EĞİTİM - 27 Mart 2021 Cumartesi 12:07

Yapay zeka ve hayal gücünü birleştiren Zekathon yarışması sonuçlandı

A
A
A
Yapay zeka ve hayal gücünü birleştiren Zekathon yarışması sonuçlandı

Turkcell’in Zeka Gücü projesi kapsamında Millî Eğitim Bakanlığı ile birlikte düzenlediği yapay zeka ve hayal gücünü birleştiren Zekathon yarışması sonuçlandı.

 Türkiye’nin 185 Bilim ve Sanat Merkezi’ne (BİLSEM) devam eden öğrencilerin katıldığı yarışmada birinciliği ortaokul grubunda ‘Seni Daha İyi Anlıyorum’ projesi ile Adana Kozan BİLSEM öğrencileri, lise grubunda ise ‘Ağaçları Yapraklarından Tanıyan Uygulama’ projesi ile İstanbul Fuat Sezgin BİLSEM öğrencileri elde etti.

Milli Eğitim Bakanlığı himayesinde özel yetenekli öğrenciler için hayata geçirilen Zeka Gücü projesi kapsamında Bilim ve Sanat Merkezleri’nde (BİLSEM) devam eden öğrenciler için düzenlenen Zekathon yarışmasının kazananları belli oldu. Zekathon Jürisindeki Turkcell yöneticileri, özel sektör temsilcilerini ve bakanlık yetkililerinin oylarıyla belirlenen dereceye giren takımlara ödüllerini BiP Meet üzerinden gerçekleşen ödül töreninde ödüllerini Turkcell Bilgi ve İletişim Teknolojilerinden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Serkan Öztürk ve Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürü Mehmet Nezir Gül tarafından takdim edildi. Uzaktan eğitim sürecinde çocukların yapay zeka teknolojisi ve hayal gücü yardımıyla ortaya koydukları projelerin yarıştığı Zekathon’a Türkiye’nin dört bir yanından öğrenci katıldı.

Yarışmaya Adana Kozan BİLSEM’den katılan Yiğit Bakır, İpek Deveci, Meyra Ada Aygün, Eren Küçükateş ve Deniz Ege Yıldırım’dan oluşan ortaokul grubu ‘Seni Daha İyi Anlıyorum’ projesi ile birinci oldu. Türk İşaret Dili kullanan kişilerin bazı önemli ihtiyaçlarını anlatmasına yardımcı olmayı amaçlayan proje kapsamında işaret dili kullanan engelli bireylerin en çok ihtiyaç duyduğu durumları tespit edebilmek için Kozan HEM Türkçe İşaret Dili kursundan destek alındı. Ortaokul grubunda İstanbul Fuat Sezgin BİLSEM öğrencileri ‘Akıllı Diş Fırçası’ projesi ile ikinci, Lüleburgaz Ticaret ve Sanayi Odası BİLSEM öğrencileri ‘Güvenli Bisiklet’ projesi ile üçüncü olurken Samsun BİLSEM öğrencileri ‘En-gerek’ projesi ile jüri özel ödülüne layık görüldü.

İstanbul Fuat Sezgin BİLSEM öğrencileri Sanem Duran, Elif Akın, Doğa Akal, Deniz Erçetin ve Ayşe Çavuşoğlu ‘Ağaçları Yapraklarından Tanıyan Uygulama’ projesi ile lise grubunun birincileri oldu. Proje, ülkenin bitki coğrafyasında yer alan ağaçların insanlara yeterince tanıtılmamış olduğu düşüncesinden ortaya çıktı. Bu mobil uygulama ile yaprak fotoğrafından ağacı tanıyan ve ağaçlarla ilgili veri tabanına yüklenen çeşitli bilgilerin kullanıcıya sunulması, ayrıca iki farklı oyunla bilgilerin eğlenceli şekilde öğretilmesi amaçlanıyor. Lise grubunda Kadıköy Alev Alatlı BİLSEM öğrencileri ‘Tekerlekli Sandalye Akü Şarj İstasyonları Mobil Harita Uygulaması ile Engelim Yok’ projesi ile ikinci, Şanlıurfa BİLSEM öğrencileri ‘Akıllı Madenci Bareti’ projesi ile üçüncü olurken, Kaman BİLSEM öğrencileri ‘Akıllı Sera’ projesi ile jüri özel ödülüne layık görüldü.

Zekathon boyunca öğrenciler, yarışmaya katıldıkları projelerinde kullanmak üzere Zeka Gücü LMS üzerinden hızlandırılmış eğitimler aldı. Program kapsamında öğrencilere önce elektronik devre tasarlamak için Arduino ve 3 boyutlu materyal tasarımında kullanılan Tinkercard eğitimleri verildi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Muğla Fethiye’de Softbol Türkiye Şampiyonası başladı Muğla’nın Fethiye ilçesinde Küçük Kızlar ve Yıldız Kızlar Okul Sporları Türkiye Softbol Şampiyonası, açılış seremonisi ile başladı. Kız sporcular 5 gün boyunca mücadele edecek. Türkiye Okul Sporları Federasyonu tarafından Fethiye’de ilk defa düzenlenen Küçük Kızlar ve Yıldız Kızlar Okul Sporları Türkiye Softbol Şampiyonası törenle başladı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından tören geçişiyle başlayan şampiyonada, kız öğrenciler 5 gün boyunca mücadele edecek. 29 Nisan Pazartesi gününe kadar devam edecek karşılaşmaların ardından küçük kızlar ve yıldız kızlar Türkiye şampiyonları belli olacak. 16 ilden 33 takımla 500 sporcunun katıldığını söyleyen Fethiye Gençlik ve Spor Müdürü Harun Reşit Yiğit, “Bu tür organizasyonlar ilçenin tanıtım ve turizmine büyük katkı sağlıyor” dedi. Açılış töreninde sporculara hitap eden Fethiye Gençlik ve Spor Müdürü Harun Reşit Yiğit, “Geçen hafta okul sporları Beyzbol şampiyonasını ilçemizde tamamlamıştık. Farklı spor dallarının müsabakalarında öğrencilerimizi misafir ediyoruz. Bu tür organizasyonlar ilçenin tanıtım ve turizmine büyük katkı sağlıyor. Bu anlamda federasyon başkanımıza da teşekkür ediyoruz. 16 ilden 500 sporcumuz, 33 takımımız var. Pazartesi günü de Türkiye şampiyonlarımız için ödül töreni yapacağız” dedi.
Diyarbakır Diyarbakırlı öğrenciler NASA Conrad Challenge 2024 Finallerinde Türkiye’yi temsil ediyor Bahçeşehir Koleji Diyarbakır Hevsel Kampüsü öğrencilerinden oluşan Healthy Companions takımı, Houston NASA Uzay Merkezi’nde düzenlenen Conrad Challenge 2024’te Türkiye’yi temsil edecek tek takım olarak seçildi. Conrad Challenge, NASA bünyesinde düzenlenen prestijli bir yarışma olup, Healthy Companions takımı Türkiye’deki tek temsilci olarak 1000 takım arasından 5 finalistten biri olarak seçildi ve NASA’nın Houston Uzay Merkezi’ne gitmeye hak kazandı. Fen ve Teknoloji Lisesi öğrencileri Yağmur Delal Cengiz, Beyza Kaya, Dilvin Laçin, Adar Özalkak, Mir Baran Esen ve Diyar Karabulut tarafından oluşturulan Healthy Companions, NASA tarafından 13-18 yaş arasındaki öğrencilerin küresel etki oluşturmak, sorunları çözmek için bilim, teknoloji ve inovasyonu kullanarak projeler yürütüp, girişimcilik özelliklerini ortaya koymaları için düzenlediği Conrad Challenge’a Türkiye’yi temsil ediyor. Healthy Companions, evcil hayvan sahiplerinin hayvanlarının sağlık durumunu izlemelerine yardımcı olan yenilikçi bir cihaz geliştirdi. Nabız oksimetrisi ve rektal sıcaklık algılama gibi son teknolojileri kullanarak, projeleri kullanıcıların evcil dostlarının sağlık durumunu kapsamlı bir şekilde takip etmelerini sağlıyor. Ürünleri aynı zamanda telefon uygulamasıyla bütünleşmiş bir şekilde yapay zeka desteği de sunuyor, böylece evcil hayvan sahiplerine daha kişiselleştirilmiş çözümler sunabiliyor ve sağlık durumu ile ilgili önemli bilgiler sağlıyor. Healthy Companions takımı, "Türkiye’den bu aşamaya ulaşan tek takım olarak ülkemizi Amerika Birleşik Devletleri’nde temsil etmenin gururunu taşıyoruz. Uzun süredir çaba sarf ettiğimiz projemizi dünyaya tanıtmak bizi oldukça heyecanlandırıyor" dedi. Healthy Companions, tasarım sürecinde basit ve kullanıcı dostu bir arayüz oluşturmaya özellikle odaklandı ve prototip aşamasında birçok deneme ve test gerçekleştirerek en pratik tasarımı hayata geçirdi. Barınaklar ve veteriner ve sosyal hizmet kuruluşları gibi kurumlardan da geri bildirim alarak ürünlerini geliştirdi. Bahçeşehir Koleji Diyarbakır Kampüsü Kurucu Temsilcisi Zeki Esen, Bahçeşehir Koleji Diyarbakır Hevsel Kampüsü Liseleri’nde araştırmacı, bilimin gücüne inanan, yenilikçi, bilim ve teknoloji üreten, ülkemizin geleceğine yön verecek nesiller yetiştirmeyi hedeflediklerini belirterek, “Sevgili öğrencilerimizin göstermiş oldukları bu başarı uluslararası arenada inovasyon ve teknolojiye olan katkısını bir kez daha vurguluyor. Öğrencilerim adına mutlu ve gururluyum. NASA’nın Texas’taki Uzay Merkezi’nde gerçekleşecek finale katılmaya hak kazanan Healthy Companions değerli işler ortaya koyacaklarına inanıyorum ve onlara başarılar diliyorum” dedi.