Çarpmanın etkisiyle kontrolden çıkan otobüs bir fabrikanın bahçe duvarına çarparak durabildi. Kazada otobüs sürücüsüyle birlikte toplam 8 kişi yaralandı. Kaza saat 02.00 sıralarında Aksaray - Adana Karayolunun 6. kilometresinde meydana geldi. Edinilen bilgiye göre, Ankara’dan Diyarbakır’a giden Muhammet T. (45) idaresindeki 42 EKB 68 plakalı demir profil yüklü tır, önüne aniden geçen Şammas A. (29) yönetimindeki 68 AE 610 plakalı otomobili son anda fark ederek ani fren yaptı. Ani fren yapmasıyla birlikte tırın arkasından seyreden İstanbul - Adıyaman seferini yapan Murat T. (43) idaresindeki 02 AG 525 plakalı yolcu otobüsü tıra arkadan çarptı. Çarpmanın etkisiyle kontrolden çıkan otobüs bir fabrikanın bahçe duvarına çarparak durabildi. 21 yolcunun bulunduğu otobüs kazasında otobüs şoförü ve 7 yolcu olmak üzere 8 kişi yaralandı. Kazayı gören diğer sürücüler durumu hemen 112 Acil Çağrı Merkezine bildirdi. İhbar üzerine olay yerine çok sayıda sağlık ve polis ekibi sevk edildi. Kısa sürede olay yerine gelen sağlık ekiplerince ilk müdahalesi yapılan 3 yaralı ambulanslarla Aksaray Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Servisine kaldırılırken, hafif yaralanan 5 yolcuya olay yerinde ayakta müdahale yapıldı. Hastanede tedavi altına alınan otobüs sürücüsü ve 2 yolcunun da durumlarının iyi olduğu öğrenilirken, tır ve otomobil sürücüsü gözaltına alındı. Yaşanan kazayı anlatan tır sürücüsü Muhammet T., “Şahin bir gitti bir geldi derken, ben tanımıyorum sürücüsünü ama önüme durdu. Durunca da ben fren yaptım. Çok sert fren yapmadım aslında yavaştım ben, otobüs de vurmuş arkamdan. Ben Ankara’dan Diyarbakır’a gidiyordum” dedi. Otobüste bunulan yolculardan Kadir Göçer (54) ise “Şahin taksi tırın önünde ani fren yaptı. Tır şoförü de ona vurmamak için ani fren yapıyor. Otobüste ona vurmamak için sağa kırınca duvara vuruyor. İyi ki de duvara vurmuş. Direk tıra vursaydı çok kötü olurdu” diye konuştu. Kazanın ardından yolcular otobüs firması tarafından olay yerine tahsis edilen servis minibüsü ile terminalde bulunan başka bir otobüse taşındı. Kazayla ilgili tahkikat başlatıldı.